Szporádok, az Égei-tenger smaragdja

9 napos kajaktúra

Görögország „elszórt szigetein” dús növénytakaró, kékeszöld tenger és a legáttetszőbb víz látványa olvad egybe. Az Égeikum unikuma nevet is kiérdemelné. Evezős élményeinket merüléssel spékeljük meg a világ legszebbjei között számon tartott strandokon, hogy azután a régi hangulatos falvak tavernáiban adózzunk a helyi étkek örömeinek.

Alapár tartalmazza

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást, a túravezetést és az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza

Étkezéseket, az utazást (egyénileg, vagy kisbuszban 32.900 Ft) a kempingezős napok költségét kb. 15 Euro/fő/éj és a biztosítást.

Hossz: 
8 nap + utazás
Szállás: 
kemping
Létszám: 
Minimum létszám 8 fő

Nehézség:

Mindenki számára könnyen teljesíthető, nyaralós túra.

Program: 

Hamisítatlan tengeri kajakozós, nyaralós programunk a napfényes görög tengeren. Csavargás, csövezés, naponfekvős, barnulós túránk. Elindulunk a Pelion félszigetről egy hetes barnulásunkra. Két szigetet is szeretnénk kajakkal körbejárni, Szkopeloszt és Szkiathoszt.  Szkopelosz a Minósziak fontos előretolt bástyája volt, uralkodója Szaphülosz, nem más mint Ariadné és Dionöszosz fia. Nem véletlen tehát, hogy a sziget tele van szőlőültetvényekkel. Érdemes először Szkopelosz elragadó városába betérni. Egy félkör alakú öböl köré épült és több sorban helyezkednek el a fehér, fényes zsalugáteres, virágokkal díszített házak a domboldalban, melynek tetején - mint egy korona - egy romos erőd látható. Egynapos gyalogtúrával számos kolostort látogathatunk meg (autó, motorkerékpár kölcsönözhető). A strandok többnyire kavicsosak és inkább a védett nyugati oldalon helyezkednek el. Glossza, a sziget másik nagyobb települése. Egy sokkal csendesebb, a régi görög falvak hangulatát örző csoda. Strandok: A Kiurto fokot megkerülve jutunk el az első strandra, Velanio (remek szabadtüdős merülőhely), Sztafilosz (Sztaphülosz sírhelye), Agnontasz, Limnonari (homokos, szikláktól védett öböl), Panormosz, Andrinesz (homokos), Milia, Kasztani. Minden nap más kis öböl fogja esti szállásunkat adni. Naponta érintünk boltokat, és az útvonalat úgy tervezzük, hogy esténként ne maradjunk Taverna nélkül, hogy a mindennapi betevő tintahalunk, cacikink meglegyen. A strandokon, zuhanyt és édes vizet mindenhol találunk.

A túra során minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat, kemping felszerelésedet el tudod helyezni.  A busz és a személy autók nem követik a kalandorokat. A kajakokba kényelmesen be lehet pakolni akár több hetes túrára is.

Első nap:
Július 31-én, este gyülekező a Rómain, aztán 18-20 óra hangulatos utazás a Vidám Kisbuszban. Egész éjjel utazunk. Közben elhagyjuk az EU-t és vissza is térünk, amitől lehet kicsit több az út. De öröm hír, hogy az útleveled otthon hagyhatod, kártya személyivel is végig lehet utazni.

Második nap:
Utazás az ismeretlenbe... Át a mosolygós Szerbián, a napfényes Makedónián, közben világzenei csemegék. Előre láthatóan második nap késő délután vagy kora este érkezünk a szárazföldi kempingbe. 

