Ujguria balladája - Körutazás Nyugat-Kínában

14 napos Körutazás Nyugat-Kínában

A jugarok / ujgurok földje évszázadokon át úgy élt és él a magyarság kollektív emlékezetében, mint lehetséges őshaza. A hunok és saját nemzetsége eredetét kutatva, ide indult el Kőrösi Csoma Sándor (1784 – 1842), hogy kigyúló fáklyaként példát és utat mutasson a születő magyar orientalisztika megannyi, őt követő képviselőjének. Utazásunk kísérlet a nagy elődök kutatómunkájának, áldozatvállalásának bemutatására – Ujgurisztán különleges helyszínein.

Alapár tartalmazza

Szállást félpanziós ellátással, a leírásban szereplő programokat, helyszíni közlekedést, belépőket, magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, vízumdíjat, útlemondási biztosítás (1,5%), elvárt borravalókat, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
14 nap
Szállás: 
szálloda
***
Program: 

1. nap: Sztambul forgataga
Találkozás a Liszt Ferenc reptér 2/B. terminálon. Utazás repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással. Várakozás közben a török népek családjának áttekintése, a jelenleg állam-alkotó és kisebbségben élő türk népek rövid bemutatása, szemelvények segítségével. Ebéd és vacsora a repülőgépeken. Éj a repülőn.

2. nap: Ürümcsi - Ujgurisztán metropolisza
Megérkezés Ürümcsi nemzetközi repülőterére a déli órákban. Transzfer a hotelbe, közben informatív városnézés, ismertető a mára több mint 3 milliós lakosságúra duzzadt modern metropoliszról. A néhai „Csodaszép legelő” (Ürümcsi jelentése mongolul) Dzsungária és a Turfáni-mélyedés hegyi átjárójában feküdt / fekszik, rohamos növekedése csak a XX. sz. első harmadától kezdődött. Lakói emberemlékezet óta török és mongol nomádok voltak – elsöprő erejű kínai betelepedéssel. Rövid pihenő után látogatás a Hszincsiang Ujgur Autonóm Múzeum új épületében. A különleges, több ezer éves europid múmiák és leletek megtekintése. Ismertető a Hszincsiangban élő ujgurok három különböző „népesség rétegéről” a Kr.e. III. évezredtől – a VIII-IX. századi Ujgur Kaganátus korán át – a XIX. századi betelepedésig. Séta és vásárlási lehetőség a Nagybazár területén. Korai nyugovóra térés. Éj Ürümcsiben.

3. nap: Kásgár a Selyemút ajándéka
Reggeli utazás a belföldi reptérre. Elrepülés Kásgárba. Megérkezés után látogatás a Vasárnapi vásár forgatagában. Kásgár a Selyemút északi- és déli szakaszainak metszéspontja, az ősi kereskedelmi útvonal egyik legfontosabb kulturális központja. A bazárjában tartott vasárnapi vásár még ma is őriz valamit hajdani sokszínűségéből, kavalkádjából. Késő délutáni bejelentkezés belvárosi hotelünkbe. Szabadidő vagy fakultatív séta az óváros hangulatos, örökkön életteli utcácskáin. Éj Kásgárban.

4. nap: Kásgári emlékek
Reggeli után látogatás az Id Kah Mecsetben, Kína legnagyobb mohamedán intézményében. A XV. században épült mecset több mint 20.000 hívőt képes befogadni, belső udvarának ligetei, pavilonjai igazi oázis-pihenőként várják a külföldi látogatókat is. Továbbutazás az Apak Hodzsa család mauzóleumához. A városállamot hajdan vezető szerzetes-uralkodó család sírjai a legfontosabb kelet-turkesztáni zarándokhelyek közé tartoznak. Történetek, mondák meghallgatása a város XVII – XIX. századi életéből. Jakub bég Atalik Gázi (1820 – 1877) igaz históriájának megismerése. Rövid utazás a megmaradt, fallal körülvett óváros-szigetre. Séta az ódon utcákon, a máig is megtapasztalható középkori életjelenetek fényképezésével, látogatással a kerámia, selyem és házi süti műhelyekben. A szállodába érkezés előtt rövid pihenő és ebéd lehetőség a volt Brit Konzulátuson (ma kínai vendéglő). Teázás Stein Aurél néhai asztalánál. Késő délutáni szabad program Kásgár bazár negyedében. Éj Kásgárban.

