Grúzia és Azerbajdzsán

8 napos körutazás Grúziában és Azerbajdzsánban

Miért éppen Grúzia és Azerbajdzsán?
1. Az ősi alapokon nyugvó, nagyon jó állapotban megmaradt grúz templomok egy letűnt világ hangulatát idézik.
2. A körutazás egyben egy gasztronómiai túra, a grúz ételek és italok igazán kitűnőek és méltán világhírűek.
3. Azerbajdzsánban két merőben eltérő látnivaló hívja fel magára a figyelmet: míg Bakuban a modern felhőkarcolók Dubai gazdagságát idézik, addig az UNESCO világörökségi védelem alatt álló gobusztáni sziklarajzok az ősemberek világát elevenítik fel.

Alapár tartalmazza

Szállást 2 ágyas szobákban, reggelis ellátással, 1 ebédet a 4. napon, programokat a leírás szerint, helyszíni közlekedést és magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és az illetékeket, Azeri vízum- és ügyintézési díjat 14 000 Ft/fő, belépőjegyeket (helyszínen fizetendő), belépőjegyeket: (kb. 40 USD/fő, a helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítást (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
8 nap
Szállás: 
szálloda
***
Program: 

1. nap: Budapest - Kutaisi
Utazás Budapestről menetrend szerinti közvetlen járattal 23.55-kor.

2. nap: Kutaisi – Gori – Upliszcihe - Tbiliszi
05.00-kor érkezés, majd elindulunk Tbiliszi felé. Az út során megállunk Gori városában, mely leginkább arról nevezetes, hogy itt született Sztálin, szülőháza ma is áll, melyben múzeum került kialakításra. Ezt követően a barlangvárost, Upliszcihe-t (Kr.e. I. sz.) keressük fel. Innen Tbiliszibe folytatjuk utunkat, szállás elfoglalása (3 éj).

3. nap: Tbiliszi - Mcheta
A városnézést az óvárossal kezdjük, ahol a szűk kis utcákban lépten nyomon gyakran ősi időkből származó látnivalókba botlunk. XII. században alapított Metekhi templom után elsétálunk a zsinagógához, a Szioni Székesegyházhoz, a Béke hídjához és az Ancsiszkáti templomhoz. Ezután átmegyünk a modern városrészbe, felkeressük a Rusztaveli sugárutat és a Grúz Nemzeti Múzeumot. Innen felmegyünk Grúzia Anyja szobrához, ahonnan leereszkedve lehetőségünk lesz a Narikala erődöt is megtekinteni. Ezután ellátogatunk a híres kén fürdőkhöz, amelyeket még Alexandre Dumas is megemlít. Később felkeressük Mtcheta-t, Grúzia ősi fővárosát és vallási központját. Megtekintjük a Jvari székesegyház-kolostort és a Szvetichoveli Székesegyházat, melyek a Világörökség részei.

4. nap: A grúz hadi út és Kazbegi csúcsai
Napunkat a grúz hadiút megismerésével töltjük, amely a Kaukázus 2-5.000 méteres hegyei között található. Az odafelé vezető úton felkeressük az Ananuri erőd- és templomkomplexumot, amely a XVII. századból származik. Majd a Gudauri sícentrumot követően Kazbegibe érkezünk, ahol négykerék meghajtású terepjárókba szállunk, melyekkel egészen 2.170 méterig jutunk fel. Utunk végcélja a Gergeti Szentháromság templom, ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk a Kazbegi 5.047 méter magas csúcsaira.
A visszaúton megállunk egy ebédre, melynek során helyben készült saslikot is elfogyasztunk.

5. nap: Tbiliszi – Sighnaghi – Lagodekhi - Sheki
Reggeli után a Kakheti régióban teszünk látogatást, mely többek között a bortermeléséről híres. Signhaghi megerősített középkori városa a következő megállónk, mely megőrizte eredeti arcát és ahonnan káprázatos kilátás nyílik a Kaukázus csúcsaira. Utunkat folytatva a következő látnivaló Szt. Nina sírja a Bodbe kolostorban. Utunk Sheki városa felé folytatódik, mely jelentős selyemipari központ volt. Legfontosabb látnivalói közé tartozik: az 1762-ben épült Sheki kán nyári palotája, az erődítmény, a 18. századi karavánszerájok, illetve számtalan templom és mecset. Utazás Kish faluba, amely a St. Elishe templom által ismert. Szállás Shekiben (1 éj).

