Magas-Tátra hágótúrák, Kis-nyereg-hágó (2372 m)

1 napos gyalogtúra Szlovákiában

A Magas-Tátra legszebb, legfontosabb hágóit bejáró túrasorozatunk második állomása a hegység legmagasabb, turistaúton elérhető hágója, a Kis-Tarpataki-völgy felső részén fekvő Kis-Nyereg-hágó. Igényes és táji szépségekben bővelkedő túra a Magas-Tátra vadregényes sziklatömbjei között, melynek során belekóstolunk a magashegyi túrázás minden szépségébe. Ha teljesíted a túrát, garantáltan felejthetetlen élményekben lesz részed.

Alapár tartalmazza

Az utazást, a túravezetést, valamint az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza

Az étkezést és az utasbiztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
35-45 fő

Nehézség:

Csúcstúra nehézségű hágótúra. Amennyiben szoktál túrázni, de még nem tapasztaltad meg az alpesi túrázás élményét, itt meghódíthatod a Tátra legmagasabb, jelzett turistaúton elérhető hágóját. Fontos a jó mozgáskoordináció és a szédülésmentesség, tériszonyosoknak nem ajánlott! Kezdő túrázóknak – a jelentős szintkülönbség és táv miatt – előzőleg ajánlott egy hasonló terepen történő bemelegítő túra. Magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgóknak ajánljuk.

 

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Bankó Erika
Erika gyerek kora óta mozgásban van. Talajtornától az úszásig sok sportot kipróbált. Mostanában fut, kerékpározik.

Kapcsolódó cikkek

» Szilveszteri kirándulás Szlovákiában - Czinke István, 2014. január. 03
» Visszatérés a Gyömbérre és a Chopokra - Nagy Árpád, 2013. november. 25
» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Hótalp, gőzgombóc, Gyömbér - Hegedüs Anett, 2013. február. 04
» Túra a Gyömbérre - Kovács Attila, 2013. január. 29
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» A Szulyó-völgy sziklái - Kovács Attila, 2012. november. 05
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap
» Hótalpas túra a Gyömbér 2043 méteres csúcsára - 1 nap
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Zöld-tavi menedékház - 1 nap
Részletes program

1 nap: Budapest, Ótátrafüred. Tarajka, Kis-Tarpataki-völgy, Kis-Nyereg-hágó,Tarajka, Ótátrafüred, Budapest.

Hajnalban találkozunk (4.30-kor) Budapesten a Hősök-terén az Időkeréknél, indulás 4.45-kor. Kora délelőtt érkezünk meg Ótátrafüredre, ahonnan fogaskerekűvel jutunk fel a Tarajkára, 1284 méter magasságba. Innen a piros jelzésű Felső turistaúton indulunk a Kis-Tarpataki-völgybe. Útközben elhaladunk a kb. 20 méter magas Óriás-vízesés (1340 m) előtt, majd a zöld jelzésre térve érintjük a Zamkovszky-menedékházat (1475 m). Kb. 3 óra elteltével érkezünk meg az Öt-tavi-katlanban álló Téry-menedékházhoz (2015 m), amely a Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékháza. A menedékház körül a katlan nevéhez méltóan öt tó található, ezekből túránk során négyet látni is fogunk. A menedékháznál egy rövid pihenő és frissítő után tovább indulunk a Magas-Tátra legmagasabb, jelzett turistaúton elérhető hágója, a Kis-Nyereg-hágó (2372 m) felé. A hágó alatt elmegyünk a Tátra legmagasabban fekvő állandó tava, a Kék-tavacska mellett, majd jól kiépített, fagerendákkal és láncokkal biztosított emelkedőn érkezünk meg a hágóba. Innen a jól megérdemelt ebéd és csúcs-csoki után a felfelé már megismert úton jutunk vissza a Téry-menedékházhoz, ahol ezúttal már hosszabb pihenőt tartunk, majd visszaindulunk a Tarajkára, onnan pedig siklóval Ótátrafüredre. Budapestre várhatóan a késő esti, éjszakai órákban érkezünk.

Túratáv 18 km, szintkülönbség kb. 1340 méter fel és le, a menetidő 8-9 óra.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást, a túravezetést, valamint az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza: 

Az étkezést és az utasbiztosítást.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Siklóvasút a Tarajkára (2014-ben 8 euro/fő).
Előleg: 

A részvételi díj foglaláskor, egy összegben fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

20-30 literes kis hátizsák, esőkabát,  túrabakancs, meleg ruházat, sapka. Javasolt még túrabot. Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni.
Fontos hogy fej vagy kézilámpa legyen nálad!
 

