A maja aranyvárosok - Guatemala, Honduras, Mexikó

15 napos körutazás Közép-Amerikában

A hódítók meglepetésére az Újvilág dzsungeleinek mélyén elhagyott városokra leltek. Utazásunk három országon (Guatemala, Honduras, Mexikó) – s öt évszázadon át járja a maja és spanyol koloniális emlékek remekeit.

Alapár tartalmazza

A szállást 3-4*-os szállodákban a félpanziót a magyar idegenvezetést végig a program során a szükséges transzfereket a felsorolt programokat.

Alapár nem tartalmazza

A repülőjegyet illetékkel (kb. 387.000 Ft/fő) az útlemondási biztosítást (1,5%) BBP biztosítást, a határátlépési illetékeket (kb. 45 USD/fő) a kötelező borravalót (kb. 60 USD/fő).

Hossz: 
15 nap
Szállás: 
szálloda
***
Program: 

1. nap: A Spanyol világbirodalom kialakulása
Találkozó a Liszt Ferenc repülőtéren a hajnali órákban. Elrepülés átszállással Guatemalába. Megérkezés Guatemala City-be az esti órákban. Utazás közben vázlatos ismertetés a Spanyol világbirodalom kialakulásának körülményeivel, a Casa de Contratación (Kereskedelmi Hivatal) és a Padrón Real (Titkos nagytérkép) működésével. Betekintés Nueva Espana (Új-Spanyolország) születésének körülményeibe. Megérkezés után találkozás helyi idegenvezetőnkkel, majd kb. 3 órás utazás Antiguába. Bejelentkezés a hotelbe az éjféli órákban. Éj Antiguában.

2. nap: Santiago de los Caballeros de Guatemala / Antigua – a guatemalai audiencia fővárosa
Reggeli után látogatás az 1773. évi földrengéskor „álomba szenderült” Antiguában, a néhai Guatemala reinó (alkirályság) fővárosában. Az 1543-ban alapított koloniális városból kormányozták több mint 200 éven át a mai Guatemala, Belize, Honduras, San Salvador – sőt Dél-Mexikó területeit. A kormányzati és magánpalotákon kívül a városban 38 templom épült, főterén „kasztíliai” Katedrálisával. Az idők folyamán számos katolikus rend építette meg kolostorait, hivatalait és könyvtárait. Az 1773.évi földrengés következtében a várost kiürítették – így vált a XVI-XVIII. századi műemlékek élő kincsestárává. A néhai koloniális főváros 1979 óta áll UNESCO világörökségi védelem alatt. Sétánk legfontosabb állomásai: Plaza Real (főtér) – El Palacio de los Capitanos Generales (Főkapitányok palotája) – Palacio del Noble Ayuntamiento (Gyarmati hivatal) – Catedral de Antigua (Katedrális) – La Merced-templom – Iglesia de San Francisco (Ferences templom) – Kapucinusok rendháza – Dominikánus kolostor. Fotószünet a város fölé emelkedő dombtetőről, az óváros és a 3.766 m magas Agua vulkán panorámájával. Rövid szabadprogram és ebédszünet, majd látogatás a Jade Múzeumban. Bepillantás a maja ékszerek világába – majd vásárlási lehetőség, mai maja ékszerekből. Éj Antiguában.

3. nap: Óriásvulkánok lábainál; Közép-Amerika indiánjai
Reggeli után indulás az Atitlán-tóhoz. Utazás a Sierra Madre déli óriásvulkánjainaklábainál. A közép-amerikai vulkánosság ismertetése. Fotószünet és vásárlási lehetőség a szubkontinens leghíresebb piacán Chichicastenango-ban. A  maja-kicsé és más guatemalai törzsek kézműves termékeinek megtekintése, megvásárlása. A maja vallás és a katolicizmus keveredett elemeinek megfigyelése a Santo Tomas templomban. A Pascal Abaj, a maja ceremoniális oltár megtekintése. Kora esti megérkezés panajacheli szállásunkra. A környék beazonosítható vulkánjainak (San Pedro, Atitlan, Tolimán) rövid bemutatása. Éj Panajachelben.

