Magas-Tátra, Nagy-Morgás csúcs

A Magas-Tátra nyolcadik, jelzett úton elérhető csúcsa.

A Magas-Tátra korábban már meghódított hét csúcsa után egy, a közelmúltban jelzésekkel ellátott csúcsra hívjuk a tátrai túrák kedvelőit. A nyolcadik, turisták által elérhető népszerű kilátócsúcsról szép kilátás tárul elénk a Zöld-tavi-völgyre és mellékvölgyeire, valamint a völgyeket övező hegycsúcsokra, pl. a korábbi túránkon már meghódított Fehér-tavi-csúcsra, valamint ettől keletre a Bélai-Tátra mészkőgerincére. A Késmárki-Zöld-tótól a Nagy-Fehér-tóig bezárólag ugyancsak jól láthatóak innen az ezekben a völgyekben megbúvó kisebb-nagyobb tavak, tengerszemek.

Alapár tartalmazza

Az utazást, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Az étkezést a felvonó díját az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
35-45 fő
Papp Csongor
Csongor a hegyekben érzi magát a legszabadabbnak. Mély elhivatottságot érez a természetjárás, a fotózás és a via ferraták iránt.
Tóth Dániel
Nincs két egyforma út, nincs két egyforma csúcspanoráma, visszatérni mindig érdemes!

Kapcsolódó cikkek

» Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel - magas-tatra.info, 2014. december. 10
» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info, 2014. október. 11
» Gyalogtúra a Tátrában -a Téry-menedékházhoz - Kovács Attila, 2014. július. 29
» A hét Tátra csúcs megmászása - Radics Ákos, 2013. november. 10
» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» A Hazajáróval a Tengerszem-csúcsra - Nagy Árpád, 2012. szeptember. 26
Hasonló utazások, nyaralások:
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter) - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Gerinctúrák a Lengyel-Tátrában - 4 nap - (2 nap szabadság)
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
Részletes program
1 nap: Budapest – Fehér-víz parkoló. Késmárki-Fehérvíz-völgy – Nagy-Morgás – Kő-pataki-tó – Tátralomnic. Tátralomnic – Budapest

Hajnalban találkozunk (04.45-kor) Budapesten a Hősök-terén a Műcsarnok melletti buszparkolóban, indulás 05.00-kor. Besztercebányán és Poprádon keresztül kora délelőtt érkezünk meg a Tátralomnic mellett található Fehér-víz (925 m) nevű parkolóba. A parkolóból gyalog indulunk felfelé a Késmárki-Fehérvíz-völgyben. Az útvonal első része széles erdei úton vezet, majd elhaladunk a Késmárki-Zöld-tó mellett, a tó partján álló Zöld-tavi-menedékházban (1545 m) tartott frissítő pihenő után máris indulunk tovább az eddigi utunkat keresztező Felső turistaúton (Magistrále). Újabb kis tavacska mellett vezet utunk, majd egy meredek vízmosásban láncok segítségével jutunk fel az előttünk magasodó hegyoldalon kanyargó sziklás-törpefenyős szerpentinre. Hosszabb-rövidebb kanyarokkal jutunk egyre magasabbra, majd megérkezünk a Nagy-Morgás-hágóba (2023 m). A hágóból csak pár perc, és máris a közelmúltban jelzésekkel ellátott, ezzel a Magas-Tátra nyolcadik, jelzett turistaúton elérhető csúcsává előlépett Nagy-Morgás (2037 m) nevű csúcsról nézhetünk szét. A szép kilátásáról híres csúcson rövid ebéd- és fotószünetet tartunk, majd megkezdjük az egyenletes ereszkedést a Kő-pataki-tó (1751 m) irányába. A Tátralomnicról kabinos felvonóval is elérhető kis tóhoz megérkezve az ott található vendéglátóhelyen lehetőségünk lesz felfrissülni, ebédelni-uzsonnázni. Ezután már csak le kell jutni Tátralomnicra, az ott várakozó autóbuszunkhoz, ezt a meglehetősen monoton és fárasztó utat azonban a kabinos felvonóval tesszük meg. Budapestre várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

Túratáv 13 km, szintkülönbség kb. 1150 m fel, 350 méter le, menetidő 6-7 óra.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Az étkezést a felvonó díját az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

Felvonó a Kő-pataki-tótól Tátralomnicra (2017-ben 17 €/fő).

Előleg: 

A teljes összeg jelentkezéskor, egy összegben fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

20-25 literes kis hátizsák, esőkabát, csak túrabakancs, kényelmes túraruházat, sapka. Javasolt még túrabot. Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 
Célszerű élelmet itthonról hozni. 1,5 liter folyadék szükséges napközbenre. Az útbaeső menedékházakban tudsz enni és inni valót vásárolni. A menedékházakban a vezetékes víz nem fogyasztható.
Időjárás: 
Alapvetően jó időre számíthatunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő is lehetséges. Célszerű esőkabátot, esőnadrágot mindenképp becsomagolni, esetlegesen a buszon váltás ruhát hagyni a hazautazásra.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
12 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
5.0
12 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
5.0
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.8
Gárdony
5.0
Kitűnő, szép, jól szervezett túra volt. Minden nagyon jól alakult, az idő meg első osztályú volt. Páratlan kilátás volt végig az egész túrán.
Nem lehet panasz semmire. A túravezérek jól össze tartották a társaságot. Egyébként jól egyben voltunk, mindenki bírta a csúcshódítást. A végén a lefele menet felvonóval történő abszolválása jó dolog volt. Már senkinek sem esett volna jól.

A képek magukért beszélnek.
Péter
Budapest, XIII. kerület
5.0
Egy újabb hibátlan Tátra-túra, profi túravezetőkkel ahogy már megszokhattuk. Az útvonal kellően izgalmas, változatos és az egynapos csúcstúrák között a könnyebbek közé tartozik. A kilátás a Nagy-Morgás csúcsról is nagyszerű, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Budapest
5.0
Örök élmény marad a túra, hiszen gyönyörű helyeken jártunk, a Zöld-tó csodálatos környezete, a körülötte lévő hegyek, Nagy Árpád túravezetőnk információi, érdekességei, a csúcs panorámája még sokáig bennem fog élni. :) Remélem, hamarosan újból arrafelé túrázhatok.
Kesztölc
5.0
A nagyon korai kelést sosem fogom megszokni, de egy ilyen minőségi túra miatt többszörösen megéri. Nagyon jó volt, gyönyörű időt fogtunk ki. Már többször jártam az iroda által szervezett csúcstúrákon és a színvonal egy cseppet sem romlik. A jövőben is biztos, hogy visszatérek még. Nagy élmény volt, köszönöm szépen.
Budapest, III. kerület
5.0
Sokadszor túráztam veletek a Magas-Tátrában, most is nagyon jól éreztem magam
A túravezetők profik, mindenkire odafigyelnek, rengeteg információt kapunk a Tátráról
Ezt a túrát is ajánlani fogom az ismerőseimnek ☺
Budapest, IV. kerület
4.8
Mindenkinek ajánlom ezt az átlagos erőnléttel viszonylag "könnyen" teljesíthető rendkívül látványos túrát... és ha még az időjárás is kegyes, akkor a látvány leírhatatlan:-) Köszönet érte az irodának, a túravezetőknek és a Tátrának!
Kóka
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest, XVIII. kerület
5.0
<szöveg nélkül>
Győr
5.0
<szöveg nélkül>
Budapest
5.0
<szöveg nélkül>
Ócsa
5.0
<szöveg nélkül>
Pomáz
5.0
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!