Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján

11 napos körutazás Törökországban

Délnyugat-Anatólia partjain találkoznak a Toros-hegység néhol 3.000 méter fölé kapaszkodó csúcsai a Földközi-tenger időtlen hullámaival. Ez a mesésen gazdag ókori Lükia földje, az ókori perzsa és bizánci Türkiz Partvidék, vagy ahogyan ma ismerjük: a Török Riviéra. Bodrum városából indulva Marmaris, Fethiye és a Teke-félsziget UNESCO világörökségi védelem alatt álló tájain, romvárosain át kalauzol kirándulásunk, egészen az Antalyai-öbölig. Felfedezésünk az ókori Anatólia hettita, görög, perzsa, római és bizánci „időitől” a szeldzsuk és oszmán városrészek bazárjaiba, tereire vezet. Programunk egzotikus kalandjaként vár ránk Macarköj, vagyis Magyarfalva meglátogatása.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a repülőjegyet illetékkel
a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban
a félpanziós ellátást
a megadott programokat
a múzeumi és a romvárosi belépőket
a hajókirándulásokat és a felvonót
a helyszíni közlekedést autóbusszal
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

a borravalókat 5 €/ fő/ nap
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Hossz: 
11 nap
Program: 

1. nap: Budapest - Isztambul - Bodrum
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren,  elrepülés menetrend szerinti járattal, isztambuli átszállással. Megérkezés Bodrum nemzetközi repterére. Kései bejelentkezés és vacsora szállodánkban.

Éj Bodrumban

2. nap:  Halikarnassos és a bodrumi Szent Péter Erőd históriája
Közös reggeli, majd utazás Halikarnassos romjaihoz, az ókori világ egyik csodájához. Ezután séta Bodrum középkori magjához, az 1402-től épült Szent Péter Erődhöz, a Máltai lovagrend legnagyobb kis-ázsiai építményéhez. Látogatás a méltán híres „Víz alatti leletek Múzeumában”, majd séta és rövid szabadidő a belvárosban. Késő délutántól szabadprogram a közös vacsoráig.

Éj Bodrumban 

3. nap:  Marmaris márványkikötője
Reggeli indulással utazás a 100 km hosszúságú Gökova Körfezi-öböl vidékén Marmaris, az ókori Physkos városába. Marmaris az emberi emlékezet kezdete óta a márvány kereskedelem egyik központja volt, maga Nagy Sándor is ostromolta. Nagy Szulejmán idején ez volt az Oszmán flotta központi bázisa, a Rodosz elleni háború (1522) alatt. Középkori eredetű városmagja rendkívül bájos, erődjének falai 5.000 év históriájának szemtanúi. A városba érkezés után látogatás az oszmán erődben, majd közös séta a kikötőben, a parkoló hajócsodák között. Koraesti bejelentkezés a szállodánkba.  

Éj Marmarisban

4. nap: Hajókirándulás az ókorba
Reggeli után utazás Dalyan kikötővárosába. Felszállás távolsági gondoláinkra, behajózással az Iztuzu (Dalyan) partvidékre, a gigászi méretű tengeri teknősök legfontosabb földközi-tengeri keltőhelyére. A 4,5 km hosszú aranyhomok-nyelv egyik oldalán a nyílt tenger, míg a másikon tórendszer brakkvizei hullámoznak. Továbbhajózás az ókori Kaunos romvárosába. Rövid pihenő a hellenisztikus-római színház nézőterén, majd felfedező-séta az egyedi szépségű, helyenként még feltáratlan romvárosban. Visszahajózás közben a sziklaoldalakba vájt királysírok megtekintése a vízről. Kb. 2 órás pihenő a turisztika városrészben vagy fakultatív iszapfürdő a néhai perzsa- és római előkelők által is látogatott „ókori dagonyában.” Koraesti utazás Fethiyébe.

