15 napos utazás Mongóliától Szibériáig

Mongólia és a Bajkál-tó csodálatos vidékein

15 napos utazás Mongóliától Szibériáig

Mongólia Földünk egyik utolsó helye, ahol a romlatlan természet és a vele összhangban élő pásztorok világát, a végtelen sztyeppét járva fellélegezhetünk: Él még Földanya. A határtalan kék égbolt alatt vágtató ménesek, hullámzó nyájak, a hegyoldalakon kapaszkodó jakcsordák – mind egy évszázadokkal ezelőtti világ életképeit idézik. Jurtáinkba belépve egy kicsit népvándorlás-kori őseink világába is érkezünk… Szibéria déli határvidékén a végeláthatatlan tajga, égig érő hegyek és Földünk legnagyobb „édes-vizű óceánja” a Bajkál földje vár ránk.

Alapár tartalmazza

Lisztvjankában, Irkutszkban és Ulánbátorban szállodákban kétágyas szobákban, Olhon-szigeten kétszemélyes faházakban, négyszemélyes hálókocsikban vonaton, illetve kétszemélyes jurtában,14 alkalommal reggeli, 9 alkalommal ebéd, 12 alkalommal vacsora, a megadott programokat, a helyszíni közlekedést, a vonatjegyet Irkutszk-Ulánbátor között, a szükséges belépőket a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegy irányár illetékkel,orosz és mongol vízumot ügyintézéssel,útlemondási biztosítást, egyéb költségeket, BBP biztosítást,  borravalókat (sofőrök, mongol idegenvezető).

Hossz: 
15 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
Garantált indulás a 2019-es időpontban! 2020-as időpont és az ár tájékoztató jellegű. Várhatóan 2019. novemberben véglegesítjük.

Szállás

Hotel Krestovaya Pad 
Bajkalov Osztrog 
Boutique Hotel Aristocrat
1 éj vonaton
Hotel Zuchi 
 

Program: 

1. nap
Budapest - Irkutszk

Elutazás Budapestről Moszkvába 12:50-kor az Aeroflot menetrend szerinti járatával. Érkezés Moszkvába 16:25-kor, továbbutazás 21:20-kor, érkezés Irkutszkba másnap 08:05-kor. Éjszaka a repülőn.

2. nap
Irkutszk - Lisztvjanka

Reggel érkezés Irkutszkba, „Szibéria fővárosába”. Az Angara partján fekvő 600.000 lakosú nagyvárost 1651-ben alapították. A cári birodalom idején itt volt Szibéria adminisztrációs központja, sőt Alaszkát (Orosz-Amerikát, ahogy anno nevezték) is innen kormányozták. A város számos orosz és burját kulturális emlékkel bír. Érkezés után reggeli egy kávézóban, majd rövid városnézés, igaz mesékkel a város kalandos múltjából, elhaladunk a Szibériai Földrajzi Társaság épületénél, a III. Sándor cár emlékműnél, majd a Fehér Háznál (Szibéria Kormányzói Palota), majd a Bogojavlevszkij katedrálisnál. Fényképezés a Kolcsak admirális emlékműnél és a Znamenszkij kolostornál. A cári időkből megmaradt gyönyörű, régi orosz faházak fényképezése. Utána elindulunk az Angara folyam torkolatánál épült Lisztvjankába. Ismerkedés a híres szibériai folyam vízrajzával. Ellátogatunk a Bajkál Múzeumba, majd libegőn utazva fentről megcsodálhatjuk a bajkáli panorámát. Ebéd egy helyi étteremben. Elfoglaljuk a szállodai szobáinkat, ezt követően séta a tóparton, a 2.500 fős üdülőváros látnivalóinak fényképezése, majd frissen füstölt omul kóstoló, némi vodkával. Közös vacsoránk után fakultatív vodkakóstoló késő estig (lendületesen, vizespohárból - amíg erőnkből futja…). Szállás Lisztvjankában, szállodában.

