Ohridi-tó - Európa legöregebb és legszebb tava

9 napos tengerikajak túra Macedóniában

Egy igazi nyaralás, kicsit másképpen, mert ezen a túránkon egy nagyon más világot fedezünk fel természetesen a víz felől. Megtudjuk, hogyan nyaralnak a Balkánon, megtapasztaljuk a helyi tavernák, "üvegtigrisek" gasztronómiai rejtelmeit, nyaralunk, lelassulunk és felfedezünk. Tengeri kajakozás, nyaralás, hegymászás, napsütés egy kristálytiszta vizű tavon a Balkánon.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...

Nehézség:

Mindenki számára könnyen teljesíthető a túra, nyaralós, pihenős, strandolós.

Részvételi díj tartalmazza

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza

étkezéseket, az utazást (egyénileg, vagy kisbuszban 27.900 Ft/fő), a kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj), valamint az útlemondási és az utasbiztosítást.

Hossz: 
9 nap
Létszám: 
Minimum létszám: 8 fő

Szállás

A túra során kempingekben töltjük az éjszakákat. Ezek a kempingek nem a Nyugat-Európában megszokott színvonalat képviselik, de ne feledd ezért megyünk délre, hogy rajtakapjunk egy országot a múló idő peremén, a maga bájával, rendezetlenségével, csodáival. A Balkán mindig is külön világ volt, külön világ is lesz, reméljük. 

Program: 

A túra során minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat kemping felszerelésedet el tudod helyezni.  A busz és a személy autók nem követik a kalandorokat. A kajakokba kényelmesen be lehet pakolni akár több hetes túrára is, de természetesen nem baj ha az ipari hajszárítódat most nem hozod magaddal.

1. nap – Budapest, Livadista
Az esti órákban elindulunk Budapestről, Szerbián keresztül utazva. Az éjszakát utazással töltjük. A határátlépésekhez szükséged lesz érvényes útleveledre, vagy érvényes új típusú személyigazolványodra.

2. nap – Livadista
Érkezés Livadista kis falujába a délutáni órákban. A kempingben sátraink felállítása után, városnézés, pihenés, az utazás fáradalmainak feledtetése, hangulatos esti kajakozás Radozhda kis városába. Készülünk a másnapi indulásra. Kajakok előkészítése. Este vacsora a part egyik hangulatos éttermében, az éjszakát kempingben töltjük.

3. nap –Livadista - Struga
A reggeli után nekivágunk a tónak.  Északl felé lapátolva az első napi evezés még inkább városnézős, mert a partot sok helyen házak határolják, de számtalan lehetőségünk lesz strandolni az apró öblökben. Az út során pár falu mellett is ellapátolunk, illetve lesznek part menti kis tavernák ahol a csapat egy gyors ebédet is elkölthet. A városban be lehet vásárolni, pénzváltó és számtalan kis étterem található. A part minden nap változtatja arcát. Az estét terveink szerint a Struga-i kempingben töltjük. Szállás: kemping

4. nap -Struga - Ohrid
A mai nap a városnézés jegyében telik. Kajakjainkkal ellapátolunk az ohridi erőd alatt, majd kikötünk az óvárosban. Városnézés, Burek, Skopsko sör, és rengeteg kaland a Világörökség részét képző városban. A part a balkán báját felvonultatva változik. Időutazás lesz a javából. Fürdőzők, kis kávéházak, tavernák, és alattunk a kristálytiszta víz. A városban megállunk egy több órás városnézésre, mert amit itt látni fogunk az nem mindennapi...:) A világörökség részét képző városban 300-nál is több templomot tartanak számon. Az estét Ohrid alatt egy kis kempingben töltjük.

5. nap -  Ohrid  - Gradishte
A mai naptól vadregényes, sziklás partok kerülnek mellénk. A tó nagyot változik. Hatalmas sziklák, kétezres hegyek kerülnek mellénk. A világ megváltozik egy pillanat alatt velünk. Csuda birodalom nyílik a kajakjaink alatt. Délutánra megérkezünk Gradishte kis kempingjébe, ahol az éjszakát töltjük. Kipakolunk, főzőcske, majd korai pihe mert a következő nap hosszú lesz...

