India, a királytigrisek birodalma

15 napos körutazás Indiában

Egyedülálló programunk során 5 alkalommal indulunk szafarira, hogy a Dzsungel könyve élő szereplőiként lencsevégre kapjuk India legszebb tigriseit. A híres magyar vadász, Széchenyi Zsigmond nyomán járva 4 napot töltünk India „tigrisben leggazdagabb” vadonjaiban – majd Bombay vagy Calcutta forgatagát kikerülve – a néhai mogul császárok és maharadzsák legszebb palotáit, városait járjuk végig.

Alapár tartalmazza

Szállás 4 - 5*-os hotelekben, nemzeti parki De Luxe vadon resort-okban, félpanziós ellátás, megadott programokat, helyszíni közlekedés, belépőket és a magyar nyelvű idegenvezetés.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és repülőtéri illetéket, vízumdíj ügyintézést (kb. 26.000 Ft), útlemondási biztosítás (1,5%), elvárt borravalókat (kb. 96 EUR/fő, helyszínen fizetendő),  belső repülőjárat poggyász (kb. 30USD), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást

Hossz: 
15 nap
Szállás: 
szálloda
Program: 

1. nap: Irány Delhi; A „Nahar” világa
Találkozás a Liszt Ferenc reptér 2/B. terminálon a reggeli órákban. Elrepülés Delhibe, átszállással. Várakozás közben „útikalauzunk” Széchenyi Zsigmond (1898-1967) munkásságának és nagyszerű könyve, az 1937/1938 évi indiai vadászélményeit összefoglaló „Nahar” legfontosabb fejezeteinek ismertetése – felkészülésként.  Ebéd és vacsora a repülőgépeken. Érkezés az éjféli órákban Delhibe. Éj a repülőn.

2. nap: Delhi – a mogulok ajándéka
Delhi
be érkezés után utazás a szállodába. Korai reggeli – majd pihenés 12:00 óráig. Délutáni városnézés a mogul Ó-Delhiben: A Vörös-erőd fotózása kívülről. (A „városon belüli város” falainak hossza 3.000 m, a falak magassága 15-30 m.) Látogatás Dzsama Mecsetben (India legnagyobb mecsete).  Az 1658-ban befejezett, 20.000 fő férőhelyes mecsetet Aurangzeb (1658-1707) mogul császár idején adták át. Ismerkedés Aurangzeb felmenőivel, Zahir ud-din Mumammad Babur (1526-1530), a dinasztia alapító koráig. Rövid áttekintés a mogulokról – és az iszlám indiai elterjedéséről. Továbbutazás a Gandhi Smriti Múzeumba. Itt töltötte élete utolsó 144 napját Mahatma Gandhi (1869-1948 ) a modern India megteremtője.  Átutazás Új-Delhibe, a Bangla Sahib Gurudwara szentélyhez, a hindu- és szikh hívők közös zarándokhelyéhez. Ismerkedés a hinduizmus (brahmanizmus) alapjaival. Továbbutazás a Janpath sugárút forgatagában, majd a Rashtrapati Bhawanhoz, az elnöki palotához. A Brit időkben épült kormányzati épületek megtekintése, majd az India Gate (All India War Memorial), az I. Világháborús óriás diadalív fotózása. Késő délutáni fotózás a XII. századi a Kutáb Minárnál, Hindusztán hetedik csodájánál: Az óriás minaret, illetve az Iron Pillar, az ismeretlen eredetű, soha nem rozsdásodó vasoszlop megtekintése. Vacsora a hotelben. Éj Delhiben.

