Kajak, kaland: Tőserdő, Holt Tisza

Kajak, kaland: Tőserdő, Holt Tisza

Tőserdei csavargás - Két nap, két holtág - kajakból.

Rendhagyó kajaktúrára csábítunk minden kedves barátunkat egy varázslatos hétvégére. A két napos túra fő vonalát a madarak felismerése, a holtág élete, ökoszisztémáinak megismerése adja. Meghívott vendég vezetőnk Dr Nagy Péter, a Szent István Egyetem Állattani és Ökológia Tanszékének tanszékvezető tanára lesz, aki szárazon és vízen is okosítja majd a téma iránt érdeklődőket. Távcső legyen minden kedves cimboránknál. Ígérjük nem lesz kollokvium a nap végén, csak egy baráti fröccsözés, főzőcskével, összekötve.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...

Nehézség:

Könnyű túra, bárki számára teljesíthető. Napi 10-15 km a táv.

Részvételi díj tartalmazza

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést, ajándék bográcsos vacsorát.

Részvételi díj nem tartalmazza

A vacsin kívüli egyéb étkezéseket, szállásdíjat kempingben (kb. 2.500 Ft/fő/éj), az utazás 3500 Ft/fő a nagyon vidám kisbuszban illetve a sztornóbiztosítást!
A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni.

Hossz: 
2 nap
Létszám: 
8-20 fő

Szállás

Kemping. Saját sátort hozz magaddal.

Program: 

1. nap:
Érkezés után csapatunk elfoglalja szálláshelyét, bepakol mindenki a kajakjába és indul a felfedezés vízállástól függően. Terveink szerint első evezős napunkon a tőserdei ágban csavarognánk, amely magas vízállás esetén izgalmas bujkálós, madarászós kalandot ígér. Ha a tavaszi zöldár elönti a réteket, akkor természetesen csavargásunknak az öreg meder sem szab határt. A nap folyamán fotózunk, távcsövezünk, madarászunk ezért úti felszerelésedet ennek függvényében állítsd össze. Az este közös főzés, borozás, zene, ahogyan szeretjük.

2. nap:
A második napon csapatunk felkerekedik és tíz percnyi kocsikázással átvisszük kajakjainkat Tiszaalpárra, ahol a második napi program kezdődik. Itt megnézzük a helyi skanzent, majd vízreszállunk és terveink szerint az Alpári nagy tavon barangolnánk, madarásznánk, okosodnánk helyi vezetőinkkel. A terület országos védettség alatt áll, ezért csak bizonyos részei látogathatók, külön engedéllyel. 
Az egész napos madarászás, kajakozás után csapatunk a délutáni órákban hazafelé indul. 
Várható érkezés Budapestre, az esti órákban 
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést, ajándék bográcsos vacsorát.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

A vacsin kívüli egyéb étkezéseket, szállásdíjat kempingben (kb. 2.500 Ft/fő/éj), az utazás 3500 Ft/fő a nagyon vidám kisbuszban illetve a sztornóbiztosítást!
A részvételi/kölcsönzési díjon felül fizetendőket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni.

Előleg: 

19.900 Ft/fő, ami jelentkezéskor fizetendő (az utazás ára egy összegben fizetendő).

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Egyéb részletek
Kiutazás: 

A vidám kisbuszban vagy egyénileg.
A vidám kisbusz utasai szombaton a kora reggeli órákban a Római parti bázisunkról indulnak. Az egyénileg utazókkal a találka szombat reggel kilenc órakor lesz Lakiteleken.

A területről: 
Tőserdő, Tiszaalpár
A Lakitelek és Tiszaalpár közötti Holt-Tisza-ág az 1850-es években végrehajtott Tisza-szabályozás eredménye. A Tisza középszakaszának egyik legszebb része. A holtágat kísérő galériaerdő, valamint az alpári égeres és a rét a Tisza-szabályozás előtti állapotokat őrzi. A Duna-Tisza közi homokhátság magasabb fekvésű, és a Tisza-völgy mélyebb térszintű területei itt találkoznak egymással, a meredek letörések tövében több helyen kitűnő forrás fakad. A védett terület értékét növeli a közeli 40 °C-os termálvíz, erre létesült Tősfürdő és szomszédságában egy ezer parcellás üdülőtelep. Ezért a Tőserdő egy részét sétautakkal, tűzrakó helyekkel, esővédőkkel, kilátókkal felszerelt parkerdővé és kirándulóerdővé fejlesztették. E terület nevezetessége az alpári rét, ahol Anonymus Krónikája szerint a honfoglaló magyarok egyik sikeres csatájukat vívták.

Tiszaalpár
A várdomb és környéke első lakói a korai neolitikumban (újkőkor) telepedtek meg. A kezdetben lapos löszfennsíkon telepük néhány elszórt házból, s körülöttük gödrökből állhatott. Az ezt követő két évezredből emberi településre utaló régészeti lelet nem került elő.
Az első állandó települést egy Észak-Dunántúl felől kelet felé terjeszkedő nép alakította ki. A fennsíkot keleti harmadánál mély árokkal vágták át, leválasztva a Tiszától, s mocsaraktól védett részt a kevésbé védhető magaslattól. A várra 4,5-5 m magas sáncot emeltek, erre egy fa erődítményt építettek, melyet a következő két és fél ezer év természetes eróziója teljes egészében elpusztított.
Katonai védelmi jelentőségét már a tatárjáráskor elvesztette. A török hódoltság idején még lakóhelyként használták, majd teljesen eltűntek a központi területen sejthető épületek.
Jelenleg az eredeti dombnak mintegy fele, 0,22 ha látható. Az itt létrehozott skanzen izgalmas időutazást ígér az ide látogatóknak.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!