Irán - A Perzsa Birodalom kincsei

11 napos körutazás Iránban

Szeptemberi utunkkal a meseszép és ellentmondásos Iránba invitáljuk a történelmi és kulturális különlegességre vágyódó utazókat! Irán évezredeken átívelő történelmét ezúttal a legavatottabb szakértőtől, dr. Sárközy Miklós iranista, történész, tanszékvezető egyetemi docens szemszögéből ismerhetjük meg, akinek a személye a garancia arra, hogy az út végére a legapróbb részletességgel betekintést nyerünk az egykori Perzsia titkaiba és a mai Irán hátköznapjaiba.

Alapár tartalmazza

Elhelyezést 3-4* szállodákban, ellátás a programban meghirdetett szerint, repülőjegyet, transzfereket a helyszínen, privát autóbuszt a körutazás során, magyar idegenvezetőt, csoportkísérő költségeit

A részvételi díj minimum 16 fő esetén érvényes.

12 fős felár: + 30 000 Ft/fő

A programban feltüntetett árak 1EURO = 315 Ft árfolyamig érvényesek

Alapár nem tartalmazza

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást,útlemondási biztosítást, reptéri illetéket kb.: 185 000 Ft, félpanziót 49 000 Ft/fő, belépőket 50 EURO, vízumot+ ügyintézést 27 000 Ft + 3 000 Ft, borravalót, személyes jellegű kiadásokat.

Hossz: 
11 nap
Szállás: 
szálloda
***
Program: 

1.nap Budapest – Isztambul – Teherán
Érkezés szeptember 4-én a hajnali órákban a teheráni hotelbe.

Szállás: Teherán (2 éj)

2.nap Teherán
Egész napos városnézés: a 18-19 századi Golesztán palota (világörökség), a régi Teherán elbűvölő palotegyüttese, az iráni koronázási ékszerek és a Pávatrón káprázatos kincseinek helytadó Ékszermúzeum megtekintése, az iszlám előtti Irán kultúráját bemutató Ókori Irán múzeum és környékének megtekintése, a program végén ismerkedés a teheráni bazár forgatagával, ahol meglátogatjuk Teherán legrégebbi mecsetét, az Imám mecsetet.

Szállás: Teherán

3.nap Teherán-Qom-Kásán
Reggel a modern Teherán szimbólumának számító Szabadság tornyot tekintjük meg majd elbúcsúzunk az iráni fővárostól. Megálló és látogatás Khomeini ajatollah, az iráni iszlám forradalom atyjának hatalmas sírjánál, amely Irán legnagyobb mecsete lesz befejezésekor. Ezt követően látogatás Qom városában, az iráni síita ’Vatikánban’: az aranykupolás Fatima mecset udvarainak megtekintése kívülről (nem-muszlimoknak nem lehetséges a mecset területére a belépés!), délután érkezés Kásánba, a rózsavízéről elhíresült ősi iráni oázisvárosba: látogatás a kásáni kereskedőházakban: A Borudzserdí, a Tabátabá’í és az Abbászián paloták a 19. századi iráni polgárság legnagyszerűbb épületei, látogatás a 19. század második felében épült Aqa Bozorg mecsetben és medreszében, a nap végén pedig könnyed séta az ódon és nyüzsgő kásáni bazár boltívei alatt.

Szállás: Kásán (1 éj)

4.nap Kásán-Ábjáne-Natanz-Iszfahán
Reggel Irán legrégebbi neolitikus településére, a közel hétezer éves Tepe Szialk területére látogatunk, ezt követően pedig a megtekintjük az egykori koronázási helyszinként is ismert Fín kertet és pavilonjait (világörökség), utunkat Ábjáne falvának megtekintésével folytatjuk: a hegyek közt fekvő zsákfalu egyedi építészete és hagyományai az iszlám előtti Iránig nyúlnak vissza. Délután megálló Natanzban, ahol Seikh Abd al-Szamád derviskolostorát és a 10-14. században épült mecsetet nézzük meg és megismerkedünk a híres natanzi kerámiakészítés hagyományaival is, este érkezés Iszfahánba.

