Kutyaszános túra a Svéd Lappföldön

4 napos téli túra Lappföldön kutyaszánnal, Svédország

Fedezd fel a rénszarvasok birodalmát kutyaszánon. Lessük meg együtt a sarki fényeket, ezen a rendkívüli kalandtúrán.

MIÉRT MINKET VÁLASSZ?

- a kiscsoportos utazás során mindenkire odafigyelünk
- saját szánod lesz 3-4 kutyával, amelyeket te fogsz vezetni
- valódi kutyaszános élményben lesz részed
- repülős utazás Svédországba
- egy éjszaka szállás a vadonban faházban, nomád körülmények között
- két éjszaka szállás Stockholmban
- városnézés Stockholmban

 

Alapár tartalmazza

a kutyaszános túra költségeit, a téli túraöltözetet (meleg overallt, bélelt hótaposót, sapkát és egyujjú kesztyűt), a közösen elkészített vacsorát és reggelit, a szállást faházban a kutyaszános túra alatt, a transzfereket Kirunában, valamint a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

a repülőjegyet és reptéri illetékeket, két éjszaka szállást Stockholmban, az étkezéseket (kivéve a kutyaszános túrán a vacsorát és reggelit), a stockholmi transzfereket, a személyes költségeket, a belépőket, valamint a biztosításokat.

Hossz: 
4 nap
Szállás: 
hotel/menedékház
Létszám: 
6-9 fő

Nehézség:

Előképzettség: Nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség, vagy tapasztalat, mert a túra elején, a helyi vezetőnk mindent részletesen elmagyaráz és megmutatja a kutyaszánozás minden csínját-bínját. Sportos, fitt átlagembereknek szervezzük túránkat. Aki elhatározza, hogy részt vesz a túránkon, javasoljuk számára, hogy felkészülésként kezdjen el heti 2-3 alkalommal valamilyen állóképességi sportot űzni (futás, gyaloglás vagy úszás). Képesnek kell lenni figyelni és folyamatosan állni és egyensúlyban tartani a szánt menet közben. Fontos tudni, hogy a túra során mindenki gondját kell viselje a saját 3-4 kutyájának, bekötni őket a hámba, a szánhoz, éjszakai láncra, előkészíteni az ennivalójukat (vizet hozni, forralni, kutyatápot aprítani, felmelegíteni), összegyűjteni zsákba a kutyakakit. Ez egy csapatmunka, segíteni kell a saját vacsoránk, reggeli elkészítésében, mosogatni.

Kapcsolódó cikkek

» A 14 szigetre épült főváros: Stockholm - Explorer World, 2013. október. 17
» Stockholm és nevezetességei - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 04
» Fjallraven Polar Expedíció - Kutyaszánozás - Kramer Zsolt, 2016. május. 08
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt, 2018. április. 24
» Dalsland – Svédország Nils Holgerson nyomában - , 2018. április. 23
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. április. 21
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. április. 20
» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András, 2018. április. 20
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Részletes program
1. nap: Kiutazás: Budapest, Stockholm

A kora délutáni órákban indulunk Svédország fővárosába. A reptérről busszal és metróval utazunk belváros közeli szállásunkra. Útközben felfedezzük Stockholm méltán híres metróját, amelyet a világ “leghosszabb” művészeti galériájának is neveznek. A város ma 14 szigeten terül el, a hatalmas Mälaren-tó és a Balti-tenger találkozásánál. Mi a vikingek által alapított város legrégebben lakott, Gamla Stan szigetét fogjuk felfedezni a város központjában. A szigetet hangulatos szűk utcák szövik át, régi, színes épületekkel, tipikus fa spalettás ablakokkal. Itt található a város legrégebbi tere, a Stortorget a Nobel Múzeummal, illetve a Királyi Palota is. A víz, a csatornák, a hidak és a hajók jellegzetes látképei Stockholmnak. 
Az estét a svéd főváros felfedezésére szánjuk. 