Harmadik nap:
Indul tengeri kalandunk, először csoportosan ismerkedünk a vízzel és a vízből mentés technikájával, - átvesszünk néhány fontos tudnivalót, néhány szabályt, egy gyorstalpaló és irány a tenger.
- ki és beszállás a kajakba- partról
- ki és beszállás a kajakba vízből
- hasznos evezési trükkök/ élezés, fordulás/
- borulás
- társmentés/ hajóürítés/ 
- kiszállás parti nagy hullámon
- úszás kajakkal
- különböző vészhelyzetek 
- A haladás a csapat tempójától függ, de napi 15-20 kilométert szeretnénk megtenni. Természetesen nem edzőtábor a dolog, így a szép öblökben,
- A társulat a napi megtett kilométerek függvényében fogja az éjszakákat eltölteni apró eldugott öblökben, strandokon, ahol esetleg zuhannyal találkozva sótalaníthatjuk megfáradt testünket. A túra során naponta fogunk apró falvak, üdülővároskák mellett ellapátolni, ahol friss víz, élelmiszer, meleg sör, és Metaxa készleteinket fel lehet majd tölteni.
A nap második részében irány észak (fütyölnek a tengerészak) Megpihenünk egy apró halász falunál, aztán a legkeskenyebb ponton átugrunk Skiathos szigetére, ahol egyből tábort is verünk. 

Negyedik nap:
Búvárkodás, strandolás, barnulás és a sziget védett oldalán evezve Tsougria szigetét célozzuk meg, ami pont szemközt van Skiathos városával. Itt egy még sokkal nagyobbat pancsolunk és ha sikerül megismételni tavalyi tettünket, kb. 1m-re a lágy hullámoktól, mécsesek fényénél hullócsillagokat bámulva költjük el nem is annyira szerény vacsoránkat, amit a helyi üvegtigris személyzete lehetőségeiket messze túlszárnyalva produkál. 

Ötödik nap:
Átevezünk a sziget nyugati sarkán található Xanemos kempingbe( időjárás függvényében). Amíg a repülők a többi lakót ilyesztgetik le- és felszállás közben, mi a kb. 2km-re levő Skiathos városában csavargunk. Aztán visszatérünk és ha az eddigi tapasztalataink beválnak, órákkal az utolsó gép leszállása után mi is nyugovóra térünk, az éjszakai fürdőzés után.

Hatodik nap:
Mivel már mindenki profi kajakos lesz, nekivágunk a kicsit izgalmasabb északi partnak. Ezen az oldalon megismerkedhetünk a nagyobb hullámokkal, lehet csúszkálni a kisebb-nagyobb hullámokon, lehet tanulni biztonságos körülmények között. A vidék lakatlan, vadregényes és gyönyörű! Ezúttal az Aselinos kempingben szállunk meg, ami elég puritán, de biztonságos szállás a szélnek kitettebb rész közepe táján. 

Hetedik nap:
Lebarnulva, megerősödve, a szárazföld felé vesszük az irányt, természetesen a kötelező tintahalakat nem hagyjuk ki. A strandolások, fürdőződések most is a kajakozás kellékei lesznek.

Nyolcadik nap:
Az utolsó búcsúevezések, és könnyek pillanatai. Még az utolsó képkockákat elcsattintjuk a memó kártyáinkról, búcsú mithos, záróparti a kemping homokos partján. Bepakolás a buszba. Az éjszakát a kempingben töltjük.

Kilencedik nap: 
Hajnalban hazafelé vesszük az irányt. Egész nap utazunk. várható érkezés vasárnap a kora órákban.

További információ

Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...

Kapcsolódó cikkek

» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
» 7 hely, ahol tilos meghalni - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 10
» Megtalálták Nagy Sándor sírját? - Etédi Alexa, 2013. augusztus. 26
» A világ 10 legcsodálatosabb helyszíne - Etédi Alexa, 2013. május. 15
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Aktív utazások, izgalmas túrák az utazom.com szervezésében - Kovács Attila, 2018. május. 24
» Balaton-felvidék kerékpártúra - Az ősz legszebb fényei - Kovács Attila, 2018. május. 23
» Tengeri kajakkal Thasszoszon - Kovács Attila, 2018. május. 22
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást, a túravezetést és az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza: 

Étkezéseket, az utazást (egyénileg, vagy kisbuszban 32.900 Ft) a kempingezős napok költségét kb. 15 Euro/fő/éj és a biztosítást.