Szállás: Hotel Krestovaya Pad 

3. nap
Lisztvjanka - Bajkál-tó - Olhon-sziget

Reggeli után látogatás a Talci skanzenben. A gyönyörű orosz faépületeket egy ligetes erdő rejti. A tipikus orosz paraszti házak mellett látható még vízi-malom, kápolna, fatemplom, sőt még egy XVII. századi fa őrtorony is. Utána Olhon-szigetre indulunk. Útközben ebéd egy étteremben. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló természeti csoda, a Bajkál-tó részletesebb bemutatása: A 636 km hosszú tó, a világ egyik legöregebb szárazföldi hasadékában jött létre, a legmélyebb pontja 1.680 m. Itt található Földünk édesvízkészletének 20%-a. A kristálytiszta vízben 40 m mélységig lehet lelátni. Viharok idején, a felszínen 5 m magas hullámok tornyosulhatnak, míg az elérhetetlen fenék iszapjában a Mt. Everestet is el lehetne süllyeszteni. A csodálatos hegyekkel és tajgákkal körbeölelt tóban több mint 1000 féle állat él, ebből több mint 200 endemikus fajjal. A nerpá-k (a világ egyetlen édesvízi fókája) és az omul-ok (bajkáli halfaj) jelenléte azokról az időkről árulkodik, amikor a tó még összeköttetésben állt az óceánnal. Az óriástóban 22 sziget található, ezek közül a legnagyobb az Olhon, a sámánok szigete. A partra szállást követően Huzsir falujába utazunk. A szállások elfoglalása, hagyományos faházakban. Ismerkedés a faház építészettel, majd a faluval. Látogatás a legendás Sámán-sziklánál. „Ázsia Kilenc Legszentebb Helyének” egyike emberemlékezet óta kultikus szerepet játszik az őslakos burjátok és jakutok életében. A szikla mágikus erőiben Dzsingiz Kán is hitt, elzarándokolt ide, hogy fejet hajthasson az istenek előtt. Fakultatív lovagolás (jelentkezés és fizetés a helyszínen) vagy séta a falu körül, majd burját vacsora. Szállás Olhon szigetén, faházakban (2 éj).

Szállás: Bajkalov Osztrog 

4. nap
Olhon-sziget

Reggeli után indulás a sziget északi részére. Séták a nyugati part „homokos tengerpartjain”. A sziget területének 55-60%-át borítja tajga. Uzurit elhagyva megérkezés a tundra jellegű sztyeppe vidékre. Megérkezés a sziget északi pontjára, a Hoboy fokra. Időjárástól függően megmártózás a tóban (hideg esetén a havas-esőben…). A végtelen bajkáli panorámák fényképezése, szabadidő és pihenő. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre, szabadidő, majd közös vacsora.

5. nap
Olhon-sziget - Kurikan fal - Irkutszk

Reggeli után indulás a titokzatos Kurikan falhoz. A 300 m hosszú falat az V. és X. század között építették. Az építők származása és a fal funkciója ma is talány tárgya. Csoportkép készítés a Bajkál-tó partján, búcsú az „édesvizű óceántól” és a legendás szigettől - vodkahörpintéssel. Visszautazás Irkutszkba, útközben vacsora egy helyi étteremben. Érkezés után transzfer a szállodába.

Szálloda: Boutique Hotel Aristocrat

6. nap
Utazás vonattal Irkutszkból Mongóliába

Reggeli után felszállás a vonatra és indulás Ulánbátorba. Folyamatos utazás Mongólia irányába. Útközben ismerkedés a tajga élővilágával. Haladás a Bajkál-tó déli, majd keleti partvidékén. Szemelvények a világhírű transzszibériai vasút építéséről, ismerkedés a vasút nyomvonalának legfontosabb állomásaival. Szállás a vonaton (1 éj).