6. nap - Gradishte
Reggel korán kelünk, és irány a hegy. A mai napon hegymászunk. Egész napos gyalogtúra lesz a Galacica Nemzeti Parkba, helyi, magyar nyelvű idegen vezetővel. Az egy napos túra alatt felmászunk a Galacica gerincére, ahonnan ellátni egészen a Görög határig. Alhavasi legelők, mediterrán kemény lombos erdők, rétek. Mindez közel kétezer méteren. Pazar kilátás a Prespa tóra, amely a gerinc túloldalán rejtőzik. Egy kényelmes, könnyű bakancsra lesz szűkséged, és egy napszemüvegre...

7. nap - Gradishte - Ljubanishta
Reggel tovább állunk, és feltesszük a koronát a túrára. A tó vadabb oldalát mutatja, sziklák, madarak és az égszínkék tó. Nincsenek települések, csak apró öblök és szemben a hatalmas hegyek, az Albán határ alatt. A délutáni órákban elérkezünk utolsó kis kempingünkbe, amely Macedónia egyik leghíresebb és legszebb kolostorának szomszédságában van. Itt található a nemzeti park egyik legszebb része, ahol a tóba ömlik a Fekete Drinn. A folyó kristálytiszta vizében pisztrángok laknak, illetve több endemikus halfajnak is otthont ad ez a kis folyó. Csapatunk természetesen beevez a Drinnre. Szállás: kemping

8. nap -Ljubanishta - St. Naum
Utolsó napunk a tavon. Vásárolgatás a kolostornál, fényképezkedés, pihenés, strandolás. Egy nap a semmittevés áldott árnyékában. Délután még fürdés, ajándék beszerző vásárló körút, majd egy búcsúvacsora, pakolás és készülődés a hazainduláshoz. Szállás: kemping

9. nap - St. Naum - Budapest
A kora reggeli órákban nekivágunk a hazaútnak. A várható érkezés Budapestre vasárnap a kora hajnali órákban.

További információ

Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

étkezéseket, az utazást (egyénileg, vagy kisbuszban 27.900 Ft/fő), a kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj), valamint az útlemondási és az utasbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj), útlemondási biztosítás. 

Helyszíni költségek leírása: 

Kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj)

Az árak nem túl magasak... Egy átlagos vacsora 7-10 Euro de akkor már a sörödtől is mosolygós az arcod. Ajánlott költőpénz: 25-40.000 Ft/fő, amely az eltérő egyéni igényektől függően változhat. A helyi pénz a Makedón Dénár(RSD). Egy euró - 62 MKD-nak felel meg. (2013. dec.)
Nem érdemes itthon váltani, mert nehezen lehet találni, illetve nem váltják túl jól. Érdemes ATM automatából Ohrid városában felvenni, mert úgy a leggazdaságosabb.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Felszerelés ajánló

Mit hozz magaddal?

Kempingezéshez: sátor, ponyva, hálózsák, derékalj, összecsukható szék, kis kefe, rongy, kispárna esetleg útitakaró (utazáshoz).

Nappali öltözet: esőkabát, esőnadrág, vízálló szandál, sportcipő, polárkabát, kényelmes, hosszú ujjú világos ing és nadrág, fürdőruha.

Egyéb: napszemüveg, napvédő krém, ajakír, sapka vagy kendő, ruhaszárító kötél és csipesz, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő.

Konyha: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs.

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges.
Az éjszakákat kempingben töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik.

 

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Kiutazási forma:  Kisbusz vagy egyénileg

Kisbusszal utazunk, Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.

