Hajóval a Vaskapuhoz

5 napos buszos és hajós körutazás Magyarországon, Szerbiában és Romániában

Végighajózunk a Duna magyarországi szakaszán, majd Szerbián keresztül elérjük a páratlanul szép, majd 100 km hosszú, egykori „zuhatagi” szakaszt. Utunk ugyanakkor érinti a lenyűgöző péterváradi erődöt a Jucz-szorost,.

Alapár tartalmazza

Az utazási költséget légkondicionált autóbusszal és hajóval, az elhelyezést 3* szállodákban, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban reggelis ellátással, magyar nyelvű idegenvezetést végig a program alatt.

Alapár nem tartalmazza

A kötelező baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást 1,5%, kikötői illetéket 17 300 Ft, félpanziós ellátás felárát 12 400 Ft, Audio Guide felárat 1 990 Ft, belépők árát kb.: 400 RSD.

Hossz: 
5 nap
Szállás: 
szálloda
***
Program: 

1. nap: Áthajózás Magyarországon
Indulás reggel Budapestről (1653 fkm). Az egész napos hajózás során áthaladunk a reggeli Budapesten, majd kisvártatva elérjük a Csepel-sziget felső végét, aztán a Trianon következményeként kiépült csepeli kikötőt. Százhalombattánál a Duna és a kőolajipar összefüggéseivel ismerkedünk, Ercsinél az Eötvös családról beszélünk, majd megnézzük azt, ami az egykori, budapesti Kossuth hídból maradt. A Csepel-sziget alsó végénél a dunai áldozatok emlékművét, majd Paksnál a legnagyobb magyar vízi szerencsétlenség emlékművét láthatjuk. Elérve a Sió-csatornát szót ejtünk a Balaton és a Duna kapcsolatáról, majd hosszasan gyönyörködünk a Gemenci Erdő nyugodt partjaiban, a mellékágakban. Bajánál IV. Károly király és Türr István kapcsán gyarapodnak ismereteink. Kikötés Mohácson(1449 fkm) este 7 óra körül között. Vízparti szálláshely elfoglalása..

2. nap: Alföld peremén, keletnek fordulva
Indulás reggel Mohács városból Mohács határra. Határvizsgálat után rövidesen elhagyjuk az országot. Második napi hajóutunkon elérve a horvát-szerb szakaszt jobbról az egykori Jugoszláviát idéző emlékmű, balról a Ferenc-csatorna köszönt minket, melynek kapcsán bemutatjuk a bácskai csatornarendszert, annak gazdaság- és hajózástörténeti érdekességeit.  Utunkat jogi értelemben sokszor metszi a horvát-szerb határ, ismerkedünk ennek furcsaságaival, pl. „Liberland” tréfa-országgal. Erdődön a várról, és egy, a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon is szerepet kapó hajózástörténeti érdekességről szólunk. Vukovárnál a Dunáról nézhetjük meg a délszláv háború nyomait, felidézve a véres éveket. Elérve a Tarcal-hegység (Fruska Gora) nyúlványait Újlaknál elhajózunk Kapisztrán Szent János sírjának is helyet adó templom alatt. Az esti órákban elérjük Pétervárad várát, és kikötünk Újvidéken (1255 fkm). Szerb belépő határvizsgálat után autóbuszos transzfer a szállodába.

3. nap: A növekvő Dunán
Reggeli után autóbusszal felmegyünk a péterváradi várba. Megtekintjük a Monarchia nagy erődjét és a híres óratornyot. Késő délelőtt hajóra szállunk, és elindulunk Belgrádba. Elhagyva a Ferenc József csatorna torkolatát szigetek mellett kanyargunk. Feltűnik Karlóca, a híres béke megkötésének helyén épült templommal. A vízről csodáljuk meg a 40 m magas béskai hidat, utána a Kerekedi-sziget nomád világát mindenféle állatokkal. A löszfalak vidékén elérjük a Tisza torkolatát. Éles kanyarok után feltűnik Zimony a millenniumi toronnyal és Belgrád. A Nagy-Hadi-sziget alsó végénél,Nándorfehérvár vára alatt hajónk befordul a Szávára, kikötünk Belgrád központjában (1170 fkm). Transzferbusszal utazunk a nándorfehérvári várhoz. Séta a nagy kiterjedésű erősségben, majd elfoglaljuk szállásunkat.