4. nap: Hajózás az Atitlán-tavon; Utazás Guatemala City-be
Reggeli után hajózás Közép-Amerika legmélyebb taván. Az 1500 m magasságban lévő óriási vulkáni calderában kialakult tó mélysége meghaladja a 300 métert. Mérete 15 X 6 km, mélykék színe és vulkáni panorámái miatt nevezhette Alexander von Humboldt „világunk legszebb tavának”. Kikötés, majd séták San Juan – illetve Santiago Atitlán városkáiban. Délutáni utazás Guatemala City-be, menet közben ismertető a főváros legfontosabb látnivalóiról. Érkezés után informatív buszos városnézés. Éj Guatemala Cityben.

5. nap: Jasav Chan Kawil király kincsei; Honduras határain
Reggelit követően látogatás a Nemzeti Régészeti Múzeumban. Az egyedien értékes maja sztélé, kerámia és ékszer gyűjtemény megtekintése. Ismerkedés Tikal királya, Jasav Chan Kawil életével és korával. Elindulás Honduras határvidékére a déli órákban. Menet közben ismertetés a 112.000 km2 méretű hegyvidéki ország természeti viszonyairól. A hondurasi maja romvárosok rövid, vázlatos felsorolása, majd szemelvények Copán múltjából. Esti megérkezés Copán romvárosába. Éj Copánban.

6. nap: Copán a maja művészet kincsestára
Reggeli után a hajdan 2.000 éven át lakott Copán romváros terület bejárása. Ismerkedés a maja kronológiával, történeti korszakokkal. (Preklasszikus időszak: Kr.e 2000 – 250.; Klasszikus időszak: 250 – 950.; Posztklasszikus időszak: 950 – 1539). A klasszikus időszak művészetének bemutatása, különös tekintettel az itt talált rendkívül nagyszámú sztélére, faragványra. Uaxaclajuun Ubaah Kawiil (695 – 738) király élete, uralkodása – majd lefejezése históriájának áttekintése. Ismerkedés a várost uraló dinasztiák és királyok névsorával – illetve a XIX-XX. századi angol és amerikai feltáró expedíciók igaz meséivel. Fotózás a Szobor Múzeumban, majd visszautazás Guatemalába. Éj Guatemala Cityben.

7. nap: Tikal titkai
Hajnali utazás a reptérre. Reggeli elrepülés Floresbe. A Lago Petén Itzá (Itzá-tó) megkerülésével utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Tikal-ba, a maja civilizáció legnagyobb városába. Tikal lakossága fénykorában elérhette a 100.000 főt, területe 130 km2 dzsungelirtáson feküdt.  Több mint 3.000 feltárt (részben feltárt) épületéből a legcsodálatosabbak: Plaza Mayor (Nagy-tér) – Templo del Gran Jaguar (Nagy Jaguár temploma) – Templo II  - Maszkok temploma – Acropolis Norte (Északi erőd) – Acropolis Central (Központi erőd) – Templo de las Inscripciones (Feliratok temploma). 4-5 órás séta a legfontosabb helyszíneken. Kora esti utazás Flores szigeten fekvő városába. Éj Floresben.

8. nap:  A conquistadorok nyomán; Bonampak freskói
Kora reggeli indulással utazás Petén tartomány ligetes őserdőin át az Usumacinta folyó partjához. Utazás közben ismertető Petén természeti viszonyairól. Cristóbal Colón (1451 – 1506) munkásságának áttekintése, majd az őt követő conquistadorok /Hernán Cortés (1485–1547); Vasco Nunez de Balboa (1475-1519); Pedro de Alvarado (1485-1541); Cristóbal de Olid (1487-1524) életútjának bemutatása. Átkelés az Usumacintán hajóval, Bethelből a mexikói Corozalba.  Megismerkedés mexikói házigazdáinkkal, majd utazás Chiapas állam erdein át Bonampak romvárosába. A kicsiny Bonampakot csak 1946-ban „találták meg” az őserdő mélyén, sírkamráinak freskói azonban a világon egyedülállóak. A falfestmények jelenetei igen beszédesen mutatják be a maják ceremóniáit, viseletét és eszközeit. Rövid séta és fényképezés, majd továbbutazás északra, Palenque irányába. Éj Palenque mellett.

