Irán - Türkmenisztán

10 napos Körutazás a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában

Irán az iszlám világ talán legérdekesebb országa, melynek megítélését a nyugati világban komoly előítéletek befolyásolják. Egy ország, amelyben a 2 500 éves civilizáció emlékei, az ősi Perzsia öröksége, a sivatagi, a hegyi falvak mellett létezik egy dinamikus, nyüzsgő világ a nagyvárosokban. Türkmenisztánban járva az embernek az az érzése támad, mintha a Hold felszínén sétálna. Kráterekkel tarkított felülete igazán űrbéli hangulatot áraszt, aminek révén egészen különleges és semmi máshoz nem fogható élményekkel gazdagodhatunk.

Alapár tartalmazza

BBP biztosítást, közlekedést külön autóbusszal, elhelyezést középkategóriájú (kb. 3-4*-os) szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban, büfé reggelikkel, valamint a magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezetőt. A valutaárfolyam változások az árakat módosíthatják. Az út árai 1 EUR = 315 Ft, 1 USD = 260 Ft árfolyamig érvényesek.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és a repülőtéri illetékeket, sztornó biztosítást, belépők, a program szerinti étkezést és a hazaút előtti szállás díját, melyet a helyszínen fizetendő a kinti szolgáltatónak és a vízumok díját.

Hossz: 
10 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum 15 fő
Program: 

1. nap: Budapest – Teherán (Irán) - Qom
Elrepülés Budapestről átszállással Teheránba. Érkezést követően továbbutazás Qomba. Transzfer a hotelbe. Szállás Qomban.

2. nap: Qom - Hamadan
Reggeli után városnézés Qom-ban a síita iszlám egyik szent városában, mely tanulmányi központ és zarándokhely is. Megtekintjük a Hazrat-e Masumeh aranykupolás sírhelyet és körbejárjuk a köré épült lenyűgöző komplexumot is. Felkeresünk egy helyi bazárt, ahol lehetőség lesz vásárlásra. Délután továbbutazás Hamadanba. Vacsora, szállás Hamadanban.

3. nap: Hamadan – Bisotun – Kermanshah
Reggeli után városnézés: felfedezzük Hamadan városát, mely az ókori Ekbatana helyén épült, és mely egykor az Akhaimenida birodalom egyik fővárosa volt. Megtekintjük az ehhez kapcsolódó feltárásokat, ezután pedig az egyik leghíresebb középkori muszlim tudós, az orvos és filozófus Avicenna sírhelyéhez látogatunk el. Délután továbbutazás Kermanshahba. Útközben rövid megálló Bisotunban és megnézzük az UNESCO Világörökség listáján szereplő, híres, Dareiosz győzelmeit megörökítő, sziklába vájt feliratokat és domborművet. Kermanshahban való érkezéskor a Szászánida uralkodók beiktatását ábrázoló sziklarajzokat is megtekintjük (Taq-e Bostan). Vacsora, szállás Kermanshahban.

4. nap: Kermanshah – Szúza - Ahvaz
Reggeli, majd utazás Ahvaz-ba. A Zagrosz-hegységből a Perzsa-öböl menti síkságra ereszkedünk le látványos természeti környezetben. Útközben megállunk a világ egyik legrégebbi településén, a híres Szúzában. Felkeressük a Dareiosz által épített palota helyszínét és Dániel próféta síremlékét. Vacsora, szállás Ahvazban.

5. nap: Ahvaz - Csogá Zanbil – Sustár – Mashhad
Reggeli, majd Csogá Zanbilnál megtekintjük az UNESCO Világörökség leghíresebb lépcsős templomát (Zikkurat), amely az i.e. XIV. században épült és az Elámiak királya építtette. Ezt követően Sustár városát keressük fel, ami Szúza mellett a másik ősi városa a térségnek. Sustár leghíresebb látnivalója egyedülálló csatornarendszere, de megnézzük még a város nagymecsetét és ősi várát is. Késő délután repülés Ahvazból Mashhadba. Vacsora, szállás Mashhadben.

6. nap: Mashhad
A reggelit követően városnézés: először a város központjában található zarándokhelyet, az Imam Reza sírhelyet keressük fel és a köré épült komplexumot, néhány múzeumot járunk körbe. Mashhad Irán legszentebb városa és Teherán után az ország második legnagyobb települése. Ezt követően felkeressük a XVIII. század híres uralkodójának Nadír Shah-nak a sírhelyét. Végezetül megnézzük Irán ünnepelt nemzeti költőjének, a Királyok könyve (Sáhnáme) szerzőjének, Firdauszínak a mauzóleumát. Vacsora, szállás Mashhadben.

7. nap: Mashhad – Mary (Türkmenisztán)
Reggeli után utazás Türkmenisztánba. Türkmenisztán Közép-Ázsia legelzártabb országa, területének nagy részét a Kara-kum sivatag teszi ki. A határátlépést követően a késő délutáni órákban érkezünk meg Mary városába. Vacsora, szállás Maryben.

8. nap: Mary – Merv – Asgabat
Reggeli után megismerjük az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Merv városát, mely a Selyemút egyik híres városa, és a Szeldzsuk birodalom egyik fővárosa. Délelőtt a romváros felfedezése, délután visszautazás Marybe, ahol egy helyi múzeumban megismerkedünk a térség történelmével. Késő délután elrepülés Asgabatba. Vacsora, szállás Asgabatban.