5. nap: Kásgárból – Jarkendbe; A magyar keletkutatás útja…
Kora reggeli indulással utazás a Jarkend He folyó völgyébe, Markit, a hangszerkészítők városába. Utazás közben betekintés a magyar keletkutatás hagyományába, néhány méltán nagyhírű tudós és utazó munkásságának bemutatásával. Néhány epizód Kőrösi Csoma Sándor; Vámbéry Ármin; Duka Tivadar; Bálint Gábor; Zichy Jenő; Széchenyi Béla; Fehérvári Géza és Balázs Dénes életéből. Az 1.600.000 km2 területű, hatalmas országrész természetföldrajzának vázlatos bemutatása. Látogatás a markiti kézműves központban, hangszer vásárlási lehetőséggel – szerencsés esetben rövid koncerttel. Utazás a néhai Kásgár állam keleti határvidékén, a Takla – Makán peremén Jarkendbe, menet közben fotószünetekkel a legszebb szakaszokon. A városba érkezés után látogatás annak nekropoliszában, majd bejelentkezés a hotelbe. Éj Jarkendben.

6. nap: A Kunlun jégvilága
Reggeli után utazás Kargilikbe, a K2 expedíciók kiinduló városába. „Ujgurisztán teteje” a Karakorumban található 8.611 m magas K2 Földünk második legmagasabb csúcsa is egyben. A Kunlun gigászi, jégfödte vonulatainak fotózása, vázlatos ismertetéssel a Himalája hegységképződési övezetéről. Továbbutazás a néhai Selyemút déli ágán Kotán irányába. A történelmi Kotáni Királyság messze földön híres volt szőnyegeiről, selyemszövőiről és jáde műhelyeiről. A zöld féldrágakő históriájának áttekintése, majd látogatás egy jáde ékszerésznél, vásárlási lehetőséggel. Üzemlátogatás Kotán legjobb szőnyeg üzemében, majd egy selyem manufaktúrában. Éj Kotánban.

7. nap: A Takla-Makán átszelése (570 km)
Kora reggeli indulással utazás a Takla-Makán sivatagon át. A Tárim-medence központi mélyedését kitöltő, több mint 300.000 km2 területű sivatag bolygónk egyik legjelentősebb mozgó dűne vidéke. Éghajlata rendkívül szélsőséges, hiszen minden irányban óriási távolság választja el a tengerektől. Látogatás Rawak romjainál, rövid tevegeléssel. Szemelvények Stein Aurél Homokba temetett városok c. művének ide vonatkozó fejezeteiből. Továbbutazás a Tien-san déli lábainál elterülő Kucsa oázisvárosába. Útközben ismertető az itt járt, világhírű VII. századi utazó-szerzetes, Hszüan-Cang életéről és a Takla-Makán néhai buddhista központjairól. Késő esti bejelentkezés hotelünkbe. Éj Kucsában.

8. nap: Kucsa - a Buddhizmus emlékezete
Reggeli utazás a Kizil Ezer Buddha Barlang régészeti területre, útközben ismertetéssel Kumarajiva, az itt született IV. századi „buddhista pátriárka” életével. A különleges helyszín bejárása, fotózással. Utazás Subashi romvárosához, szemelvényekkel a British Museum gondozásában megjelent Stein Aurel on the Silk Road c. kötetéből. Visszautazás a városközpontba. Látogatás a Pénteki Mecsetben, majd szabad program a megmaradt óvárosban. Éj Kucsában.

9. nap: Turfán, az ujgur kultúra bölcsője
Reggeli után utazás keletre, Korla érintésével a Bosztán-tó északi partjára. Az ősi nomád életképek fotózása (jó szerencse esetén), majd aláereszkedés Turfáni-mélyedésbe. Az 50.000 km2-nyi terület a Föld harmadik legmélyebb pontja (154 méterrel a tengerek szintje alatt), közepén az időszakos Aydinköl-lel (Holdfény-tó). Legnagyobb városa, a ma 250.000 lakosú Turfán, valaha egy független oázis-királyság központja volt. Óvárosa talán leginkább Buharára emlékezteti az utazót, legnagyobb minaretje, a 37 m magas Emin Minaret is a Kalian-ra hasonlít. A város körül számos ujgur falucska található, a híres karez (földalatti öntözőcsatorna) rendszerrel és mézédes mazsolát adó szőlő lugasokkal. A lakott területeket számos helyen a letűnt idők korából maradt titokzatos romvárosok és barlang kolostorok övezik. A városba érkezésünk után bejelentkezés a hotelbe, majd pihenő. Éj Turfánban.

10. nap: Az ujgur mazsolától Jiao He romvárosáig
Reggeli látogatás a Tujok-völgy ujgur falvaiban. Mazsolakóstoló, s rácsodálkozás az igen ismerősnek tőnő arcokra, gesztusokra. Néhány közös ujgur – magyar szó fellelése, fakultatív kalpak cserével. Utazás az Astana sírokhoz, majd Gaochang (Karakhoja) ősi romvárosához. Útközben rövid történetek a Tárim-medence néhai oázis-királyságairól. Látogatás a Karez Kutak Múzeumban. Vezetett séta a Bizaklik barlangokban (Ezer Buddha Barlang). Továbbutazás a világhírű Jiao He (Jarkhoto) homokba temetett városának ásatási területére. Séta és fényképezés a máig is szinte épen maradt utcákon és sikátorokban. Ujgur vacsora, majd utazás a pályaudvarra. Kabinjaink elfoglalása, majd az esti órákban elindulás Tunhuangba. Éj a vonaton.