6. nap: Sheki - Baku
Reggeli után elindulunk Azerbajdzsán fővárosa, Baku felé. Látogatás Nidj-ben, majd Gabala következik. , mely a Kr. e. 4. században az ősi Albánia régi fővárosa, később a Selyemút egyik állomása volt. A következő állomás Maraza, ahol a fő látnivaló a Diri Baba mauzóleum. Innen utunk Shamakhi városába vezet. Az ősi település nevét már az 1. században feljegyzik. Később a Shirvan kánság fővárosává lépett elő. Legfontosabb látnivalói a Juma mecset és a Yeddi Gumbez (Hét sír), a Shirvan uralkodók sírjai. Szállás Bakuban (2 éj).

7. nap: Baku - Gobusztán
Reggeli után a főváros, Baku nevezetességeivel ismerkedünk meg. Városnézésünket a Mártírok sugárútjánál kezdjük, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Hajókirándulást teszünk az öbölben, majd felkeressük a középkori óvárost a shirváni sahok palotáját, karavánszerájt, középkori piacteret és a szőnyegszövő műhelyt. A délután folyamán látogatást teszünk Gobusztanba, ahol az UNESCO Világörökség részét képző, Kaszpi-tengerre néző, 40 hektáros sziklarajz múzeum található.

8. nap: Baku - Budapest
Kora hajnali transzfer a repülőtérre. Hazarepülés 7:05-kor, érkezés Budapestre 8:10-kor.

Kapcsolódó cikkek

» Azerbajdzsán UNESCO világörökségi „Holdbéli tája” – a Gobusztán - Gőgös Norbert, 2012. április. 17
» A Maldív-szigetek - Kovács Attila, 2018. május. 13
» Aktív utazások, izgalmas túrák az utazom.com szervezésében - Kovács Attila, 2018. május. 02
» A világ legnagyobb épülete - Etédi Alexa, 2018. április. 06
» Kalandozás Ázsiában - Kovács Attila, 2018. március. 17
» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila, 2018. január. 30
» Thaiföld - Kovács Attila, 2018. január. 20
» Vietnam ízei - Kovács Attila, 2017. december. 07
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Folklór est vacsorával Grúziában.

Folklór est vacsorával Azerbajdzsánban.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállást 2 ágyas szobákban, reggelis ellátással, 1 ebédet a 4. napon, programokat a leírás szerint, helyszíni közlekedést és magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és az illetékeket, Azeri vízum- és ügyintézési díjat 14 000 Ft/fő, belépőjegyeket (helyszínen fizetendő), belépőjegyeket: (kb. 40 USD/fő, a helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítást (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.
Vízum díj.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők, további étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Wizz Air repülőjárattal.
A repülőjegy ára tartalmazza 1 db kisméretű (max. 42 x 32 x 25 cm-es) kézipoggyász díját. A repülőjegy egyénileg is megvásárolható, ezzel kapcsolatban előzetesen egyeztessenek kollégáinkkal!

A repülőjegy díján felül, igény szerint, külön fizethető
- személyenként 1 db nagyméretű kézipoggyász (max. 56 x 45 x 25 cm-es): 9.400 Ft/db 
- max. 23 kg súlyú bőrönd: május 1. és október 2. esetében 14.300 Ft/db, szeptember 4. esetében 20.500 Ft/db
- max. 32 kg súlyú bőrönd: május 1. és október 2. esetében 20.500 Ft/db, szeptember 4. esetében 26.700 Ft/db

Szállás: 

