Körutazás a Baltikumban II.

8 napos körutazás a Balti fővárosokban

A Balti-tenger összesen 9 ország partjait mossa, mégis hagyományosan csak 3 ország tartozik a Balti államok közé: Észtország, Lettország és Lit­vá­nia. Bár a 3 ország nyelve, kultúrája, tör­té­nel­me teljesen különböző, vannak hason­ló­sá­gok is.

Alapár tartalmazza

A repülőjegyeket, a helyi autóbuszt, a kompátkelést a Kur-földnyelvre és vissza, a 7 éjszakai szállást reggelivel, az útlemondási biztosítást, az ide­gen­ve­ze­tést és a felsorolt progra­mo­kat.

Alapár nem tartalmazza

Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást és a belépődíjakat.

Hossz: 
8 nap
Szállás: 
szálloda
***

Szállás

3-4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Program: 

1. NAP: VILNIUS, TRAKAI
Elutazás Budapestről egyszeri átszállással Vilniusba, Litvánia fővárosába. Megérkezés a kora délutáni órákban, majd utazás a közeli Trakaiba. Vilnius mellett található egy hangulatos tóvidék, az egyik tó félszigetén fekszik a színes házairól ismert Trakai falu, a faluval szemben, egy kis szigeten pedig Trakai romantikus várkastélya található (gyalogos híd vezet át a szigetre). Látogatás a várkastélyban, az érdekes iparművészeti és történelmi kiállítások megtekintése, rövid szabadidő, majd utazás Vilniusba, szállás (2 éj).

2. NAP: VILNIUS
Vilnius gyönyörű fekvésű város, erdős dombvidékre épült, hangulatos barokk óvárosa igazi ékszerdoboz közel 30 templommal és rengeteg műemlékkel. A városnéző séta fő látnivalói a következők: a Hajnalpír-kapu (a Csodatévő Madonna képével), a Teréz-templom, az ortodox Szentlélek-templom, a Városháza tér, a Dominikánus-templom, az Anna-templom (amit szépsége miatt Napóleon Párizsba akart vitetni), az egyetem épületei, az Elnöki Palota és a katedrális. Ez utóbbi igazi gyöngyszeme a barokk Kázmér-kápolna. Lehetőség felmenni a katedrális mellett álló várdombra (csodálatos panoráma az egész városra).
A nap folyamán megállunk az autóbusszal az óvárostól kissé távolabb eső Péter-Pál-templomnál is, amely mintegy megkoronázását jelenti a vilniusi városnézésnek (egészen egyedülálló, meseszép stukkók).
A délután nagyobbik részében szabadidő, vagy idegenvezetőnkkel lehetőség további nevezetességek megtekintésére.

3. NAP: KUR-FÖLDNYELV, NIDA, KLAIPÉDA
Elutazás Vilniusból a Balti-tengernél fekvő Klaipédába, mely a litván partvidék legjelentősebb városa. A német neve Memel, valaha németek lakták, a Német Birodalom egyik fontos városa volt. A megérkezést követően komppal átkelünk a Kur-földnyelvre egy keskeny tengerszoroson keresztül. A közel 100 km hosszú, átlagosan 1 km széles félsziget (a Kur-földnyelv) a Baltikum talán legjelentősebb természeti látnivalója, része az UNESCO világörökségnek. Barangolás a homokdűnék különös világában, majd séta egy hangulatos halászfaluban, Nidában. Ezt követően visszatérünk komppal Klaipédába, szállás (1 éj).

4. NAP: KLAIPÉDA, KERESZTEK HEGYE, RUNDĀLE-KASTÉLY
Rövid városnézés Klaipédában, majd egy újabb neves litván látnivaló, az immár európai hírű zarándokhely, a Keresztek Hegye következik. A kis dombon felállított több ezer kereszt a litván nép mély vallásosságának és a Szovjet Birodalommal szembeni ellenállásának nagyszerű példája.
Búcsú Litvániától, továbbutazás észak felé, átkelés Lettországba. Az ország déli részén található a Baltikum talán leglátványosabb kastélya, a Rundāle-kastély. A helyiek által kis Versailles-nak is nevezett egykori cári palotát ugyanaz az építész tervezte, aki a szentpétervári Téli Palotát. A gazdagon berendezett belső termek és a szép park megtekintése után utazás Rigába, szállás a városközpont közelében (2 éj).

5. NAP: RIGA, JÜRMALA
Városnézés Rigában. Lettország egykor német kereskedők lakta fővárosában szinte minden építészeti korszakból maradtak fenn értékes műemlékek. Ezek közül a legfontosabbak a céh-házak, a városháza, a Lőportorony, a Svédkapu, a 3 fivér házak, a dóm és a Szt. Péter-templom. Ez utóbbi tornyából gyönyörű panoráma nyílik szinte az egész városra (lifttel lehet feljutni). A szabadidő előtt még lehetőség lesz Riga legszebb palotájának, a Feketefejűek Házának megtekintésére és a híres rigai szecessziós negyed felkeresésére is.
Délután az érdeklődőkkel kirándulás Jürmalába, Lettország kedvelt tengerparti üdülőhelyére (színes, szecessziós stílusú, fából épült villák a 20. század elejéről; homokos tengerpart; fenyőfákkal szegélyezett sétányok; üzletek).

