Görögország aktívan

10 napos kalandnyaralás sok látnivalóval

Felkeressük a görög istenek lakhelyét az Olymposzon, bejárjuk a Meteorák kolostorait, a Pindosz-hegység eldugott völgyeiben tekergünk, lubickolunk az Égei-tengerben, túrázunk az ország második legnagyobb szigetén, és kalandozunk Athén sikátoraiban. Görögország másképp!

MIÉRT MINKET VÁLASSZ?

- tapasztalt túravezetők
- maximális odafigyelés
- hangulatos, jól felszerelt kempingek
- kényelmes, szervezett buszos utazás

Alapár tartalmazza

az utazást autóbusszal, nyolc éjszaka szállást kempingben, valamint a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

az étkezéseket, az esetleges belépőket, fakultatív programok árát, valamit a biztosításokat.

Hossz: 
10 nap
Szállás: 
sátor
Létszám: 
25-45 fő

Nehézség:

Az utazás során négy gyalogtúrát teljesíthetünk.
Az első túránk az Olympos-hegység egyik legmagasabb pontjára, a Skálacsúcsra vezet. Jól jelzett és kitaposott gyalogúton haladunk, de jelentős szintemelkedésre kell számítani. A valamivel több mint félúton található menedékház, jó lehetőséget biztosít a pihenésre, étkezésre, felfrissülésre. (aki rövidíteni szeretné a túrát innen visszafordulhat a kiindulópontra!) A túra technikailag nem nehéz és mivel van visszafordulási/rövidítési lehetőség is, gyakorlatlanabb túrázók is biztonsággal megpróbálkozhatnak a teljesítésével. A látvány mindenkit kárpótol majd a nehézségekért.
Vikos-kanyon gyalogtúránk rövidebb és könnyebb is, mint az Olympos-hegység gyalogtúrája, ám a kanyon fenekén megülő meleg klíma, nehezítheti a körülményeket. Technikailag nem nehéz ez a túra sem.
Évia szigetén lévő gyalogtúránk a legkönnyebb az utazásunk során, ám itt is a meleg időjárás nehezítheti a körülményeket. 
Utazásunk utolsó túrája a Mavrolongos-szurdokba vezet. Az Olympos-hegység lankásabb részein túrázunk majd, többnyire lefelé. Nem kell számítani nehéz terepre és sok meredek emelkedőre.

 

Program: » Részletes program

1 , nap: Budapest, utazás Görögország felé
2 , nap: Görögország: Plaka Litochoro, Égei-tenger
3 , nap: Plaka Litochoro, Olympos-hegység, Skala csúcs, Plaka Litochoro
4 , nap: Plaka Litochoro, Meteorák, Ioannina
5 , nap: Ioannina, Monodendri, Vikos-kanyon: gyalogtúra
6 , nap: Ioannina, Evia-sziget
7 , nap: Evia-sziget: Karistos, Dimosari-kanyon túra, fürdőzés
8 , nap: Athén városlátogatás, Plaka Litochoro
9 , nap: Plaka Litochoro, Mavrolongos gyalogtúra
10, nap: Litochoro, Budapest

További információ

Czinke István
Tapasztalt világjáró, megszámlálhatatlan túra fűződik a nevéhez. Otthon van Toszkánában vagy Franciaországban ugyanúgy, ahogy Peru és a Himalája ösvényeit is jól ismeri.

Kapcsolódó cikkek

» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
» 7 hely, ahol tilos meghalni - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 10
» Megtalálták Nagy Sándor sírját? - Etédi Alexa, 2013. augusztus. 26
» A világ 10 legcsodálatosabb helyszíne - Etédi Alexa, 2013. május. 15
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Balaton-felvidék kerékpártúra - Az ősz legszebb fényei - Kovács Attila, 2018. május. 23
» Tengeri kajakkal Thasszoszon - Kovács Attila, 2018. május. 22
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Részletes program
1, nap: Budapest, utazás Görögország felé

Délután indulunk autóbusszal Budapestről. Szerbián és Macedónián vezet az utunk Görögország irányába. Az éjszakát a buszon töltjük.