3-4* szállodákban, kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz, 1 ebédet a 4. napon. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
A területről: 
Georgia (Grúzia) köztársaság a Fekete-tenger keleti partján, a Kaukázus hegységben, Európa és Ázsia határán. A grúzok (georgiaiak) magukat saját nyelvükön „kartveli”-nek, országukat „Sakartvelo”-nak nevezik. Az ország angol nyelvű hivatalos megnevezése Georgia. Lakóinak túlnyomó többsége ortodox keresztény. Északi szomszédja Oroszország, délről Törökország és Örményország, keletről Azerbajdzsán határolja. Az ország földrajzi-éghajlati szempontból változatos, egyaránt vannak alpesi és szubtrópusi klímájú területei. Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus legdinamikusabban fejlődő országa. Geopolitikai szempontból a Kaszpi-tenger mellett, Oroszország, Törökország és Irán között kulcsfontosságú helyet foglal el. Az olaj és gázbevételeknek köszönhetően a GDP növekedése folyamatos. A fejlődés jegyei az országban, de főleg Bakuban közvetlenül érezhetőek. Nagyszabású infrastrukturális fejlesztés zajlik. Az országban új utak, épületek sokasága épül.
Időjárás: 
Grúzia klímája hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A nyár általában forró, a tél enyhe. Azerbajdzsán éghajlata a nyugati hegységben és az északi területeken szélsőséges, míg a Kaszpi-tenger mentén kellemesnek nevezhető. Tavasz és nyár idején (április közepétől októberig) a hőmérséklet 20-30 °C között ingadozik, míg télen (decembertől márciusig) ennél jóval hidegebb van. Áprilistól – szeptemberig a hőmérséklet rendkívül kellemes, nyári. Nyáriasan öltözködéssel készüljünk, de a hegyekben, 2.000 m felett szükség lehet 1 garnitúra meleg pulóverre és nadrágra is.
Vízum: 
Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint az USA, Japán, Kanada, Izrael és Svájc állampolgárai 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúzia területére. Az útlevélnek a visszaérkezés napjától számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie! Azerbajdzsán: Magyar államplgárok magán útlevéllel csak érvényes vízummal utazhatnak be Azerbajdzsánba. A vízumot Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén lehet megigényelni, a bakui repülőtéren nem lehet vízumot felvenni.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára. Azerbajdzsán közegészségügyi helyzete jó. Különleges betegségek nincsenek. A meleg éghajlat miatt azonban előfordulnak ételmérgezések. Az orvosi ellátás jó, a gyógyszertárakban az esetleg szükséges gyógyszerek gazdag választékban elérhetők. Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet sok helyen a csapból is lehet inni. Helyenként ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani.

Azerbajdzsán fővárosa: Baku, államformája: köztársaság, hivatalos nyelve: azeri, beszélt nyelvek: orosz, örmény (Az örmények a Hegyi-Karabahi részben laknak), népcsoportok: azeri 91,6%, talis 1,3%, örmény 1,3% (Az örmények a Hegyi-Karabahi részben laknak), orosz 1,3%, vallások: iszlám (a lakosság 99%-a, ebből 85% síita és 15% szunnita) ortodox.
Azerbajdzsáni pénznem: 1 manat = 100 gepi (1,- AZN ≈ kb. 300,- HUF, ill. 1,- € ≈ kb. 1,- AZN); A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Bakuban javasolt a valutaváltás.
Időeltolódás: (GTM 4) Magyarországhoz képest +3
Azerbajdzsán, hivatalos nevén az Azerbajdzsáni Köztársaság Eurázsia kaukázusi régiójának legnagyobb országa. Nyugat-Ázsia és Kelet-Európa között fekszik, Keleten a Kaszpi-tenger, északon Oroszország, északnyugaton Grúzia, nyugaton Örményország és Törökország, délen Irán határolja.
A Dél-Kaukázus legdinamikusabban fejlődő országa. Geopolitikai szempontból a Kaszpi-tenger mellett, Oroszország, Törökország és Irán között kulcsfontosságú helyet foglal el. Az olaj és gázbevételeknek köszönhetően a GDP növekedése folyamatos. A fejlődés jegyei az országban, de főleg Bakuban közvetlenül érezhetőek. Nagyszabású infrastrukturális fejlesztés zajlik. Az országban új utak, épületek sokasága épül.
Intenzíven fejleszti a turizmust, a külföldieket szívesen látják. Jelenleg évente körülbelül 1 millió turista keresi fel az országot. A turistáknak itt tartózkodásuk során nem kell bejelentkezniük, vagy regisztrálniuk magukat. A biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy az országból való ki- és belépés során például a repülőtéren az útlevélkezelés során mindenkiről fényképet készítenek.
Nagyon gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik. Beutazóknak ajánlott nemcsak Bakut, hanem a történelmi városokat, mint például Ganja, Sheki, Shamakhi, felkeresni. Baku szállodákkal való ellátottsága jó. Vidéken is megfelelő színvonalú szállodák találhatóak.
A lakosság nagyobb része – történelmi okokból - beszéli az orosz nyelvet. Az azeri nyelv a törökhöz hasonló, azzal 70-80%-ban megegyezik. Írásmódjukban a latin betűket használják. Az azeri emberek nagyon vendégszeretőek. A magyarokat rokon népnek tartják. 

