Irán: a mesés Perzsia

9 napos körutazás Iránban

Egy távoli, ismeretlen ország lakóiról általában a híradásokból és sztereotípiákból összeálló hézagos, felületes kép él az emberek fejében. Amit találtunk, az minden várakozásunkat felülmúlta: egy gyönyörű országot a világ talán legbarátságosabb embereivel.

Alapár tartalmazza

A megadott szállásokat reggelis ellátással, a repülőjegyet, a szükséges transzfereket légkondicionált autóbusszal és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

A repülőtéri illetéket, a vízumdíjat, belépőket, az útlemondási biztosítást (1,5%) és a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást.

Hossz: 
9 nap
Szállás: 
szálloda
***
Program: 

1. nap: Budapest - Shiraz
Utazás Budapestről átszállással Shirazba.

2. nap: Shiraz
Kora hajnali érkezés után transzfer a szállodába. Reggeli után városnézésünket a Narenjestan kertben kezdjük. A kertben található épületet a 13. században kezdték építeni és a kezdetekben adminisztrációs feladatokat látott el. Saadi, középkori perzsa költő sírját tekintjük meg ezután, mely a róla elnevezett mauzóleumban található. Következik a Karim Kán citadella, mely egykoron börtönként működött, ma múzeum található benne. Városnézésünket Irán egyik legrégebbi mecsetjénél, a Naser Ol-Molk mecsetnél folytatjuk, melyet a 9. században építettek. Befejezésként a bazárt keressük fel. Szállás Shirazban.

3. nap: Shiraz - Persepolis
Reggeli után Hafez, perzsa költő sírját, majd az Eram kertet nézzük meg. Az Eram szót a Koránban említik, és a Mennyországot jelenti. Bár a kertet többször is átépítettek, de jelenlegi formájában is csodálatos. Shiraztól a Korán kapunál tett látogatással búcsúzunk és utunkat Persepolis felé folytatjuk (UNESCO Világörökség része), mely palotáinak építése 2500 évvel ezelőttre tehető. Naqsh-e Rostam sziklába vájt sírjai után Naqsh-e Rajab következik, majd utazás a Persepolis-i szálláshelyre. Szállás Persepoliban.

4. nap: Yazd - Pasargadae - Abarkou
Reggeli után Yazd városa felé indulunk, de útközben felkeressük a Nagy Kürosz király monumentális síremlékét és palotájának romjait Pasargadae-ban (UNESCO Világörökség része). A kirándulás Abarkou-ban folytatódik, ahol Irán legöregebb ciprusfája található. Szállás Yazdban.

5. nap: Yazd - Naein - Isfahan
Reggeli után városnézés Yazdban, mely a ma is létező zoroaszter vallás központja. Főbb látnivalói a a Perzsa kert, Tűz temploma, Péntek mecset (14. századból). Délután Isfahan felé indulunk, de menet közben Naein városkában megtekintjük a mecsetet. Szállás Isfahanban. 

6. nap: Isfahan
Reggeli után elkezdjük az ismerkedést Irán 3. legnagyobb városával, mely a 17. század elejétől több mint 100 évig Perzsia fővárosa is volt. Megtekintjük a Vank (vagy Szent nővérek) katedrálist az örmény negyedben, majd következik a Világörökség részét képző Naqsh-e Jahan tér (más néven Imam tér), mely a világ egyik legnagyobb tere. A tér több mint fél kilométer hosszú! Imam és Lotfollah Sejk mecsetek, Ali Qapou Palota, Nagybazár, Chehel Sotoun (40 oszlop) palota. Szállás Isfahanban.

7. nap: Kashan - Teherán
Reggeli után utunkat Teherán felé folytatjuk. Első megállónk Kashan városa a sivatag peremén. Az óváros felújított házai egykor gazdag kereskedők lakhelyeként szolgáltak. Először a Fin (Perzsa) kerttel ismerkedünk meg, melyhez az életet adó vizet egy közelben fakadó forrásból vezetik el csatornákon keresztül. A Tabatabeai család háza 4 udvarával, csodás falfestményeivel, díszes üvegablakaival kiváló példája a perzsa építészetnek. Az Agha Bozorg mecset és medresze a 18. században épült, így Kashan városközpontjának ékessége. Szállás Teheránban.

8. nap: Teherán
Reggeli után városnézésünket az egykori uralkodói rezidencia, a Golestan (Rózsakert) Palota megtekintésével kezdjük, mely Teherán egyik legrégebbi műemléke. A komplexum 17 épülete palotákból, múzeumokból és különböző csarnokokból áll. Utunkat a Nemzeti Múzeumban folytatjuk, melynek 2 épületéből az egyik, az Archeológiai Múzeum mutatja be az ókori Perzsia kincseit. Folytatásként a Szőnyeg Múzeumba látogatunk, melynek épülete egy szőnyegszövő széket formáz. Szállás Teheránban.

