Gyalogtúra Erdélyben: Fogarasi-havasok

6 napos gyalogtúra a vadregényes Erdélyben

Mesebeli fenyveserdőben lévő menedékházunkból keressük fel a Fogarasi-havasok legszebb gyalogtúra útvonalait. Káprázatos hegyvidéki tájon kalandozunk a történelmi Erdély és Havasalföld határát képező főgerincen.
Kalandra fel!

MIÉRT MINKET VÁLASSZ?

- kiscsoportos utazás
- maximális odafigyelés
- tapasztalt túravezetők
- hangulatos, hegyi menedékház
- kényelmes, szervezett buszos utazás

 

Alapár tartalmazza

a buszos kiutazást Erdélybe, a terep-busz költségét a hegyen, a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

a szállást (kategóriánként jelentkezéskor választható), az étkezést, valamit a biztosításokat.

Hossz: 
6 nap
Szállás: 
turistaház
Létszám: 
12-18 fő

Nehézség:

A túra az átlagosnál nehezebb, mert általában sziklás magashegyi terepen vezet az utunk. Egyes túrák természetesen ki is hagyhatók a programból. A nagy mélységek és a keskeny sziklaösvények miatt tériszonyban szenvedőknek nem ajánlott a túra!

 

Czinke István
Tapasztalt világjáró, megszámlálhatatlan túra fűződik a nevéhez. Otthon van Toszkánában vagy Franciaországban ugyanúgy, ahogy Peru és a Himalája ösvényeit is jól ismeri.
Kramer Zsolt

Kapcsolódó cikkek

» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Középkori templomok útja - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Ady Endrén jártunk - Négyesi Miklós, 2012. március. 17
» Székelyföld félreeső 'szegelete': Erdővidék - Hudanik Zsolt, 2012. február. 04
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt, 2018. április. 24
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. április. 21
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. április. 20
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Részletes program
1. nap: Budapest, Fogarasi-havasok: Gyalogtúra a Negoj menedékházhoz

Korán reggel indulunk autóbusszal Budapestről Erdélybe. Találkozó  05.00 órakor a Hősök tere mellett fekvő buszparkolóban. Indulás 05.30-kor. Mintegy 600 kilométer vár ránk, terveink szerint délután 2 órára érkezünk a hegy lábához, Felsőporumba (Porumbacu de Sus) faluba. Innen helyi, strapabíró, terep kisbusz visz bennünket az aszfalt nélküli erdészeti úton a gyalogtúránk kiinduló pontjára. Buszunkat hátra hagyva gyalogosan folytatjuk utunkat a vadregényes erdei ösvényen a Negoj menedékházig (1546m). Öt napi felszerelésünket kell magunkkal vinni és elég  nagy szintkülönbséget kell leküzdenünk így fontos, hogy kényelmes méretű és súlyú hátizsákba csomagolj. Az esti órákban érjük el "alaptáborunkat", a Negoj menedékházat. Itt lesz a szállásunk az elkövetkező napokban, ahol öt éjszakát töltünk.

Táv gyalogosan: 10 km, menetidő: 3-4 óra, szint fel: 950 m.

2. nap: Negoj menedékház, Serbota-csúcs (2331m), Létra-nyereg, Negoj menedékház

Miután elmajszoltuk reggelinket a menedékház éttermében, elindulunk a Negoj menedékháztól folyamatosan emelkedő ösvényen a Serbota-csúcsot (2331m) irányába. A gerincen haladva fantasztikus panoráma tárul elénk: jobbra a Serbota-völgye, balra a Sarati-völgy pompázik. Ahogy felfelé araszolunk feltűnik a Negoj-csúcs és a Pásztorhasadék, valamint a Fogarasi-havasok leghíresebb sziklaélgerince, a láncokkal biztosított Kusztura. Mielőtt elérnénk a csúcsot egy rövid, kitett, keskeny szakaszt kell leküzdenünk. A csúcson megpihenünk és elfogyasztjuk a jól megérdemelt csúcscsokinkat. A lenyűgöző kilátás minden nehézségért kárpótol minket. Egy másik ösvényen indulunk lefelé. Rövid ereszkedést követően a gerincen haladunk tovább. Érintve a Mizgavu-csúcsokat és a Létra nyerget visszaereszkedünk a menedékházhoz. 

Táv gyalogosan: 16 km, menetidő: 7-8 óra, szint fel-le: 1000 m (közepes nehézségű túra). 