3. nap: A Dzsungel könyve élőben
Reggeli transzfer a reptérre, majd elrepülés Madhya Pradesh államba, Jabalpurba. Jabalpur repteréről 2 órás utazás a Kanha Nemzeti Park és Tigris Rezervátum főbejáratához. India legnagyobb, szigorúan védett természetvédelmi területe több mint 2.000 km2. Joseph Rudyard Kipling (1865-1936) itt kapta az ihletet a Dzsungel könyve megírásához. „Kipling vadonja” tisztásokkal szabdalt szal-ligetekből, bambusz erdőkből, a magasabb hegyoldalakon pedig köderdőkből áll. Az India szubkontinens megmaradt kb. 1.700 szbadon élő bengáli tigriséből, itt őrzik a legszerencsésebbeket, a zöld vadon mélyén. Felkészülés a másnapi két szafarira, ismertetéssel Kanha legjellegzetesebb nagyvadjairól: leopárdok (Bagira…), örvös medvék (Balú…), indiai vadkutyák, sakálok, gaurok, barasingha szarvasok és az állandóan zajos majomseregek. Közös vacsora. Éj De Luxe lodge-ban.

4. nap: A király tigrisek erdeiben
Kora reggeli ébresztő és reggeli után délelőtti jeep szafari a királytigrisek nyomán. A Kanha Nemzeti Park egész Ázsia legnagyobb tigris rezervátuma, így igen jó az esély, hogy megpillantsuk az akár 250 kg tömegűre is megnövő óriás macskákat. A 100-110 cm marmagasságú csíkos csúcsragadozók hozzászoktak az ösvényeken mozgó, négykerekű, büdös és ehetetlen fémjószágokhoz... így, ha meglátnak minket, nem menekülnek – vagyis szerencsés esetekben igen jól fotózhatóak. Pihenő a déli órákban a szafari bázison. Délutáni kutakodás a tigrisek után, nagyvad és majom fotózással. A „Kipling vadon” nem csak nagyragadozókban bővelkedik.  A növényevők leginpozánsabb képviselői a szigorúan védett mocsári szarvasok (barasingha) és az óriási gaurok. (A gaur a Föld legnagyobb vadon élő szarvasmarha féléje. Az indiai bölényként is titulált állat marmagassága 170 – 220 cm, tömege elérheti a 10 mázsát is.) Este a látottak értékelése – remélhetőleg a tigris fotók összehasonlításával – majd közös vacsora. Éj De Luxe lodge-ban.

5. nap: A maharadzsák tigris vadászatai
Kora reggeli ébresztő és reggeli után 4 órás utazás a Bandhavgarh Nemzeti Park-ba. Útközben történetek Széchenyi Zsigmond indiai vadászatairól, a Nahar alapján. Ismertető a maharadzsák néhai pazar vadászatairól – s néhány rémtörténet a XIX-XX. század legrettegettebb emberevő tigriseiről… Bandhavgarh ad otthont India „legsűrűbb” tigrisállományának. 1968-ig Rewa maharadzsáinak vadász rezervátuma volt, itt ejtette el Martand Szigh maharadzsa a világ első fehér tigrisét, 1951-ben. Bejelentkezés resortunkba, majd délutáni tigrisvadászat – távcsővel és fényképezővel. Közös vacsora – közben tigris trófeáink összehasonlítása… Éj resort szobában.

6. nap: Ázsia nagymacskái
Korra reggeli ébresztő és reggeli, majd két jeep szafari, a nap közepén pihenővel a déli órákban. A nagyvadak megfigyelése és fotózása mellett általános ismertető az Indiában élő / korábban élt egyéb nagymacskákról is: oroszlánok, leopárdok, hópárducok, gepárdok. Az 1973-ban indított Project Tiger,  illetve a WWF és Leonardi Di Caprio nevével fémjelzett Save Tigers Now programok vázlatos ismertetése. Közös vacsora, Scoth whisky hörpintgetéssel, búcsú Kipling vadonjától. Éj resort szobában.

