Grúzia - Örményország körutazás

9 napos körutazás

Utunk során egy érdemtelenül elhanyagolt területre invitáljuk Önöket! Mindkét ország igazi kuriózumnak számít Európa és Ázsia határán, rendkívül gazdag történelmi és természeti látványosságokkal. Örményországban és Grúziában számtalan emléket látogatunk meg a kereszténység kezdeti időszakából, melyek festői természeti szépségek között bújnak meg.

Alapár tartalmazza

Szállást, reggelis ellátást, utazás költségeit (repülővel és autóbusszal), a felsorolt programokat az idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, repülőtéri illetéket, vízum díját, belépőket, fakultatív programok és a további étkezések díját

Hossz: 
9 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
Minimum létszám: 20 fő
Program: 

1. nap: Budapest - Kutaisi
Utazás Budapestről közvetlen menetrend szerinti járattal az esti órákban.

2. nap: Kutaisi - Gori – Upliszcihe (240 km)
Érkezés Kutaisibe a hajnali órákban. Kutaisi Grúzia második legnagyobb jelentőséggel bíró városa, mely már a Kr. előtti VI. században is lakott volt, majd 150 éven keresztül az ország fővárosa is volt. Érkezés után indulás Sztálin szülővárosába, Goriba, ahol múzeummá alakított lakóházát tekintjük meg, illetve elfogyasztunk egy reggelit is. Ezt követi a város környékén található hegyoldalba vájt barlangváros, Upliszcihe (Kr.e. I. sz.) felkeresése, amely valaha a Selyemút egyik fontos állomása volt. Meglátogatjuk a lakóhelyiségeket, a borospincéket, a pékséget, az antik színházat és a középkori bazilikát. Útközben vacsora Mtskhetaban, szállás Tbilisziben.

3. nap: Tbiliszi – Mtcheta (50 km)
Reggeli után Grúzia fővárosának, Tbiliszinek a látnivalóiban gyönyörködünk. A város és környéke már az i.e. IV. évezredtől lakott. A városnézést az óvárossal kezdjük, ahol a szűk kis utcákban lépten-nyomon ősi időkből származó látnivalókba botlunk: Nurikala erőd, Szentháromság templom, Szioni Székesegyház (VI-VII sz.), Ancsiszkáti templom (VI. sz.) és a Grúz Nemzeti Múzeum. Ezt követően felkeressük Mtchetat, Grúzia ősi fővárosát és vallási központját. A városnézés során megtekintjük a Jvari székesegyház-kolostort (VI. sz.) és a Szvetichoveli Székesegyházat (IX. sz.), melyek az UNESCO Világörökség részei. Ez a grúz ortodox egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete. Ezután a Szamtavro templomot keressük fel. Alapjait a IV. században tették le, majd a XI. században újították fel, freskói a XVI-XVII. században készültek. Itt található a legnagyobb tiszteletnek örvendő grúz szent, St. Gábriel sírja. Szállás Tbilisziben.

4. nap: Grúz hadiút - Kaukázus (250 km)
Napunkat a grúz hadiút megismerésével töltjük, amely a Kaukázus 2-5.000 méteres hegyei között található. Az út Örményországot és Grúziát kapcsolja össze Oroszországgal. Az odafelé vezető úton felkeressük az Ananuri erőd- és templomkomplexumot, amely a XVII. századból származik. A komplexum csodálatos helyen, az Aragvi folyó partján fekszik, és a történelme folyamán számos csata helyszíne volt. Majd a Gudauri sícentrumot és a Jvari kolostort (VI. sz.) követően Kazbegibe érkezünk, ahol négykerék meghajtású terepjárókba szállunk, melyekkel gyönyörű völgyeken és erdőkön keresztül egészen 2.170 méterig jutunk fel. Utunk végcélja a Gergeti Szentháromság templom (XIV. sz.), ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk a Kazbegi 5.047 méter magas csúcsaira. Ezen az estén a vacsorát igazi grúz folklór műsor is színesíti. Felülmúlhatatlanok a grúz friss zöldségek és fűszerek, a különböző tészta ételek, sajtok, saslikok és természetesen a grúz vörös borok. Néhány tipikus grúz étel: harcso (grúz leves), hinkali (húsos tészta), hacsapuri (lángos-féle), kazinaki (mézes, magvas édesség). A grúz borok feltehetően a történelem legrégebbi borai, állítólag a bortermelés eredete a mai Grúziából származik.

5. nap: Sanahin - Haghpat – Dilijan - Szeván-tó (350 km)
A reggelit követően utazás az örmény határ felé. A határon átkelve elköszönünk a grúz idegenvezetőnktől és átszállunk egy másik buszra, mellyel Örményországban folytatjuk utunkat. Első úti célunk a Sanahin és Haghpat apátságok felkeresése. Ezek a komplexumok, melyek a középkori örmény építészet csodái, szintén felkerültek az UNESCO Világörökségek listájára. Mindkét apátság egy sziklacsúcsoktól és mély folyóvölgyektől övezett fennsíkon található. A komplexumok területén számos kacskár kereszt található, melyek a középkori örmény keresztény művészet gyöngyszemei. Ezen díszesen faragott sírkövek az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökségi listáján szerepelnek. Majd Dilijan városát érintve megérkezünk a világ egyik legnagyobb magashegyi tavához, a hegyekkel határolt Szeván-tóhoz. Késő esti érkezés Jerevánba.

