Isztambul és a Boszporusz a Kávéfesztivál idején

5 napos körutazás Törökországban

A világ minden tájáról érkezik szemes kávé az Isztambuli Kávéfesztiválra. A fesztivál lényegében az összes kávét kínálja, amit csak elképzelhet, ez a város kávékultúrájának ünnepe, miközben nemzetközi ízeket mutat be az isztambuliak és a külföldről érkező vendégek számára. A kávéfesztivál több száz világmárkának ad otthont, lenyűgöző ízekkel, lenyűgöző barista show-kkal, akusztikus koncertekkel, egyedi tervezésű termékekkel, szemináriumokkal és művészeti kiállításokkal teli programot kínálva. Ha szereti a kávét, nem hagyhatja ki ezt az élményt Isztambulban, miközben megismerkedünk Isztambul látványosságaival magyar nyelvű idegenvezetéssel.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a repülőjegyet illetékkel
a szállást 4*-os belvárosi szállodában (9 perc sétára a Nagybazártól)
a félpanziós ellátást
a helyszíni közlekedést autóbusszal és hajóval
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

a borravalókat kb.: 15 €/ fő
a belépőketkb.: 50 €/ fő
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,2%
EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás 

Hossz: 
5 nap
Létszám: 
max. 15 fő

Szállás

4*-os, közvetlen belvárosi hotel, Hotel Büyük Şahinler 4*

Program: 

1. nap: Budapest - Isztambul, A Hippodrome-ról az Orient Express pályaudvaráig
Megérkezés Isztambulba a déli órákban. Transzfer az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Szultanahmet-térre (Konstantinápolyi Hippodrom). Útközben rövid felkészülés a hatalmas téren ránk váró két évezrednyi látnivalóról, illetve igaz mesék a néhai Ottomán kávéházak szokásairól, társadalmi szerepéről. Sétánk legfontosabb állomásai: Delphoi Kígyó-oszlop, III. Tutmózisz fáraó és Nagy Theodosius császár obeliszkje, II. Vilmos császár díszkútja. A Szultán Ahmet (Kék) Mecset fényképezése kívülről, majd látogatás az 537. óta álló Hagia Szophia Katedrálisban (ma mecset). I Justinianus császár (527-565) katedrálisa a maga idején (mint ma is) a Világ egyik legimpozánsabb építménye volt. Magyar szempontból különösen érdekessé teszi Iréné császárné (Szent László Piroska nevű leánya) mozaik ábrázolása, illetve a magyar császárné szarkofágja.
Közös látogatás a Rózsaháznál, a „Gülhane Hatt-ı Şerif” (1856) elfogadása helyszínén, néhány szóval a Tanzimát reformjairól, a 19. században még óriási birodalom modernizálásáról. Az „ókori időktől indult” sétánk végén pihenő török finomságkóstoló és kávézás a néhai Orient Express isztambuli végállomásánál, a 158 éve nyitva álló Haci Ismail Hakkizade Hafiz Mustafa Kávéházban. A bevállalósabbaknak plusz 1 török kávé a Sirkeci Pályaudvar műemlék épületegyüttesében (kb. 7 EUR/fő). Koraesti érkezés hotelünkbe. Szállás Isztambulban (4 éj).