9. nap: Teherán - Budapest
Röviddel éjfél után transzfer a repülőtérre, hazautazás átszállással.

Kapcsolódó cikkek

» Az Erő Háza - Irán tradicionális nemzeti sportja - Etédi Alexa, 2017. július. 21
» Már nem veszélyeztetett világörökség az iráni Bám fellegvára - Etédi Alexa, 2013. június. 18
» Perzsaszőnyeg 7 MILLIÁRD forintért? - Etédi Alexa, 2013. június. 12
» Nincs nyoma Noénak az Araráton - Etédi Alexa, 2013. június. 10
» Perzsia színes mészkőmedencéi - Etédi Alexa, 2013. június. 03
» Örmény kolostorok - Etédi Alexa, 2013. április. 30
» Iráni képeslapok II. - Etédi Alexa, 2013. április. 12
» Iráni képeslapok I. - Etédi Alexa, 2013. április. 10
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A megadott szállásokat reggelis ellátással, a repülőjegyet, a szükséges transzfereket légkondicionált autóbusszal és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

A repülőtéri illetéket, a vízumdíjat, belépőket, az útlemondási biztosítást (1,5%) és a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Vízumdíj.
Repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők (kb.: 55 USD/fő), további étkezések, személyes kiadások, borravalók.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Belépők díja: 55 USD/fő
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a fizetendő 30 nappal indulás előtt.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő repülőjárattal, átszállással, helyben légkondicionált autóbusszal

Szállás: 

Európai színvonalú 3* - 4*-os szállodákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
A területről: 
Iránban mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, akár iráni, akár külföldi állampolgár. Ez az iráni felségterületre lépéstől kezdve érvényes. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és az európai gyakorlathoz viszonyítottan a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést. Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, Videó, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat. Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.). A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing, póló ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. A külföldi hölgyek nem mutatkozhatnak fedetlen fővel (itt elég egy akár színes kendő a közvélekedésben ismert csador helyett), és egyéb téren sem szabad fedetlenül lenniük. A csador helyett megfelel egy nagyobb kabát vagy sötétebb ing vagy szövetből készült ruha, mely vagy csuklóig, bokáig vagy combközépig ér, és alatta farmer vagy más nadrágféleség ill szoknya kényelmesen viselhető. Néhány mecsetben, melyek nagyobb zarándokhelyek nem lehet bemenni, vagy csak helyi kísérettel lehet korlátozottan sétát tenni az adott mecset területén. Mindig tartsuk szem előtt, hogy Irán mélyen vallásos ország, ahol a vallásosság és a vendégszeretet kéz a kézben jár! Ha hitünk, vallásos meggyőződésünk felől érdeklődnek, az a helyi emberek kultúrájából fakad, nem pedig az okvetlen kíváncsiskodás jele. Iránban a péntek szabadnap, ilyenkor minden be van zárva kivéve az éttermeket, zöldségeseket. A múzeumok, egyéb turisztikai lehetőségek azonban tárt karokkal várnak ilyenkor is bennünket.
Időjárás: 
Az ország nagy kiterjedése ellenére az éghajlat viszonylag egységes, 4 évszak különíthető el. Irán területének mintegy kilenctizede fennsík, ami mérsékli a nyári meleget, a telet viszont meglehetősen hideggé teszi. A legmelegebb nyári hónapok középhőmérséklete ezeken a területeken 25-32°C között változik, a nappali forróság azonban a levegő alacsony páratartalma miatt könnyebben elviselhető. Télen gyakori a hó, ami a magasabban fekvő területeken március-áprilisig megmarad. A 100-400 mm csapadék legnagyobb része november és május között hullik le, miközben júniustól októberig szinte egyetlen csepp eső sem esik.
Csomagolás: 
Vízum: 
Iráni vízum: a hazaút dátumához képest min. 6 hónapig érvényes útlevél, 2 db színes igazolványkép, kitöltött vízumkérdőív
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára. Kötelező védőoltás nincs. További információért forduljon a budapesti Oltóközponthoz. Gyáli út, Tel.: (1) 476-1100 Váci út, Tel.: (1) 465-3800 z egészségügyi ellátás elérhetősége és színvonala a nagyobb városokban megfelelő, vidéken nehezebb jó minőségű orvosi ellátást találni. Kötelező védőoltás nincs. Bár a csapvíz az ország nagy részén egészségesnek mondható, az utazóknak fogyasztásra mégis inkább a palackozott víz ajánlott. A nagyvárosok légszennyezettsége miatt a légúti betegségekben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük esetleges nehézségekre. Iránban a csapvíz iható, bárki nyugodtan fogyaszthat belőle. Melegebb időszakban ez nagyon fontos. A városokban mindenhol vízautomatákból vételezhetünk friss vizet. Ugyanígy bátran ehetünk minden helyi ételt és gyümölcsöket is (természetesen mosás után).
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!