7. nap:  Khadzsuraho UNESCO világörökségi templomai – kőbe faragott Káma-Szútra
Reggeli indulással utazás Khadzsuraho irányába. Az utazás hossza kb. 5 óra, egy megállással és teázási szünettel. Menet közben ismertetés a Csandéla uralkodók időszakáról, a X. századi templom építésekről. Szigorúan közmegegyezésen alapuló mértékek szerinti... előkészítés a világ leghíresebb, a „szemérem kora előtti” templomaival kapcsolatban. Megérkezés után a 85 épületből álló épületegyüttes bejárása, helyi vezetők irányításával. A 950 – 1050 között felípített hindu templomok Keleti-; Nyugati- és szórt csoportrészekből állnak. Sétánkat a Keleti-csoport műemlékremekeinél kezdjük: Brahma, Vamana és Javari templomai – majd a három Jain szentély. Séta a Keleti csoport épületeinél: Lakshmana- Matangesvara és Varaha templomok.  A Visvanatha és Nandi komplexum fotózása, majd séta a Chitragupta templomtól – a Kandariya Mahadeva együttesig. A leghíresebb mithuna-párok és mithuna-csoportok (szeretkező és orgia csoportok) fényképezése. Közös vacsora. Éj Khadzsuharóban.

8. nap: Utazás Orcsán keresztül és a Jhansi Vasúton
Délelőtti utazás a Bundálé uralkodók középkori fővárosába, a ma csak 8.500 fő lakosságú Orcsába.  A várost Pudra Pratap Szing maharadzsa alapította 1501-ben. Az erőd együttes (3 erőd) mellett a Nagy Akbar mogul császár (1556-1605) idején épített csodálatos hindu templomairól is ismert a máig is középkori hangulatú néhai főváros. A Bétvá-folyó és a partján álló csodaszép templomok fotózása. Látogatás a Chaturbuj templomban, majd a palotából átalakított Ram Raja Mandir templomban. A Chhattris sírtornyok fotózása, majd utazás a pályaudvarra. 17:55 – 20:25 között utazás a Shatabdi Expresszen, India leggyorsabb vonatán – Agrába. Útközben rövid áttekintés a hatalmas ország vasútvonalairól, vasúti közlekedéséről. Agrába érkezés után közös vacsora a szállodában. Éj Agrában

9. nap: Agra – a mogul aranykor fővárosa
Agra, a mogul sahok néhai fővárosa, India és egyben egész Ázsia egyik leghíresebb építészeti műremeke. 1526-tól (Babúr hatalomra kerülése) 1648-ig (Sáh Dzsahán delhiben megkezdett építkezéseiig) ide özönlött a mogulok gazdagsága, a város középkori épületeit máig belengik legendáik és szellemiségük. A Tádzs Mahal és a császárok Vörös Erődje egyaránt UNESCO világörökségi védelem alatt állnak. Reggeli látogatás a „szerelem fehér márványba faragott költeményénél”, Mumtaj Mahal császárné (Sáh Dzsahán legkedvesebb felesége) síremlékénél, a Tádzs Mahalnál. Séta a Vörös erőd falain belül: A 2,5 km hosszúságú fal mögötti uralkodó negyedben éltek India urai a mogulok. Séta közben történetek a legismertebb mogul császárok életéből. Délutáni szabadprogram és vásárlási lehetőség. Éj Agrában.