9. nap: Palenque smaragdvárosa; Buluc Chabtan és Ixtab átka
Reggeli után Palenque romvárosának közös megtekintése. A Templo de las Calaveras (Halálfejek temploma) és a Templo de las Inscriptiones (Feliratok temploma) tüzetes megtekintése. Az őserdei város fénykorának (226 – 799.) felelevenítése, különös tekintettel Nagy Pakal (615-683) uralkodására. Hirtelen elmélkedés Buluc Chabtan (Háború és Emberáldozat Isten), Cum Hau (Halál Isten) és Ixtab (Öngyilkosság Istennő) kultusza kapcsán, magyarázat kereséssel az ön- és környezetromboló maja városállamok hanyatlására. Továbbutazás Campeche UNESCO világörökségi védelem alatt álló városába. Menet közben a Karib-tenger kalózai igaz meséinek áttekintése: Ismerkedés John Hawkins, Frances Drake és Henry Morgan kalózkapitányok gaz- és hőstetteivel. Megérkezés után városnézés Campeche falakon belüli óvárosában. Éj Campechében.

10. nap: A Mexikói-öböl spanyol építészete; A Protectoría de indios hivatala
Reggeli után közös séta, majd rövid szabad program és vásárlási lehetőség Campechében. Továbbutazás a Mexikói-öböl mentén északra, Yucatán állam fővárosába, az 1542-ben alapított Méridába, a „Fehér Városba”. Ismerkedés Diego de Landa (1524-1579) a város második püspöke életével és a majákról írt Relación de las cosas de Yucatán c. rendkívüli fontosságú művével. Történetek Bartolomé de las Casas (1484 – 1566) életéről, munkásságáról, s az általa életre hívott Protectoría de indios (Indián védelmi hivatal) működéséről.  A városba érkezés után bejelentkezés hotelünkbe, majd közös látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló spanyol koloniális óvárosban: Plaza de la Independencia – Rózsafüzér Szüze Katedrális – Püspöki palota – Palacio de Gobernio – Palacio Municipal – Francisco Montejo Palotája – Santa Lucía Park – Egyetemi negyed. Esti szabadidő. Éj Méridában.

11. nap: Chichén Itzá maja-tolték emlékei
Reggeli utáni indulás a két virágkort is megért Chichén Itzá romvárosába. Ismerkedés Szent István magyar király kortársa, Ce Acatl Quetzalcóatl (Tollas Kígyó) a tolték hódító uralkodó életével és korával. A világhírű romterület legfontosabb épületeinek közös bejárása. Délutáni továbbutazás a Karib-tenger partvidékére, a Maja Riviéra talán legszebb üdülővárosába – a maja romokra épített Playa del Carmenbe. A Maja Riviéra különleges természeti értékeinek, szigeteinek bemutatása, rövid ismertetéssel a Yucatán-félsziget partvonalával párhuzamosan futó korallzátony rendszerről. Bejelentkezés a hotelbe, majd úszási lehetőség a türkizkék tengerben. Este fakultatív tequila túra. Éj Playa del Carmenben.

12. nap: Tulúm a maják kikötővárosa; Cobá őserdői
Reggeli indulással utazás Yucatán dzsungeleiben Cobá romvárosába. A Kr. e. I. században alapított város a VI. sz.-ban élte fénykorát. A romváros terület ma is feltárás alatt áll, számos piramisa, zöld, mesterséges hegyként emelkedik ki az őserdőből. A Nohoch Mul 42 m magas piramisának megmászása, „légi-felvétel” készítéssel a dzsungel felett.  Fényképezőink visszaszerzése az elszemtelenedett majmoktól… kergetőzés erőnktől függően… Visszautazás a Karib-tenger partjára a spanyolok megérkezéséig lakott Tulúm kikötővárosába. A maja romok megtekintése, majd úszás az idilli szépségű tengerpart szabadstrandján. Esti visszaérkezés Playa del Carmenbe. Igény szerint, megismételt fakultatív tequila túra. Éj Playa del Carmenben.

