Kazahsztán, a végtelen sztyeppék országa

10 napos körutazás Kazahsztánban

Végtelen sztyeppéi a néhai nomád kultúra kialakulásának bölcsői, az állandóan csapadékos tajgáktól és sziklahavasoktól a sivatagok néma világáig, itt minden megtalálható.
Ásványkincseinek is köszönhető, hogy gazdasága robbanásszerűen bővül, újonnan épülő fővárosa Asztana az ultramodern építészet egyik fellegvára.

2021-es dátum és ár tájékoztató jellegű! Várható véglegesítés: 2020. decemberben.

Alapár tartalmazza

A megadott szállásokat félpanziós ellátással, a megadott programokat és belépőket, a helyszíni közlekedést, a magyar nyelvű idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza

Nemzetközi valamint belföldi repülőjegyet illetékkel, az ajánlott borravalót (helyszínen fizetendő), az útlemondási biztosítást, egyéb személyes kiadásokat, egyágyas felár, baleset, betegség és poggyász biztosítás.

Hossz: 
10 nap
Létszám: 
min.15 fő

Szállás

4*-os, kétágyas fürdőszobás belvárosi szállodai szobákban és vendégházban.

Vendégházak az Altyn-Emel nemzeti parkban
Az utazásunk kihagyhatatlan részét képezik a nemzeti park, az éneklő homokdűnék és a Charyn kanyon. Viszont hogy mindezt megtekinthessük, 2 éjszakát a nemzeti parkban szükséges éjszakáznunk. Bár a terület a turisták által már egyre gyakrabban látogatott, ám sajnos még nincs a környéken szálloda, hanem csak vendégházak állnak rendelkezésre. A vendégházak előnye az, hogy alkalmuk adódik bepillantást nyerni a kazahok vidéki életébe, ahol rendezett, tiszta és kényelmes körülmények között kapnak vacsorát és reggelit a vendéglátóinktól, amelyet nagy odafigyeléssel és szeretettel készítenek a számunkra, amolyan falusi turizmus jelleggel. A csoport több vendégházban kerül elszállásolásra. A szobákban ágynemű és törölköző biztosított, TV a nappaliban található, a fürdőszoba azonban házanként közös. Kérjük, tisztálkodási szerekkel (pl. tusfürdő) készüljenek erre a két éjszakára. A településen egy kisbolt található, ahol alapvető élelmiszereket és egyéb termékeket beszerezhetnek, de a választék korlátozott.

Program: 

1. nap: Budapest – Almati
Elutazás Budapestről menetrend szerinti járattal, átszállással, Almatiba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Almati
Hajnali érkezés, majd transzfer a hotelbe. Rövid pihenő után ismerkedés a számos alkalommal nevet változtatott metropolisz történetével, a 7. századi szkíta időktől 1997-ig, amíg az ország fővárosa volt. Feljutás felvonóval a Kök-Töbére, a város, illetve a délre tornyosuló jég- és hófödte Kjungoj-alatau fényképezése. Séta a Panfilov-parkban, a Vernij erőd romjainál és az 1907-ben átadott, fából épített Vosznyeszenszkij katedrálisnál, a Tudományos Akadémia épületénél, majd a Köztársaság téren. A Függetlenségi Emlékmű megtekintése. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Almatiban (1 éj).
Várható szállás: Hotel Kazzhol Almati 4*

3. nap: Altyn-Emel Nemzeti Park
Reggeli, majd kijelentkezés a szállodából. Indulás az Altyn-Emel Nemzeti Park vidékére. Kapcsagajnál átkelés az óriásharcsák folyóján, az Ilin. Haladás az Iliből felduzzasztott Kapcsagaji-tó északi partján. Délelőtti érkezés a 4.600 km2 területű Altyn-Emel Nemzeti Park bejáratához. A nemzeti park neve mongol eredetű, nevének magyar fordítása: „arany nyereg”. Egy legenda szerint, amikor 1209-ben Dzsingisz kán seregei itt vonultak keresztül Közép-Ázsia meghódítása során, a lemenő nap fényében aranyszínben tündöklő, elsárgult fűvel borított hegynyeregre tekintve Dzsingisz kán felkiáltott, hogy „ez egy arany nyereg!”. A park Kazahsztán legnagyobb nemzeti parkja, területe meghaladja egy átlagos magyar megye területét. A tömegturizmus még nem érte el ezt a területet, így a turistákat kiszolgáló infrastruktúra is csak most kezd kiépülni.

