Jamaica, a napfény szigete

10 napos körutazás Jamaicában

Jamaica, a Karib-tenger harmadik leg­na­gyobb szi­ge­te már Kolumbuszt is elvarázsolta. Amikor 1494-ben kikötött itt a második útján, azt írta a naplójába, hogy ez a világ leg­szebb szigete. A mai utazókat is elbűvölik a szép tengeröblök, a zúgó vízesések, a szubtrópusi vegetáció, a változatos hegyvidékek és nem utolsósorban a barátságos, vendégszerető emberek.

Alapár tartalmazza

A repülőjegyeket, a londoni transzfert odaútban és a londoni vá­ros­né­zést hazaútban, a helyi autó­buszt Jamaicán, az 1+7 éj­sza­kai szál­lást a fent megadott ét­ke­zé­sek­kel, a csomaghordást, a fel­so­rolt progra­mo­kat belépődíjakkal, az út­le­mon­dá­si biz­to­sí­tást, valamint az idegenvezetés költségeit.

Alapár nem tartalmazza

A repülőtéri illetékeket és díjakat, fakultatív programokat, a baleset-betegség-poggyász biztosítást,A helyszínen borravalót illik adni a helyi idegen­ve­ze­tőnek és gép­ko­csi­ve­ze­tők­nek, amennyi­ben elégedettek a munkájukkal; össze­sen kb. 20 USD-ra kell számítani.

Hossz: 
10 nap
Szállás: 
szálloda
***
Program: 

1. nap:

Elutazás Ferihegyről a délutáni órákban London Heathrow repülőterére a British Airways közvetlen jára­tá­val, transzfer a szállodába, mely London Gat­wick repülőtere mellett talál­ható (1 éj).
Megjegyzés: A Buda­pest­re is közlekedő légi­tár­sa­ságok közül csak a British Airways repül Jama­icára, így velük lehet a legkedvezőbb felté­te­lekkel, és egy­sze­ri (londoni) át­szál­lás­sal eljutni oda. Mivel azon­ban a reggeli Budapest – London járat­tal nem lehet biztonságosan elérni a jamaicai jára­tot, ezért in­kább már az előző este elrepülünk az angol fő­vá­ros­ba.

2. nap: Ocho Rios

A déli órákban elutazás London Gatwick repülő­teréről közvetlen járattal Jamaica főváro­sába, Kingstonba. Érkezés a délutáni órákban (helyi idő szerint), majd utazás autó­busszal egy karib-tengeri üdü­lő­vá­rosba, Ocho Riosba, a szállodai szobák elfoglalása (7 éj). Ez a város központi fekvése révén az ország különböző részeibe induló kirán­du­lások ideális kiindulópontja.

3. nap: Sun Valley ültetvény, Shaw Park bota­ni­kus kert

Félnapos kirándulás. Elő­ször egy működő ültet­vény­re utazunk Ocho Rios kör­nyé­kén. A helyi veze­tők szám­ta­lan trópusi növényt, gyümölcsfát megmu­tat­nak, az egzotikus gyümölcsök jó részét meg is lehet kóstolni. Italként frissen facsart gyü­mölcs­le­veket kí­nálnak.
Ezt követően a Shaw Park botanikus kertbe láto­ga­tunk, mely 300 méter magasan talál­ható, egy Ocho Rios melletti hegyen. A gyönyörű vegetáción kívül (közel 600-féle virág) van egy szép vízesés is a parkban, de nagy élmény lesz a partvidékre nyíló pano­ráma is.

4. nap: YS vízesések, Appleton Rumgyár, Black River (Fekete-folyó) szafari

Egész napos kirándulás a főbb üdülőhelyektől távol eső Délnyugat-Jamaicába, ahol 3 egészen érdekes lát­ni­va­lót keresünk fel. Számítsanak rá, hogy az utak errefelé keskenyek, kanyargósak és elég rossz mi­nő­ségűek.
Elő­ször Jamaica egyik leglátvá­nyosabb természeti cso­dá­jához, a YS vízesésekhez utazunk. A dzsun­gel­ben talál­ható, 7 lépcsős vízesés termé­sze­tes me­den­céi­ben akár fürödni is lehet. 
Ezt követően nagy cukornád ültetvények mentén az Appleton Rumgyárba látogatunk el, ahol megis­mer­ke­dünk a jamaicai rum készítésének több száz éves hagyományos módszereivel. Természetesen kóstoló is tartozik a programhoz.
A kora délutáni ebédet követően egy séta­ha­jó­zás következik a Fekete-folyón, talán innen figyelhető meg a legjobban Jamaica élővilága. A sűrű mang­ro­vék között vezető hajó­ki­rán­du­láson való­szí­nű­leg látni fogunk kócsagokat, gémeket, pelikánokat, ha­lász­sa­sokat és még sokféle más madarat, de a leg­na­gyobb látvá­nyosság a krokodil lesz.