9. nap: Asgabat
Reggeli után utazás az UNESCO Világörökség részét képező Nisaba (ma Asgabat külvárosa), mely a Párthus birodalom egykori fővárosa volt. Ezt követően Asgabatot, a fehér várost, Türkmenisztán modern fővárosát, nézzük meg: Nemzeti Múzeum, Függetlenség park és emlékmű, Semlegesség Kapuja, stb. Megtekintjük a lenyűgöző Ertugrul Gazi mecsetet is, ami nagyon hasonlít az isztambuli Kék Mecsethez. Vacsora és szállás Asgabatban.

10. nap: Asgabat – Budapest
A hajnali órákban transzfer a repülőtérre és elrepülés átszállással Budapestre. Érkezés Budapestre a menetrend függvényében, a délelőtti órákban.

Kapcsolódó cikkek

» Nincs nyoma Noénak az Araráton - Etédi Alexa, 2013. június. 10
» Örmény kolostorok - Etédi Alexa, 2013. április. 30
» Az Erő Háza - Irán tradicionális nemzeti sportja - Etédi Alexa, 2016. június. 25
» 10 dolog, ami hiányzik Magyarországról - Kovács Attila, 2014. január. 25
» A 20 legszebb naplemente - Kovács Attila, 2013. november. 20
» Vulkántól sivatagig új világörökségek a listán - Etédi Alexa, 2013. július. 02
» Már nem veszélyeztetett világörökség az iráni Bám fellegvára - Etédi Alexa, 2013. június. 18
» Tényleg létezik a Pokol kapuja! - Etédi Alexa, 2013. június. 18
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

BBP biztosítást, közlekedést külön autóbusszal, elhelyezést középkategóriájú (kb. 3-4*-os) szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban, büfé reggelikkel, valamint a magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezetőt. A valutaárfolyam változások az árakat módosíthatják. Az út árai 1 EUR = 315 Ft, 1 USD = 260 Ft árfolyamig érvényesek.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és a repülőtéri illetékeket, sztornó biztosítást, belépők, a program szerinti étkezést és a hazaút előtti szállás díját, melyet a helyszínen fizetendő a kinti szolgáltatónak és a vízumok díját.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és a repülőtéri illeték.
Vízum díj.
Útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

A belépőket és a programban feltüntetett étkezéseket (vacsorák vagy ebédek), az ezekhez kapcsolódó szervezési, foglalási és az esetenkénti transzfer költségeket szolgáltatásaink nem tartalmazzák, ezek a helyszíni szolgáltatóknak érkezéskor, egy összegben fizetendők. Ára: 215 EUR

Borravaló: ajánlott 5 EUR/nap/fő

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő. Indulás előtt 30 napon belül történő foglalás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a fizetendő 30 nappal indulás előtt.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti járattal Budapestről átszállással Teheránba.

Szállás: 

Elhelyezés középkategóriájú szállodákban (kb. 3-4*-os), kétágyas fürdőszobás/zuhanyzós szobákban, büfé reggelikkel. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz.
A területről: 
Irán az iszlám világ talán legérdekesebb országa, melynek megítélését a nyugati világban komoly előítéletek befolyásolják. Fanatikus hívők, elnyomott nők, terroristák és még sorolhatnánk az emberek többségének Irán hallatára eszébe jutó képeket. Utunk során a sztereotípiák mögé bepillantva megtapasztalhatjuk a városokban, a falvakban, a hegyekben, a sivatagokban, hogy milyen a valódi Irán. Barátságos, nyitott emberek, akik szívesen látják vendégül az utazót, beszélgetnek az odalátogató külföldivel. Türkmenisztán egy közép-ázsiai ország, amely Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszpi-tenger mossa partját. 1991 előtt a Szovjetunió tagköztársasága Türkmén Szovjet Szocialista Köztársaság néven.
Időjárás: 
Általánosságban elmondható, hogy Irán éghajlata mérsékelt égövi és nagyon száraz. Legszárazabbak a magashegyi medencék, ahová a nedvességet hozó szél már nem jut el. A csapadék valamivel több nyugaton, ezért a lakosság is a nyugaton tömörül. Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a hőmérséklet néha fagypont alá esik. Eső egész évben eshet. A nyári meleg ritkán haladja meg a 29 °C-t. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Nyugaton a Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen délben is fagypont alatt marad, sok a hó. Az ország keleti és középső részének medencéi szárazak, a csapadék 200 mm alatt marad, helyenként valódi sivatag alakult ki. A nyári meleg meghaladja a 38 °C-t. Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain enyhe a tél, a nyár nagyon forró és párás. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm.
Csomagolás: 
Vízum: 
Magyar állampolgár vízum birtokában utazhatnak be. Az útlevélnek a visszaérkezéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és minimum 2 egymással szembeni üres oldalnak kell benne lennie.
Biztosítás: 
A részvételi díj tartalmazza a BBP biztosítást.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltás nincs. További információért forduljon a budapesti Oltóközponthoz. Gyáli út, Tel.: (1) 476-1100 Váci út, Tel.: (1) 465-3800
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!