Séta Kyzylauyz sziklarajzainál, majd a Bes-Shatir kurgánoknál. Kora esti látogatás az Éneklő dűnéknél. Az Ili folyó hordalékából kifújt homok 150 m magas dűnékbe rendeződött, amelyek az állandóan fújó szelek hatására sem mozdulnak el helyükről, ugyanis a szélirány évszakosan változik, és amennyi homokot átfúj a bucka egyik oldaláról a másikra a nyugati irányból fújó szél, a szélirányváltás után visszafújja. Felkapaszkodás a 120 m magas mozgó homokdűnék egyikére. Vacsora és szállás egy vendégházban az Altyn-Emel Nemzeti Parkban (2 éj).
Várható szállás: Altyn-Emel vendégház

4. nap: Aktau- és Katutau-hegység
Reggeli után indulás az Aktau (Fehér-hegyek) különleges fehér, majd a Katutau festőpaletta-szerűen színes „földöntúli” világába. Az egykori vulkáni területen különféle szórt vulkáni kőzetek vannak a felszínen, amelyekbe mély völgyeket vágott az időnként nagy intenzitással érkező csapadék és a hóolvadás után lefolyó víz. A sivatagi éghajlaton talaj nem alakul ki a felszínen, így a kőzetek eredeti színe, rétegződése jól tanulmányozható. A legfelső rétegsor a névadó fehér színű üledékekből áll. Átlagos erőnléttel kb. 40 perc alatt lehet felkapaszkodni a kanyonból a jó kilátást biztosító peremre. A lábunk alatt a kanyon alsó szakasza és az időszakos vízfolyás medre kanyarog. A lemenő nap fényében még élénkebb színben pompáznak a hegyek. A Katutau hegység 1700 méteres magasságával és színpompás kavalkádjával ámulatba ejt bennünket, beszippantjuk a hegyek tiszta levegőjét és gyönyörű fotókat készíthetünk! Késő délután transzfer a vendégházba, vacsora és szállás a vendégházban.

5. nap: Charin-kanyon - Almati
Reggeli után utazás Kazahsztán Grand Canyonja, a Charin-kanyon irányába. A Charin folyó vízrendszere négy kanyonrendszert alakított ki az elmúlt évmilliók során. 2004 óta e terület is nemzeti park. A kanyonrendszer legismertebb tagja a Kastélyok-völgye, amely a Charin folyó egyik mellékvölgye. A 100 m mély kanyonban 3 km-es sétával érhető el a Charin folyó. A 3 km-es séta minden perce más és más érdekes látnivalót kínál. A kanyon alsó szakaszán megváltozik a kőzetek színe és a vöröses színű homokköveket fekete vulkáni kőzetek váltják fel. A Kastélyok-völgye a gyors sodrású Charin folyónál ér véget. A sivatagi környezetet üde folyómenti oázis váltja fel. A Kastélyok-völgyét nem csak lentről, hanem fentről is érdemes megtekinteni. A peremen végig sétálva fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk. Több ösvény vezet a völgy leglátványosabb, helyenként egy méternél is keskenyebb gerinceken található kilátópontjaira, azonban a tériszonnyal küzdők jobb ha csak távolabbról élvezik a kilátást. Késő délutáni visszautazás Almatiba. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Almatiban (2 éj).
Várható szállás: Hotel Kazzhol Almati 4*

6. nap: Ile Alatau Nemzeti Park – Nagy Almati-tó
Reggeli után utazás az Ile Alatau Nemzeti Park járművel is megközelíthető vidékeire, majd haladás 2.500 méter magasságig a Nagy Almati-tó 4.000 méter feletti csúcsokkal körbeölelt partjáig. Séta az álomszép, a gleccserolvadéktól halványkék tó partmenti ösvényein. A szigorúan védett tengerszem Almati víztározója, vize igazi magashegységi ásványvíz. A csodálatos panorámák, hófödte „piramisok” fotózása. Később a délután folyamán egy igazi kazah sólyomreptetést is megcsodálhatunk. Vacsora egy helyi étteremben.