2, nap: Görögország: Plaka Litochoro, Égei-tenger

Délelőtt érkezünk meg az Olympos-hegység lábánál fekvő kisváros, Plaka Litóhoro kellemes tengerparti kempingjébe. Miután felállítottunk táborunkat a délutánt pihenéssel fürdőzéssel töltjük az Égei-tenger partján.
Szállás: kemping

3, nap: Plaka Litochoro, Olympos-hegység, Skala csúcs, Plaka Litochoro

Egész napos gyalogtúrára indulunk az  Olympos-hegységben. Korán reggel busszal a tengerpartról indulva az 1100 méter magasan fekvő Prionia parkolóba utazunk. Itt lesz gyalogtúránk kiindulópontja. Kezdetben sűrű fenyveserdőben kígyózik ösvényünk, majd ligetes területen haladunk. Mintegy 3 óra gyaloglás után, egy meredekebb kaptató után érjük el a 2100 méteren fekvő „A” menedékházat. A ház teraszán megpihenünk, iszunk egy frissítő teát a környék gyógyfüveiből, majd indulunk tovább. Innen az út meredeken emelkedik, majd egy széles gerincen haladva éri el túránk célpontját, a Skála-csúcsot (2866 m). Itt káprázatos panoráma fogad minket! Elfogyasztjuk jól megérdemelt csúcscsokinkat, majd a már ismert útvonalon ereszkedünk vissza a Prionia parkolóba. A kora esti órákban érkezünk vissza tengerparti kempingünkbe. Szállás: kemping
Táv gyalogosan: 15 km, szint: fel 1850 m, le 1850 m, menetidő: 10 óra.

4, nap: Plaka Litochoro, Meteorák, Ioannina

A mai napon, Görögország egyik legismertebb látnivalójához, a Meteorák gigantikus sziklatornyaihoz utazunk. Az oligocén korban keletkezett sziklatornyok a 11. század óta adnak otthont a kolostoroknak, melyeket a sziklák tetejére építettek a szerzetesek. A mai napig lakott ortodox kolostorokban mi is látogatást teszünk, hogy megcsodáljuk e különös világot. Délután Zagória tartomány központjába, Ioánnina utazunk. Elfoglaljuk kempingünket, majd besétálunk az óvárosba. Vacsoránkat a török hangulatot árasztó város egyik tóparti éttermében költhetjük el. Szállás: kemping

5, nap: Ioannina, Monodendri, Vikos-kanyon: gyalogtúra

Korán reggel busszal utazunk gyalogtúránk kiindulópontjához, Monodendrei településre. A falvacska szinte minden háza kőből van rakva a falaktól a tetőszerkezetig. Egy rövid sétát teszünk a szűk sikátorokban, majd mintegy 300 métert ereszkedünk egy cikk-cakk ösvényen a Vikos-kanyon aljáig. Itt egy patak mellett halad az ösvényünk, körülöttünk ég felé törő sziklatornyok pompáznak. Félúton egy forrás mellett megpihenünk, majd egy könnyebb szakasz után egy meredek kaptatón haladva érjük el kanyon peremén trónoló Vikos települést. Egy  árnyas bárban fogyasztjuk el jól megérdemelt frissítőnket, majd busszal utazunk vissza Ioanninába. Szállás: kemping
Táv gyalogosan: 12 km, szint: le 300 m, fel 400 m, menetidő: 6 óra.

6, nap: Ioannina, Evia-sziget

Összepakoljuk felszerelésünket és Görögország második legnagyobb szigetére, Eviára utazunk. Délután egy rövid hídon áthaladva érjük el a szigetet. Szállásunk Erétria település mellett fekvő tengerparti kempingben lesz. A délután hátralévő részét pihenéssel, strandolással töltjük. Szállás: kemping

7, nap: Evia-sziget: Karistos, Dimosari-kanyon túra, fürdőzés

Reggel a sziget déli részére, Karistos tengerparti kisvárosba utazunk. Innen indulunk egy fantasztikus gyalogtúrára a Dimosari-kanyonba. Többnyire egy patak meder mellett vezet ösvényünk, sok vízesés zúgó kíséri utunk. A túra után felkeressük a Karistos település mellett fekvő gigantikus megkövesedett erdőt, majd a város mellett fekvő strandon lubickolunk. Késő délután visszautazunk a sziget északi részén lévő kempingünkbe. Szállás: kemping
Táv gyalogosan: 10 km, szint: le 200 m, fel 200 m, menetidő: 5 óra

