Lyna - Lengyelország - Warmia legendás folyója

9 napos kajaktúra Lengyelország titkos vizein

Újabb folyó, újabb csoda Lengyelországban. A pomerániai vidék után a Warmia vajdaság területén kalandozunk. Csodálatos vidék, csodálatos vizekkel.

Alapár tartalmazza

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Az étkezéseket, szállásdíjat, éjszakázó helyeken fizetendő költségeket (100 PLN/6nap), az utazást egyénileg, vagy kisbuszban (kisbuszban 27.900 Ft/fő), valamit a BB és az útlemondási biztosítást. A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni!

Hossz: 
9 nap
Szállás: 
sátor
Létszám: 
Minimum létszám 10 fő

Nehézség:

A túrán való részvétel, nem igényel komoly fizika felkészülést, a napi távok bárki számára könnyen teljesíthető. 

Program: 

A folyó észak-kelet Lengyelország egyik legszebb folyója. Varsótól 300 km-re található folyó változatos szakaszokkal. Fenyőerdők és lombhullató társulások váltják egymást. A folyón számtalan vízimalom emlékeztet a múltban itt élő emberek munkájára.

Az ősz csak a bátraknak mutatja magát, azoknak, akik vízre szállnak, dacolva a hűvösödő éjszakákkal... De megéri. Hat nap a rengetegben... Apró csatornák, kis patakok, tavak, nádasok... vízimadarak.

A túra során minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat, kemping felszerelésedet el tudod helyezni.  A busz és a személy autók nem követik a kalandorokat. A kajakokba kényelmesen be lehet pakolni akár több hetes túrára is.

1. nap:
Az esti órákban indulunk Római parti bázisunkról. Nagy lengyel utazás egy hatalmas országon át. Terveink szerint Szlovákián, Csehországon keresztül közelítenénk, új szerelmes folyónkhoz.

2. nap:
A délutáni órákban  megérkezés a vízreszálló helyre, Kurki faluja mellé, ahol pihentető "velkám" parti zubrovkával, tűzrakással. Az utazás fáradalmait a tábortűz mellett pihenjük ki, és hangolódunk rá az előttünk álló kihívásokra. A folyó kezdeti szakasza egészen kicsi, apró de gyönyörű ágban indul.

3. nap:   
A hajnal ma is felneszel a sátorból: az ébredő vízparttal éledünk mi is. A gyors, álmos reggeli után összecsomagolunk, felmálházzuk hajóinkat és vízre szállunk. Piciny csatornákon át evezünk rétek és erdők mellett, néhol fákat, ágakat kerülve, egyre mélyebben hatolva a folyó titkos világába.
Az első evezős napon az apró folyóból tavakra érünk, erősen skandináv érzésekkel:) Az északát az Ustrych  tó partján töltjük.

4. nap:
Ma egy varázslatos szakasz vár ránk, mert talán Warmia legszebb erdelyén fog kis csapatunk által kelni. Bedőlt fák nehezítik néha a csavargó útját, de a folyó lassú, mi pedig nem rohanunk sehová. A strugából kiérve egy újabb gyönyörű szakaszon lapátol titkos kis társaságunk. Sójka majd Rus kis falvai mellett evezünk. Itt bolt, étterem, kiskocsma dobja fel még jobban a hangulatunkat. Az esti célunk Bartag városkájáig eljutni.

5. nap:
A negyedik nap már olyan, mintha hetek óta itt lennénk: magától értetődik minden, szavak nélkül értjük egymást. Flottul megy a sátorbontás és állítás, hatékony a lapáttechnika, hangtalanul siklunk előre. A mai napon urbanista kajakosokká vállunk, átlapátolunk Olsztyn városán, de természetesen megállunk egy pár órás városnézésre. A hely számtalan látnivalóval rendelkezik, mi lencsevégre kapjuk az óvárost amely egy hatalmas kanyarral válik egyé a folyóval, és érdekessége még az is, hogy ennek a városnak van egész Európában a legnagyobb parkja(erdeje)
Az éjszakát valahol a városon túl töltjük.

6 nap:
A mai napon változatos táj terül elénk, utunk első felében kis tavon halad csapatunk, majd egy combos átemelés után a folyó visszavadul, és keskeny kis masniként tekeregve körül öleli a környező kaszálókat, amelyek egyikén tervezzük éjszakai szálláshelyünket.