4. nap: A Zuhatag
Reggel visszatérünk a Dunára. Elhaladunk a belgrádi kikötő mellett, rövidesen feltűnik Pancsova és a világítótornyokkal megjelölt Temes-torkolat. A Sumadija-hegység nyúlványai mellett hajózva megnézzükSzendrő várát, az Aranyemberből ismert Senki-szigetét. A delibláti homokpuszta érdekes partjai mentén a több kilométerre kiszélesedő Dunán érjük el Ráma várát , hogy egy éles kanyarral  a Néra folyó torkolatánál elérjük a hegyeket. A látnivalók egyre sűrűbben kerülnek elénk. Kisvártatva ismét szétterül a folyó, hogy az Al-Duna kezdetét jelző Babakay-sziklánál és a hegyen csipkésen magasodó Galambócváránál egy szűk sziklaszorosba hajózva elérjük az egykori Zuhatagot. A hajóról is olvasható hatalmas Baross-tábla a térség magyar múltját idézi fel, melyhez kapcsolódóan megismerjük a folyó szakasz folyamszabályozási és hajózástörténetét. A Stenka, Kozla-Dojke, Izlas-Tachtalia, Jeliseva, Svinica egykori zuhatagok és a Grében-hegyfok teszik feledhetetlenné délutánunkat. Érkezés Donji Milanovacra (991 fkm) az esti órákban. Autóbusszal utazás a Liskovac-hegységben lévő szállásunkra.

5. nap: Kazán, Vaskapu, Bánság
Reggeli után pillantást vetünk egy lélegzetelállító külszíni ércbányára, majd hajónkhoz utazunk. Szerb kiléptető határvizsgálat után elhajózunk Donji Milanovacról. Hajózás a Jucz-szorosban, majd aNagy- és Kis-Kazánban. Emlékezés Széchenyi tábla kapcsán a „legnagyobb magyarra”, majd a Veterani-barlangnál a török időket idézzük fel. A jelzőállomások egy része a magyar múltat, másik része a román jelent mutatja meg nekünk. A Kis-Kazán végénél találjuk Decebal dák király hegyből kifaragott monumentális szobrát, mint a vidék legifjabb látnivalóját, valamint Traianus császár emléktábláját, mint a legrégebbi látnivalót. Bepillantunk a Zuhatag utolsó szorosába, a Sipibe, majd Ada-Kaleh szigete felett megfordulva hajós utunk 700 folyamkilométer megtétele után Orsován (954 fkm) véget ér. Román beléptető határvizsgálat után autóbuszra szállva a Krassó-Szörényi-érchegységben kanyargó varázslatos utakon elérjük a Bánságot, majd határátkelés után a késő esti órákban Budapestet.

Kapcsolódó cikkek

» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Pasman-sziget, Horvátország - Kovács Attila, 2017. december. 12
» Horvátország hangulata - Kovács Attila, 2017. július. 25
» Horvátország márciusban - Kovács Attila, 2015. július. 06
» Novigrad esti hangulata - Kovács Attila, 2014. szeptember. 05
» Pula szépséges városa - Kovács Attila, 2014. augusztus. 21
» Látnivalók és érdekességek Krk szigetén - Kovács Attila, 2014. augusztus. 18
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazási költséget légkondicionált autóbusszal és hajóval, az elhelyezést 3* szállodákban, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban reggelis ellátással, magyar nyelvű idegenvezetést végig a program alatt.

Alapár nem tartalmazza: 

A kötelező baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást 1,5%, kikötői illetéket 17 300 Ft, félpanziós ellátás felárát 12 400 Ft, Audio Guide felárat 1 990 Ft, belépők árát kb.: 400 RSD.

Kötelező költségek: 

Betegség-, baleset-, poggyász biztosítás
Útlemondási biztosítás
Kikötői illeték: 17 300 Ft

Helyszíni költségek leírása: 

Belépődíjak kb.: 400 RSD/fő

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
400 RSD/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
Igények szerint változó.
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Kényelmes, légkondicionált autóbusszal és hajóval. A hajó: termes rendezvényhajó, zárt utastérrel, nyitott fedett és fedetlen fedélzettel, női-férfi WC-vel, büfével, hideg és meleg ételekkel, ebédelési lehetőséggel.
Első és második nap a csomagok is a hajón kerülnek elhelyezésre, a további napokon csak egy kis táskával érdemes a hajón utazni, a csomagok az autóbuszon maradnak.

Szállás: 

3* szállodákban, 2 ágyas fürdőszobás szobákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanzió felár ellenében igényelhető.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltás nincs. Az egészségügyi előírásokról helyi partnereink megkérdezése alapján adtunk tájékoztatást. Amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló egyéb megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz. Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont 1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: (06-1) 476-1364 Rendelés Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra (13.30-ig lehet sorszámot húzni!) Nemzetközi Oltóközpont 1134 Budapest, Váci út 70. Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00 Szombat: 10:00 – 16:00
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!