2. nap: Nagy Szulejmántól – Gróf Orbán Balázs és Pierre Loti koráig
Reggeli után látogatás a Levinson Divatház bőr nagykereskedelmi központjában, divatbemutatóval, vásárlási lehetőséggel. Vázlatos ismerkedés az UNESCO világörökségi Aranyszarv-öböl és környéke mai építészeti képének kialakulásáról. Közös séta Nagy Szolimán Mecsetéhez. Szulejmán (1520-1566) idején „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Az Aranyszarv-öböl panorámáinak fotózása, eklektikus véleménykommentekkel a Magyarország sorsát döntően befolyásoló uralkodó padisahról. Látogatás Mimar Sinan türbéjénél, majd alásétálás a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa Mecsethez. II. Rákóczi Ferenc kora óta nagyon sok magyar utazó, szerző élt hosszabb ideig Isztambulban, akik igen jelentős irodalmi-, és/vagy más szakmai örökséget hagytak hátra. Ilyen például: Gróf Orbán Balázs, Vámbéry Ármin, Karácson Imre vagy Erődi Béla életpályája - érdemes róluk egy-egy szót ejteni. 1 órás szabadidő az Egyiptomi Bazár (Fűszer Bazár) környezetében.
Közös séta a Galata-hídon át a Beyoğlu-negyedbe, fel egészen az 1348-ban épített, UNESCO világörökségi Galata-toronyig (törökül: Galata Kulesi). 66.9 m magasságával sokáig ez volt a város legmagasabb épülete, majd a későbbi századokban Földünk egyik legismertebb tűztornya. Ma a teljes környék “művésznegyed”, kávézók sokaságával. Mi az egyik leginkább dicsért intézményben, a Café Gündoğduban isszuk meg török kávénkat. A Ki az a Pierre Loti? kérdés megválaszolása - végre...!
Közös séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárba (A Nagy Bazár). Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Nagy Szolimán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as évek közepén az üzletek mellett 1 mecset, 12 kincs páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvíz kút, 24 középület és iskola is működött a területén. Vásárlási lehetőség, majd a zárás után ráérős séta a szállásunkra. A vacsora után vízipipa kóstoló lehetőség, Naszreddin Hodzsa viccekkel és további történetekkel a méltán híres isztambuli magyar atyafiakról.

3. nap: A mesés Kelet kapujának művészi remekművei; Világjáró kávé percek
Reggeli után látogatás és pihentető meditációs lehetőség a Kék Mecsetben. Közös séta a Topkapi Szerájba, a szultánok mesésen pazar palotájába – ma Földünk egyik leggazdagabb múzeumi gyűjteményébe. (A látogatás hossza kb. 3-4 óra, a Hárem, a Kincstárak, Iszlám relikviák, Uralkodói öltözetek, stb. megtekintésével.) A Boszporusz fényképezése a szultáni kertekből, majd csoportos fotó a Fényes Porta és a Diván előtt.
1 órás ebédszünet és szabadidő a déli órákban. Közös látogatás a Bingin’s ékszer- és bőr bemutató központban. Vásárlási lehetőség vagy pihenő a tetőtérben lévő, panorámás kávézó- ajándékboltban. Délutáni elutazás a Pierre Loti Kávézóba. Az Aranyszarv-öböl panorámájának élvezete, Isztambul talán legjobb török kávéjának ízlelgetésével. Még néhány szó a világutazó Pierre Loti kalandjairól, illetve „a Keletet” még nála is jobban ismerő Zichy Jenő és Széchenyi Béla grófokról, majd Bozóky Dezsőről - és mindannyiuk utazásairól a török világban. Visszaúton kiszállási lehetőség a Nagybazárnál vagy fakultatív hajókirándulás a helyi idegenvezető szervezésében (jelentkezés és fizetés a helyszínen, kb. 25 EUR/fő).

4. nap: Konstantinápoly legendás falai; Nemzetközi Kávé Világfesztivál
Reggel utazás Konstantinápoly legendás falaihoz (Edirnekapi Surlari), menet közben rövid fotószünettel Valens császár (364-376) viaduktjánál. A „Hol zúzhatta át Botond Bizánc érckapuját?” kérdéskör „körbejárása”, néhány szóval a 9-11. századi Magyar-Bizánci háborúkról. Rövid fotószünet a Széchenyi Ödön pasa által alapított Tűzoltó Kaszárnyánál, a Magyar barátság (törökül Macar Kardeşler) sugárúton. Mellékesen néhány szemelvény a parkban „repülő” Hódító Mehmet szultán (1451-1481) életéből, illetve Konstantinápoly 1453. évi ostromáról. Látogatás a Piroska császárné (Szent László leánya) által építtetett Pantokrátor kolostornál (ma Zeyrek mecset).
Mekka, Medina, Kairó, majd Bagdad meghódításával Arábia és Etiópia minden kávéja (és kávézója) az oszmán szultánok felügyelete alá került. Isztambul első nyilvános kávéházát damaszkuszi ínyencség-kereskedők nyitották meg a nagyközönség számára, 1555-ben. Így-, és innen indult el a kávézás divatja, egész Földünkre kiterjedő világhódító útjára. Az 1800-as évekre, amikor Isztambulban 2.500 kávéház működött, sokan azt hitték, hogy a kávéházak bécsi vagy párizsi találmányok lennének… Ahogy sejthető, a török kávéházak messze többet jelentettetek a török kávé, török nargile, shisha nargile, vagy török finomságok fogyasztóhelyeknél. A mecsetek látogatása utáni „második társadalmi fórummá” emelkedtek, az ünnepelt meddah-ok (mesélők) és kissahan-ok (mesével térítők) fő színpadává.
Utazás a Nemzetközi Kávé Világfesztivál (ICF) helyszínére. Kb. 2 órás közös helyszínbejárás, majd rövid szabadidő. Továbbutazás az Emirgan Parkba (törökül Emirgan Korusu), séta a milliónyi virág között, a Boszporusz-tengerszoros panorámájával. Csoportkép készítése a közvetlen tengerparti Ortaköy mecsetnél. Késő délutáni visszaérkezés a szállodába. A vacsora után vízipipa kóstoló lehetőség, Naszreddin Hodzsa viccekkel és további történetekkel a méltán híres isztambuli magyar atyafiakról.