5. nap: Fern Gully, Ocho Rios, Dunn folyó vízesései

Félnapos ba­ran­go­lás Ocho Riosban és kör­nyé­kén. Az első programunk a Fern Gully, egy 5 kilométer hosszú útszakasz, ahol kétoldalt olyan sűrűn nőnek a különböző páfrányfélék, hogy az embernek az az ér­zé­se, mintha alagútban menne (fotószünet). 
Ezt követően sza­bad­idő Ocho Rios kézműves piacán, majd Jamaica legnépszerűbb turisztikai attrakciója következik, a Dunn's River Falls (Dunn folyó víz­esé­sei). A hely kü­lön­le­gességét a gyönyörű környezeten kívül az adja, hogy a vízesés mentén, a folyó med­ré­ben lehe­tő­ség van gyalog (néha mászva) felmenni a vízesés felső részéhez (ter­mé­sze­te­sen für­dő­ruhában; vízi cipő a helyszínen is vásárolható). Ez a kis túra a kevésbé sportosak számára is bevál­lal­ható. Aki nem akar bemenni a vízbe, annak is nagy élmény fotózni a vízben haladókat a vízesés men­tén kiépített ösvényről.

6. nap: Ocho Rios / Port Antonio, Kék Lagúna, Francia-öböl, Rio Grande tutajozás

Pihenés, strandolás Ocho Riosban.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás a Karib-tenger partjai mentén Jamaica északkeleti ré­szé­be. Is­mer­ke­dés Port Antonióval, Kelet-Jamaica leg­je­len­tő­sebb településével, séta az Errol Flyn jacht­ki­kö­tőben. Ezután fotószünet a híres Kék Lagú­ná­nál, majd pihenés és ebéd az elbű­vö­lően szép, fehér homokos Francia-öbölben (Frenchman's Cove).
A délutáni tutajozás egy őserdei folyón (a Rio Grandén) a nap fény­pont­ját jelenti. A kétszemélyes, bambuszból készült, kényelmes tutajokat egy-egy helyi vezető egy hosszú rúddal, állva kormányozza. A kris­tály­tisz­ta víz, a szép tájak, a dús növényzet, a há­bo­rí­tatlan környezet elvarázsolják a turistákat. Igény esetén fürdésre is van lehe­tő­ség.
A fakultatív program ára: 37.500 Ft (ebéddel).

7. nap: Ocho Rios / libegőzés az őserdő felett / Nine Mile (Bob Marley faluja)

Pihenés, strandolás Ocho Riosban.
Fakultatív program: Délelőtt az Ocho Rios melletti Mystic hegy lábához utazunk, ahonnan libegővel megyünk fel a csúcsra. Egészen kü­lön­le­ges élmény a libegőről (felülről) tanulmányozni a szubtrópusi őserdőt. A hegytetőn van egy szép park, egy kiváló szu­ve­nír­bolt, egy pano­ráma étterem, egy kilátópont, egy úszó­me­den­ce csúszdával és egy bobpálya a libegő aljához. 
A fakultatív program ára: 20.400 Ft.
Fakultatív program: Délután kanyargós, keskeny utakon utazunk mikrobuszokkal Nine Mile-ba, Bob Marley szülőfalujába. Látogatás a reggae legenda szülőházában és mauzóleumában.
A fakultatív program ára: 16.300 Ft.

8. nap: Ocho Rios / Greenwood kúria, Falmouth

Pihenés, strandolás Ocho Riosban.
Fakultatív program: Félnapos kirándulás a Karib-tenger partjai mentén Jamaica északnyugati ré­szé­be. Elő­ször a több mint 200 évvel ezelőtt épült Green­wood kúriát nézzük meg. Az építtető Jamaica egyik leggaz­dagabb embere volt, hatalmas ültet­vé­nyein több mint 2000 rabszolga dolgozott. A házban lévő régiségek gyűjteményét Jamaica egyik leg­jobb múzeumának tartják.
Ezt követően Falmouth városkába utazunk, ahol sok szép épület megmaradt a gyarmati korszakból, a várost az UNESCO vi­lág­örök­ségi listára is jelölték. A vá­ros­né­zés után rövid szabad program, majd vissza­uta­zás az Ocho Rios-i szállodába.
A fakultatív program ára: 22.600 Ft.