7. nap:
A korai indulás után végig erdőkben és réteken lapátolunk tovább. Nagyon szép nyíresek és az elmaradhatatlan égerek kísérik a folyót.Klódkai é Knopin települései között vadregényes erdők lesznek társaink. Az éjszakát ismét kaszáló réten töltjük.

8. nap:
Az utolsó nap kanyargós szakaszokkal ajándékozza meg csapatunkat. Hattyú családok, vízimadarak és nádasok. A folyó eléri Dobre Miesto városkáját. Utunk itt befejeződik. Elbúcsúzunk szerelmetes kis folyónktól. Az éjszakát a városban töltjük.

9. nap:
A kora reggeli órákban nekivágunk hazautunknak. A várható érkezés Budapestre, vasárnap a hajnali órákban.

További információ

Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...

Kapcsolódó cikkek

» A Lengyel-Tátra virágai - Láncos utak a Świnicára - Nagy Árpád, 2013. november. 25
» Varsó és nevezetességei - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 02
» Zakopane alvó lovagja, a Giewont - Nagy Árpád, 2013. június. 05
» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Túra a Tengerszemnél a Magas-Tátrában - Négyesi Miklós, 2013. január. 07
» Zakopane télen - Kovács Attila, 2012. november. 23
» Egy szerelem története – Mazuria - az eltitkolt mese! - , 2018. május. 18
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Az étkezéseket, szállásdíjat, éjszakázó helyeken fizetendő költségeket (100 PLN/6nap), az utazást egyénileg, vagy kisbuszban (kisbuszban 27.900 Ft/fő), valamit a BB és az útlemondási biztosítást. A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni!

Kötelező költségek: 

Szállás, útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Lengyelország hazánkhoz hasonló árfekvésű terület. Az általunk javasolt minimális költőpénz 10-15 Euro/fő, amely az egyéni igények függvényében változhat. Javasoljuk, hogy valamennyi készpénz mindenképpen legyen nálatok, mert nem mindig leszünk bankautomata közelében. Éjszakázó helyeken fizetendő költségeket (100 PLN/6nap)

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Felszerelés ajánló

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges. Illetve egy gumicsizma is jó szolgálatot tehet.
Az éjszakákat kempingezésre kijelölt területeken, a szabadban töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Egyénileg, vagy kisbusszal. 
Kisbusszal utazunk, Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.

Szállás: 

A túra során erdőkben, réteken fogunk éjszakázni a saját kis táborunkban. Az első éjszakát utazással töltjük, a második éjszakát kempingben, itt a zuhanyért külön kell fizetni. A túra során az éjszakai helyeink többnyire magánterületen lesznek, ahol az éjszakákért 10 -15 PLN -t kell fizetni. Ezeken a területeken "pottyantós" alkalmatosságokat találunk. Tisztálkodási lehetőséget a folyó nyújt a vándor számára. A túra utolsó éjszakáját szintén kempingben töltjük.

Étkezés: 
Túránk önellátó. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni. Általában naponta, kétnaponta megállunk bevásárolni, a magyarországi áraknál esetenként olcsóbban is. Ha főzni szeretnél kis gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket hozz magaddal! A túra során több helyen meg fogunk állni kocsmákban, vendéglőknél. Minden este tüzet rakunk, tehát ha szalonna kolbász, krumpli van, baj nem lehet.
A területről: 
A folyó észak-kelet Lengyelország egyik legszebb folyója. Varsótól 300 km-re található folyó változatos szakaszokkal. Fenyőerdők és lombhullató társulások váltják egymást. A folyón számtalan vízimalom emlékeztet a múltban itt élő emberek munkájára.
Időjárás: 
Az indián nyárban hiszünk. A tapasztalataink szerint az évnek ebben a szakában még a nyár végi meleg nappalokkal lehet számolni, de előfordulhat, hogy a csapadék előbb érkezik. Az éjszakák már hűvösek lehetnek a vízparton.
Csomagolás: 
A túra során minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat, kemping felszerelésedet el tudod helyezni. A busz és a személy autók nem követik a kalandorokat. A kajakokba kényelmesen be lehet pakolni akár több hetes túrára is.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Lengyelországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: Láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!