5. nap: Isztambul - Budapest; Kizil Elma hívó szava…
Kései kijelentkezés után félnapos szabadidő, vásárlási lehetőség a Nagy Bazárban, illetve a helyi idegenvezető ajánlásai szerinti üzletekben. Felkészülés a hazautazásra. Pár szó Kizil Elmáról (Buda törökkori neve) Evlia Celebi tolmácsolásában. Hazarepülés a késő délutáni órákban menetrend szerint.

A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.  

UNESCO világörökségi helyszínek
Isztambul történelmi negyedei (a program során érintjük: Nagy Konstantin császár hippodroma, Hagia Szophia-templom, Kék mecset, Topkapi palota, Pantokratór-monostor)

Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:

Kapcsolódó cikkek

» Isztambul hangulata - Kovács Attila, 2021. február. 19
» Hihetetlen Isztambul... - Kovács Attila, 2018. november. 24
» Látnivalók Isztambulban: a Boszporusz palotái és villái - Etédi Alexa, 2014. február. 12
» Látnivalók Isztambulban: a Beyoglu-negyed - Etédi Alexa, 2012. december. 12
» Látnivalók Isztambulban: a Hagia Sophia - Etédi Alexa, 2012. december. 12
» Látnivalók Isztambulban: a Dolmabahce palota - Etédi Alexa, 2012. december. 03
» Látnivalók Isztambulban: a Galata-torony - Etédi Alexa, 2012. december. 01
» Látnivalók Isztambulban: a Yerebatan Ciszterna - Etédi Alexa, 2012. december. 01

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Fakultatív programok

Fakultatív Boszporusz hajózás: 25 €/ fő

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a repülőjegyet illetékkel
a szállást 4*-os belvárosi szállodában (9 perc sétára a Nagybazártól)
a félpanziós ellátást
a helyszíni közlekedést autóbusszal és hajóval
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

a borravalókat kb.: 15 €/ fő
a belépőketkb.: 50 €/ fő
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,2%
EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás 

Kötelező költségek: 

repülőtéri illeték, az útlevélnek a hazautazás dátumához képest min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie), belépők.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

A Turkish Airlines menetrend szerinti járatával.

Várható menetrend (változható)
Turkish Airlines

Budapest - Isztambul Indulás:0900 Érkezés:1210
Isztambul - Budapest Indulás:1835 Érkezés:1935

A menetrend változtatás jogát a légitársaság fenntartja. 

Étkezés: 

félpanziós ellátás 

A területről: 
Törökország kultúrája az ország különleges, európai-ázsiai fekvésének és történelmének köszönhetően igen változatos, ötvözi a keleti és a nyugati tradíciókat. Földrajzi fekvésének köszönhetően az ország mind politikailag, mind gazdaságilag fontos stratégiai pontnak számít.
Időjárás: 
Törökország régióinak éghajlata igen változatos. Az égei- és földközi-tengeri területeken mediterrán éghajlat a jellemző, enyhe, esős telekkel, meleg, száraz nyarakkal. Az átlagos maximum hőmérséklet a nyári hónapokban 33-34 C°, télen a hőmérséklet nem süllyed 8-10 C° alá.[20] A csapadék átlagértéke 580 és 1300 milliméter között váltakozik. A fekete-tengeri területek csapadékban gazdagok, 1400 milliméternyi átlaggal, nedves szubtrópusi éghajlattal. A régió keleti részein enyhébb az időjárás, nyugaton szárazabb. A középhőmérséklet télen 7 C°, nyáron 23 C°
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!