Marokkó - a legnyugatibb kelet

Klasszikus körutazás agadiri pihenéssel

Marokkó egy leírhatatlanul sokszínű ország. Találunk itt gyönyörű tengerpartokat; mediterrán tájakat; pezsgő nagyvárosokat; középkorból itt-felejtett történelmi városokat egészen hangulatos, sikátoros medinákkal (óvárosokkal); 4000 méter feletti, késő tavaszig hóborította hegycsúcsokat; vadregényes hegyvidéki tájakat ősi berber falvakkal; hatalmas, aranyló sivatagi homokdűnéket; zöldellő sivatagi oázisokat ősi várakkal, palotákkal, kasbákkal. Mindehhez párosul az uralkodói család nyújtotta politikai stabilitás, az itt élők kedvessége, vendégszeretete és az ország híresen kiváló konyhája. Nagyszerű élményekben lesz részük!

Alapár tartalmazza

A repülőjegyeket repülőtéri illetékkel, a transzfert a bécsi repülőtérre (és vissza), a helyi autóbuszos közlekedést (beleértve a minibuszokat is a Tissadrine szerpentinúthoz a 6. napon), a 11 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a Fehérvár Travel idegenvezetőjét a budapesti indulástól a budapesti érkezésig, a marokkói idegenvezetőt Marrakesh-től Marrakesh-ig, a helyi idegenvezetéseket a városokban és a felsorolt programokat belépődíjakkal (portugál ciszterna El Jadidában, II. Hasszán mecset Casablancában, Volubilis, Bou Inania-medresze Fezben, Amridil kasba Skourában, Taourirt kasba és Atlas filmstúdió Ouarzazate-ban, Ait Benhaddou, valamint Marrakesh-ben a Bahia palota, a Szadida sírok és a Majorelle kert).

Alapár nem tartalmazza

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás és borravalók.

Hossz: 
12 nap
Szállás: 
szálloda
****

Szállás

11 éjszaka 4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Figyelem: A 4 csillagos szállodákból igyekeztünk a jobbakat (és drágábbakat) kiválasztani, de azért egy-egy esetben előfordulhat, hogy a marokkói 4 csillagos szálloda Európában inkább 3 csillagosnak felelne meg.

Program: 

1. NAP:
Elutazás Budapestről, a Déli pályaudvartól az iroda luxusautóbuszával a bécsi repülőtérre (két és fél órás utazás). Az Austrian Airlines menetrend szerinti, közvetlen járatával 10 órakor indulunk tovább Marrakesh-be. A délutáni érkezést követően autóbusszal utazunk északnyugati irányba, az Atlanti-óceán közelébe. Szállás egy tengerparti üdülőhelyen (1 éj).

2. NAP: EL JADIDA (MAZAGAN), CASABLANCA
Délelőtt látogatást teszünk az óceánparti El Jadida hatalmas falakkal körülvett óvárosában (UNESCO világörökség). A várost az 1500-as évek elején a portugálok alapították, Mazagan néven az egyik legfontosabb támaszpontjuk volt az India felé vezető tengeri úton. A sétánk közben megnézzük majd a város legnagyobb nevezetességét, a késő gótikus stílusú, egészen látványos földalatti ciszternát is.
A déli órákban érkezünk meg Casablancába, Ingrid Bergman és Humphrey Bogart városába. Marokkó legnagyobb metropoliszában nem sok minden emlékeztet a világhírű filmre, és nem is tartozik Marokkó legszebb városai közé, de azért 2-3 órát érdemes itt eltölteni. A városnézés fő attrakciója a II. Hasszán mecsetben való látogatás, mely a mekkai és a medinai után a harmadik legnagyobb muszlim imahely a világon, ezenkívül a világ legmagasabb minaretjével is büszkélkedhet (210 méter). A mecset a XX. század utolsó évtizedeiben épült az óceán partján, belső dekorációján a legjobb marokkói művészek dolgoztak. (Azért is érdemes ezt a mecsetet belülről is megnézni, mert Marokkóban a nem muszlim vallásúak más mecsetekbe nem léphetnek be.)
A casablancai városnézés után lesz egy kis szabadidő is, majd utazás az óceán mentén a közeli Rabatba, Marokkó fővárosába, szállás (1 éj).