13. nap: Pihenő a Karib-tengeren
A hosszú utazás kipihenése a tengerparton.
Playa del Carmen bővelkedik a helyszínen befizethető fakultatív programokban:
1./ Korallzátony búvárkodás
2./ Hajókirándulások a környék szigeteire
3./ Tengeri horgászat
Közös búcsúvacsora. Éj Playa del Carmenben.

14-15. nap: Hazautazás
Kora reggeli utazás Cancún nemzetközi repterére. Elrepülés átszállással Budapestre, érkezés a 15. napon.

Az ár tartalmazza: a 
Az ár nem tartalmazza

Kapcsolódó cikkek

» Mexikó harca a bikaviadalok ellen - Etédi Alexa, 2013. június. 20
» Mit adtak nekünk a maják? - Etédi Alexa, 2013. május. 17
» Hátborzongató: ezrek akarják látni a halott menyasszonyt - Etédi Alexa, 2013. május. 15
» Kitört a Popocatépetl - Kovács Attila, 2013. május. 15
» Titok övezi a maják eredetét - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Mire iszunk ma? - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Mexikói kalandok, első rész - Ariel, 2012. július. 04
» Mexikói kalandok, második rész - Ariel, 2012. január. 03
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A szállást 3-4*-os szállodákban a félpanziót a magyar idegenvezetést végig a program során a szükséges transzfereket a felsorolt programokat.

Alapár nem tartalmazza: 

A repülőjegyet illetékkel (kb. 387.000 Ft/fő) az útlemondási biztosítást (1,5%) BBP biztosítást, a határátlépési illetékeket (kb. 45 USD/fő) a kötelező borravalót (kb. 60 USD/fő).

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.
Ki és belépési illetékek.

Helyszíni költségek leírása: 

Határátlépési illetékeket (kb. 45 USD/fő) a kötelező borravalót (kb. 60 USD/fő). További étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

Jelentkezéskor a végösszeg 30%-a. Indulás előtt 30 nappal foglalva, a teljes részvételi díj egyösszegben fizetendő.

Hátralék: 

A fennmaradó összeg – kb. 30 nappal az út indulása előtt

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással, a helyszínen 12 fős autóbusszal.

Szállás: 

3-4*-os szállodákban kétágyas szobákban.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
A területről: 
Mexikó Közép-Amerika legnagyobb országa, egy hatalmas és sokszínű ország, melyet változatos felszíne, földrajzi adottságai és az ott élő rengeteg kultúra tesz az egyik legérdekesebb és legvonzóbb turisztikai desztinációvá. Körutunk programja a Yucatán-félszigetet érinti, ahol egy helyen megtalálhatóak a gyönyörű koloniális városok, a kulturális látnivalók, és nem utolsósorban a rejtélyes és lenyűgöző civilizáció, a maya kultúra emlékei. A csodálatos tengerpart mentén épült egykori maya városok és az őserdőből előbukkanó piramisok egyvelege egyedülálló a világon. A Maya Riviéra fehérhomokos tengerpartján pedig elsőrangú szállodák várják a pihenni vágyókat Cancuntól egészen az érintetlen Tulumig. Hivatalos fizetőeszköz: mexikói Peso (MXN). 1 USD = kb. 10 MXN, 1 EUR = kb. 15 MXN.
Csomagolás: 
Vízum: 
Az útlevélnek a visszaérkezéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és minimum 2 egymással szembeni üres oldalnak kell benne lennie.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltás nincs. További információért forduljon a budapesti Oltóközponthoz. Gyáli út, Tel.: (1) 476-1100 Váci út, Tel.: (1) 465-3800
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!