2. nap: Stockholm, Lappföld: Kiruna kutyaszánozás

Reggel indulunk Svédország északi csücskébe, Kiruna városkába. Már a levegőből elénk tárul a jellegzetes lappföldi táj havas látványa, befagyott tavaival, kiterjedt erdőségeivel. A kirunai reptérről kisbusszal utazunk tovább a kb. 40 km-re lévő kutyafarmhoz. Kutyáink gazdája, aki a túránkon kalauzol majd minket, megtanítja nekünk a kutyaszánozás fortélyait, illetve a biztonsági tudnivalókat, szabályokat. Meleg overallt, bélelt hótaposót, sapkát és egyujjú kesztyűt kapunk, a meglévő téli öltözetünk kiegészítésére, hogy a zord körülményeket biztonságban átvészelhessük. Átöltözés után, mindenki megkapja a saját szánját és hozzá 3-4 kutyát, majd bepakolunk a szánokba és elkezdődik a kaland! Egy különleges világba csöppenünk, távol a kényelmes otthonunktól, a civilizációtól. Belekóstolunk az egykori alaszkai aranykeresők életérzésébe. Az élénk, és barátságos alaszkai husky kutyákkal való találkozás felér egy kisebb kulturális sokkal. Amikor megérzik az indulás szagát, izgalomba jönnek és türelmetlenül csaholva várják a start szót. A kapott instrukciók alapján mindenki, bebújtatja a kutyáit a hámba és beköti őket a szánja elé. Változatos tájon, befagyott tavakon és erdőkön át, kutyaszánozunk kb. 25 kilométert a szálláshelyünkre. Az első nap kihívása, hogy sikerül-e végig egyensúlyban és talpon maradni a szánon. Nem szégyen beborulni a lágy hóba, ez is az élmény része. A szálláson az első dolgunk a kutyák megetetése, hiszen ők a legéhesebbek, mert ők dolgoztak a legtöbbet a nap folyamán. Majd a saját vacsoránkat készítjük el. Bízunk benne, hogy az égiek is velünk tartanak és sarki fényeket varázsolnak a sarki égboltra. Élményeink megbeszélése után bebújunk a hálózsákjainkba és kiheverjük a hosszú nap fáradalmait.

3. nap: Kutyaszánozás, utazás Stockholmba

Korán ébredünk, megetetjük a kutyáinkat, és elkészítjük a reggelinket. Már rutinosan aprítjuk fel a kutyaeledelt, forraljuk a vizet, hogy meleg étellel láthassuk el teherhordó pajtásainkat. Bepakolunk a szánjainkba, és bekötjük a már türelmetlen kutyáinkat a szán elé, és folytatjuk Lappföld felfedezését. A második napon már egészen más érzés a kutyaszánozás, már ismerősek a husky barátaink, és sokkal magabiztosabban állunk a szánon. Bátrabban nézelődünk, és valószínűleg sokkal több mindent meg tudunk figyelni a környezetből. A hullámzó ösvény az erdőben, az időnként kitárulkozó szép kilátás, a befagyott tavak hatalmas fehérsége, most már mélyebben eltölt minket. Csak mi vagyunk és a kutyáink és a szán alatt finoman ropogó hó. A mindent betöltő csend elfeledtetik velünk a város távoli zaját. A kutyafarmra visszaérve elbúcsúzunk a négylábú barátainktól és a kirunai reptérre utazunk. Innen Stockholmba repülünk. A reptérről a már ismerős hajószállodához buszozunk. A délután hátralévő részét és az estét Stockholm belvárosában töltjük.

4. nap: Stockholm, Budapest

A délelőtt egy részét még a svéd fővárosban töltjük, majd a reptérre utazunk. Egy menetrend szerinti járattal repülünk Budapestre.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

a kutyaszános túra költségeit, a téli túraöltözetet (meleg overallt, bélelt hótaposót, sapkát és egyujjú kesztyűt), a közösen elkészített vacsorát és reggelit, a szállást faházban a kutyaszános túra alatt, a transzfereket Kirunában, valamint a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

a repülőjegyet és reptéri illetékeket, két éjszaka szállást Stockholmban, az étkezéseket (kivéve a kutyaszános túrán a vacsorát és reggelit), a stockholmi transzfereket, a személyes költségeket, a belépőket, valamint a biztosításokat.

Kötelező költségek: 

Szállás Stockholmban: 37.000 Ft/fő
Transzfer Skavsta Airport -Stockholm: 300 SEK/fő (retúr)
Transzfer Arlanda Airport - Stockholm retur jegy: vonattal (20 perc) 490 SEK/fő vagy busszal (40 perc) 198 SEK/fő
24 órás travelcard Stockholmi városlátogatáshoz: 115 SEK

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
1000 SEK/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
500-800 SEK/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő + repülőjegyek. Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!
 

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.
Az utazás részvételi díját 320 Ft/Euro árfolyamig tudjuk garantálni! Amennyiben az Euro/SEK árfolyam a kalkulált árfolyamnál magasabb, áremelésére kényszerülhetünk!