Éj Fethiyében 

5. nap: A varázslatos Ölüdeniz-öböl
Reggeli utazás Kayaköy szellemvárosába, majd séta a csend és a végtelen panorámák élvezetével. Továbbutazás az Ölüdeniz-öbölhöz, a kis-ázsiai Türkiz Partvidék talán legszebb strandjához. Fethiyébe visszaérve látogatás az Amynthas sziklasírnál, illetve az óváros egyedi szarkofágjainál.

Éj Fethiyében

6. nap: Xanthosz UNESCO világörökségi kincsei; Patara dűnéinél
Reggeli után buszozás a Saklikent Nemzeti Parkba. A Torosz-hegységbe vágódott, 18 km hosszú, 300 m mély hasadék Ázsia egyik legmélyebb kanyonja.  Közös séta a Saklikent aljában, amíg a hóolvadás- és vízállás viszonyok engedik. Továbbutazás az UNESCO világörökségi Xanthosz romvárosába, az ókori Lükiai Szövetség néhai központjába. A különleges szépségű Nereid templom, a Hárpia sír megtekintése, majd látogatás a görög és római városrészben. Fakultatív sétalehetőség a halotti városba. Kiutazás Patara homokdűnéihez, sétával a Földközi-tenger máig szinte érintetlen, ember-előtti időket „idéző” partján. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre.

Éj Fethiyében

7. nap:  Myrától – az Olympos hómezőiig
(Figyelem! Télies öltözet hozatala javasolt!)

Reggeli indulás Myra romvárosába. Közös séta az óriási színház szobor- és oszlopgyűjteményében, majd utazás Demre belvárosába. A Szent Miklós templom az 500-as években épült, egyik utolsó „restaurálója” II. Sándor cár volt 1863-ban. A templom megtekintése után továbbutazás az Olympos-Beydaglari Nemzeti Park vadregényes tájain a Lükiai Olümposz lábaihoz. Feljutás a 2.366 m magas csúcs hómezőire a kabinos Olümposz Égi Felvonón. Séta az ókori istenek világában – jó látási viszonyok esetén lélegzetelállító anatóliai- és tengeri panorámákkal. Koraesti megérkezés Antalyába.

Éj Antalyában

8. nap: Köprülü Kanyon Nemzeti Park; Ókori óriások nyomán…
Reggeli után utazás a sorsdöntő ókori csatáiról is híres Köprü folyó mentén, a Köprülü Kanyon Nemzeti Parkba. (A folyó torkolatánál győzte le Miltiádész fia Kimón a Xerxész által küldött perzsa seregeket, illetve Hannibál is itt vállalt csatát Róma ellen, a Szeleukida Birodalom seregeinek fővezéreként.) Beskonak turisztikai városkájában átszállás kisbuszainkra. Rövid séták a Köprü hídnál, illetve az alsó kilátópontoknál, majd felutazás a Tazi Kanyonu Gözlem Yeri kilátó pontokhoz (Felső perem). A lélegzetelállító panorámák fotózása, igen óvatos sétával. Visszautazás buszunkhoz, fényképszünetekkel a legszebb hágóknál. Fotószünet Aspendos római-szeldzsuk hídjánál, majd látogatás egyedülálló méretű,- és egyedülállóan ép ókori színházánál. Antalyába visszaérve Duty Free bőrtermék bemutató, vásárlási lehetőséggel, majd séta az antaliai Kaleici-ben (Óváros), szabadprogrammal.