10. nap: Dzsingiz kántól – (Nagy) Akbar udvaráig
Reggeli indulással rövid utazás Fatéhpur Szikribe, Nagy Akbár császár néhai kormányzati központjába. Útközben ismertető a mogulok mongol származásáról, s arról, hogyan volt Nagy Akbár császár Dzsingiz kán (1206 – 1227), a Mongol-világbirodalom megteremtőjének egyenes ági leszármazottja. Nagy Akbár 1571-ben döntött úgy, hogy a fia születéséért érzett hálából új kormányzati központot építtet tanítómestere, Szálim Csiszti háza köré. A 3 X 1,5 km hosszú szilapárkányon álló ház köré 15 év alatt épült fel az új központ, jellemző, hogy az első építkezési fázis az óriási szikla egyenesre faragása volt… Az uralkodó 1585-ben kiüríttette a frissen elkészült fővárost – ami azóta is érintetlenül áll. Csak néhány a megannyi, UNESCO világörökségi védelem alatt álló épületből: Díván-i-Khász (magán kihallgatások palotája) ; Anup Talao (a Török Szultána háza); Naubat Khána (a dobház); Díván-i-Ám (az állami kihallgatások palotája); Birbál Rádzsa palota; Pancs Mahal (a feleségek 5 szintes palotája); Buland Darváza (a Fenséges kapu); Nagy Mecset; Szálim Csiszti sírja.  Továbbutazás Abhaneribe, a középkori Csand Baori víztározóhoz. Késő délutáni – kora esti érkezés Dzsaipurba, menet közben anekdotákkal, a legendás gazdagságukról világhíres dzsaipuri maharadzsákról.  Közös vacsora. Éj Jaipurban.

11. nap:  Dzsaipur a rózsaszín ékkő
Reggeli látogatás a várostól 9 km-re lévő Amber fellegvárához, Rádzsasztán uralkodóinak ősi fészkéhez. Rádzsasztán névadói a lovas-harcos rádzsputok voltak. Nevük jelentése szanszkrit nyelven „Királyfiak”. A rádzsputok valószínűleg az északról érkezett hunok leszármazottai, a VI. századtól váltak katonai kaszttá, vagyis ksatrijákká. Amber erődjét a 900-as évek közepe óta lakták, jelenlegi formáját Radzsa Man Szigh (1590-1614) maharadzsa idején nyerte, akit egyetlen cél vezetett az építésekor: Elérni, vagy akár meghaladni a mogul uralkodók pompáját. Feljutás az erődbe elefánt-háton (A kényelmesebbeknek terepjárón) – majd annak megtekintése. Visszautazás az 1727-ben alapított Rózsaszín városba, Dzsaipur központjába. A várost a Vastu Shastra (Védikus épülettervezés a kényelemért és jólétért) jegyében építtette II. Dzsai Szingh (1693-1743) maharadzsa. A fallal körülölelt, 8 kapuval rendelkező város főutcái 25 m-nél is szélesebbek. Rózsaszín és narancssárga házait II. Man Szingh maharadzsa ideje óta csodálhatják a világ minden pontjáról ideérkezett látogatók. (A maharadzsa a britek oldalán maradt az 1857 évi Szipoly lázadás idején, s ezt követően a Walesi herceg látogatásakor festettek minden épületet rózsaszínre – a jó szerencse jegyében.) A meglátogatott legfontosabb épület-együttesek: Hawa Mahal (a Krishna koronáját mintázó Szél palota, 953 ablakával. Az uralkodó család nőtagjainak kilátó ablakaival); Városi Palota (a Dzsaipuri maharadzsák központi palotája – ma múzeum); Jantar Mantar (a maharadzsák csillagvizsgáló komplexuma 1716-ból). Kora esti riksa városnézés – majd esti Scotch whisky kóstoló. Közös vacsora. Éj Dzsaipurban.

12. nap: Ranhambore és vadonja
Búcsú a Dzsaipurból, majd utazás délre, a Ranthambore Nemzeti Parkba.  Menet közben ismertető a parkban található, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Ranthambore Erődről, illetve Rádzsasztán további 3 védek sziklaerődjéről. Ranthambore a Csambal és Banasz folyók által határolt plató-perem terület, nagyon sok vízzel, s néhány gyönyörű tóval, igen gazdag vadállománnyal partjain. A rezervátum az egyik legjobb helyszín (egész Indiában), hogy megpillantsuk a csíkos nagymacskákat. A délutáni safari előtt vázlatos   áttekintés a tigrisrezervátum létrehozásáról, földrajzi jellemzőiről, illetve a tigrisállomány létszámáról, állapotáról. Canter safari napnyugtáig. Éj a Tiger Den Resortban.