3. NAP: RABAT, MEKNES, VOLUBILIS, MOULAY IDRISS
Marokkó mind a 4 királyvárosa (Rabat, Meknes, Fez, Marrakesh) része az UNESCO világörökségnek. Közülük a jelenlegi királyi székhely, Rabat a legfiatalabb, számtalan szép, modern épület található a városban. Ennek ellenére nagy élmény lesz az óvárosban az óceán felett épült Oudaias kasba bejárása (pompás várkapu, ősi sikátorok, fehér-kékre meszelt lakóházak, andalúz kert, panoráma az óceánra a falakról stb.). A városnézés során látjuk majd a királyi palotát, és megállunk a jelenlegi király nagyapjának, V. Mohamednek a gyönyörű mauzóleumánál is.
A késő délelőtti órákban továbbutazás Meknesbe, mely egyetlen uralkodó, a hírhedt Moulay Ismail alatt volt királyi székhely. Ő a Napkirály, a francia XIV. Lajos kortársa volt, és ahogy a Napkirály megépíttette Párizs környékén Versailles-t, úgy Moulay Ismail is megépíttette Feztől 60 km-re a meknesi uralkodói palota együttest a XVII. század végén. Az uralkodó megalomániájára jellemző, hogy a palotát és a várost 3 falrendszer vette (veszi) körül, melynek összhosszúsága 40 km. A császári palota egykori hatalmas kapuját, a Mansour-kaput a legszebbnek tartják egész Marokkóban.
A meknesi program után Marokkó legfontosabb római korból fennmaradt romvárosába, Volubilisbe utazunk (szintén UNESCO világörökség). Az ásatási terület bejárását követően fotószünetet tartunk egy dombtetőre épült, nagyszerű fekvésű városkánál, Moulay Idrissnél, mely egyébként híres muszlim zarándokhely.
A kora esti órákban érkezünk meg Fez városába, szállás (2 éj).

4. NAP: FEZ
Fez a legrégebbi és a legjelentősebb királyváros, az ország szellemi és vallási központja, itt található az iszlám világ legrégebbi felsőoktatási intézménye. A hatalmas területen elterülő óváros egészen egyedülálló, egészen egzotikus, nincs nála nagyobb középkori óváros az arab világban. Mintha egy nagy szabadtéri múzeumban járna az ember, amely ugyanakkor tele van élettel, árusokkal, kézművesekkel, teherhordó szamarakkal, a turisták úgy érzik, mintha felelevenedne az „Ezeregyéjszaka meséinek” világa. A sikátorok labirintusában tett séta során látunk majd szép palotákat, mecseteket, mauzóleumokat, apró tereket, különleges élmény lesz a Bou Inania-medresze (korániskola) és a bőrcserző műhelyek megtekintése. Az óváros bebarangolása előtt az autóbuszunkkal felmegyünk majd a mellette épült erődhöz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a vaskos falakkal körülvett medinára (óvárosra).

5. NAP: ATLASZ-HEGYSÉG, IFRANE, ZIZ-VÖLGY, ERG CHEBBI HOMOKDŰNÉI
Ezen a napon déli irányba indulunk, átkelünk az Atlasz-hegységen a Szahara irányába. Az első megállónk Ifrane, a marokkóiak 1660 méter magasan fekvő üdülővárosa. A hely különlegességét az adja, hogy Ifrane jobban emlékeztet egy európai városra, mint egy marokkóira. Ennek oka, hogy a várost még a francia gyarmatosítók alapították a XX. század első felében.
Később az Atlasz-hegység déli oldalán, a Ziz folyó látványos völgyében ereszkedünk lefelé, a táj egyre sivatagosabbá válik, míg végül a délutáni órákban megérkezünk a Szaharába, Merzouga szállodatelepülésre, Erg Chebbi látványos homokdűnéihez. A dűnék magassága akár a 150 métert is meghaladhatja. (Összehasonlításképpen Budán a várhegy 60 méter magas.) A késő délutáni órákban elsétálhatunk a homokdűnékhez, de fakultatív tevegelésre (kb. 20 EUR/fő) vagy terepjárózásra (kb. 20 EUR/fő) is lesz lehetőség. Szállás Merzougában (1 éj).