Felszerelés ajánló

Táska: Célszerű egy hátizsákba, vagy jó minőségű, strapabíró sporttáskába pakolnod felszerelésed amit könnyedén tudsz vinni magaddal a reptéren, tömegközlekedési eszközökön is és bepakolható majd a szánba.
Bőröndöt nem ajánljuk! Hálózsákba való belső huzat: Meleg hálózsákot kapunk a helyszínen. Nekünk olyan huzatot kell vinni amibe belebújunk, mielőtt a hálózsákot magunkra húzzuk - paplanhuzat is megfelelő. Téli bakancs: A helyszínen kapunk meleg hótaposó cipőt. Az utazáshoz és városlátogatáshoz alkalmas téli
bakancsot javaslunk amivel kényelmesen tudsz gyalogolni. Meleg téli ruházat: Javasoljuk a réteges öltözködést, meleg hosszú ujjú aláöltözet (lehetőleg gyapjú alapú, vagy szintetikus - pamut póló a túrán nem javasolt, mert ha megizzadsz, hidegen tart), polár pulóver, meleg gyapjú zokni (2 pár, minél nagyobb a gyapjú tartalma, annál jobb. Pamut zokni a legrosszabb fagypont alatti hőmérsékletben), síkabát és sínadrág, sapka, sál és meleg kesztyű (síkesztyű, vagy gyapjúval bélelt bőrkesztyű). Napszemüveg: Nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen, célszerű a gleccserszemüveg vagy síszemüveg használata.
Egyéb: Fejlámpa, pótelemek, magas faktorú napkrém, törölköző (ideális a könnyű műszálas túratörölköző). A kutyaszános túra során a sarkvidéki hidegre való tekintettel, a kiegészítő meleg ruházatot (overall, meleg hótaposó cipő, bundás sapka, egyujjú szánozó kesztyű) és egyéb felszereléseket irodánk biztosítja.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal a Budapest - Stockholm, majd a Stockholm - Kiruna útvonalon. Célszerű irodánkra bízni a repülőjegy vásárlást, de egyénileg is elintézhető.
Amennyiben egyénileg történik a jegyvásárlás, mindenképp előzetesen konzultálj irodánkkal!
A repülőjegyek aktuális ára: 180.000 Ft  (a jelentkezés időpontjától és a választott légitársaságtól függ.)

Szállás: 

A kutyaszános túra alatt egy éjszakát a vadonban egyszerű vadregényes faházban töltünk, nomád körülmények között. A ház egy közös hálótérrel rendelkezik, nincs bent víz és elektromos áram, a WC kint található. A fűtéshez szükséges fát magunk vágjuk fel és hálózsákban alszunk.
A stockholmi szállást irodánk lefoglalja a résztvevőknek, de egyénileg is intézhető.
Ha nálunk foglalsz Stockholm belvárosában szállodában töltjük az éjszakákat. A szobák két ágyasak. (Ár: 37.000 Ft/fő/2 éj) A jelentkezőket nemek szerint társítjuk.
Itt felár megfizetése esetén lehetőség van egy ágyas szobában tölteni az éjszakákat. Ez ügyben kérünk konzultáj irodánkkal.

Étkezés: 
A kutyaszános túrán vacsorát és reggelit biztosítunk, amit közösen készítünk el. Stockholmban a szálláson, vagy étteremben lehet étkezni. Amit érdemes hoznod: aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek, amelyek gyorsan pótolják az elvesztett energiát a napi túrák során. Jó, ha hozol pezsgőtablettákat, instant italporokat és tea filtert, amit könnyen kedvenc italoddá varázsolhatsz.
A területről: 
Lappföld svédországi tájain fogunk kutyaszánozni. A táj nagyon változatos, dombok, alacsony hegyek, jellemzőek a fenyvesek, nyíresek és a patakok, tavak által felszabdalt területek. Kiruna közelében fogunk túrázni, amely Svédország legészakibb városa, kb. 150 km-re az északi sarkkör felett. Ezen a területen él a sami népcsoport akik hagyományosan rénszarvas tenyésztéssel foglalkoznak.
Időjárás: 
Az északi sarkkör felett hidegre és sok hóra kell készülnünk. Jellemzően tiszta az idő és jó a kilátás. Akár -45 fokig is lehűlhet a levegő, főleg éjszaka. Erős szél esetén a kisebb hideg is sokkal erősebbnek hat. Ezért biztosít az iroda kiegészítő meleg ruházatot, a meglévő téli öltözetünkhöz. A fagyási sérülések elkerülése érdekében fokozottan figyelnünk kell magunkra és be kell tartanunk a túravezetők utasításait.
Csomagolás: 
A repülőn feladható csomag maximális súlya 20 kg, míg a kézipoggyászé 5 kg lehet. Fontos, hogy az útleveled és minden értékes dolgot a kézipoggyászba pakolj! Figyelj arra, hogy a felszállás előtt ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (pl. bicska), mert ezeket a repülőtér dolgozói elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőre. Mivel néha előfordul, hogy a feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra, így javasoljuk, hogy legyen rajtad a téli bakancsod, valamint vigyél fel magaddal a gépre meleg ruhát, illetve a téli kabátod.
Vízum: 
Magyar állampolgároknak nem szükséges vízum. Személyi igazolvány vagy útlevél szükséges, ami a hazautazástólszámított hat hónapig érvényes.
Biztosítás: 
Kötelező! Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Ezt az irodánkban kedvezményesen meg tudod kötni. A utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Egészségügyi tudnivalók: 
Szükség esetén irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!