15 napos utazás Mongóliától Szibériáig

Mongólia és a Bajkál-tó csodálatos vidékein

15 napos utazás Mongóliától Szibériáig

Mongólia Földünk egyik utolsó helye, ahol a romlatlan természet és a vele összhangban élő pásztorok világát, a végtelen sztyeppét járva fellélegezhetünk: Él még Földanya. A határtalan kék égbolt alatt vágtató ménesek, hullámzó nyájak, a hegyoldalakon kapaszkodó jakcsordák – mind egy évszázadokkal ezelőtti világ életképeit idézik. Jurtáinkba belépve egy kicsit népvándorlás-kori őseink világába is érkezünk… Szibéria déli határvidékén a végeláthatatlan tajga, égig érő hegyek és Földünk legnagyobb „édes-vizű óceánja” a Bajkál földje vár ránk.

Alapár tartalmazza

Szállást, félpanziós ellátást (Olhon szigetén teljes panzió), programokat és magyar nyelvű idegenvezetést a leírás szerint.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegy irányár illetékkel, orosz és mongol vízum ügyintézéssel, Aeroflot kerozin pótdíjat, útlemondási biztosítást, borravaló (sofőrök, mongol idegenvezető), baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
15 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
Minimum létszám 15 fő.
Program: 

1. nap: Budapest - Irkutszk
Elutazás Budapestről Moszkvába, majd továbbrepülés Irkutszkba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Irkutszk - Lisztvjanka
Reggel érkezés Irkutszkba, „Szibéria fővárosába”. Az Angarapartján fekvő 600.000 lakosú nagyvárost 1651-ben alapították. A cári birodalom idején itt volt Szibéria adminisztrációs központja, sőt Alaszkát (Orosz-Amerikát, ahogy anno nevezték) is innen kormányozták. A város számos orosz és burját kulturális emlékkel bír. Érkezésünk után elindulunk az Angara folyam torkolatánál épült Lisztvjankába. Ismerkedés a híres szibériai folyam vízrajzával. Ellátogatunk a Bajkál Múzeumba, majd libegőn utazva fentről megcsodálhatjuk a bajkáli panorámát. Elfoglaljuk a szállodai szobáinkat, ezt követően séta a tóparton, a 2.500 fős üdülőváros látnivalóinak fényképezése, majd frissen füstölt omul kóstoló, némi vodkával. Szabadidő keretén belül lehetőségünk nyílik kisebb sétákra a környéken, ismerkedés a tajgával. Közös vacsoránk után fakultatív vodkakóstoló késő estig (lendületesen, vizespohárból - amíg erőnkből futja…). Szállás Lisztvjankában, szállodában.

3. nap: Lisztvjanka
Reggel látogatás a Talci skanzenben. A gyönyörű orosz faépületeket egy ligetes erdő rejti. A tipikus orosz paraszti házak mellett látható még vízi-malom, kápolna, fatemplom, sőt még egy XVII. századi fa őrtorony is. Utána indulunk Irkutszkba, érkezés után városnézés, igaz mesékkel a város kalandos múltjából. Látogatás a Szibériai Földrajzi Társaság épületénél (ma regionális múzeum). Séta a III. Sándor cár emlékműnél, majd a Fehér Háznál (Szibéria Kormányzói Palota). Időtől függően látogatás a Szépművészeti Múzeumban (buddhista ikonok, mongol thangkák), majd a Bogojavlevszkij katedrálisnál. Fényképezés a Kolcsak admirális emlékműnél és a Znemeszkij kolostornál. A cári időkből megmaradt gyönyörű, régi orosz faházak fényképezése. Szállás Irkutszkban szállodában.