Kötelező költségek: 

Kemping költség kb. 15 Euro/fő/éj 

Helyszíni költségek leírása: 

Az árak európaiak.... Egy átlagos vacsora 10-15 Euró  Ebben az árban már az italfogyasztás is benne van. Ajánlott költőpénz: 25-40.000 Ft/fő, amely az eltérő egyéni igényektől függően változhat. A fizetőeszköz euró. Utunk során nem lesz lehetőséged ATM automatával randizni, ezért ezt érdemes itthon elintézni. Készpénz legyen nálad, mert a kis tavernákban, boltokban nem tudod használni kis plasztik kártyádat.
Kemping: 15 Euro/fő/éj

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő. Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Felszerelés ajánló

Kempingezéshez: sátor, ponyva, hálózsák, derékalj, összecsukható szék, kis kefe, rongy, kispárna esetleg útitakaró (utazáshoz).

Nappali öltözet: esőkabát, esőnadrág, vízálló szandál, sportcipő, polárkabát, kényelmes, hosszú ujjú világos ing és nadrág, fürdőruha.

Egyéb: napszemüveg, napvédő krém, ajakír, sapka vagy kendő, ruhaszárító kötél és csipesz, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő. Konyha: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs.

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges.
Az éjszakákat kempingben töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Egyénileg, vagy kisbusszal (helyek korlátozott számban)

Szállás: 

A túra során kempingben töltjük az első és az utolsó éjszakákat. A többi napon az estéket eldugott öblökben, strandokon töltjük. A strandokon általában találkozunk édesvízzel, ahol le tudunk mosakodni. Viszünk magunkkal sátrat, de általában egy polifoam és egy nyári hálózsák elegendő. Hasznos lehet egy két-három ezer forintos árnyékoló sátor, aminek csak egy oldala van.

Étkezés: 
A részvételi díj ellátást nem tartalmaz. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni alapélelmiszereket. Általában naponta, kétnaponta megállunk bevásárolni. Az árak európaiak, a hazaival megegyeznek. Minden nap lesz lehetőség tavernában ebédelni, vacsorázni. Nekünk ez bejött. Ha főzni szeretnél kis gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket hozz magaddal!
A területről: 
A Szporádok (görögül: szporadesz) szigetcsoport az Égei-tengeren, Görögországban. Az elnevezés jelentése: elszórt. A csoport Thesszália és Közép-Görögország partjainál fekszik. Szkopeloszt a Szporádok szigetcsoport két szigete fogja közre, ugyanis tőle nyugatra Szkiatoszt, keletre pedig Aloniszoszt találjuk. Szkopelosz szigetének két 500 méternél is magasabb csúcsa van. A 681 méter magasra nyúló Delphi a sziget közepén, az 546 méteres Palouki pedig a sziget délkeleti felében található. A sziget területe 96 km2, tehát nagyobb, mint az ismertebb Mikonosz (85 km2) illetve Szantorini (73 km2) szigetei. A legenda szerint Szkopeloszt Sztafilosz alapította, aki Dionüszosz és a krétai Ariadné hercegnő egyik fia volt. Valójában a késői bronzkorban Szkopeloszt (későbbi nevén Peparetosz,) a krétaiak népesítették be, akik a szőlőtermesztés kultúráját is elhozták a szigetre. Talán pont a legenda hatására, miszerint a bor istenének fia alapította, a sziget az antik görög városok között a boráról volt híres. Szophoklész i. e. 409-ben bemutatott Philoktétész drámájában meg is említ egy borkereskedőt, aki eltűnt útban a "szőlőben és borban gazdag Pepaterosz" felé.
Időjárás: 
A mediterrán térség nyári melegére kell számítani.
Csomagolás: 
Javasolt felszerelés: Legyen egy nagy táskád, amiben a túrára közvetlenül nem szükséges felszerelések vannak, és egy kis csomag, amit a hajóban is magunkkal vihetünk. Ajánlott felszerelések: esőkabát, esőnadrág, gumicsizma, vízálló szandál, hosszú-, rövid ujjú pólók, polár kabát, kényelmes hosszúnadrág, fürdőruha, hálózsák, napszemüveg, sapka vagy kendő, fejlámpa, fényképezőgép, elsősegély csomag és igazolványok. A sátrazáshoz kiteríthető nylon, ponyva, igény esetén összecsukható szék.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Görögországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: Láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!