Étkezés: 

Túránk önellátó. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni alapélelmiszereket. Általában naponta, kétnaponta megállunk bevásárolni, a magyarországi áraknál esetenként olcsóbban is. Ha főzni szeretnél kis gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket hozz magaddal! A túra során több helyen meg fogunk állni tavernáknál, vendéglőknél.

A területről: 
Az átlagosan 693 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő tó geológiai értelemben a Balkán-félsziget legöregebb tava, mintegy 5 millió évvel ezelőtt, a pliocénban keletkezett geotektonikus depresszió. Területe 358 km2. Partvonalának teljes hossza 87,5 kilométer (ebből Macedóniára 56, Albániára 31,5 kilométer esik).
A tó átlagos mélysége 155 méter, legmélyebb pontja 288 méter. Vízgyűjtő területe 2600 km2, s elsősorban a tó keleti oldalán lévő föld alatti források táplálják, de a közeli, magasabban fekvő Preszpa-tó vize is az Ohridi-tóba áramlik át, szintén föld alatti járatokon keresztül. Vizének 60%-át a Fekete-Drin vezeti el az Adriai-tengerbe, a fennmaradó rész elpárolog. A viszonylagosan kis méretű vízgyűjtő terület és a szintén csekély elpárolgási veszteség miatt az Ohridi-tó vízkicserélődési ciklusa hetven évre tehető. Források táplálta, szűrt vize kevés mikrobiológiai szennyezéket vagy tápanyagot tartalmaz (oligotróf), oxigénben gazdag, s ennek köszönhetően rendkívül tiszta, helyenként 20 méteres mélységig is le lehet látni.

Az Ohridi-tó – a Bajkál- és a Tanganyika-tóhoz hasonlóan – rendkívül sajátos ökoszisztémával rendelkezik, az itt élő fajok mintegy fele (a puhatestűek 80%-a) endemikus, azaz csak az Ohridi-tóban honos. Eddig több mint kétszáz endemikus fajt írtak le a fitoplanktonoktól az algákon, a laposférgeken és a puhatestűeken keresztül a gerincesekig. Ez utóbbiak között számon tartanak nyolc ponty- és két lazacfélét (ohridi lazac – Salmo letnica, belvika – Acantholingua ohridana stb.). Bár a legutóbbi időkig csak formai és ökológiai jegyek alapján írták le ezeket a gerinceseket, nemrégiben molekuláris genetikai vizsgálatok igazolták rendszertani helyüket.

Az endemikus fajok mellett jelentős a tónak a part menti nádasokban áttelelő vízi- és ragadozómadár-állománya (borzas gödény, bütykös hattyú, cigányréce, fekete sas, parlagi sas stb.
Időjárás: 
Az éghajlat a partvidéken mediterrán jellegű, míg beljebb kontinentális. A partvidéken általában 30 celsius fok a nappali hőmérséklet, a hegyekben viszont már a magashegyi hatások érvényesülhetnek. A túrák során eső, rövid jégeső és vihar is előfordulhat, így készülj vízálló ruházattal, esőkabáttal.
Csomagolás: 
Legyen egy nagy táskád, amiben a túrára közvetlenül nem szükséges felszerelések vannak, és egy kis csomag, amit a hajóban is magunkkal vihetünk. A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog. Ajánlott felszerelések: esőkabát, vízálló szandál, hosszú-, rövid ujjú pólók, polár kabát, kényelmes hosszúnadrág, fürdőruha, hálózsák, napszemüveg, sapka vagy kendő, fejlámpa, fényképezőgép, elsősegély csomag és igazolványok. Felhívjuk figyelmedet arra, hogy sátrat a kempingezéshez feltétlenül hozz magaddal.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. A program időtartama 8 nap, de javasoljuk az utazás teljes időtartamára a biztosítás megkötését (az oda és visszaúttal együtt 10 nap).
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára. A szigeten kapcsolatban leszünk egy szárazföldi egységgel, aki bármiféle probléma esetén pár órán belül támogatni tudja a vízen a csapatot. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szigeten orvossal is.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!