Éj Antalyában

9. nap: Termessos meseszép romjai; Antalya oszmán kikötőjében
Reggeli után „buszos felkapaszkodás” a festői szépségű ókori Termessos magashegységi romvárosához. A Güllük Daglari-hegység oldalában, 1200-1600 m magasságban épített kulturális központ az ókori Hellenisztikus világ egyik legcsodálatosabb helyszíne. A Kr.e. II. században az „égboltra épített” színháza, az „Istenek színpada” – a várost körbeölelő elvadult környezet pedig Kis-Ázsia egyik legmesésebb fekvésű nemzeti parkja. Pihenő, s a panorámák élvezete a valaha 5.000 fő befogadóképességű színházban, majd közös séta (és mászás…) a legszebben megmaradt középületekhez. A romváros központjában található néhai főutca és panoráma terasz afféle alaptáborként is szolgál. Innen látogatható meg fakultatív módon Alketasz, Nagy Sándor egyik alvezére sziklasírja.  (Séta oda-vissza, kb. 5 km, 1 óra.) Hazaúton délutáni látogatás a tengerparti Antalya-vízesésnél, majd „hivatalos gyalogos” Antalya városnézésünk megkezdése.  Igaz mesék a városalapító II. Attalosz Philadelhosz pergamoni király korából, aki legendás gazdagságának köszönhetően eldöntötte, hogy a Föld legszebb helyén megépíti annak legcsodálatosabb városát Attaleiát – vagyis a mai Antalyát. Séta Attalosz király szobrához, a XIII. századi Yivliminare szeldzsuk mecsethez, majd onnan Hadriánusz császár kapujához. Utunk folytatása az ókori római alapítású kikötőhöz. Közös sétánk befejezése a kikötői óriásmólónál, ahonnan pár lépcső a kilátópark, illetve a Néprajzi Múzeum.  Szabadidő és vásárlási lehetőség Kaleici-ben, a középkorias ottomán-bazár negyedbe, majd némi szabadidő a közös vacsoráig.

Éj Antalyában

10. nap: Alanya, a szeldzsukok kikötővárosa
Reggeli után utazás Alanya városába. Érkezés után látogatás a 6.000 m hosszú falrendszerrel védett bizánci-szeldzsuk felsővárban. Séta az Ehmedek negyedben, majd a Kizilkale toronynál és a Szeldzsuk hajóépítő mólóknál. Fotózás a Seyir Terasi kilátópontról, majd szabadidő az oszmán óvárosban. Délutáni látogatás a tengerparti Antalya-vízesésnél, majd szabadidő a vízesést körbeölelő parkban.

Éj Antalyában 

11. nap: Antalya - Isztambul - Budapest
Kései kijelentkezés után csomagjaink elhelyezése a csomagszobában, majd délelőtti szabadprogram a tengerparton. Délutáni repülés Budapestre, isztambuli átszállással. 

A programok napi sorrendje változhat.

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a repülőjegyet illetékkel
a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban
a félpanziós ellátást
a megadott programokat
a múzeumi és a romvárosi belépőket
a hajókirándulásokat és a felvonót
a helyszíni közlekedést autóbusszal
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

a borravalókat 5 €/ fő/ nap
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Helyszíni költségek leírása: 

borravalók 5 €/ fő/ nap

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Elrepülés menetrend szerinti járattal, isztambuli átszállással.

Étkezés: 

Félpanziós ellátás

A területről: 
Törökország kultúrája az ország különleges, európai-ázsiai fekvésének és történelmének köszönhetően igen változatos, ötvözi a keleti és a nyugati tradíciókat. Földrajzi fekvésének köszönhetően az ország mind politikailag, mind gazdaságilag fontos stratégiai pontnak számít.
Időjárás: 
Törökország régióinak éghajlata igen változatos. Az égei- és földközi-tengeri területeken mediterrán éghajlat a jellemző, enyhe, esős telekkel, meleg, száraz nyarakkal. Az átlagos maximum hőmérséklet a nyári hónapokban 33-34 C°, télen a hőmérséklet nem süllyed 8-10 C° alá.[20] A csapadék átlagértéke 580 és 1300 milliméter között váltakozik. A fekete-tengeri területek csapadékban gazdagok, 1400 milliméternyi átlaggal, nedves szubtrópusi éghajlattal. A régió keleti részein enyhébb az időjárás, nyugaton szárazabb. A középhőmérséklet télen 7 C°, nyáron 23 C°
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!