Grönland, felfedezőutazás az eszkimók világában

11 napos körutazás az Eszkimók Országában

„Ha bejártad már a világot – még ott van Grönland” amerikai szólás, ismeretlen személytől, ismeretlen időből. Egy Magyarországnál 18 x nagyobb ország, gigászi jégsapkával, úszó jéghegyekkel, bálnavadászokkal, húzott szemű emberekkel, kifogyhatatlan energiájú szánhúzó kutyákkal.

Alapár tartalmazza

Szállást, ellátást és programokat a leírtak szerint, belépőket és nemzeti parki illetékeket.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és repülőtéri illetéket, útlemondási biztosítás (1,5%), baleset, betegség és poggyászbiztosítást.

Hossz: 
11 nap
Szállás: 
szálloda
Program: 

1. nap: Budapest - Koppenhága; Az Arktisz népei
Elrepülés Koppenhágába menetrendszerinti járaton. Bejelentkezés a hotelbe, majd városnézés a Dán Királyság fővárosában: Christiansborg, a néhai uralkodói palotaegyüttes és a világ egyik első, XVII. sz-i Börzéjének megtekintése. Látogatás a Nemzeti Múzeumban, különös tekintettel a Történelem előtti Dánia (vikingek) és Arktiszi népek (Grönland, Kanada és Alaszka eszkimói) kiállításokra. Erőnktől és hangulatunktól függően séta Amelienborg királyi negyedében, majd a rendkívüli hangulatú Nyhavn kikötő- csatorna kocsmáinál. Fakultatív Calsberg kóstoló és disputa arról, vajon tényleg ez-e a világ legjobb söre… Éj Koppenhágában.

2. nap: Grönland természeti földrajza; Viking sagák útján
Kora reggeli utazás a reptérre, elrepülés Grönland nyugati partvidékére, Kangerlussuaq-ba (Sondre Stromfjord). Megérkezés (4 óra időeltolódás), majd rövid vezetés a szállodánkba. Ismertető Földünk legnagyobb szigetének természetföldrajzáról, az egyedi glaciális formakincsről és a Sermersuaq-ról, az 1.700.000 km2 területű, 2.000 m magasságú jégsapkáról. Rövid áttekintés a sziget ásványkincseiről (rubin, vasérc, urán, bauxit, nikkel, platina, titán, réz), a bányászat jelenlegi helyzetéről és jövőjéről. Történetek a viking letelepülés koráról, Vörös Erik flottájáról, Brattahlíd fejedelemségéről és Hvalsey templomának utolsó viking esküvőjéről. Délutáni séta a Cukorsüveg-hegyhez és vízeséshez, jó szerencse esetén pézsmatulok és rénszarvas fényképezéssel. Este üdvözlő vacsora a Roklubben-ben, Grönland hegyeinek panorámájával. Éj Kangerlussuaq-ban

3. nap: A Grönlandi jégsapka
Reggeli utazás terepjárókon a Grönlandi jégsapka pereméhez. Útközben fotószünetek a legfestőibb pontokon, illetve ha rénszarvasokkal vagy pézsmatulkokkal találkozunk. Történetek Nils Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) és Fridjof Nansen (1861-1930) expedícióiról és a hatalmas belföldi jégtakaró feltárásáról. Jégmászó felszereléseink kipróbálása, rövid biztonsági oktatással, majd vezetett séta a hatalmas Sermersuaq peremén, az olvadékvizek, vízesések és hihetetlen jégformák fényképezésével. Késő délutáni visszaindulás szálláshelyünkre, útközben a legszebb hegycsúcsok és gleccserek beazonosítása, fotózása. A szállodába érkezés után séta az 500 lakosú településen, néhány grönlandi eszkimó kifejezés „felszedésével” és fakultatív fókahús vásárlási lehetőséggel… Éj Kangerlussuaq-ban.

4. nap: Aasiaat bálnavadászai
Reggeli után elrepülés északra, a Davis-szoros keleti fjordvidéke mentén, Aasiaat (Egedesminde) szigetvilágáig, az azonos nevű, 3.000 fő lakosságú eszkimó faluba. Útközben ismertető a „szemben lévő” Baffin-szigetről és Kanada legészakibb, eszkimók lakta területeiről. A szállodába érkezés után rövid áttekintés az inuitok hagyományos bálnavadász kulturájáról. Séta a település bálnacsontváz medencéjéhez, néhai bálnafeldolgozójához. A rövid sarki nyár alatt buján virágzó növényzet fotózása a település hévforrásainál. A környék vizeiben élő bálnák osztályozása, tengeri emlős meghatározónkból – majd felkészülés a másnapi tengeri kalandokra. Esti sétalehetőség az éjszakai napfényben. Éj Aasiaat-ban.

5. nap: Hajózás Godhavn-ba
Délelőtti szabadprogram. Lehetőség az eszkimó lakosok mai körülményeinek megélésére, megörökítésére. 15:00 órakor behajózás a Disco-sziget irányába. A 3 órás hajózás során a hullámainkba kerülő fókák és bálnák megfigyelése, fotózása. Koraesti megérkezés Qegertarsuaq (Godhavn) kikötőjébe. Bejelentkezés hostelünkbe, majd rövid pihenő után közös séta az 1.000 lakosú városka templomához és az 1906 óta működő Arktisz Kutatóállomáshoz. A másnapi kutyaszán kirándulás részleteinek egyeztetése. Éj Godhavn-ban.