7. nap
Ulánbátor

Reggel érkezés Ulánbátorba, bejelentkezés a szállodába, reggeli a szállodában, majd rövid pihenő. Ezt követően városnézés. Az 1778-ban alapított Ikh Khuree, „A Nagy tábor” népszerű neve egy évszázadon keresztül csak „A Nemezváros” volt. 1911-ben, a Kínától való elszakadás évében keresztelték át a fővárost Niislel Khuree-re, vagyis „Főtáborrá”, hogy azután 20-as évek első felében Ulánbátorra (jelentése: Vörös Hős) változzon. Ismerkedés Mongólia múltjának legfontosabb szakaszaival. Vezetés fényképszünetekkel a Béke sugárúton (Enkh Taivny Örgön Chölöö) a főtérre (Szükbatár tér). A Parlament fényképezése, majd kb. 2 órás látogatás a Nemzeti Múzeumban. Ismerkedés a hatalmas ország öko-zónáival, különös tekintettel a sztyeppe, a tajga és hegyvidéki zóna élővilágára. Mongol folklór est, barbecue vacsora. Szállás Ulánbátorban szállodában. (2 éj)

Szállás: Hotel Zuchi 

8. nap
Terelj Nemzeti Park

Reggeli után az Ulánbátortól 70 km-re levő Terelj Nemzeti Parkba utazunk, ahol ellátogatunk az Ariyapala meditációs központba és a Teknős sziklához, ebéd, majd visszatérünk Ulánbátorba. Vacsora a szállodában.

9. nap
Hustai Nemzeti Park

Reggeli után utazás a Hustai Nemzeti Park irányába. Felkészülés a takikkal történő találkozásra. A világ utolsó vadlovainak bemutatása mellett beszélgetés az egyéb „lovakrúl”: a mai mongol lovak, a honfoglaló magyarok lovai, az Akhal Teke fajta, musztángok – a spanyolok elvadult telivérei. A vadlovak fotózása, ebéd, majd megérkezés a jurtáinkhoz. Közös vacsora. Szállás jurtában, a Hustai Nemzeti Park mellett.

10. nap
Mongol Els mozgó homokdűnéi – Karakorum

Reggeli után utazás a Mongol Els mozgó homokdűnéihez. 2 órás séta és fakultatív tevegelés (jelentkezés és fizetés a helyszínen) a sztyeppéből sárgán kiemelkedő „sivatagban”. Ismerkedés a lokális sivatagok természeti földrajzával. Továbbutazás Karakorumba, a mongol világbirodalom néhai fővárosának helyszínére. Ebéd, majd a jurta táborba való megérkezés után a jurtáink elfoglalása. Látogatás a legendás termékenység szobornál, majd a főváros határait jelző óriás kőteknősök egyikénél. Fényképezés a Nomád birodalmak emlékművénél (Hun Birdalom, Türk Birodalom, Mongol Világbirodalom). Ismerkedés a sztyeppei lovas-íjász harcmodorral, íjászverseny (nem lóról!). Szállás és vacsora jurtában, az Orhon folyó partján (1 éj).

