13 napos körút Etiópiában

Óriáskörút Etiópiában - Észak és Dél a tányérszájú Mursi asszonyokkal

13 napos körút Etiópiában

Etiópia Afrika második legmagasabban fekvő országa Lesotho után, hiszen területének kb. a fele több mint 1200 m magasan fekszik. Megcsodálhatjuk az Etióp-magasföld hullámos fennsíkját, amelyből 4000 métert meghaladó csúcsok emelkednek ki. Északkeleten Danakil-mélyföld félsivatagi vidékében, délkeleten az óceán felé fokozatosan alacsonyodó, bazalttal borított szomáli lépcsővidékében gyönyörködhetünk.

Alapár tartalmazza

BBP biztosítást, közlekedést külön busszal, hajóval, elhelyezést középkategóriájú (kb. 3-4*-os) szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban, reggelivel, magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezetőt indulástól érkezésig. A valutaárfolyam változások az árakat módosíthatják. z út árai 1 EUR = 315 Ft, 1 USD = 285 Ft árfolyamig érvényesek.

Alapár nem tartalmazza

A repülőjegyet és a reptéri illetéket, fakultatív programokat, útlemondási biztosítást, vízumot, személyes jellegű költségeket (pl. borravaló, hordár, ital, telefon), belépőket, étkezéseket.

Hossz: 
13 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum 18 fő
Program: 

1. nap: Budapest – Addis Abeba
Elrepülés Budapestről egy átszállással Addis Abebába. Érkezés az éjjeli órákban, transzfer a hotelbe, a szálláshely elfoglalása.
 
2. nap: Addis Abeba – Bahir Dar
Reggeli, majd transzfer a repülőtérre, és elrepülés Bahir Darba. Érkezés után indulás a Tana-tóhoz, Etiópia legnagyobb tavához, amely összeköttetésben áll a Kék-Nílussal. Hajókázás a tavon, ahol megtekintjük a tóba benyúló félszigeten fekvő Ura Kidane Mihret és Azwa Mariam kolostorokat, amelyek falait vallási témájú színes freskók díszítik. Itt található Etiópia legrégebbi nyelvén (geez) íródott Biblia. A tó kis szigetein több száz éves keresztény kolostorok magasodnak, az itt élő szerzetesek kávétermesztésből tartják fenn magukat. Délután indulás Bahir Dartól délnyugatra fekvő kis városba, Tiss Abay-ba, ahol egy 20 perces séta után elérjük a Kék-Nílus vízesést. A tóból kizúduló hatalmas víztömeg a világ leghosszabb folyójaként hatezer kilométert tesz meg a Földközi-tenger torkolatáig. Visszautazás Bahir Darba. Vacsora. Szállás Bahir Darban.
 
3. nap: Bahir Dar – Gondar
Reggeli után utazás Gondarba, amely Etiópia fővárosa volt a XVII. és XVIII. században. A birodalom uralkodói több mint 200 év alatt tucatnyi palotát építettek a városban. A Királyi Negyedet ma is magas kőfal zárja körül. Látogatás a „királyi városban”: Fasilades király fürdője, Debre Berhan Sillassie temploma, amely Iyasu király idején épült, a belső falak textilre festett bibliai jelenetekkel vannak díszítve, a mennyezet pedig vastag gerendákból áll, amelyekről szárnyas angyalok lógnak le. Vacsora. Szállás Gondarban.
 
4. nap: Gondar – Simien Nemzeti Park – Gondar
Reggeli a szállodában, majd egésznapos kirándulás az UNESCO Világörökség részét képező Simien Mountains Nemzeti Parkba. Az Etióp-magasföldön, 220 km2-en elterülő nemzeti parkban található a 4620 méteres Ras Dashan hegy, amely az ország legmagasabb pontjának számít, a kontinensen pedig a negyedik. A park számos ritka fajnak ad otthont, ilyen az etióp farkas, más néven az abesszíniai róka, a dzseláda pávián, az abesszin kőszáli kecske, itt fészkel több mint 50 madárfaj, köztük a szakállas saskeselyű. A növényvilágnak is több ritka faja megtalálható a csenkeszek, a hangafélék, a liliomfélék és a lobéliák közül. A park elsősorban a mintegy ezer egyedből álló abesszíniai kőszáli kecske-állomány megőrzésére jött létre, ezek a vadkecskék ugyanis a világon sehol másutt nem találhatók meg. A nemzeti park lenyűgöző természeti látványosságai a vízfolyásokkal és szurdokokkal szabdalt hegyvonulatok, amelynek oldalai meredeken zuhannak alá a füves puszták és széles folyóvölgyek felé. Visszautazás Gondarba a késő délutáni órákban. Vacsora, szállás Gondarban.
 