Bankkártyák használata
VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és a fővárosi éttermekben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Elektromosság
220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal

Étkezés
Az azerbajdzsáni konyha rendkívül változatos. A török – perzsa – orosz konyha minden finomabb fogása fellelhető. Rendkívül finomak a gyümölcsök és zöldségek, megterem a legjobb grúz szőlők mellett a füge, narancs és mandarin is. Az azeri dinnyéknek csak Üzbegisztánban van párja. Sokféle bárány- és halétel is kapható. Az azeri édességek méltán nagyhírűek.

Biztonság
Azerbajdzsánban és annak fővárosában Bakuban a közbiztonság jó. Bakuban a közrendőrök jelenléte meghatározó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város utcáin gyalogosan vagy gépjárművel jól láthatóak. Emellett az elmúlt két év során Bakut bekamerázták és több mint 4 ezer darab kamerát szereltek fel. A bűnözés alacsony szintű. A bűnüldöző szervek felderítési hatásfoka magas. Egyes vidéki szállodákban nem minden esetben találunk értékmegőrzőt, Mindig tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

Öltözködés
Azerbajdzsán egyszerre modern és konzervatív ország, muzulmán szokásokkal, ezért az öltözékünket is ennek megfelelően válogassuk össze. Nőknek és férfiaknak tanácsos hosszú, vállakat eltakaró inget, blúzt viselni. Mecsetekbe, vallási helyeikre másként nem is engednek be minket. (Hölgyeknek bokáig érő nadrág, hosszú szoknya, vállakat elfedő ing, uraknak hosszú nadrág, hosszú ujjú, nyakig begombolható ing!)

Szállodák
Baku szállodái világszínvonalúak. A szállodába érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapunk.

Árak/vásárlás
Azerbajdzsánban a bérek meghaladják a magyarországiakat. Alapvetően azonban a magyarországi árszínvonalra lehet számítani. Az egyre bőségesebben kapható külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Ebéd 14,-EUR/fő-től, víz 1,5 l.: 1,-EUR, szénsavas üdítő 2,-EUR, finom azerbajdzsáni borok 10,-EUR-tól
Azerbajdzsán kiszámítható gazdasági növekedéssel bíró, folyamatosan gazdagodó ország. Baku szaporodó bevásárlóközpontjaiban minden kapható – nyugat európai árszínvonalon.
Az Azerbajdzsán hagyományos szőnyegkészítő műhelyeiből kikerülő darabok közül ma is több UNESCO világörökségi védelem alatt áll – mint a régi, becses darabok. A turisták számára készült gyönyörű szőnyegek mégis olcsóbbak a törökországiaknál.

Borravaló
Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 1,5-USD/fő/nap – a buszvezetőké ezzel megegyező. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.

Turizmus, látnivalók
Georgia (Grúzia) magas hegyi területei (elsősorban Svaneti, Khevsureti, Tusheti, valamint Kazbegi térsége) turisztikailag rendkívül érdekesek, sok egyedülálló élményt nyújtanak. Négykerék-meghajtású terepjáróval számos gyönyörű kirándulóhely biztonságosan megközelíthető. Biztonságos kirándulások tehetők a megfelelő infrastruktúrával ellátott nemzeti parkokban, amelyek országszerte megtalálhatók.
Georgia természeti különlegességekben gazdag ország, a természetjárók és kirándulni vágyók részére rendkívül sok lehetőséget kínál. Ahhoz azonban, hogy a kirándulni vágyó el is jusson a természeti szépségek közelébe az utak rendkívül rossz minősége, elhanyagoltsága miatt az esetek többségében négy kerék meghajtású terepjáróval kell rendelkeznie. Az ország tengerpartja Batumi környékén kavicsos, Batumitól északabbra homokos. Ennek a homoknak az a különlegessége, hogy vastartalmú és mágneses, ezért alkalmas az ízületi bántalmak gyógyítására.
Georgiában a városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák georgiai nyelvűek. A szovjetrendszerből megmaradt az iránytaxik, „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatóak. A Tbiliszi metróhálózat két vonalból és 22 földalatti állomásból áll. A metró használata teljes mértékben biztonságos. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az út menti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak. A közlekedési szabályokat a helyiek gyakran szabadosan értelmezik, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek.