4. nap: Bajkál-tó - Olhon-sziget
Olhon-szigetre utazunk. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló természeti csoda, a Bajkál-tó részletesebb bemutatása: A 636 km hosszú tó, a világ egyik legöregebb szárazföldi hasadékában jött létre, a legmélyebb pontja 1.680 m. Itt található Földünk édesvízkészletének 20%-a. A kristálytiszta vízben 40 m mélységig lehet lelátni. Viharok idején, a felszínen 5 m magas hullámok tornyosulhatnak, míg az elérhetetlen fenék iszapjában a Mt. Everestet is el lehetne süllyeszteni. A csodálatos hegyekkel és tajgákkal körbeölelt tóban több mint 1000 féle állat él, ebből több mint 200 endemikus fajjal. A nerpá-k (a világ egyetlen édesvízi fókája) és az omul-ok (bajkáli halfaj) jelenléte azokról az időkről árulkodik, amikor a tó még összeköttetésben állt az óceánnal. Az óriástóban 22 sziget található, ezek közül a legnagyobb az Olhon, a sámánok szigete. A partra szállást követően Huzsir falujába utazunk. A szállások elfoglalása, hagyományos faházakban. Ismerkedés a faház építészettel, majd a faluval. Látogatás a legendás Sámán-sziklánál. „Ázsia Kilenc Legszentebb Helyének” egyike emberemlékezet óta kultikus szerepet játszik az őslakos burjátok és jakutok életében. A szikla mágikus erőiben Dzsingiz Kán is hitt, elzarándokolt ide, hogy fejet hajthasson az istenek előtt. Fakultatív lovagolásvagy séta a falu körül, majd burját vacsora. Szállás Olhon szigetén, faházakban (2 éj).

5. nap: Olhon-sziget
Reggeli után indulás a sziget északi részére. Séták a nyugati part „homokos tengerpartjain”. A sziget területének 55-60%-át borítja tajga. Uzurit elhagyva megérkezés a tundra jellegű sztyeppe vidékre. Megérkezés a sziget északi pontjára, a Hoboy fokra. Időjárástól függően megmártózás a tóban (hideg esetén a havas-esőben…). A végtelen bajkáli panorámák fényképezése, szabadidő és pihenő. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre, szabadidő, majd közös vacsora.

6. nap: Kurikan fal - Irkutszk
Reggeli indulás a titokzatos Kurikan falhoz. A 300 m hosszú falat az V.-X. század között építették. Az építők származása és a fal funkciója ma is talány tárgya. Csoportkép készítés a Bajkál-tó partján, búcsú az „édesvizű óceántól” és a legendás szigettől - vodkahörpintéssel. Visszautazás Irkutszkba a szárazföldön. Érkezés után felszállás vonatra és indulás Ulánbátorba. Szállás a vonaton (2 éj).

7. nap: Utazás vonattal Irkutszkból Mongóliába
Folyamatos utazás Mongólia irányába. Útközben ismerkedés atajga élővilágával. Haladás a Bajkál-tó déli, majd keleti partvidékén. Szemelvények a világhírű Transzszibériai vasút építéséről, ismerkedés a vasút nyomvonalának legfontosabb állomásaival.

8. nap: Ulánbátor
Reggel érkezés Ulánbátorba, bejelentkezés a szállodába, majd rövid pihenő. Ezt követően városnézés. Az 1778-ban alapított Ikh Khuree „A Nagy tábor” népszerű neve egy évszázadon keresztül csak „A Nemezváros” volt. 1911-ben, a Kínától való elszakadás évében keresztelték át a fővárost Niislel Khuree-re, vagyis „Főtáborrá”, hogy azután 20-as évek első felében Ulánbátorra (jelentése: Vörös Hős) változzon. Ismerkedés Mongólia múltjának legfontosabb szakaszaival. Vezetés fényképszünetekkel a Béke sugárúton (Enkh Taivny Örgön Chölöö) a főtérre (Szükbatár tér). A Parlament fényképezése, majd kb. 2 órás látogatás a Nemzeti Múzeumban. Ismerkedés a hatalmas ország öko-zónáival, különös tekintettel a sztyeppe, a tajga és hegyvidéki zóna élővilágára. Mongol barbecue vacsora. Szállás Ulánbátorban szállodában.

9. nap: Hustai Nemzeti Park
Reggeli után utazás a Hustai Nemzeti Park irányába. Felkészülés a takikkal történő találkozásra. A világ utolsó vadlovainak bemutatása mellett beszélgetés az egyéb „lovakrúl”: a mai mongol lovak, a honfoglaló magyarok lovai, az Akhal Teke fajta, musztángok – a spanyolok elvadult telivérei. Tarvaga (mongol mormota) fényképezés, kutatással a nemzeti park nagyvadjai (taki, gazellák, szarvasok, farkasok és szirti sas) után. A vadlovak fotózása, majd megérkezés a jurtáinkhoz. Közös vacsora. Szállás jurtában, a Hustai Nemzeti Park mellett.