13. nap: Tigrisek nyomán
2 X ½  napos canter safari a tigrisek nyomán, napközben pihenővel és ebéddel. Éj a Tiger Den Resortban

14. nap: Utazás Delhibe
Rövid reggeli szabadprogram és vásárlási lehetőség, majd visszaindulás Delhibe. Delhibe érkezés után bejelentkezés a hotelbe. Felkészülés az éjszakai utazásra. Búcsúvacsora, majd éjszakai utazás a reptérre. Éj a repülőn.

15. nap:
Hazaérkezés Budapestre a délelőtti órákban.

Az út idegenvezetője: Gőgös Norbert
Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.

 

Kapcsolódó cikkek

» A világ 10 leglátogatottabb látványossága - Etédi Alexa, 2013. július. 05
» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila, 2018. január. 30
» India: Varanaszi, India spirituális fővárosa - Etédi Alexa, 2014. március. 19
» India: Goa, India portugál szeglete - Etédi Alexa, 2014. március. 14
» A mogul India: A kertépítészet - Etédi Alexa, 2014. február. 27
» A mogul India: Lahore, a „mogulok kertje” - Etédi Alexa, 2014. február. 26
» A mogul India: Mumtaz Mahal, a világ legszeretettebb asszonya - Etédi Alexa, 2014. február. 26
» A mogul India: Sah Dzsahan, az ötödik mogul sah - Etédi Alexa, 2014. február. 25
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállás 4 - 5*-os hotelekben, nemzeti parki De Luxe vadon resort-okban, félpanziós ellátás, megadott programokat, helyszíni közlekedés, belépőket és a magyar nyelvű idegenvezetés.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és repülőtéri illetéket, vízumdíj ügyintézést (kb. 26.000 Ft), útlemondási biztosítás (1,5%), elvárt borravalókat (kb. 96 EUR/fő, helyszínen fizetendő),  belső repülőjárat poggyász (kb. 30USD), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.
Vízum.
 

Helyszíni költségek leírása: 

Borravalók, további étkezések, személyes kiadások, belső repülőjárat poggyász

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással, a helyszínen légkondícionált autóbusszal

Szállás: 

4-5*-os szállodákban, nemzeti parki De Luxe vadon resort-okban

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
Vízum: 
India a vízumköteles országok körébe tartozik, minden magyar állampolgár csak az utazása előtt megigényelt vízummal léphet be az országba. Vízumhoz szükséges: a hazaút dátumához képest min. 6 hónapig érvényes útlevél 1 db vízumkérdőív 2 db színes igazolványkép (5x5 cm méretű, fehér hátterű igazolványkép) személyi igazolvány másolata lakcímkártya másolata.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára. Ne igyanak csapvizet és még a fogmosáshoz, a fogkefe leöblítéséhez is palackozott vizet használjanak. Ezt általában a szobába bekészítve találják, de fillérekért a boltban is megvásárolhatják. Arra figyeljenek, hogy a palack mindig gyárilag perforált legyen. A vízfogyasztási tilalom a jégkockára is vonatkozik! Dobozos italokat ne fogyasszanak, mivel biztosan szennyezett a teteje, helyette a kupakos innivalókat válasszák. Ne feledkezzenek meg a kézfertőtlenítő kendőről vagy zseléről, ezek hasznosak lesznek az út során. Kötelező oltás nincs.

Az utcán
Ha a belvárosban sétálnak - bárhol is legyen az - mindjárt fogadatlan " idegenvezetők " szegődnek a turisták nyomába, akik igazolványaikat mutogatva próbálnak elcsábítani egy privát városnézésre. A barátkozás mögött azonban mindig érdek húzódik, a válasz határozott, de barátságos nem legyen.