Szállás: Iszfahán (3 éj)

5.nap Iszfahán
Egésznapos városnézés a ’világ felében’, Irán egykori fővárosában, ahol egészen rendkívüli műemlékek sora fogad bennünket: reggel látogatás a 17. századi Hast Behest (Nyolc paradicsom) és a Csehel Szotún (Negyvenoszlopos) palotáknál, és köröttük fekvő Csalogánykertnél (világörökség), mely a 17. századi követjárások helyszíne volt, látogatás az egykor lovaspóló versenyek helyszínéül is szolgáló Imám téren (világörökség), a téren fekvő épületek: Álí Qápú palota, a Seikh Lotfollah mecset és az Imám mecset megtekintése, pillantás a Császári Bazár történeti freskóira, ismerkedés az iráni szőnyegművészettel, délután szabadprogram, vásárlási lehetőség a festői iszfaháni bazárban (ékszer, réz-ón tárgyak, miniatúra, textilek, fűszer).

Szállás: Iszfahán

6.nap Iszfahán
Kalandjaink folytatódnak Iszfahánban: reggel látogatás a 8 és 19. század között épült iszfaháni Nagymecsetben (világörökség), mely jelenleg a legnagyobb iráni mecset és melyben egykoron Avicenna is rendszeresen megfordult, majd megálló a Zájande rúd folyó partján és látogatás a 17. századi régi hidaknál: a Szíosze pol (Harmincháromlyukú híd) és a a Khádzsú hidak megtekintése, délután látogatás Új-Dzsolfában, az iszfaháni örmény negyedben: a Vank (Megváltó katedrális) és a káprázatos kéziratgyűjteménnyel rendelkező iszfaháni örmény múzeum megtekintése, rövid séta az iszfaháni örmény negyedben. Este meglepetés-fakultatív program!

Szállás: Iszfahán

7.nap Iszfahán-Naín-Mejbod-Jazd
Reggel elbúcsúzunk Iszfahántól. Utazás az egykori Selyemút mentén, megálló Naín városában, ahol megtekintjük a 10. században épült stukkóiról elhíresült nagymecsetet, és a 16-19. századi Pírníá házat, mely most néprajzi múzeum. Rövid séta a naíni óvárosban. A Kevír sivatag lankáin haladunk tovább Jazd irányába. Megálló a festői Mejbod városkájában, látogatás Mejybod történeti óvárosában, ahol megtekintjük a szürreális stílusú Galambtornyot, ezt követően a régi Mejbod politikai központját: a Narín Qal’ét (vörös erődöt) és egy helyi karavánszerájt és postaépületet, koraeste érkezés Jazdba.

Szállás: Jazd (2 éj)

8.nap Jazd
Egésznapos program a Selyemút leghíresebb iráni városában: reggel látogatás a Hallgatás tornyainál, a régi zoroasztriánus temetőhegyeknél a sivatag peremén. Ezt követően ellátogatunk Irán legfontosabb zoroasztriánus tűzszentélyébe és a mellette álló zoroasztriánus múzeumba, ismerkedés egy ősi monoteista vallás hagyományaival. Séta az Amír Csakhmáq téren, ismerkedé a 15-19. századból eredő síita emlékekkel. Látogatás a Doulatábád kertben, a 18. századi Jazd kormányzói rezidenciáján és díszkertjében, ahol Irán legmagasabb széltornya emelkedik (világörökség), a 14-15. századi ’gótikus’ jazdi Nagymecset megtekintése, ahol Irán legmagasabb minaratjei állnak. Séta a jazdi óváros forgatagában: a Lárí család rezidenciájának megtekintése, barangolás a Selyemút agyagsikátorainak végtelen labirintusában, szabadprogram, vásárlási lehetőség a jazdi bazárban, a híres jazdi selyemszőttes, a terme boltjainak felkeresése.

Szállás: Jazd

9.nap Jazd-Paszargadai-Naqse Rosztam-Perszepolisz-Síráz
Egésznapos régészeti kalandtúra Dél-Iránban! Ismerkedés az iszlám előtti Irán legfontosabb emlékeivel: Paszargadai: az Óperzsa (Achaimenida) Birodalom alapítójának. Nagy Kürosz mauzóleumának megtekintése (világörökség), rövid séta a paszargadai régi kert maradványainál (világörökség) utunkat Naqse Rosztamnál folytatjuk, ahol I. Dareiosz és utódainak óperzsa királysírjait tekintjük meg, emellett pedig gigantikus elámi és szászánida domborművek sokaságát láthatjuk. A nap fénypontjaként Perszepolisz (világörökség), a leghíresebb ókori iráni régészeti terület meglátogatása következik, a Kr.e. 6-4. századi fantasztikus óperzsa palotaváros és környéke. Este érkezés Sírázba.