11. nap
Erdene Zuu Khiid

Reggeli után látogatás Mongólia első buddhista központjában, az Erdene Zuu Khiid kolostor-együttesben. Az ősi főváros köveit ennek a kolostornak a falaiba építették. A legendás Karakorumot Ögedej nagykán kezdte kiépíteni (Dzsingiz fia), a birodalom fővárosaként 40 éven át szolgált. Kublaj kán Khanbalik-ot jelölte birodalma új központjául, hogy azután a mongolok által alapított város neve Pekingre változzon. Erdenee Zuu Khiid jelentése, a „Száz Kincs Tára” jobban érthető, ha elolvassuk a régi tekercsek leírásait. A falakon belül valaha 100 templom és 300 állandó jurta állt, míg a szerzetesek száma meghaladta az 1.000 főt. Látogatás az épen hagyott templomokban, a sárgakalapos szerzetesek fényképezése. Utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Orhon völgy vidékén, a türkök ősi sztyeppéin át. Ebéd útközben. Megérkezés Bilge kagán, a keleti türk birodalom kagánja, illetve öccse Kül-tegin síremlékeihez. A hatalmas, rovásírásos sziklák megtekintése, majd látogatás az újonnan átadott, türk emlékeket bemutató múzeumban. Majd utazás Khar Balgas, a VIII. századi ujgúr birodalmi főváros romjaihoz. Útközben vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeiről (hunok, magyarok, kunok, tatárok) és életmódbeli hasonlóságaikról. Haladás a Hangáj-hegység festői havasi legelőin át a Tsenheriin Jiguur melegforrások vidékére. Rövid séták és fényképszünetek a legfestőibb pontokon. Utazás fel a Hangaj hegységbe. Jurtaszállások elfoglalása a Cenher melegforrások közelében. Vacsora és a fürdő élvezete.

12. nap
Khar Balgas - Cecerleg

Reggeli után utazás Cecerlegbe. Arhangáj tartomány fővárosa 18.000 lakos otthona (az 55.000 km2-nyi erdős sztyeppén összességében 96.000 ember él). Cecerleg (magyarul „Kert”) városának múzeuma az 1586-ban épült Zayain Gegeen kolostorban található. A múzeum megtekintése, majd látogatás a legendás Bulgan uul sziklánál. Az égbe nyúló sziklák valaha a sámánok (a Tengri hit tanítói) szertartásainak természetes „templomai” voltak. Ma is számos élő oboo (áldozati halom) magasodik a hegyek alján, felettük ősi lelkekként repkedő ragadozó-madarak tucatjaival. A Tibetből érkező buddhista szerzetesek szakrális városkát építettek, ennek megmaradt hírnöke a Zayain Gegen. A nomádok jurtáinak, méneseinek és nyájainak megörökítése. Ebéd útközben. Késő délutáni megérkezés a jurta-táborba. Szállás és vacsora az Ögij tó partján.

13. nap
Ulánbátor

Reggeli után utazás Ulánbátorba, 3 óránkénti pihenőkkel. Ebéd útközben. Esti visszaérkezés a fővárosba. Szállás és vacsora Ulánbátorban szállodában (2 éj).

Szállás Hotel Zuchi 

14. nap
Tsonjin Boldog - XIII. Sz. Nemzeti Park

Reggeli után utazás a Tsonjin Boldog-ban felépített Dzsingiz Kán központba. Temüdzsin ezen a helyen találta azt az arany kandzsikát (ostor), ami a legendák szerint a világuralomhoz segítette. A nagykán 50 m magas acélszobra a világ legmagasabb lovas emlékműve. Látgatás a szobor-óriás alatti, sztyeppei kultúrák (hun, türk, mongol) kiállító teremben, majd fényképezkedés az arany-kandzsika előtt. Feljutás a szobor lovának fejébe – szembenézés a nagykánnal, majd a környék sztyeppés lankáinak „légi-fényképezése”. Ebéd, majd továbbutazás a XIII. Sz. Nemzeti Parkba. A Dzsingiz korát bemutató rekonstruált tábor tökéletesen mutatja be a világhódító mongolok életkörülményeit. A Dzsingiz korabeli tábor bejárása. Esti visszaérkezés a mongol fővárosba. Búcsúvacsora.

15. nap
Ulánbátor - Budapest

Hidegcsomagos reggeli. Hazautazás az Aeroflot menetrend szerinti repülőjáratával, moszkvai átszállással Budapestre. Indulás 07:10-kor, érkezés Moszkvába 08:45-kor, továbbutazás 10:20-kor, érkezés Budapestre 12:05-kor.

 Út tudnivalói:
1. 15 nap alatt a 2 ország talán legszebb látnivalóit keressük fel. A helyszínen az utazás terepjárókkal és vonattal is történik, a szállás vonaton és jurtában is lesz - nem véletlen, hogy ez egy népszerű programunk, hiszen igazán változatos és sok élményt kínál.

