Isztambul és a Boszporusz a Nemzetközi Tulipán Fesztivál idején

5 napos körutazás Törökországban

Áprilisban a mesés Kelet kapuja eggyel több csodával várja szerencsés vendégeit, ez a tulipánvirágzás, az Istanbul Lâle Festivali, vagyis a Nemzetközi Tulipán Fesztivál ideje. Több mint 30.000.000 virág természetes anatóliai szőnyegével. (!) Kevesebben tudják, de a tulipán (Lâle törökül) innen indult „világhódító útjára”. Sőt! A „Lâle Devri” (Tulipán éra, vagy Tulipán kor) külön időszak a néhai Török Birodalom históriájában.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a repülőjegyet illetékkel
a szállást 4*-os belvárosi szállodában (9 perc sétára a Nagybazártól)
a félpanziós ellátást
a helyszíni közlekedést autóbusszal és hajóval
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

a borravalókat kb.: 15 €/ fő
a belépőketkb.: 50 €/ fő
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,2%
EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás 

Hossz: 
5 nap
Létszám: 
max. 15 fő

Szállás

4*-os, közvetlen belvárosi hotel, Hotel Büyük Şahinler 4*

Program: 

1. nap: A Hippodrome-ról az Orient Express pályaudvaráig
Megérkezés Isztambulba a déli órákban. Transzfer az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Szultanahmet-térre (Konstantinápolyi Hippodrom). Útközben rövid felkészülés a hatalmas téren ránk váró két évezrednyi látnivalóról, illetve a Tulipán érá-ról. Sétánk legfontosabb állomásai: Delphoi Kígyó-oszlop – III. Tutmózisz fáraó és Nagy Theodosius császár obeliszkje – II. Vilmos császár díszkútja. A Szultán Ahmet (Kék) Mecset fényképezése kívülről, majd látogatás az 537. óta álló Hagia Szophia Katedrálisban (ma mecset). I Justinianus császár (527-565) katedrálisa a maga idején (mint ma is) a Világ egyik legimpozánsabb építménye volt. Magyar szempontból különösen érdekessé teszi Iréné császárné (Szent László Piroska nevű leánya) mozaik ábrázolása, illetve a magyar császárné szarkofágja. Közös látogatás III. Ahmet szultán (1703-1730) díszkútjánál, az oszmán „Tulipán éra”egyik legszebb műemlékénél – történetekkel a Tulipán korból. Séta a Topkapi Szeráj külső udvarában, illetve a Gülhane Parkban, a tulipán fesztivál (Istanbul LâleFestivali) egyik legfontosabb helyszínén. Az ókori időktől indult sétánk végén pihenő és török kávézási lehetőség az Orient Express isztambuli végállomásának műemlék épületegyüttesében. Koraesti érkezés hotelünkbe.
Éj Isztambulban  

2. nap: Nagy Szulejmántól – Gróf Széchenyi Ödön pasa koráig
Reggeli után vázlatos ismerkedés az UNESCO világörökségi Aranyszarv-öböl és környéke mai építészeti képének kialakulásáról. Közös séta Nagy Szolimán Mecsetéhez. Szulejmán (1520 - 1566) idején „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Az Aranyszarv-öböl panorámáinak fotózása, eklektikus véleménykommentekkel a Magyarország sorsát döntően befolyásoló uralkodó padisahról.  Látogatás Mimar Sinan türbéjénél, majd alásétálás a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa Mecsethez.  A Tulipán kor óta (II. Rákóczi Ferenc) nagyon sok magyar utazó, szerző élt hosszabb ideig Isztambulban, akik igen jelentős irodalmi-, és/vagy más szakmai örökséget hagytak hátra. Ilyen például Gróf Orbán Balázs; Vámbéry Ármin; Karácson Imre vagy Gróf Széchenyi Ödön életpályája, akik mindannyian szóba kerülnek, itt és most.  1,5 órás szabadidő az Egyiptomi Bazárban (Fűszer Bazár) és a Galata-hídon. Közös séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárba (A Nagy Bazár). Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Nagy Szolimán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as évek közepén az üzletek mellett 1 mecset, 12 kincs páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvízcsap, 24 középület és iskola is működött a területén. Vásárlási lehetőség, majd a zárás után ráérős vízipipa kóstoló lehetőség, Naszreddin Hodzsa viccekkel és további történetekkel a méltán híres isztambuli magyar atyafiakról. Közös vacsora.
Éj Isztambulban