9. nap: Kingston, Port Royal

Búcsú Ocho Riostól, utazás Jamaica főváro­sába, Kingstonba, mely egy hatalmas tengeröböl és a Kék-hegység között terül el. Is­mer­ke­dés a várossal: a belváros tör­té­nel­mi épületei, a Nemzeti Hősök Park­ja, az Emancipáció Parkja, az újváros modern épü­le­tei, a Beverly Hills villái, a Devon House stb. Ez utóbbi egy 19. század végén épült kúria, amit Ja­ma­ica első fekete bőrű milliomosa építtetett. A han­gu­la­tos park­já­ban lévő fagyizóban a világ egyik legjobb fagy­lalt­ját árulják.
A vá­ros­né­zést követően Port Royalba utazunk, mely a Kingstoni-öblöt lezáró félsziget csücskében terül el. Ez a kis település valaha az „Újvilág” egyik leggaz­dagabb városa volt, egy igazi kalózfészek, később pedig 200 éven keresztül az angol haditengerészet központja a karibi térségben. Látogatás a Károly-erőd­ben, melynek múzeumában azt is elmesélik, hogy miért van az egykori város kétharmada a tenger mélyén.
Az esti órákban elutazás a British Airways közvetlen járatával Londonba.

10. nap: London

Érkezés London Gatwick repülőterére a délelőtti órákban (helyi idő szerint). Mivel a British Airways bu­da­pesti járatai London Heathrow repülőteréről in­dul­nak, és a legközelebbi elérhető csatlakozás csak a késő délutáni órákban indul, ezért uta­sa­ink­nak a közbenső időben egy kis autó­buszos vá­ros­né­zést és egy sétát biztosítunk az angol fő­vá­ros­ban. 
Érkezés Ferihegyre az esti órákban.

 

Kapcsolódó cikkek

» Kuba hangulata - Kovács Attila, 2016. április. 25
» Toulousetól Martiniqueig: egy karibi utazás története - Kovács Attila, 2015. december. 28
» Időutazás a Karib-tengeren: Kuba nyaralás - Kovács Attila, 2014. január. 09
» A 10 legromantikusabb egzotikus nászút - Kovács Attila, 2013. november. 24
» A varázslatos Dominika - Kovács Attila, 2013. november. 18
» Egy ország a közhelyek mögött: Kuba - Explorer World, 2013. november. 07
» A világ 15 legszebb hotelmedencéje - Etédi Alexa, 2013. július. 19
» Mexikó harca a bikaviadalok ellen - Etédi Alexa, 2013. június. 20
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Egész napos kirándulás a Karib-tenger partjai mentén Jamaica északkeleti ré­szé­be. Is­mer­ke­dés Port Antonióval, Kelet-Jamaica leg­je­len­tő­sebb településével, séta az Errol Flyn jacht­ki­kö­tőben. Ezután fotószünet a híres Kék Lagú­ná­nál, majd pihenés és ebéd az elbű­vö­lően szép, fehér homokos Francia-öbölben (Frenchman's Cove).A délutáni tutajozás egy őserdei folyón (a Rio Grandén) a nap fény­pont­ját jelenti. A kétszemélyes, bambuszból készült, kényelmes tutajokat egy-egy helyi vezető egy hosszú rúddal, állva kormányozza. A kris­tály­tisz­ta víz, a szép tájak, a dús növényzet, a há­bo­rí­tatlan környezet elvarázsolják a turistákat. Igény esetén fürdésre is van lehe­tő­ség.

Délelőtt az Ocho Rios melletti Mystic hegy lábához utazunk, ahonnan libegővel megyünk fel a csúcsra. Egészen kü­lön­le­ges élmény a libegőről (felülről) tanulmányozni a szubtrópusi őserdőt. A hegytetőn van egy szép park, egy kiváló szu­ve­nír­bolt, egy pano­ráma étterem, egy kilátópont, egy úszó­me­den­ce csúszdával és egy bobpálya a libegő aljához. 

Délután kanyargós, keskeny utakon utazunk mikrobuszokkal Nine Mile-ba, Bob Marley szülőfalujába. Látogatás a reggae legenda szülőházában és mauzóleumában.