2. Idegenvezetőnk, Avar Ákos barátságos és meleg szívű személyisége miatt az utasaink legkedveltebb csoportkísérője. Ákos mongolul és oroszul folyékonyan beszél, érti és érzi mindkét nép mentalitását.

3. A Bajkál-tó a Föld legmélyebb tava, vize rendkívül jó minőségű és jellegzetessége, hogy 40 méterig átlátszó. A tó UNESCO világörökségi védelem alatt áll.

4. Mongólia Földünk egyik utolsó helye, ahol a romlatlan természet és a vele összhangban élő pásztorok világát, a végtelen sztyeppét járva fellélegezhetünk: él még Földanya!

UNESCO Világörökségi helyszínek:
Mongólia - Orhon völgy (természeti)
Oroszország – Bajkál-tó (természeti)

Kapcsolódó cikkek

» Moszkva és nevezetességei - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 09
» Kerékpárkölcsönzők nyíltak Moszkvában - Etédi Alexa, 2013. június. 11
» A kilenc legszennyezettebb hely a Földön - Etédi Alexa, 2013. június. 05
» 10 hely, ahová soha nem juthatsz el - Etédi Alexa, 2013. május. 16
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila, 2019. november. 03
» Mit tegyünk, ha fázunk?- a kihűlés veszélyei - Kovács Attila, 2019. november. 02
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt, 2019. október. 31
» A Guell Park, Barcelona - Kovács Attila, 2019. október. 31

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Lisztvjankában, Irkutszkban és Ulánbátorban szállodákban kétágyas szobákban, Olhon-szigeten kétszemélyes faházakban, négyszemélyes hálókocsikban vonaton, illetve kétszemélyes jurtában,14 alkalommal reggeli, 9 alkalommal ebéd, 12 alkalommal vacsora, a megadott programokat, a helyszíni közlekedést, a vonatjegyet Irkutszk-Ulánbátor között, a szükséges belépőket a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegy irányár illetékkel,orosz és mongol vízumot ügyintézéssel,útlemondási biztosítást, egyéb költségeket, BBP biztosítást,  borravalókat (sofőrök, mongol idegenvezető).

Kötelező költségek: 

Vízumdíj.
Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Borravalók.
Útlemondási biztosítás.

 

Helyszíni költségek leírása: 

Borravalók további étkezések, személyes kiadások.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Sofőrök, mongol idegenvezető: kb. 140 USD/fő
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással, a helyszínen terepjárókkal és vonaton.

Menetrend (Változhat)

Légitársaság: Aeroflot
Oda út:
Budapest - Moszkva 12:50 - 16:25
Moszkva - Irkutszk 21:20 - 08:05 (érkezés másnap)
Repülési idő: BUD-MOW: 02:30, MOW-IKT: 05:40

Haza út: 
Ulánbátor - Moszkva 07:10 - 08:45, 
Moszkva - Budapest 10:20 - 12:05
Repülési idő: ULN-MOW: 06:35, MOW-BUD: 02:30

Szállás: 

Hotel Krestovaya Pad 
Bajkalov Osztrog 
Boutique Hotel Aristocrat
1 éj vonaton
Hotel Zuchi 
 

Étkezés: 
14 alkalommal reggeli, 9 alkalommal ebéd, 12 alkalommal vacsora.
A területről: 
Az orosz föld egyik legrégebbi kereskedő útvonala Moszkvától Észak-Keletre indul, és gyűrűt képez a fontos kereskedővárosok sorából. Az út során megcsodálhatjuk a XII. –XVII. század orosz építészetének remekműveit, bejárhatjuk a gazdag és gyönyörű történelmi városokat, templomokat, hallhatjuk az ősi harangok zúgását, s egyben megismerjük az orosz középkor fényes éveit.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő Oroszországban is érvényes biztosítás megkötése kötelező. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!