11. nap: Tunhuang a sivatag ékköve
Megérkezés a Liu Yuan pályaudvarra a reggeli órákban. 2 órás vezetés Tunhuangba, menet közben történetekkel a Nagy Fal építéséről és az ázsiai Hun-Birodalomról. Rövid áttekintés Tibet történetéről, illetve a tibeti buddhizmus sajátosságairól. Látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Mogao barlang kolostorokban (Ezer Buddha Barlang). A páratlan szépségű, tibeti típusú buddhista szobrok és freskók Kína legbecsesebb műemlékei közé tartoznak. Stein Aurél itt találta a világ első nyomtatott könyvét, a 868-ban kiadott Gyémánt Szutrát és innen szállította el a több mint 5.000 db, felbecsülhetetlen értékű szanszkrit, ujgur, tibeti, szogd és héber tekercset a British Museum-ba. A VI-X. században kialakított, különleges szépségű és épségű műemlék terület bejárása, Stein nevének nem túl gyakori emlegetésével… A szállodába utazás közben felolvasás Marco Polo Tunhuangról írt soraiból. Éj Tunhuangban.

12. nap: Az éneklő dűnék tava
Reggeli után utazás az Újhold tóhoz (Crescent Moon Lake), a kínai Selyemút talán legelragadóbb helyszínéhez. A tóparti pavilon meglátogatása, majd felmászás a 300 m (!) magasságú, mozgó homokdűnék valamelyikére. Fakultatív tevegelés a két sivatag (Takla-Makán és a Gobi) határán. Búcsúzás Belső-Ázsia sivatagi világától, délutáni utazás a reptérre, majd elrepülés Ürümcsibe.  Koraesti bejelentkezés a hotelünkbe, majd szabadprogram. Éj Ürümcsiben.

13 nap: A Bogdo-hegység zöldje
Reggeli indulással utazás Dzsungária déli határvidékére, a Bogdo-hegység hegyi útjaira. Jó látási viszonyok esetén az 5.445 m magas Bogda Feng (Isten széke) fényképezése, pihenővel és sétával a Bogda köl tó partján. Menet közben ismerkedés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeinek (hunok, magyarok, kunok, mongolok) életmódbeli hasonlóságaival. Históriák és mondák a múlt lovas-íjász népeinek uralkodóiról (Attila; Avar kagánok; Álmos és leszármazottai; Kötöny; Batu kán; Özbek kán; Timur Lenk). Ismerkedés a XIII. századi Mongol-Világbirodalom kiterjedésével, berendezkedésével, Dr. Obrusánszky Borbála „A mongol népek története” című munkája alapján. A félnomád életmód és a havasi pásztorkodás körülményeinek megfigyelése, a látottak összehasonlítása a Gyimesek pásztoréletével. Csoportképkészítés, majd leereszkedés a havasokból. Utazás a nemzetközi reptérre. Elrepülés Isztambulba az éjjeli órákban, megérkezés a török világvárosba éjfélkor. Transzfer a tranzit hotelbe. Éj Isztambulban.

14. nap: Hazaérkezés
Menetrendtől függően megérkezés Budapestre.

Kapcsolódó cikkek

» A világ legnagyobb épülete - Etédi Alexa, 2018. április. 06
» Sanghaji biciklik - Fóti Lázár, 2017. augusztus. 13
» Kína 10+1 legnépszerűbb látnivalója - Kovács Attila, 2017. március. 16
» Ledobták a nagy melegtől a fejüket a Nyári Palota Buddhái - Etédi Alexa, 2013. július. 30
» A világ legmagasabb felhőkarcolójának építése kezdődött meg - Etédi Alexa, 2013. július. 23
» A világ 10 leglátogatottabb látványossága - Etédi Alexa, 2013. július. 05
» Ezt kapjuk ingyen, ha Tajvanra utazunk - Etédi Alexa, 2013. június. 12
» A kilenc legszennyezettebb hely a Földön - Etédi Alexa, 2013. június. 05
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállást félpanziós ellátással, a leírásban szereplő programokat, helyszíni közlekedést, belépőket, magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, vízumdíjat, útlemondási biztosítás (1,5%), elvárt borravalókat, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.
Vízum díja.
Elvárt borravalók.

Helyszíni költségek leírása: 

További étkezések, személyes kiadások, borravalók.

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással, a helyszínen kisbusszal.

Szállás: 

3*-os szállodákban, 2 ágyas szobákban, egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
Vízum: 
A vízumhoz szükséges: Érvényes és aktuális útlevél. Az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy az a belépés napjától számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét. További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon. 1 db kitöltött vízumkérő formanyomtatvány, 1 db színes igazolványkép (szembe fordulva, világos háttérrel).
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára. Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. A csapvizet ne igyuk.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!