6. nap: Ecsmiadzin – Zvartnotsz – Garni – Geghard apátság (110 km)
Utazás az Örmény Apostoli Egyház központjába, Ecsmiadzinbe. A Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. A katedrális alapjait a IV. században tették le, 2000-től a Világörökség része. Ezt követően megállunk Zvartnotsz templomának romjainál, mely a VII. században épült és szintén az UNESCO Világörökség részét képzi. Délután kirándulás a Garniban lévő hellén-pogány templomhoz. A monumentális építmény festőien szemlélteti az ókori örmény építészetet. Ezután utazás az UNESCO Világörökség részéhez tartozó, csodálatos természeti környezetben fekvő, nagyrészt sziklába vájt Geghard apátsághoz. Az építmény bejárata három oldalról magas falakkal körülkerített, míg negyedik oldalról a hegy védi. A kápolnák és lakóhelyiségek között egy forrás is megbújik. Szállás Jerevánban.

7. nap: Khertvisi – Vardzia (320 km)
A reggeli után utazás a grúz határhoz, ahol ismét autóbuszt váltunk. Elsőként Khertvisi várerődöt keressük fel. A vár csodálatos környezetben, egy szűk kanyon mellett található hegy tetején áll. Majd ellátogatunk Vardzia barlangvárosához. A lélegzetelállító kolostor létesítményeinek a kivésését a XII. század második felében kezdték el. Mind Khertvisi várerőd és Vardzia barlangvárosa az UNESCO Világörökség várólistáján szerepel. Szállás Akhaltsikhe-ben.

8. nap: Borjomi Nemzeti Park – Sataplia barlang – Gelati – Kutaisi (230 km)
A mai napon utunk elsőként a Borjomi Nemzeti Parkba vezet, mely Európa egyik legnagyobb természetvédelmi területe. A park leghíresebb „terméke” a Borjomi ásványvíz, melyet meg is kóstolhatunk. Ezután ellátogatunk a Sataplia barlanghoz, ahol egy feledhetetlen sétát teszünk, a mélyben rejlő cseppkövek között, illetve felkeressük a Skywalkot is. Délután felkeressük a Bagrati katedrálist és a Gelati kolostort, melyek a Világörökség részei. Szállás Kutaisiben.

9. nap: Kutaisi-Budapest
Kora hajnali kijelentkezés a szállodából, majd utazás Budapestre közvetlen menetrend szerinti járattal, érkezés a reggeli órákban.

 

Kapcsolódó cikkek

» Örményország tájain - Kovács Attila, 2013. november. 01
» Nincs nyoma Noénak az Araráton - Etédi Alexa, 2013. június. 10
» Örmény kolostorok - Etédi Alexa, 2013. április. 30
» Palawan, Fülöp-szigetek - Kovács Attila, 2018. május. 25
» Aktív utazások, izgalmas túrák az utazom.com szervezésében - Kovács Attila, 2018. május. 24
» A Maldív-szigetek - Kovács Attila, 2018. május. 13
» A világ legnagyobb épülete - Etédi Alexa, 2018. április. 06
» Kalandozás Ázsiában - Kovács Attila, 2018. március. 17
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállást, reggelis ellátást, utazás költségeit (repülővel és autóbusszal), a felsorolt programokat az idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, repülőtéri illetéket, vízum díját, belépőket, fakultatív programok és a további étkezések díját

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és illeték: 60.000,- Ft

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők ára: kb. 45 EUR/fő

A megadott belépők árai közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak.

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Utazás Budapestről repülővel a menetrend függvényében. A helyszínen kényelmes, légkondicionált autóbusszal.

Szállás: 

3* szállodákban, 2 ágyas, tusolós/WC-s szobában, reggelis ellátással. Egyágyas felár: 39.000.- Ft 

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Felár ellenében félpanziós ellátás igényelhető. Vacsora felár: 29.500.- Ft
A területről: 
A Grúz Köztársaság a Fekete-tenger keleti partján, a Kaukázus hegységben, Európa és Ázsia határán fekszik. Egyesek európai, mások ázsiai országnak tartják. Lakóinak túlnyomó többsége ortodox keresztény. Fővárosa Tbiliszi, ahol a IV. századból fennmaradt emlék is fellelhető, a Narikala-erőd. További különlegességei közé tartozik a VI.-VII. századi Szioni katedrális, a hasonlóan régi Ancsiszhati-bazilika, valamint a XII. századból maradt Metekhi templom. A fővárostól távolabb történelmi falvak és fenséges hegyvonulatok nyújtanak szemet gyönyörködtető látványt.Az időeltolódás Magyarországhoz képest +3 óra. Örményország a Kaukázus egyik Ázsiában fekvő országa, amely azonban kulturálisan Európához kötődik. Északról Grúzia, keletről Azerbajdzsán, délről Irán és az azerbajdzsáni exklávé Nahicseván, nyugatról pedig Törökország határolja.Örményország egy hegyvidéki ország. 90%-a 1000 méternél magasabban van. Átlagmagassága 1800 méter. A legmagasabb pontja az Aragac vulkán, amely 4090 méter magas
Vízum: 
Az útlevélnek a visszaérkezéstől számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie. 2005. június 15. óta az Európai Unió tagállamainak állampolgárai 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be. Nyomatékosan felhívjuk az utazók figyelmét, hogy az útlevélben tartott készpénzüket az útlevél-ellenőrzés előtt vegyék ki, mert a korrupció visszaszorítása érdekében meghirdetett kampány keretében az útlevél-rendészeti szervek az útlevélben talált pénzt állampolgárságtól függetlenül és mérlegelés nélkül kötelesek korrumpálásra irányuló cselekménynek tekinteni. Hivatalos fizetőeszközként csak a georgiai larit (GEL) fogadják el, de az USA dollár és az euró átváltása a kijelölt váltóhelyeken problémamentes. A hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltás nincs. További információért forduljon a budapesti Oltóközponthoz. Gyáli út, Tel.: (1) 476-1100 Váci út, Tel.: (1) 465-3800
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!