10. nap: Mongol Els mozgó homokdűnéi – Karakorum
Reggel utazás a Mongol Els mozgó homokdűnéihez. 2 órás séta és fakultatív tevegelés a sztyeppéből sárgán kiemelkedő „sivatagban”. Ismerkedés a lokális sivatagok természeti földrajzával. Továbbutazás Karakorumba, a mongol világbirodalom néhai fővárosának helyszínére. Megérkezés után a jurtáink elfoglalása. Látogatás a legendás termékenység szobornál, majd a főváros határait jelző óriás kőteknősök egyikénél. Fényképezés a Nomád birodalmak emlékművénél (Hun Birdalom, Türk Birodalom, Mongol Világbirodalom). Ismerkedés a sztyeppei lovas-íjász harcmodorral, íjászverseny (nem lóról!).Szállás jurtában, az Orhon folyó partján (1 éj).

11. nap: Erdene Zuu Khiid
Reggel látogatás Mongólia első buddhista központjában, az Erdene Zuu Khiid kolostor-együttesben.Az ősi főváros köveit ennek a kolostornak a falaibaépítették. A legendás Karakorumot Ögedej nagykán kezdte kiépíteni (Dzsingiz fia), a birodalom fővárosaként 40 éven át szolgált. Kublaj kán Khanbalik-ot jelölte birodalma új központjául, hogy azután a mongolok által alapított város neve Pekingre változzon. Erdenee Zuu Khiid jelentése, a „Száz Kincs Tára” jobban érthető, ha elolvassuk a régi tekercsek leírásait: A falakon belül valaha 100 templom és 300 állandó jurta állt, míg a szerzetesek száma meghaladta az 1.000 főt. Látogatás az épen hagyott templomokban, a sárgakalapos szerzetesek fényképezése. Utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Orhon völgy vidékén, a türkök ősi sztyeppéin át. Megérkezés Bilge kagán, a keleti türk birodalom kagánja, illetve öccse Kül-tegin síremlékeihez. A hatalmas, rovásírásos sziklákmegtekintése,majd látogatás az újonnan átadott, türk emlékeket bemutató múzeumban. Majd utazás Khar Balgas, a VIII. századi ujgúr birodalmi főváros romjaihoz. Útközben vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeiről (hunok, magyarok, kunok, tatárok) és életmódbeli hasonlóságaikról. Haladás a Hangáj-hegység festői havasi legelőin át a Tsenheriin Jiguur melegforrások vidékére. Rövid séták és fényképszünetek a legfestőibb pontokon. Utazás fel a Hangaj hegységbe. Jurtaszállások elfoglalása a Cenher melegforrások közelében. Vacsora és a fürdő élvezete.

12. nap: Khar Balgas - Cecerleg
Utazás Cecerlegbe. Arhangáj tartomány fővárosa 18.000 lakos otthona (az 55.000 km2-nyi erdős sztyeppén összességében 96.000 ember él). Cecerleg (magyarul „Kert”) városának múzeuma az 1586-ban épült Zayain Gegeen kolostorban található. A múzeum megtekintése, majd látogatás a legendás Bulgan uul sziklánál. Az égbe nyúló sziklák valaha a sámánok (a Tengri hit tanítói) szertartásainak természetes „templomai” voltak. Ma is számos élő oboo (áldozati halom) magasodik a hegyek alján, felettük ősi lelkekként repkedő ragadozó-madarak tucatjaival. A Tibetből érkező buddhista szerzetesek szakrális városkát építettek, ennek megmaradt hírnöke a Zayain Gegen. A nomádok jurtáinak, méneseinek és nyájainak megörökítése. Látogatás egy nomád családnál. A Pamírból „letelepített” jakok fényképezése, ismerkedés a magashegyi patásokkal. Késő délutáni megérkezés a jurta-táborba. Szállás az Ögij tó partján.

13 nap: Ulánbátor
Utazás Ulánbátorba, 3 óránkénti pihenőkkel. Esti visszaérkezés a fővárosba. Szállás Ulánbátorban szállodában (2 éj).