Öltözködés
India hatalmas területének köszönhetően különböző éghajlati zónákat fed le. Javasoljuk, hogy vigyen magával az útra pamutruházatot, zakót, blézert, egy könnyű kardigánt vagy kabátot, napszemüveget, kalapot, zárt és nyitott cipőt, szúnyogirtó krémet, hidratáló testápolót és fényvédő krémet. Amennyiben útja során hegyvidék meglátogatását tervezi, legyen Önnél meleg gyapjúruházat. A hölgyek öltözködjenek diszkréten, kerüljék a miniszoknyák, illetve a feszes vagy mélyen kivágott ruhák viselését. Indiában a templomok és szent helyek területére kizárólag megfelelő öltözetben (fedett váll és hát, hosszú nadrág vagy szoknya) lépjen be. A szent helyek látogatása során a cipőket le kell vetni.

Közlekedés
A tömegközlekedés Delhit kivéve a városok területén " kissé " szervezetlennek, s mi több kaotikusnak tűnik. Ne akarjanak menetrend szerint közlekedő járatokra fölkéredzkedni, viszont ne hagyják ki a riksát, illetve a tuc-tuc-ot. Egy élmény, bár ijedősebbek néha menet közben hunyják be a szemüket. Ami viszont fontos, hogy a viteldíj tekintetében minden esetben előre meg kell állapodni, ez általában a riksás által mondott összeg harmada legyen. A belvárosi riksázás során - pl. Delhi régi központjában - itt-ott megáll, és bekíséri egy fűszer vagy teaboltba, esetleg egy szőnyegeket árusító üzletbe. Ne lepődjön meg, meg fogja Önt várni, de éppen ezért csak a fuvar végén fizessen.

Általános viselkedési szabályok
Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.
Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. Ha egy nyugati nő egyedül vagy női csoportban utazik, azt egyértelmű szexuális felhívásnak tekintik.
A kasztrendszer mellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok erőteljesen meghatározzák az indiaiak viselkedését, európaiak számára szokatlan, értelmezhetetlen magatartását. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amilyet szerintük beszélgetőpartnerük elvár.
Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. Az indiaiak a külföldiek iránt nem önzetlenül érdeklődnek, meghívásuk sok esetben hátsó szándékot rejthet.

Hálózati feszültség
220-240 Volt (50Hz). A hálózati csatlakozók helyenként a magyar szabványtól eltérő rendszerűek (pl. brit típusú 3 pólusú) ezért elektromos eszközeink használatához szükség lehet adapterre, melyek  helyi elektronikai szaküzletekben szerezhetőek be.

Internet és mobiltelefon
A nagyobb szállodák általában rendelkeznek szélessávú internetszolgáltatással, a nagyobb városokban pedig jó néhány internet kávézó található. A legtöbb nemzetközi mobiltelefon társaság rendelkezik roaming megállapodással a helyi szolgáltatókkal. Utazása előtt tájékozódjon telefonja működőképességéről, a roaming szolgáltatások elérhetőségéről és díjairól.

Fényképezés
Indiában a nemzeti műemlékeknél a fotózásért általában külön díjat kell fizetni. Katonai jellegű objektumoknál, repülőtereken és vasútállomásokon tilos fényképezni.

Közbiztonság
A nagyvárosokban, különösen Delhiben a turisták sérelmére leggyakrabban elkövetett bűncsleekmény a lopás, az úti okmányok, pénz eltulajdonítása. Női utazóknak egyedül, különösen sötétedés után nem javasolt a főváros utcáin tartózkodniuk. A zsúfolt helyeken fokozott elővigyázatosság javasolt. Idegenektől soha ne fogadjunk el ételt vagy italt.
Ha a belvárosban sétálnak - bárhol is legyen az - mindjárt fogadatlan " idegenvezetők " szegődnek a turisták nyomába, akik igazolványaikat mutogatva próbálnak elcsábítani egy privát városnézésre. A barátkozás mögött azonban mindig érdek húzódik, a válasz határozott, de barátságos nem legyen.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!