Félnapos kirándulás a Karib-tenger partjai mentén Jamaica északnyugati ré­szé­be. Elő­ször a több mint 200 évvel ezelőtt épült Green­wood kúriát nézzük meg. Az építtető Jamaica egyik leggaz­dagabb embere volt, hatalmas ültet­vé­nyein több mint 2000 rabszolga dolgozott. A házban lévő régiségek gyűjteményét Jamaica egyik leg­jobb múzeumának tartják.Ezt követően Falmouth városkába utazunk, ahol sok szép épület megmaradt a gyarmati korszakból, a várost az UNESCO vi­lág­örök­ségi listára is jelölték. A vá­ros­né­zés után rövid szabad program, majd vissza­uta­zás az Ocho Rios-i szállodába.

 

 

 

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A repülőjegyeket, a londoni transzfert odaútban és a londoni vá­ros­né­zést hazaútban, a helyi autó­buszt Jamaicán, az 1+7 éj­sza­kai szál­lást a fent megadott ét­ke­zé­sek­kel, a csomaghordást, a fel­so­rolt progra­mo­kat belépődíjakkal, az út­le­mon­dá­si biz­to­sí­tást, valamint az idegenvezetés költségeit.

Alapár nem tartalmazza: 

A repülőtéri illetékeket és díjakat, fakultatív programokat, a baleset-betegség-poggyász biztosítást,A helyszínen borravalót illik adni a helyi idegen­ve­ze­tőnek és gép­ko­csi­ve­ze­tők­nek, amennyi­ben elégedettek a munkájukkal; össze­sen kb. 20 USD-ra kell számítani.

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték.
BBP biztosítás megkötése utazási feltétel!

Helyszíni költségek leírása: 

A helyszínen borravalót illik adni a gépkocsivezetőnek és a helyi idegenvezetőknek. A helyiek ezt gyakorlatilag kötelezőnek tekintik. Utasonként összesen kb. 25-30 dollárra kell számítani.

 

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő. 

Hátralék: 

 A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

A British Airways menetrend szerinti járataival a Budapest – London – Kingston út­vo­na­lon és vissza. A helyszínen lég­kon­dicio­nált autó­busszal.

Szállás: 

1 éj­sza­ka odaútban egy London melletti 4 csil­la­gos szál­lo­dá­ban és 7 éj­sza­ka Ocho Riosban egy 3 csil­la­gos tengerpart melletti szál­lo­dá­ban, két­ágyas, für­dő­szo­bás, lég­kon­dicio­nált szo­bák­ban. A jamaicai szálloda szabadtéri meden­cé­vel és egy pici betonozott ten­ger­par­ti stranddal rendelkezik, a városközponttól (üzletek, étter­mek) és egyben a város leg­na­gyobb homo­kos strandjától kb. 15 perc sétára talál­ható. A szállo­dá­tól 6-7 perc sétára egy másik, kisebb homokos strand is van; mindkét helyre a belé­pő­díj kb. 3 USD. 

Étkezés: 
Félpanzió a 2. nap reggelétől a 9. nap reggeléig (felszolgált jamaicai reggeli + 3 fogásos menü­va­csora) és 1 ebéd a 4. napon. Természetesen a tengerentúli repülőjáratokon is biztosítanak a napszaknak megfelelő főétke­zé­se­ket.
Időjárás: 
Jamaica éghajlata szubtrópusi. A hőmérséklet szinte egész évben egyenletesen kellemes meleg. A száraz évszak novembertől április közepéig tart, ekkor ritka az eső, sok a napsütés. A nappali csúcshőmérsékletek sokéves átlaga ebben az időszakban 28-30 °C. Mivel azonban ez a régió közel van az Egyenlítőhöz, a napsütés ereje az itthoninál jóval erősebb. Mindenképpen javasolt napvédő krém használata, illetve szúnyogriasztó készítményt is vigyenek magukkal! A tenger vize egész évben fürdésre alkalmas, 26-27 °C-os. A Karib-tenger térségére jellemző hurrikánszezon (amely Jamaicát is érintheti) szeptember elejétől október végéig tart.
Vízum: 
Az útlevélnek a hazaérkezés dátumához képest még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Magyar állampolgárok 30 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak Jamaicára.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Magyarországról induló utasok esetében a Jamaicára történő belépéshez védőoltásra nincs szükség. Gyomorrontás, hasmenéses megbetegedések csak nagyon ritkán fordulnak elő (a legtöbb helyen iható a csapvíz).
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!