14. nap: Tsonjin Boldog - XIII. Sz. Nemzeti Park
Reggeli után utazás a Tsonjin Boldog-ban felépített Dzsingiz Kán központba. Temüdzsin ezen a helyen találta azt az arany kandzsikát (ostor), ami a legendák szerint a világuralomhoz segítette. A nagykán 50 m magas acélszobra a világ legmagasabb lovas emlékműve. Látgatás a szobor-óriás alatti, sztyeppei kultúrák (hun, türk, mongol) kiállító teremben, majd fényképezkedés az arany-kandzsika előtt. Feljutás a szobor lovának fejébe – szembenézés a nagykánnal, majd a környék sztyeppés lankáinak „légi-fényképezése”. Továbbutazás a XIII. Sz. Nemzeti Parkba. A Dzsingiz korát bemutató rekonstruált tábor tökéletesen mutatja be a világhódító mongolok életkörülményeit. A Dzsingiz korabeli tábor bejárása. Esti visszaérkezés a mongol fővárosba. Mongol barbecue vacsora.

15. nap: Ulánbátor - Budapest
Hazautazás menetrend szerinti repülőjárattal, moszkvai átszállással Budapestre.

UNESCO Világörökségi helyszínek
Mongólia - Orhon völgy (természeti)
Oroszország – Bajkál-tó (természeti)

Kapcsolódó cikkek

» Moszkva és nevezetességei - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 09
» Kerékpárkölcsönzők nyíltak Moszkvában - Etédi Alexa, 2013. június. 11
» A kilenc legszennyezettebb hely a Földön - Etédi Alexa, 2013. június. 05
» 10 hely, ahová soha nem juthatsz el - Etédi Alexa, 2013. május. 16
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2018. május. 15
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt, 2018. május. 15
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállást, félpanziós ellátást (Olhon szigetén teljes panzió), programokat és magyar nyelvű idegenvezetést a leírás szerint.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegy irányár illetékkel, orosz és mongol vízum ügyintézéssel, Aeroflot kerozin pótdíjat, útlemondási biztosítást, borravaló (sofőrök, mongol idegenvezető), baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Vízumdíj.
Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Borravalók.
Útlemondási biztosítás.

 

Helyszíni költségek leírása: 

Borravalók további étkezések, személyes kiadások.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Sofőrök, mongol idegenvezető: kb. 140 USD/fő
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással, a helyszínen terepjárókkal és vonaton.

Szállás: 

Jurtában, Ulánbátorban és Irkutszkban szállodában, a Bajkál-tónál faházakban, illetve 1 éjszaka 4 személyes hálókocsiban. Felár ellenében egyágyas elhelyezés igényelhető a szállodai időszakra.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz (Olhon szigetén teljes panzió).
A területről: 
Az orosz föld egyik legrégebbi kereskedő útvonala Moszkvától Észak-Keletre indul, és gyűrűt képez a fontos kereskedővárosok sorából. Az út során megcsodálhatjuk a XII. –XVII. század orosz építészetének remekműveit, bejárhatjuk a gazdag és gyönyörű történelmi városokat, templomokat, hallhatjuk az ősi harangok zúgását, s egyben megismerjük az orosz középkor fényes éveit.
Vízum: 
Az Oroszországba utazó magyar állampolgárok vízumkötelesek. Amennyiben szolgáltatásunkat igénybe veszik, irodánk valamennyi vízumtípus beszerzését vállalja és az ehhez szükséges papírokat biztosítja. A vízumhoz szükséges papírok: 1 db fénykép, ½ évre kiutazás után érvényes útlevél, amelyben 2 egymással szembeni üres oldal található, elektronikus vízumkérőlap, meghatalmazás, biztosítás. Ügyintézési idő: 4-10 munkanap. Többféle vízum létezik: leggyakoribb a turista vízum és az üzleti vízum. Külföldi állampolgároknak is intézünk vízumot, amennyiben rendelkeznek magyarországi tartózkodási engedéllyel vagy lakcímkártyával vagy munkahelyi igazolással, hogy magyar cégnél dolgozik.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő Oroszországban is érvényes biztosítás megkötése kötelező. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!