3. nap: A mesés Kelet kapujának művészi remekművei
Reggeli után látogatás a Török-és Iszlám Művészetek Múzeumában.  Pihentető meditációs lehetőség és időzés a Kék Mecsetben. A déli órákban 1 órás ebédszünet és szabadidő. Közös séta a Topkapi Szerájba, a szultánok mesésen pazar palotájába – ma Földünk egyik leggazdagabb múzeumi gyűjteményébe. (A látogatás hossza kb. 3-4 óra, a Hárem, a Kincstárak, Iszlám relikviák, Uralkodói öltözetek… stb. megtekintésével.) A Boszporusz fényképezése a szultáni kertekből, majd csoportos fotó a Fényes Porta és a Diván előtt. Délutáni séta a Galata-hídhoz. Fakultatív hajókázási lehetőség a Boszporuszon át az ázsiai oldalra, az Üszküdar Parti Sétányra (Üsküdar Sahili Yürüme Yolu), a híres Leány tornya-sziget (Kiz Kulesi) fényképezésével.
Éj Isztambulban 

4. nap: Konstantinápoly legendás falai; a Boszporusz tulipánjai
Reggeli utazás Konstantinápoly legendás falaihoz (Edirnekapi Surlari), menet közben rövid fotószünettel Valens császár (364-376) viaduktjánál. A Hol zúzhatta át Botond Bizánc érckapuját?  kérdéskör „körbejárása”, néhány szóval a IX-XI. századi Magyar-Bizánci háborúkról. Látogatás a Piroska császárné (Szent László leánya) által építtetett Pantokrátor Kolostornál (ma Zeyrek Mecset). Utazás a Boszporusz mentén az Emirgan Parkba (törökül Emirgan Korusu) a Nemzetközi Tulipánfesztivál legfontosabb helyszínére. Séta a milliónyi tulipán között, a Boszporusz-tengerszoros panorámájával.  Utazás közben szemelvények és történetek Hódító Mehmet szultán (1451-1481) életéből, illetve Konstantinápoly ostromáról. Látogatás a Rumeli Erődben (törökül Rumeli Hisari), majd továbbutazás a Yildiz Park „tulipánmezőire”. Csoportkép készítése a közvetlen tengerparti Ortaköy Mecsetnél. Késő délutáni visszaérkezés a szállodába. Esti szabadidő – vízipipa kóstolási lehetőség, efendi módra.
Éj Isztambulban

5. nap: Kizil Elma hívó szava…
Kései kijelentkezés után félnapos szabadidő, vásárlási lehetőség a Nagy Bazárban – illetve a helyi idegenvezető ajánlásai szerinti üzletekben. Felkészülés a hazautazásra. Pár szó Kizil Elmáról (Buda törökkori neve) Evlia Celebi tolmácsolásában. A reptérre menet néhány további isztambuli magyar életpálya felemlítése Oroszhegyi Józsa, Germanus Gyula vagy Bozóky Dezső életétől - a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet (1916-1918) megalapításáig. Hazarepülés a késő délutáni órákban menetrend szerint. 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!  

Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Fakultatív programok

Fakultatív Boszporusz hajózás: 25 €/ fő

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a repülőjegyet illetékkel
a szállást 4*-os belvárosi szállodában (9 perc sétára a Nagybazártól)
a félpanziós ellátást
a helyszíni közlekedést autóbusszal és hajóval
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

a borravalókat kb.: 15 €/ fő
a belépőketkb.: 50 €/ fő
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,2%
EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás 

Kötelező költségek: 

repülőtéri illeték, az útlevélnek a hazautazás dátumához képest min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie), belépők.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

A Turkish Airlines menetrend szerinti járatával.

Várható menetrend (változható)
Turkish Airlines

Budapest - Isztambul Indulás:0900 Érkezés:1210
Isztambul - Budapest Indulás:1835 Érkezés:1935

A menetrend változtatás jogát a légitársaság fenntartja. 

Étkezés: 

félpanziós ellátás 

A területről: 
Törökország kultúrája az ország különleges, európai-ázsiai fekvésének és történelmének köszönhetően igen változatos, ötvözi a keleti és a nyugati tradíciókat. Földrajzi fekvésének köszönhetően az ország mind politikailag, mind gazdaságilag fontos stratégiai pontnak számít.
Időjárás: 
Törökország régióinak éghajlata igen változatos. Az égei- és földközi-tengeri területeken mediterrán éghajlat a jellemző, enyhe, esős telekkel, meleg, száraz nyarakkal. Az átlagos maximum hőmérséklet a nyári hónapokban 33-34 C°, télen a hőmérséklet nem süllyed 8-10 C° alá.[20] A csapadék átlagértéke 580 és 1300 milliméter között váltakozik. A fekete-tengeri területek csapadékban gazdagok, 1400 milliméternyi átlaggal, nedves szubtrópusi éghajlattal. A régió keleti részein enyhébb az időjárás, nyugaton szárazabb. A középhőmérséklet télen 7 C°, nyáron 23 C°
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!