Grúzia öltözködési tanácsok
Mivel Grúzia nem iszlám ország, szabadon viselhető az európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot.
Az ország klímája nyáron Magyarországhoz hasonló, jórészt napos, de a hegyvidéken a klíma változatos is lehet. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, amíg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok.

Grúzia Pénznem
Hivatalos fizetőeszközként csak a georgiai larit (GEL) fogadják el, de az USA dollár és az euró átváltása a kijelölt váltóhelyeken problémamentes. A hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják, az utazási csekkek beváltása rendkívül nehézkes.
Nyomatékosan felhívjuk a georgiába utazók figyelmét, hogy az útlevélben tartott készpénzüket az útlevél-ellenőrzés előtt vegyék ki, mert a korrupció visszaszorítása érdekében meghirdetett kampány keretében az útlevél-rendészeti szervek az útlevélben talált pénzt állampolgárságtól függetlenül és mérlegelés nélkül kötelesek korrumpálásra irányuló cselekménynek tekinteni. A jelenlegi szabályozás szerint a hivatalos szervek megvesztegetésére irányuló kísérlet 7 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Grúzia Elektromosság
Az elektromos feszültség 220 volt, azonban gyakoriak és jelentősek az áramingadozások és áramkimaradások.

Grúzia Időeltolódás
nyári időszakban + 2 óra
téli időszakban +3 óra.

Grúzia Közbiztonság
Georgia (Grúzia) jelentős eredményeket ért el a bűnözés elleni harcban, aminek eredményeképpen az ország a bűnözés szempontjából biztonságosabbnak tekinthető, mint a legtöbb EU-tagország. Az autólopás szinte ismeretlen fogalommá vált, az erőszakos bűncselekmények száma drasztikusan lecsökkent, a georgiai városokban tett esti magányos séta kevesebb veszélyt hordoz, mint sok európai nagyvárosban.

Grúzia étkezés
Grúzia területe valóban nagyon sokszínű, legalább öt különböző éghajlati zónája van a szubtrópusitól a szinte sivatagosig. Ez a sokszínűség a konyhájukra is jellemző, minden régiónak megvannak a saját fogásai, sőt a nemzeti ételnek számító khachapuri (vagy hachapuri - a grúzoknak saját abc-jük van, így az ételek nevei latin betűkre átírva többfélék lehetnek) is minden régióban eltérő. Évszázadok óta fontos kereskedelmi csomópont lévén, konyhájukra egyaránt hatással volt a török, az azeri és az orosz szomszédság, izgalmas keverékét hozva létre a Közel-Keleti, a mediterrán és az orosz ízeknek.
A grúz étkezés elengedhetetlen eleme az előételnek fogyasztott khinkali (a hússal, krumplival vagy sajttal töltött vízben főtt tésztabatyu), az előbb említett khachapuri (a sajttal töltött lepénykenyér), a köretként tálalt pkhali (zöldségből, dióból és gránátalmából készült krémes saláták gyűjtőneve, amit leggyakrabban spenótból készítenek, de létezik céklás változata) és atkemali (éretlen, még zöld szilvából készült szósz).

Grúzia lakosság
A népesség igen heterogén összetételű. Az 5,4 milliós népességből csak 3,7 millió a kaukázusi nyelvcsaládba tartozó grúz. Mintegy 400 ezer grúz él Azerbajdzsánban, Oroszországban, Észak-Oszétiában, Törökországban és Iránban. Grúzia nemzetiségei: grúz népcsoportok 70% (grúz [Kelet-Grúzia] 45%, mingrél [Nyugat-Grúz] 18%, adzsár [mohamedán grúz] 6%, szván 1%), örmény 8%, orosz 6%, azeri 6%, oszét 3%, abház 2%, görög 2%, ukrán 1%, egyéb 2% (kurd, avar, asszír, tatár).

Grúzia vallás
A lakosság túlnyomó többsége ortodox keresztény, 82% a grúz ortodox egyház tagja. A szomszédos népekkel gyakori történelmi konfliktusok és a több felekezet együttélése ellenére Grúziában hagyományosan béke uralkodott a különböző vallásokhoz tartozók között és a vallási alapú diszkriminációnak nincs hagyománya az országban.

Grúzia nyelvei
Hivatalos nyelv a grúz. Széles körben elterjedt az orosz. Egyéb beszélt nyelvek: azeri, örmény, oszét.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!