7. nap: Medeo és Csimbulak síközpont - Nurszultan (Asztana)
Reggeli, majd kijelentkezés a szállodából. Indulás a Medeo és Csimbulak síközpontba. Rövid séták Csimbulak síközpontjában, 2.300 méter magasságig.

Visszaérkezés Almatiba, majd transzfer a repülőtérre, menetrendtől függően elrepülés Nurszultanba (Asztanába), Kazahsztán új fővárosába. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Nurszultanban (3 éj).
Várható szállás: Kazzhol Astana 4*

8. nap: Nurszultan (Asztana)
Reggeli után városnézésre indulunk. Nurszultan (Asztana) a világ egyik legfiatalabb fővárosa, csupán 1997-től került Almatyból Asztanába az ország gazdasági és kereskedelmi központja, melynek kazah jelentése is „főváros”. A várost 1830-ban az oroszok alapították Akmolinszk néven, mely egy kietlen kisvárosból nőtte ki magát igazi metropolisszá. A várost az Isim folyó választja ketté, északon a régi, délen pedig az új város található, a folyóparton sétára nyílik lehetőségünk. Építészetét a monumentális, modern stílus jellemzi. Brazíliához és Washingtonhoz hasonlóan tervezőasztalon készült városról beszélünk, tágas utcái és terei, modern plázái és toronyépületei impozáns látványt tárnak a szemünk elé. Világhírű nemzetközi építészek (pl. Kisho Kurokava; Norman Foster) terveit is figyelembe véve épült–épül az új adminisztrációs központ, megannyi extravagáns épülettel és térkialakítással. Néhány az ultramodern középületekből: Elnöki Kulturális Központ, Életfa Emlékmű, Minisztériumi paloták, Igazság Emlékmű, Kazakisztán Sport Központ, Eurázsia Nemzeti Egyetem, Nur Astana Nagymecset, Doman Szórakoztató Központ és a város szimbóluma, a Baiterek torony. Városnézésünk során meglátogatjuk Nurszultan jelképét, a Baiterek tornyot, mely az ősi kazah mondát testesíti meg, miszerint a jólét madara aranytojást rakott az élet fáján. A torony 105 méter magasságból tár teljes panorámát elénk a lábunk alatt elterülő városra. A kupolában megtekinthetjük Nazarbajev elnök aranyba öntött tenyérlenyomatát is, az ő kezdeményezésére került ide a főváros, továbbá a fejlesztéseket is neki köszönhetik a kazahok.

Következő megállónk során megtekintjük a Nur-Alem Expót. Az épületegyüttest a 2017-es világkiállításra építették, kevesebb, mint 3 év alatt, ami óriási kihívást állított a mérnökök és építészek elé, központi eleme a Nur-Alem. A kiállítás mottója a „jövő energiája”, melynek főbb témái a globális felmelegedés, a vízellátás, az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség védelme és az energiabiztonság volt. A világkiállításon csaknem 100 ország képviseltette magát tematikus pavilonjaikkal – többek között Magyarország is. A Nur-Alem mára a város egyik jelképévé vált és a világ legnagyobb tökéletes gömb építménye. Jelenleg a Jövő Energiájának múzeumaként üzemel, mely egy ultramodern multimédiás szórakoztató komplexum, tele látványos elemekkel. A 8 emeletes gömbben emeletenként tematikus kiállításokat találunk, például: napenergia, kinetikus energia, űrenergia. Vacsora egy helyi étteremben.

