Magas-Tátra hágótúrák, Rovátka hágó (2288 m.)

1 napos gyalogtúra Szlovákiában

A Magas-Tátra legszebb hágóit bejáró túrasorozatunk következő túráján egy túranapon egymás után két fontos hágón is átkelünk. A Nagy-Tarpataki-völgyből először a Rovátkára kapaszkodunk fel, majd a Poduplaszki-völgy felé vezető láncos ereszkedés után újabb hágó, a Felkai-völgybe vezető Lengyel-nyereg következik. Felkészült turistáknak ajánlott, igényes és szép körtúra a Magas-Tátra központi völgyeiben, regényes fekvésű tavak között, melynek során láncos a Rovátkáról egy láncokkal biztosított sziklafalon leereszkedve kóstolhatunk bele a magashegyi hágótúrák nehézségeibe. Aki túrázott már a Tátra láncos útjain, annak itt a helye!

Alapár tartalmazza

Az utazást, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Az étkezést az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
35-45 fő

Nehézség:

Csúcstúra nehézségű hágótúra. Amennyiben szoktál túrázni, de még nem jártál a Tátra magashegyi hágóiban, itt egy túra során megjárhatod a Tátra főgerincének két fontos átjáróját. Fontos a jó mozgáskoordináció és a szédülésmentesség, tériszonyosoknak nem ajánlott! Kezdő túrázóknak – a jelentős szintkülönbség és táv miatt – előzőleg ajánlott egy hasonló terepen történő bemelegítő túra. Magashegyi, sziklás terepen, láncokkal biztosított sziklafalon biztonsággal mozgóknak ajánljuk.

 

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Piroska Péter
Péter a magas hegyek szerelmese! Vizsgázott hegymászó révén biztonsággal mozog a hegyek világában, akár magashegyi túra akár via ferrata a cél.
Bobák Helga
Helga egész élete a sportról és a természetről szól. Gyermekkorától kezdve versenyszerűen kajakozik, mostanában fut, úszik és a kerékpározik.

Kapcsolódó cikkek

» Szilveszteri kirándulás Szlovákiában - Czinke István, 2014. január. 03
» Visszatérés a Gyömbérre és a Chopokra - Nagy Árpád, 2013. november. 25
» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Hótalp, gőzgombóc, Gyömbér - Hegedüs Anett, 2013. február. 04
» Túra a Gyömbérre - Kovács Attila, 2013. január. 29
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» A Szulyó-völgy sziklái - Kovács Attila, 2012. november. 05
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter) - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Gerinctúrák a Lengyel-Tátrában - 4 nap - (2 nap szabadság)
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
Részletes program
Budapest – Ótátrafüred. Tarajka – Nagy-Tarpataki-völgy – Rovátka – Lengyel-nyereg – Felkai-völgy – Tátraszéplak. Tátraszéplak – Budapest.

Hajnalban (4.30-kor) találkozunk Budapesten a Hősök-terén az Időkeréknél, indulás 4.45-kor. Kora délelőtt érkezünk meg Ótátrafüredre, ahonnan fogaskerekűvel jutunk fel a Tarajkára (1284 m). Innen a piros, majd az abból balra elágazó kék jelzésen fokozatosan emelkedünk a Magas-Tátra egyik legnagyobb völgyébe, a Nagy-Tarpataki völgybe. Az út alsó részén hatalmas fenyőerdőben haladunk, majd a táj fokozatosan vált át a magashegyi környezetre jellemző növényvilágra. Az egyenletesen emelkedő völgy néhány meredekebb kaptatóját leküzdve megérkezünk a Magas-Tátra egyik legszebb fekvésű menedékházba. A menedékháznál egy rövid pihenő és frissítő után kisebb-nagyobb tavak mellett elhaladva tovább indulunk aznapi túránk első hágójába, a Rovátkára (2288 m). A hegység főgerincén található fontos átkelési pont a Nagy-Tarpataki-völgyből a Poduplaszki-völgybe való átjutást biztosítja, de hogy ne legyen egyszerű a napunk, miután leereszkedtünk a hágóból, a főgerinc újabb nyílásába, a Felkai-völgybe vezető Lengyel-nyeregbe (2200 m) is fel kell kapaszkodnunk. Innen aztán a panorámafotók elkészítése után a Felkai-völgyben megyünk le a Szilézia-házhoz (1667 m), ahol hosszabb pihenőt tartunk. Ezután nincs más teendőnk, mint egy hosszú ereszkedéssel legyalogolni Tátraszéplakra (1000 m), az ott várakozó autóbuszunkhoz. Budapestre várhatóan a késő esti, éjszakai órákban érkezünk.

Túratáv 16,5 km, szintkülönbség kb. 1135 méter fel és 1425 méter le, a menetidő 9-10 óra.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Az étkezést az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

Siklóvasút a Tarajkára (8 euro/fő)

Előleg: 

A részvételi díj foglaláskor, egy összegben fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

20-30 literes kis hátizsák, esőkabát,  túrabakancs, meleg ruházat, sapka. Javasolt még túrabot. Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni.
Fontos hogy fej vagy kézilámpa legyen nálad!
 

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 
Célszerű élelmet itthonról hozni. 1,5 liter folyadék szükséges napközbenre. Az utbaeső menedékházakban lehet hideg meleg ételeket-italokat vásárolni.
Időjárás: 
Alapvetően jó időre számíthatunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő is lehetséges. Célszerű esőkabátot, esőnadrágot mindenképp becsomagolni, esetlegesen a buszon váltás ruhát hagyni a hazautazásra.
Csomagolás: 
20-30 literes hátizsákba csomagold a felszerelésed, a váltó ruházatot a buszon hagyhatod.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban is van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást. Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem megfelelő!
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.9
8 értékelés alapján
Szervezés értékelése
4.9
Program értékelése
4.9
Szállás értékelése
5.0
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.8
Budapest, III. kerület
5.0
Izgalmas, nehéz túra profi túravezetőkkel. Remek kaland volt ismét. :)
Budapest
5.0
Hasonlóan jó volt, mint a csúcstúrák szoktak lenni.
Budapest, VII. kerület
5.0
Jól szervezett túra, kedves és segítőkész túravezetőkkel. Köszönjük az élményt.
Budapest, XXI. kerület
4.5
Az utolsó pihenőállomástól, a luxusszállodától, másfél órás nem túl látványos út vezetett még a buszig. Nem volt megeröltető, mindenki végigcsinálta. De a szállodánál lehetett kerékpárt bérelni 10 euróért, és egy jó minőségű aszfantozott meredek szerpentinen pár perc alatt le lehetett vele száguldani,. Egészen más élményt nyújt mint a legyaloglás.
Csak javaslat. ha a programba beirnák, hogy fakultatív megoldásként ez is egy választható lehetőség, szerintem sokan igénybe vennék. Nálam már nem volt rá pénz, mert nem tudtam e lehetőségről.
Kecskemét
5.0
Ez túravezetés volt felső fokon!
Budapest
4.6
A túrát nagyon élveztem, még a rossz idő ellenére is. A képek beszéljenek helyettem. A szűk lábterű buszon való utazás viszont nem esett jól, főleg a hosszú túrát követően. De ez magán a szerzett élményeken nem ront.
Budapest, X. kerület
5.0
<szöveg nélkül>
Budapest, XX. kerület
5.0
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!