3. nap: Pihenőnap. Kirándulás a Serbota-vízeséshez

Az előző két nap túrái után egy laza nappal jutalmazzuk magunkat, egyúttal felkészülve az elkövetkező napok túráira.
Felkeressük a menedékházat vízzel ellátó Saraci-patakba telepített érdekes, működő  vízpompát, amely már múzeumi tárgynak minősül, majd folytatjuk utunkat a Serbota-vízeséshez. A zuhatag magassága 70-80 méter és majd 10 m széles. A téli időszakban a  jégfüggönnyé dermedt vízesés kiváló terep a kalandkereső hegymászók számára. A mai aktív pihenő napon a fotósoknak kényelmesen lesz idejük a tájat és a  virágokat fotózni. Szállásunk ismét a Negoj menedékházban lesz.

Táv gyalogosan: 6 km, menetidő: 2-3 óra, szint fel-le: 300 m

4. nap: Negoj menedékház, Negoj-csúcs (2535 m), Kleopátra-nyereg, Negoj menedékház

Hat napos gyalogtúránk legnagyobb kihívása elé nézünk a mai napon. Célunk felmászni a Fogarasi-havasok második legmagasabb csúcsára, a Negoj-csúcsra (2535 m). Utunk a Sárkányok ösvényén halad, majd fokozatosan emelkedik. Az ösvény sziklás terepen vezet, helyenként sziklába rögzített láncok segítenek az előrehaladásban. A Pásztor-hasadék láncokkal biztosított szakasza után viszonylag könnyebb terepen haladunk a Kalcun-tó fölött lévő pihenőig. Közben jobb oldalon láthatjuk az Ördög-hasadékot, amely hivatalosan le van zárva, mert pár éve több sziklatömb zuhant le és a láncok jó részét tönkretette. Utunk további szakasza az Asszony-hasadékon vezet a Negoj-csúcsra, ahol szintén láncok segítenek a nehezebb szakaszokon. A csúcsról messze földre ellátni! Szép időben megfigyelhetjük a hegység fő gerincét és a Fogarasi-havasok legmagasabb csúcsát , a Moldoveánu-csúcsot (2343 m).  Kis pihenő után a csúcsról meredek sziklás terepen a Kleopátra-nyeregbe ereszkedünk majd hatalmas sziklatömbökön vezet utunk a Kleopátra tűje nevezetű sziklaalakzathoz. A folytatásban is meredek, sziklás terepen ereszkedünk vissza a menedékházhoz. 

Táv gyalogosan: 20 km, menetidő: 9-10 óra, szint: 1000 m (nehéz túra).

5. nap: Negoj menedékház, Létra-csúcs (2306 m), Feleki-tó (2007 m), Barkacsu menedékház, Negoj menedékház

A reggelit követően a Létra-csúcsot (2306 m) vesszük célba. Folyamatosan emelkedő, de kényelmes ösvényen haladunk a Létra-csúcsról a Girbova-nyeregbe, majd az Avrig-tóhoz (magyarul a Feleki-tóhoz) ereszkedünk le. A Garbova nyereg után az ereszkedés fokozott figyelmet igényel, ugyanis az ösvény keskeny és a valamikor létező láncok hiánya a biztonságot csökkenti. A sok szikla után, kellemes látvány a krisztálytiszta tengerszem fodrozódó vize. Felettünk a két Ciortea-csúcs magasodik, néhány éve a Fogarasi-gerinctúra is itt haladt keresztül. Rövid pihenő után folytatjuk ereszkedésünket. A  Barkacsu-menedékház érintésével a kora esti órákban érkezünk vissza szálláshelyünkre.

Táv gyalogosan: 17 km, menetidő: 10-11 óra, szint: 1000 m (nehéz túra).

6. nap: Fogarasi-havasok: Gyalogtúra a hegy lábáig, majd hazautazás

Elhagyjuk a Negoj menedékházat és összes felszerelésünkkel leereszkedünk a völgybe. Terep kisbusszal utazunk a hegyi faluig ahol néhány nappal ezelőtt elkezdődött hegyi kalandunk. Innen buszunkkal utazunk tovább Budapestre. Érkezés a késő esti órákban.

 

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

a buszos kiutazást Erdélybe, a terep-busz költségét a hegyen, a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

a szállást (kategóriánként jelentkezéskor választható), az étkezést, valamit a biztosításokat.

Kötelező költségek: 

Szállás költség: jelentkezéskor választható két kategória.

1. Elhelyezés turistaház 4-6 ágyas szobáiban. Ára: 15.000 Ft/fő/ 5 éj

2. Elhelyezés turistaház két ágyas szobáiban. Ára: 20.000 Ft/fő/ 5éj

Helyszíni költségek leírása: 

Félpanziós ellátás (reggeli, bőséges kétfogásos vacsora):  65 RON/fő/nap
Lehetőség van külön csak leves, vagy második rendelésére (árak változóak, a napi kínálat függvényében). A félpanziós ellátás előnye, hogy gyorsabb a csoport kiszolgálása.
Melegvizes zuhany: 10 RON/fő/10perc
Szauna: 10 RON/fél óra

Várható árfolyam 1RON=70Ft

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
nincs kötelező költség
Várható költőpénz szükséglet: 
500-800 RON/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.

Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!
 
Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Szükséges felszerelésről: túrabakancs, esőkabát, esőnadrág, meleg felsőruházat, túranadrág, sapka/kalap a nap és esetleges hideg szél ellen, elemlámpa, napvédő krém, fürdőruha.
Sportcipő nem megfelelő a túrák során! Túrabakancsra van szükség, mivel az megfelelően fogja a bokát, a sziklás terepen. Ne feledd otthon a meleg ruházatot sem, mert a hegyekben még nyáron is hűvös lehet! Ha van, hozz magaddal túrabotot!
A jó minőségű túrabakancs, esőkabát és esőnadrág fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, mindenképpen hozz magaddal! Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz! Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad! Ha hajlandó vagy felcipelni, lehet túraszandált, esetleg könnyű papucsot vinni, hogy a túrák után, a házban levehesd a bakancsot.

 

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 
 

Szállás: 

Szállásunk a hegység belsejében, a 140 fős befogadó-képességű, Negoj menedékházban lesz, tiszta, rendezett, 2-4-6 ágyas szobákban. Előzetes választásod szerint. A vizesblokkok két ágyas elhelyezés esetén is a folyosón találhatóak. Ágynemű van (ágyneműhuzat, lepedő, takaró, párna). Közös mosdó van hideg vízzel. Meleg vízért zuhanyzás esetén fizetni kell! 
Minden tisztálkodási eszközt, beleértve törölközőt, szappant, sampont, hozz magaddal!
A menedékházban nincs lehetőség saját ételt főzni, hacsak nem cipelsz magaddal gázfőzőt.
A menedékházban a szobáknak csak lakó funkciója van, tehát nincs a bennük hűtő és főzési lehetőség. Konnektor nincs a szobákban, a telefonokat a személyzeti szobában vagy étkezőben lehet feltölteni. Ennek oka elsősorban az, hogy az áramot generátor termeli, így limitált a felhasználása. 
A víz a menedékháznál iható, illetve a hegyi forrásokból lehet inni. Egy palack vizet hozz magaddal. Semmiképp ne próbálj több vizes palackot felcipelni a hegyre, hacsak nem kifejezetten edzőtábornak fogod fel a túrát.

Étkezés: 
Az étkezés önellátó, de javasoljuk a menedékházban igénybe vehető félpanziós ellátást (reggeli és vacsora), különben neked kell felcipelni a hátadon az eledelt a völgyből a házig. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz, illetve némi uzsonna alapanyagot, a napi túrákra (pl. dobozos margarin, kolbász, sajt). A hegyi szálláson korlátozottak a vásárlási lehetőségek, mivel az üzemeltető család csak szamárháton tudja felszállítani az élelmet, de kenyér, üdítő, ital és édesség kapható. Az aszalt gyümölcs, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az elvesztett energiát a mászások során. Ezekből vigyél magaddal, de csak annyit amit kényelmesen fel tudsz cipelni a hegyre. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra.
A területről: 
A Fogarasi-havasok a Kárpátok ívének leghosszabb alpesi jellegű vonulata, a Déli-Kárpátok, s egyben Románia legmagasabb hegylánca. A láthatárból hatalmas falként kiemelkedő, méreteiben is lenyűgöző, havas gerincű hegység látványa, felejthetetlen és vonzó az Utazó számára. A 2500 méter körüli csúcsok és a 2000 méter magasban megtalálható tengerszemek, Erdély egyik legcsodálatosabb vidékévé varázsolják a tájat.
Időjárás: 
A hegyekben leszünk, így hűvösebb napokra kell számítani, mint az itthon megszokott. Mint bármely hegynél, itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Mivel ősz elején utazunk ide, napsütésre számítunk, ugyanakkor a hegyekben 2 – 8 C fok körülire is lehűlhet a levegő, illetve csapadék, erős szél is előfordulhat. Fontos az esőkabát és a réteges túraöltözet használata.
Csomagolás: 
Első nap nagy szintkülönbséget kell kimásznunk a menedékházhoz és a csomagot is magunkkal kell cipelnünk. Ezért lehetőleg egy nagyobb (40-60literes) hátizsákba pakolj bele mindent, beleértve egy kisebb hátizsákot is, amit a napi túrákon fogsz használni. Lehetőleg ezen kívül ne legyen más csomagod, mert kézben nehéz lesz felvinni. A teljes csomag lehetőleg max. 15kg legyen, kivéve ha tudod biztosan magadról, hogy ennél többet is fel tudsz vinni. A túrák során a kis, kb. 30 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet tudsz pakolni.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Romániába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, utasbiztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Korhatár: 
12 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!