6. NAP: TINERHIR (TINGHIR), TODRA-SZURDOK, DADES-VÖLGY, TISSADRINE SZERPENTINÚT (KISBUSZOKKAL)
Utazás nyugat felé az Atlasz-hegység déli lábainál elterülő Tinerhir (Tinghir) városba és a közelében fekvő Todra-szurdokhoz. Tinerhirt sokan Marokkó legszebb oázisvárosának tartják: sűrű pálmaligetek, kasbák (agyagvárak), „ksar”-ok (erődített falvak, településrészek). Fotószünetek után érkezünk meg a vadregényes Todra-szurdokhoz, mely a legszűkebb pontján mindössze 10 méter széles, és végig 300 méter magas, szinte függőleges sziklafalak határolják.
Marokkói utazásunk egyik legnagyobb élménye délután következik. Boumalne du Dades városkánál kisbuszokba szállunk, és a Dades folyó felső völgyét fedezzük fel fotószünetekkel (Marokkó és az Atlasz-hegység egyik legszebb völgye). Ezt a vidéket a tömegturizmus még nem igazán fedezte fel, hiszen bizonyos helyeken a nagy turistabuszok nem férnek el. Az utunk során látunk majd hangulatos berber falvakat, kasbákat, látványos romokat, különleges sziklaalakzatokat. A látványt fokozza, hogy a völgy alján, a folyó mentén végig szép zöld pálmaligetek, gyümölcsfa ültetvények találhatóak. A völgy fő attrakciója a Tissadrine szerpentinút, melyet sokan a világ leglátványosabbjai közé sorolnak. A szerpentin felső pontján épült kávézó teraszáról lélegzetelállító panoráma tárul majd elénk. (Figyelem: a kávézóban elvárják, hogy legalább egy üdítőitalt vagy kávét rendeljenek a turisták.)
Szállás Boumalne du Dadesben (1 éj).

7. NAP: 1000 KASBA VIDÉKE, SKOURA (AMRIDIL KASBA), OUARZAZATE (TAOURIRT KASBA, ATLAS FILMSTÚDIÓ), AIT BENHADDOU
Az Atlasz-hegység déli oldalán lévő völgyekben rengeteg kasba (agyagvár) található, ezért is hívják úgy ezt az országrészt, hogy az 1000 kasba vidéke. Már az előző napon is láthattunk kívülről néhányat, de belső megtekintésükre a mai napon lesz lehetőség.
Kora délelőtt a Dades folyó alsó völgyében indulunk tovább Ouarzazate városa felé, délnyugati irányba. Útközben megállunk egy álmos kisvárosban, Skourában, mely egy hatalmas pálmaligetben fekszik. A városka legfontosabb nevezetességét látogatjuk meg, az Amridil kasbát – a legérdekesebbek közé tartozik Marokkóban.
A késő délelőtti órákban érkezünk meg Ouarzazate-ba, mely a legjelentősebb marokkói város az Atlasz-hegységtől délre, a sivatag határán. A nagyrészt berberek lakta város szép utcái, rendezett épületei kellemes meglepetést jelentenek a turistáknak. Ouarzazate-ot mini Hollywoodként is szokták emlegetni, számtalan híres filmet forgattak a városban és környékén (pl. Ben-Hur, Trónok harca, Gladiátor, Kleopátra, Máté evangéliuma, A múmia, A Nílus gyöngye stb.). A város fő történelmi nevezetességének, a Taourirt kasbának a megtekintése után ellátogatunk az Atlas filmstúdióba is, ahol több híres film díszleteit nézhetjük meg.
A délutáni órákra marad a nap fénypontja, a közeli Ait Benhaddou nevű település. Ez a középkorból megmaradt erődített falu egy domboldalra épült, ősi házaival, palotáival, kasbáival, sikátoraival, várfalaival felejthetetlen emlék marad a látogatók számára (UNESCO világörökség).
Szállás Ait Benhaddou környékén (1 éj).