6. NAP: TURAIDA, LIVÓNIAI SVÁJC, TARTU
Utazás a Gauja Nemzeti Parkba. A környéket Livóniai Svájcnak is szokták nevezni. Látogatás a Gauja folyó völgye felett emelkedő Turaida-várban. A vármúzeumban sok érdekességet megtudhatunk Lettország történelméről; a komplexumhoz tartozik még egy szép szoborpark, egy fatemplom és egy miniskanzen is.
Ezt követően búcsúzunk Lettországtól, délután érkezünk meg Tartuba, Észtország második legnagyobb városába. A közös séta során megnézzük a város szép főterét a városházával, az egyetem épületét, a Szent János-templomot és az egykori dóm monumentális romjait. Szállás a városközpontban (1 éj).

7. NAP: NARVA, TALLINN
Utazás az észt-orosz határ mellett fekvő Narvába, ahol a lakosok döntő többsége oroszajkú. A Narva folyó észt oldalán található Narva vára, vele szemben, a folyó orosz oldalán pedig az orosz város, Ivangorod monumentális erődítménye (kiváló fotótéma). Lehetőség a várban berendezett helytörténeti múzeum megtekintésére (rendkívül mozgalmas történelme volt Narvának), majd utazás Tallinn irányába.
Délután megérkezés az egykori büszke Hanza-városba, Tallinnba, ahol a nagy területen fekvő középkori óváros bebarangolása egyike a nagy európai városélményeknek. A felsővárosban található a dóm és az ortodox katedrális is, két kilátópontról pedig csodálatos panoráma nyílik a hatalmas falakkal és bástyákkal körbevett alsóvárosra és a kikötőre. Az alsóvárosban szinte minden kis utca újabb meglepetést tartogat, különösen a gyönyörű Városháza tér környékén. Lehetőség lesz a gótikus városháza belső termeinek megtekintésére is. Szállás az észt fővárosban, Tallinnban (1 éj).

8. NAP: TALLINN
A városnézés folytatása Tallinnban, majd néhány órás szabad program az óvárosban. Ezalatt az érdeklődők idegenvezetőnkkel egy kirándulást tehetnek a „Rocca al Mare” skanzenbe, az Észt Szabadtéri Múzeumba. A skanzen Tallinn külvárosában található, gyönyörű környezetben, egy erdős tengerparton.
Délután transzfer a repülőtérre, elutazás Tallinnból egyszeri átszállással Budapestre. Érkezés Ferihegyre a késő esti órákban.

Kapcsolódó cikkek

» Varsó és nevezetességei - Etédi Alexa, 2019. március. 05
» Lettország bevezetheti az eurót - Etédi Alexa, 2013. június. 11
» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila, 2019. november. 03
» Mit tegyünk, ha fázunk?- a kihűlés veszélyei - Kovács Attila, 2019. november. 02
» A Guell Park, Barcelona - Kovács Attila, 2019. október. 31
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt, 2019. október. 31
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2019. október. 30

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A repülőjegyeket, a helyi autóbuszt, a kompátkelést a Kur-földnyelvre és vissza, a 7 éjszakai szállást reggelivel, az útlemondási biztosítást, az ide­gen­ve­ze­tést és a felsorolt progra­mo­kat.

Alapár nem tartalmazza: 

Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást és a belépődíjakat.

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték, baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás megkötése utazási feltétel!

Helyszíni költségek leírása: 
Az árak tájékoztató jellegűek!
Figyelem: Az itt felsorolt múzeumlátogatásokon, sétahajózásokon stb. a részvétel nem kötelező, a helyszínen mindenki maga döntheti el, hogy részt kíván-e venni az adott programon.
 
Riga dóm EUR 5,-
Turaida várkomplexum EUR 6,-  
Narva Vármúzeum EUR 8,-  
Tallinn dóm EUR 2,-
városháza EUR 5,-
skanzen EUR 10,-
Rundāle-kastély EUR 8,-
kastélypark EUR 4,-
Vilnius Gediminas torony EUR 5,-
Trakai várkastély EUR 8,-
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjáratokkal, egyszeri átszállással (érkezés Vilniusba, elutazás Tallinnból). A helyszínen modern, légkondicionált autóbusszal.

Szállás: 

3-4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
A területről: 
Lettország, Litvánia történelméről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy megtelepedett errefelé a Német Lovagrend, majd a Hanza városok gazdag kereskedői virágoztatták fel a Baltikumot. A középkort zivatarosabb évszázadok, a világháborúk, majd a szovjet uralom szomorú évtizedei követték. A két északi ország a függetlenség megszerzése óta hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Habár történelmileg sok a közös vonás, kulturálisan számos különbség fedezhető fel a balti országok között. A lett és litván nyelv az indoeurópai nyelvcsalád balti ágához tartoznak. Vallásilag is különböznek, de máshol húzódik a határvonal: Lettország többségében evangélikus, míg Litvánia főleg katolikus.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!