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 
Célszerű élelmet itthonról hozni. 1,5 liter folyadék szükséges napközbenre. Az utbaeső menedékházakban lehet hideg meleg ételeket-italokat vásárolni.
Időjárás: 
Alapvetően jó időre számíthatunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő is lehetséges. Célszerű esőkabátot, esőnadrágot mindenképp becsomagolni, esetlegesen a buszon váltás ruhát hagyni a hazautazásra.
Csomagolás: 
20-30 literes hátizsákba csomagold a felszerelésed, a váltó ruházatot a buszon hagyhatod.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban is van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást. Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem megfelelő!
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.7
11 értékelés alapján
Szervezés értékelése
4.8
Program értékelése
4.5
Szállás értékelése
4.5
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.5
Gárdony
4.2
A túra jó lett volna, csak az időjárás nem úgy akarta, hogy el is érjük a célunkat. A túravezető reálisan döntött a visszafordulás lehetőségével. Sajnos nem lehetett az időjárási körülmények miatt teljesíteni a hágót. A vezetés és a program jó volt.

Péter
Budapest, I. kerület
5.0
Minden jó volt, sajnos az időjárás közbeszólt, de legalább láttunk megáradt patakokat:)
Kecskemét
4.3
Ugyan a Kis-nyereg-hágó megmászása az özönvíz szerű eső miatt elmaradt, az "élmény a hegyen" számomra így is megvolt.A túravezető "jókor hozott jó döntést" nem kockáztatva a csoport testi épségét. (A kis vízesések hatalmas erejű zuhatagként keresztezték a túrautat, a vízálló ruházat rácáfolt nevére.)
Ami talán megfontolandó lehetne, hogy az ilyen volumenű túrákra már előző este kiérkezni, s egy ott alvással időben elindulni. Így nem csak a teljesítmény jelleg, hanem a természetben való elmélyülés is megvalósulhatna.
Üdvözlettel: Margó
Budapest, XVII. kerület
5.0
Az időjárás közbeszólt sajnos, így másképpen, de élmény volt!
Budapest
4.8
Nagyon vártam már az utat s nem csalódtam csak ajánlani tudom mindenkinek aki a hegyek szerelmese a Tátra s a Kárpátok mindig visszavárnak .Sajnos a mostani út nem úgy sikeredet mint ahogy azt elterveztük az égiek s a hegy szeszélye közbeszólt s olyan özönvizet zúdított ránk amilyenre a helyiek sem nagyon emlékeznek így a hágótúra átcsapott kaland túrává melynek személy szerint meg is örültem mert eső ide vagy oda de tetszett, ha lenne kifejezetten ilyen kaland szerű program örülnék neki .
S mivel a hegy visszavár így újra nekivágnák e gyönyörű kalandokkal teli túrának s neki is fogok csak legyen újra Kis-nyereg hágó túra .A többi út már vagy célkeresztben vagy foglalva s türelmetlenül várom az indulást.
Köszönöm a szervezőknek s a túravezetőknek az odafigyelést a vezetést s a sofőr bácsinak a biztonságos utat .
Budapest, XIX. kerület
5.0
A turavezetok nagyon kedvesek, kozvetlenek, baratsagosak voltak. Igaz a tervezett turautvonalon nem tudtunk vegigmenni az idojaras miatt, a tura igy is remek volt.
Erdőkertes
5.0
Köszönjük az iroda rugalmasságát, nem tudtunk részt venni a befizetett májusi Haid Steig túrán, de szerencsére volt lehetőségünk áttetni magunkat erre a túrára. Nagyon jól éreztük magunkat, Árpi a szokásos magas színvonalú túravezetést biztosította, és nagyon felelősségteljesen döntött, amikor az időjárás miatt visszafordultunk. A túraútvonal nagyon szép, és egy következő alkalommal szívesen fogunk csatlakozni, hogy a most az időjárás miatt kihagyott részeket végigjárjuk. Csatolom az élménybeszámolómat is a túráról :) http://turajuci.blog.hu/2015/07/20/esonap_a_tatraban
Üdvözlettel, Schneider Judit
Mezőkövesd
4.5
Az időjárás közbeszólt így nem jutottunk fel a hágóra. Egyébként mindennel elégedettek voltunk.
Budapest, XII. kerület
5.0
A túra sajnos az időjárás miatt nem valósulhatott meg úgy ahogy szerettük volna, de ennek ellenére kellemes élményt jelentett és hasznos tapasztalatot szereztem. Újra fogok veletek utazni!
Budapest, XIV. kerület
4.8
Nagyon szeretek túrázni, mindig élmény veletek utazni. A tátrai túrát a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudtuk teljesíteni, és vissza kellett fordulnunk. Gyönyörű helynek tartom, és remélem következő alkalommal fel tudunk jutni a hágóig.
Budapest, IV. kerület
4.5
Meg voltam elégedve a túrával, szervezéssel.
Szeretem Nagy Árpád vezette utakat, lelkes és sok törekszik sok információt átadni. Lehetne több két napos Tátra túra.
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!