8. NAP: TALIOUINE, TAROUDANT
Utazás az Anti-Atlasz hegységen keresztül, majd a Magas-Atlasz lábainál nyugat felé, Taroudant városa irányába. Útközben pihenőt tartunk egy Taliouine nevű településen, mely a világ egyik legnagyobb sáfránytermesztő vidékének a központja.
Taroudant egy tipikus ősi, erődített marokkói város, mely egyrészt a kiváló állapotban megmaradt városfalairól, másrészt a kézműveseiről híres. Nagy élmény lesz a látogatás a „souk”-okban, a város piacain, ahol ezek a szép termékek természetesen megvásárolhatóak.
A késő délutáni órákban érkezünk meg Agadirba, szállás egy tengerparti szállodában (3 éj).

9. NAP: AGADIR
Agadir városa Marokkó déli részén található. Kellemes klímája (330 napsütéses nap évente), 9 km hosszú homokos strandja, kiváló turisztikai infrastruktúrája Marokkó elsőszámú tengerparti üdülőhelyévé teszik.
Egész napos pihenés, szabad program, de természetesen idegenvezetőnk segítséget nyújt az érdeklődőknek a szabadidő tartalmas eltöltésére.

10. NAP: AGADIR / TAFRAOUTE, TIZNIT
Szabad program, pihenés a tengerparton.
Fakultatív program: Tafraoute, Tiznit
Egész napos kirándulás Agadirtól délre (a nap során 6-7 órát fogunk a buszon tölteni).
Először az Anti-Atlasz hegységben található Tafraoute városkába utazunk egy 1700 méter magas hágón átkelve. A település 1200 méter magasan fekszik, fantasztikus alakú rózsaszín sziklák lábainál, a táj szépsége egészen rendkívüli. A kisváros rózsaszínű, négyszögletes házai bástyaszerű tornyokkal rendelkeznek, az ablakokat és az ajtókat fehér keretek veszik körül.
Visszaútban Agadirba egy másik útvonalon megyünk, holdbéli tájakon keresztül. Leérve az Anti-Atlasz hegységből megállunk majd a csipkézett falakkal körülvett Tiznit városában, ahol a helyi kézművesek gyönyörű ezüstékszereket készítenek.
A fakultatív program ára: 15.700 Ft (ebéddel).

11. NAP: MARRAKESH
Búcsú Agadirtól, utazás a Magas-Atlasz hegységen keresztül vezető autópályán Marrakesh-be, érkezés a késő délelőtti órákban.
Marokkó névadó városa egész Afrikában a második helyen áll a turistaérkezések számát tekintve. Sokféle jelzővel illették az idők folyamán: a városok városa, a Dél gyöngyszeme, a vörös város stb. A Magas-Atlasz 4000 méter feletti csúcsainak közelében fekvő Marrakesh medinája (óvárosa) egészen egyedülálló, a 650 hektáros (6,5 négyzetkilométeres) területen 129 mecset található, 12 km hosszú fal veszi körül, a sikátorok világában még mindig 250.000 ember él. Az óváros híres főtere, a rendkívül egzotikus Jemaa el-Fna Marokkó egyik legnagyobb nevezetességének számít: délutánonként és esténként az árusok mellett vannak itt jövendőmondók, akrobaták, mutatványosok, kígyóbűvölők, állatidomárok stb.
A városnézés során megtekintjük Marrakesh legfontosabb nevezetességeit, például a Bahia palotát, a Szadida sírokat (mauzóleumot), a Menara kertet stb. Ezt követően marad idő egy kis barangolásra a híres főtéren és a mellette lévő piacokon („souk”-okban).
Szállás Marrakesh-ben (1 éj).