9. nap: Nurszultan (Asztana)
Reggeli után mai első programunk a nurszultani Nemzeti Múzeum, amely már épületként is érdekes látványt nyújt – mint szinte minden épület Nurszultanban, ez is különleges. A múzeumban a kazah nép ősi kultúrájáról, népviseleteiről, az általuk használt eszközökről és történelméről bővíthetjük ismereteinket. Következő megállónk a Hazrat Szultán mecset, mely Közép-Ázsia legnagyobb mecsetje. A mecsethez négy minaret tartozik, melyekből 77 méter magasról szólították imára a muzulmánokat. A kupola magassága 51 méter, szélessége 28 méter. Majd az Atameken etno-komplexumot keressük fel. A két futballpálya nagyságú területet lefedő létesítményben több mint kétszáz makett szemlélteti a kazah építményeket, természeti sajátosságokat így bárki megismerheti Kazahsztán életének sajátosságait és ennek a csodálatos országnak a gazdagságát. Programunk végén a késő délutáni órákban vacsora egy helyi étteremben.

10. nap: Nurszultan (Asztana) - Budapest
Reggeli majd kijelentkezés a szállodából. Transzfer a repülőtérre. Menetrend szerinti járattal, átszállással hazarepülés Budapestre.

A programok sorrendje változhat.

Kapcsolódó cikkek

» Egy indonéz utazás képei - Kovács Attila, 2021. április. 19
» Irány Srí Lanka! - Kovács Attila, 2021. február. 24
» Isztambul hangulata - Kovács Attila, 2021. február. 19
» Srí Lanka ízei - Kovács Attila, 2020. december. 31
» Palawan, Fülöp-szigetek - Kovács Attila, 2020. december. 26
» Kalandozás Ázsiában - Kovács Attila, 2020. december. 05
» Thaiföld - Kovács Attila, 2020. november. 06
» Az egzotikus Bora Bora - Kovács Attila, 2020. október. 07

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Hasonló utazások, nyaralások:

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A megadott szállásokat félpanziós ellátással, a megadott programokat és belépőket, a helyszíni közlekedést, a magyar nyelvű idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza: 

Nemzetközi valamint belföldi repülőjegyet illetékkel, az ajánlott borravalót (helyszínen fizetendő), az útlemondási biztosítást, egyéb személyes kiadásokat, egyágyas felár, baleset, betegség és poggyász biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Borravaló (helyszínen fizetendő) kb. 5 USD/fő/nap

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Várható menetrend (változhat)
Légitársaság: Aeroflot
Oda út: Budapest - Moszkva 12:50 - 16:30, Moszkva - Almati 21:00 - 04:25 (érkezés másnap)
Haza út: Nurszultan (Asztana) - Moszkva 07:25 - 08:05, Moszkva - Budapest 10:10 - 12:00
A légitársaság fenntartja a jogot a menetrend változtatásra.
Személyenként 1 db max. 8 kg-os kézipoggyásszal, és 1 db max. 23 kg-os feladandó bőrönddel.

Szállás: 

4*-os, kétágyas fürdőszobás belvárosi szállodai szobákban és vendégházban.

Vendégházak az Altyn-Emel nemzeti parkban
Az utazásunk kihagyhatatlan részét képezik a nemzeti park, az éneklő homokdűnék és a Charyn kanyon. Viszont hogy mindezt megtekinthessük, 2 éjszakát a nemzeti parkban szükséges éjszakáznunk. Bár a terület a turisták által már egyre gyakrabban látogatott, ám sajnos még nincs a környéken szálloda, hanem csak vendégházak állnak rendelkezésre. A vendégházak előnye az, hogy alkalmuk adódik bepillantást nyerni a kazahok vidéki életébe, ahol rendezett, tiszta és kényelmes körülmények között kapnak vacsorát és reggelit a vendéglátóinktól, amelyet nagy odafigyeléssel és szeretettel készítenek a számunkra, amolyan falusi turizmus jelleggel. A csoport több vendégházban kerül elszállásolásra. A szobákban ágynemű és törölköző biztosított, TV a nappaliban található, a fürdőszoba azonban házanként közös. Kérjük, tisztálkodási szerekkel (pl. tusfürdő) készüljenek erre a két éjszakára. A településen egy kisbolt található, ahol alapvető élelmiszereket és egyéb termékeket beszerezhetnek, de a választék korlátozott.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!