8, nap: Athén városlátogatás, Plaka Litochoro

Korán reggel elhagyjuk Evia-szigetet, s mintegy három órás utazást követően érkezünk meg az ország fővárosába, Athénba. Először a város legismertebb látnivalóját keressük fel, az Akropoliszt. Periklész városának központja volt hajdan az építmény, melyet egy 156 m magas dombra építettek. Leírhatatlan érzés sétálni az ódon falak között, ahol egykor a görög kultúra virágzott. Az Akropolisz után felkeressük a Parlamentet, megnézzük az őrségváltást, majd átsétálhatunk az első újkori olimpiának helyet adó Márvány stadionhoz. Ezt követően szabadprogram a Plakán, az Akropolisz lábánál elterülő turista negyedben, ahol rengeteg boltot éttermet találunk. Délután buszra szállunk és visszautazunk az Olympos-hegység lábához, Plaka Litóhoro településre.
Szállásunk az utazásunk elején használt tengerparti kempingben lesz.

9, nap: Plaka Litochoro, Mavrolongos gyalogtúra

A mai napon két program között tudsz választani:
1. opció: Pihensz , napozol, strandolsz a homokos tengerparton.
2. opció: Utazásunk utolsó gyalogtúráján veszel részt.
A tengerpartról a Priónia parkolóba utazunk. Itt indul mai gyalogtúrán a Mavrolongos-szurdokvölgyben. Ösvényünk az Enipeasz-patak medrét követi árnyas- erdős, gyalogúton haladunk. Ha kedvünk tartja megfürödhetünk a patak hűs vizében. Ebéd után érkezünk meg túránk céljához, Litohoro településre, majd a tengerparti szállásunkra utazunk. Szállás: kemping
Táv gyalogosan: 12 km, szint: le 800 m, fel 250 m, menetidő: 7 óra.

10, nap: Litochoro, Budapest

Korán reggel összepakoljuk felszerelésünket, búcsút mondunk a görög tengerpartnak és hazaindulunk. Macedónia és Szerbia érintésével érkezünk Budapestre a késő esti órákban.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

az utazást autóbusszal, nyolc éjszaka szállást kempingben, valamint a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

az étkezéseket, az esetleges belépőket, fakultatív programok árát, valamit a biztosításokat.

Várható költőpénz szükséglet: 
150 - 250 Euro/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Felszerelés ajánló

Sátor (ha nincs irodánktól tudsz bérelni: 800 Ft/nap/kétszemélyes sátor), matrac, hálózsák; kényelmes túracipő/túra bakancs; vékony esőkabát; 1-2 vastagabb felső ruházat; túra nadrág; rövid nadrág, pólók, sapka/kalap a nap ellen; elemlámpa; napvédő krém; napszemüveg, papucs, törölköző,  fürdőruha.
Sportcipő nem a legmegfelelőbb a gyalogtúrák során! Kényelmes túracipőt, vagy bakancsot javaslunk. 
 

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Szállás: 

Kempingekben töltjük az éjszakákat, saját sátrainkban.  Sátorról, hálózsákról és matracról a résztvevőknek kell gondoskodni! (sátor irodánktól korlátozott számban bérelhető, 800 Ft/nap/sátor). Szállásaink pazar természeti környezetben fekszenek. 

Étkezés: 
A túra önellátó, de folyamatosan lesz alkalom élelmiszert vásárolni, étteremben ebédelni, vacsorázni. Amit érdemes hoznod: Csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit a hosszú út során majd elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a gyalogtúrák során. Ezeket érdemes hoznod, de olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat kérünk, ne hozz az utazásra. Műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konyharuha, szalvéta, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs jó szolgálatot tesz a napi étkezések lebonyolítása során.
Időjárás: 
Alapjában véve meleg, nyári időjárásra kell számítani, de a hegyekben - különösen az Olympos túra során - előfordulhat hűvös időjárás.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, utasbiztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!