12. NAP: MARRAKESH
A délelőtti órákban még lesz egy kis idő egy óvárosi sétára és az egészen elbűvölő Majorelle kert meglátogatására. A kora délutáni órákban elutazás Marrakesh-ből az Austrian Airlines közvetlen járatával a bécsi repülőtérre. Innen az iroda luxusautóbuszával utazunk tovább Budapestre és Székesfehérvárra, érkezés a késő esti órákban.

Kapcsolódó cikkek

» Casablanca, a Nyugat és a Kelet egyvelege - Szenczi Zsolt, 2013. január. 20
» Marokkó: Ahol a kövek is színesek - Hudanik Zsolt, 2012. január. 31
» Bringával Afrikán át - Fóti Lázár, 2019. október. 23
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila, 2019. október. 21
» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András, 2019. október. 12
» Lányok a parketten- női bicikli - Fóti Lázár, 2019. augusztus. 04
» Egyiptom - Kovács Attila, 2019. május. 20
» A Szahara csodálatos világa - Kovács Attila, 2019. január. 05

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Tafraoute, Tiznit
Egész napos kirándulás Agadirtól délre (a nap során 6-7 órát fogunk a buszon tölteni).
Először az Anti-Atlasz hegységben található Tafraoute városkába utazunk egy 1700 méter magas hágón átkelve. A település 1200 méter magasan fekszik, fantasztikus alakú rózsaszín sziklák lábainál, a táj szépsége egészen rendkívüli. A kisváros rózsaszínű, négyszögletes házai bástyaszerű tornyokkal rendelkeznek, az ablakokat és az ajtókat fehér keretek veszik körül.
Visszaútban Agadirba egy másik útvonalon megyünk, holdbéli tájakon keresztül. Leérve az Anti-Atlasz hegységből megállunk majd a csipkézett falakkal körülvett Tiznit városában, ahol a helyi kézművesek gyönyörű ezüstékszereket készítenek.
A fakultatív program ára ebéddel: 15.700 Ft

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A repülőjegyeket repülőtéri illetékkel, a transzfert a bécsi repülőtérre (és vissza), a helyi autóbuszos közlekedést (beleértve a minibuszokat is a Tissadrine szerpentinúthoz a 6. napon), a 11 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a Fehérvár Travel idegenvezetőjét a budapesti indulástól a budapesti érkezésig, a marokkói idegenvezetőt Marrakesh-től Marrakesh-ig, a helyi idegenvezetéseket a városokban és a felsorolt programokat belépődíjakkal (portugál ciszterna El Jadidában, II. Hasszán mecset Casablancában, Volubilis, Bou Inania-medresze Fezben, Amridil kasba Skourában, Taourirt kasba és Atlas filmstúdió Ouarzazate-ban, Ait Benhaddou, valamint Marrakesh-ben a Bahia palota, a Szadida sírok és a Majorelle kert).

Alapár nem tartalmazza: 

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás és borravalók.

Helyszíni költségek leírása: 

Baksis: A helyszínen összesen kb. 30 dollár borravalót illik adni. A helyi szolgáltatók ezt gyakorlatilag kötelezőnek tekintik.

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A teljes részvételi díj 60 %-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Budapesttől a bécsi repülőtérig luxusautóbusszal (két és fél órás utazás). Bécstől Marrakesh-ig (és vissza) az Austrian Airlines menetrend szerinti, közvetlen járatával. Marokkóban légkondicionált autóbusszal, a Tissadrine szerpentinúthoz (6. nap délutánja) több kisbusszal.

Szállás: 

11 éjszaka 4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Figyelem: A 4 csillagos szállodákból igyekeztünk a jobbakat (és drágábbakat) kiválasztani, de azért egy-egy esetben előfordulhat, hogy a marokkói 4 csillagos szálloda Európában inkább 3 csillagosnak felelne meg.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
Időjárás: 
Számítsanak rá, hogy estére a sivatagban (illetve az óceántól távol eső területeken) lehűl a levegő. Az esőnek kicsi az esélye, különösen az ország keleti és déli vidékein.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltást nem írnak elő a hatóságok. Jó szolgálatot tehet valamilyen gyógyszer az esetleges hasmenéses megbetegedések kezelésére.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!