6. nap: Kutyaszánnal a Lyngmark gleccseren
Reggeli látogatás a városka sarkkutató múzeumában, majd visszatérés a hotelbe.
Ezen a napon két program közül választanak a résztvevők:
1/ Szabad program, könnyű sétákkal a partvidéken és a Red River partján
2./ Kutyaszános túra a Lyngmark gleccser jég- és hómezőin
Koraeste közös séta Qaqqaliaq négy bálnaállkapocsból épített bálnakilátójához. Éj Godhavn-ban.

7. nap: Ilulissat Kangerlua - a jégből születő UNESCO világörökség
Reggeli után közös túra az Apostol-hegy vagy a Kormoránok-hegye vulkáni kúpjainak oldalában, illetve a partvidéken. Délutáni indulás hajónkkal Ilulissat (Jakobshavn) irányába. Hajózás az éjféli nap ege alatt, menet közben Észak-Grönland múltjának történeteivel. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Ilulissat Kangerlua (Jakobshavn gleccserfjord) természeti csodáinak bemutatása, kitekintéssel az Arktisz jégmezőinek, gleccsereinek természetföldrajzára. Kikötés 22:45-kor a 4.500 lakosú „nagyvárosban”, majd rövid utazás a hotelünkbe. Éj Ilulissatban.

8. nap: Knud Rasmussen emlékezete; Úszó jéghegyek között
Reggeli után helyi kísérőnk által vezetett séta Ilulissat-ban (Jakobshavn): Látogatás Knud Rasmussen (1879 – 1933) szölőházában. Az „Eszkimó világ nagykövete” életének, fantasztikus felfedező útjai, a Thule Expedíciók történetének megismerése. (Rasmussen magyarul is megjelent műve a „Thulei utazás” az utazás alatt díjmentesen kikölcsönözhető az idegenvezetőtől...) Közös látogatás a Vadászati Múzeumban, majd az 1779 óta működő Zion templomnál. Délután kihajózás a 40 km hosszúságú gleccserfjodba. Navigálás az Északi félteke legnagyobb úszó jéghegyei között. Nyaranta több millio tonna (!) jég borjadzik a fjord kristálytiszta vizeibe, a gigászi, úszó jéghegyek magassága olykor több mint 100 m (!). Tájképek és csoportkép készítése bolygónk eme páratlan helyszínén. Esti kikötés. Éj Ilulissatban.

9. nap: Az eszkimó népmesék jeges világa
Reggeli után rövid betekintés az eszkimó népmesék és mitológia világába, majd túra a mesebelien szép fjordvidéken. Erőnktől függően haladás a gleccserfjod oldalában, Sermermiut, az elhagyott eszkimó-dán település romjaihoz, illetve a megközelíthető hegyoldalakra. Piknik tarisznyából – kiskunhalasi birspálinka koccintással. Délutáni-koraesti szabadprogram, ajándékvásárlási lehetőséggel. Búcsú az eszkimók világától, majd búcsúvacsora. Éj Ilulissatban.

10. nap: Hazautazás
Reggel 9:25-kor elrepülés Kangerlussuaqba, majd onnan 11:40-kor Koppenhágába, este 20:00 órai érkezéssel. Rövid utazás a hotelbe. Éj Koppenhágában.

11. nap: Koppenhága - Budapest
Menetrendtől függően hazaérkezés Budapestre.

Kapcsolódó cikkek

» Ilyen költségekkel tervezz, ha Dániába utazol - Legoland - utazom.com, 2017. július. 28
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállást, ellátást és programokat a leírtak szerint, belépőket és nemzeti parki illetékeket.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és repülőtéri illetéket, útlemondási biztosítás (1,5%), baleset, betegség és poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Szállodák 2 ágyas szobáiban. További étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjáratokon, a helyszínen terepjárón, hajón és kutyaszánon.

Szállás: 

3*-os kétágyas szállodai szobákban és vendégházakban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj 3 reggelis ellátást tartalmaz.
A területről: 
A csaknem 2.200.000 km2 területű szigetóriás a Dán Királyság autonóm országrésze. Az Északi szélesség 60°- tól, annak 83°-ig terjed, a lakható világ határáig. Lakossága lassan eléri az 57 ezer főt, akik 80%-a kalaallit eszkimó (nyugat-grönlandi eszkimó). Másvilág ez. Egy Magyarországnál 18 x nagyobb, gigászi jégsapkával, úszó jéghegyekkel, bálnavadászokkal, húzott szemű, kifogyhatatlan energiájú szánhúzó kutyákkal. Itt jégből épülnek az UNESCO világörökségi kincsei, s a rövid sarki nyár alatt az éjszaka is napfényben ragyog. A küszöbön át itt a vadonba lépünk, s minden lépésünk nyomot hagy…
Időjárás: 
Grönland éghajlata arktikus: állandóan fagyott a talaj, évi középhőmérséklete 0 °C alatt van. Kevés a csapadék és ennek is legnagyobb része hó. Növényzet nincs.
Vízum: 
Magyar állampolgárok személyazonosításra alkalmas, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül léphetnek be az országba és 90 napig mindenféle külön engedély nélkül tartózkodhatnak. Új nemzetközi repülési szabályzat értelmében, amennyiben gyermek csak egy szülővel vagy nagyszülővel utazik, a másik szülő vagy mindkét szülő írásos nyilatkozata szükséges, melyben engedélyezik az utazást. A nyilatkozatot 2 tanú aláírásával magyar és angol nyelven kell megírni.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!