Szállás: Síráz (2 éj)

10.nap Síráz
Egésznapos városnézés Irán egyik legszebb városában: reggel a középkori eredetű Erám kert (világörökség) megtekintése, a csodálatos kerámiáiról és színes üvegablakairól elhíresült Naszír al-Molk mecset megtekintése, a 19. századi sírázi kormányzói rezidenciaként ismert Nárendzsesztán palota és park megtekintése, ezt követően látogatás a 14. században élt Háfiz, a leghíresebb perzsa költő mauzóleumánál és díszkertjében, a délután során látogatás Karím Khán Síráz közepén fekvő gigantikus erődjében és a Vakíl mecset misztikus oszlopcsarnokát is megtekintjük. A program végén megnézzük a sírázi bazárt, szabadidő és vásárlási lehetőség az ódon sírázi bazárban.

Szállás: Síráz

11.nap Síráz-Isztambul-Budapest
Érkezés menetrend szerint Budapestre.

Kapcsolódó cikkek

» Nincs nyoma Noénak az Araráton - Etédi Alexa, 2013. június. 10
» Örmény kolostorok - Etédi Alexa, 2013. április. 30
» Az Erő Háza - Irán tradicionális nemzeti sportja - Etédi Alexa, 2017. július. 21
» 10 dolog, ami hiányzik Magyarországról - Kovács Attila, 2014. január. 25
» A 20 legszebb naplemente - Kovács Attila, 2013. november. 20
» Vulkántól sivatagig új világörökségek a listán - Etédi Alexa, 2013. július. 02
» Már nem veszélyeztetett világörökség az iráni Bám fellegvára - Etédi Alexa, 2013. június. 18
» Perzsaszőnyeg 7 MILLIÁRD forintért? - Etédi Alexa, 2013. június. 12
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Elhelyezést 3-4* szállodákban, ellátás a programban meghirdetett szerint, repülőjegyet, transzfereket a helyszínen, privát autóbuszt a körutazás során, magyar idegenvezetőt, csoportkísérő költségeit

A részvételi díj minimum 16 fő esetén érvényes.

12 fős felár: + 30 000 Ft/fő

A programban feltüntetett árak 1EURO = 315 Ft árfolyamig érvényesek

Alapár nem tartalmazza: 

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást,útlemondási biztosítást, reptéri illetéket kb.: 185 000 Ft, félpanziót 49 000 Ft/fő, belépőket 50 EURO, vízumot+ ügyintézést 27 000 Ft + 3 000 Ft, borravalót, személyes jellegű kiadásokat.

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték kb.: 185 000 Ft
Vízum+ ügyintézés 27 000 Ft + 3 000 Ft
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megléte utazási feltétel!

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők 50 EURO

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
50 EURO/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
Igények szerint változó.
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő. 

Hátralék: 

 A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjáratokkal Budapest-Teherán útvonalon, átszállással.

Szállás: 

3-4* szállodákban, 2 ágyas szobákban, egyágyas elhelyezés felár ellenében lehetséges.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Felár ellenében lehetőség van félpanzió befizetésére.
Időjárás: 
Legszárazabbak a mérsékelt övi sivatagi éghajlat uralta fennsíki medencék, elsősorban a keleti részek, ahová a nedvességet hozó szél nem jut el. Itt valódi sivatagok alakultak ki. A csapadék valamivel több a fennsík nyugati részén, amely ebből fakadóan sűrűbben lakott. Az éves csapadékmennyiség helyenként 200 mm alatti. A nyár forró és száraz, az átlaghőmérséklet meghaladja a 38 fokot. Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain a nyár nagyon forró és párás, a tél pedig enyhe. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm közötti. Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a tél szintén enyhe, a hőmérséklet ritkán esik fagypont alá. A nyári hőmérséklet általában nem haladja meg a 29 fokot. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Itt nedves, szubtrópusi klíma alakult ki. A hegyvidéken kontinentális éghajlat uralkodik, magashegységi éghajlati jegyek jellemzők. A Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen a napi átlaghőmérséklet fagypont alatt marad, sok a hó.
Vízum: 
Iránba magyar állampolgárok az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető “regisztrációs kód”. A kérelmezőnek rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Online vízumigénylésre nincs lehetőség. A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni. A résztvevőknek az utazás megkezdésének pillanatától számított, minimum hat hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Iránba utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz. Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont 1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: (06-1) 476-1364 RendelésHétfõ – csütörtök: 9 -14 óra (13.30-ig lehet sorszámot húzni!) Nemzetközi Oltóközpont 1134 Budapest, Váci út 70. Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00 Szombat: 10:00 – 16:00
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!