5. nap: Gondar – Lalibela
Reggeli után transzfer a repülőtérre és elrepülés Lalibelába, melyet sokan „Afrika Petrájának” is neveznek. A történelmi, vallási és kulturális emlékekben gazdag település a XII. századi kézzel faragott föld alatti sziklatemplomairól nevezetes. Összesen 11 templomot vájtak a kőkemény gránitsziklába Lalibela király idején, akiről a város a nevét kapta. Érkezést követően az első (északi) templomcsoportot keressük fel. Itt található a Bet Medhane Alem templom, amelyben a Lalibela kereszt van elhelyezve, a Bet Maryam templom, mely a legrégibb az összes Lalibela környéki templom közül, a Bet Golgota, ahol Lalibela császár sírja is található. Délután a Jordán folyótól északkeletre fekvő ősi templomcsoport megtekintése (második csoport), amely ma az UNESCO Világörökség részét képezi. Itt található a Bet Amanuel, ami az egykori főkápolna lehetett, a Bet Merkorios, mely korábban valószínűleg börtönként funkcionált, illetve a Bet Gabriel-Rufale, mely a régészek feltételezése szerint egykor az uralkodó palotája volt. Vacsora. Szállás Lalibelában.
 
6. nap: Lalibela – Axum
Reggeli után transzfer a repülőtérre és elrepülés Axumba, Etiópia ősi fővárosába. Meglátogatjuk a Régészeti Múzeumot, és a Sioni Mária katedrálist, amelyről úgy hiszik, hogy itt tartják az eredeti frigyládát. Délután meglátogatjuk a Sztélék mezejét, amely a IV. században keletkezett és az UNESCO Világörökség része, valamint Kaleb és Gebre Meskel királyok sírhelyeit és palotaromjait (V-VI. század). Ezenkívül megnézzük a legendás Sába királynő rezidenciáját (i. e. IX. század). Vacsora. Szállás Axumban.
 
7. nap: Axum – Addis Abeba
Reggeli, majd transzfer a repülőtérre és elrepülés Addis Abebaba. Érkezés után városnézés: a Nemzeti Múzeum és a Szentháromság katedrális megtekintése. Vásárlási lehetőség, szabadidő. Vacsora. Szállás Addis Abebaban.
 
8. nap: Addis Abeba – Tiya – Arba Minch
Reggeli, majd utazás Arba Minch-be. Útközben megálló Tiya-ban, az UNESCO Világörökség részét képező romoknál, melyek Etiópia legrégebbi civilizációiról tanúskodnak. Érkezés Arba Minch-be a délutáni órákban. A szálláshely elfoglalása. Vacsora. Szállás Arba Minch-ben.
 
9. nap: Arba Minch – Kosno – Jinka 
Reggeli után utazás Jinkába. Út közben megálló Konsoban, ami gyönyörű teraszos dombjairól és arról nevezetes, hogy a helyiek a sírjaikat fa totemekkel díszítik. Ezt követően utazás a Weito-völgyön keresztül Jinkába. Vacsora. Szállás Jinkában.
 
10. nap: Jinka – Mago Nemzeti Park – Mursi és Ari törzs
Reggeli, majd utazás Etiópia legfiatalabb nemzeti parkján, a Mago Nemzeti Parkon keresztül a Mursi törzs területére. Az itt élők arról ismertek, hogy a nők alsó ajkát hatalmas tányérokkal nyújtják meg, amely a szépség szimbóluma: minél nagyobb a tányér, annál szebb a viselője. Ezután az Ari törzs falujába látogatunk. Visszautazás Jinkába. Vacsora. Szállás Jinkában.
 
11. nap: Jinka – Key Afer piac – Arba Minch
Reggeli, majd utazás Arba Minch-be, útközben megálló a Key Afer piacnál, ahol a Benna, Tsemay és Ari törzsbeliek kínálják portékjukat. Utazás Konso teraszos táján és az Omo-völgyön keresztül, ahol különböző népek élnek megőrizvén saját ősi kultúrájukat. Vacsora. Szállás Arba Minch-ben.
 
12. nap: Arba Minch – Addis Abeba
Reggeli, majd utazás a Dorze nép vidékén keresztül Addis Abebaba. Útközben láthatjuk a tökéletesen méhkas alakú bambuszházakat, a termékeny banánföldeket és a színes helyi termékeket. Érkezés Addis Abebaba. Este búcsúvacsora egy tradicionális etióp étteremben. Éjfél körül transzfer a repülőtérre.
 
13. nap: Addis Abeba – Budapest

A kora hajnali órákban elrepülés Budapestre egy átszállással. Érkezés Budapestre.

További információ

Kapcsolódó cikkek

» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András, 2016. október. 17
» Tájak a Baktértő alatt... - Kovács Attila, 2016. szeptember. 16
» Namíbia csodálatos tájai és vadvilága - Kovács Attila, 2016. augusztus. 11
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila, 2016. május. 13
» Lányok a parketten- női bicikli - Fóti Lázár, 2016. április. 26
» Egyiptom - Kovács Attila, 2016. február. 21
» A Természet csodái - a nagy állatvándorlás - Kovács Attila, 2015. szeptember. 28
» Bringával Afrikán át - Fóti Lázár, 2015. szeptember. 15
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

BBP biztosítást, közlekedést külön busszal, hajóval, elhelyezést középkategóriájú (kb. 3-4*-os) szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban, reggelivel, magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezetőt indulástól érkezésig. A valutaárfolyam változások az árakat módosíthatják. z út árai 1 EUR = 315 Ft, 1 USD = 285 Ft árfolyamig érvényesek.

Alapár nem tartalmazza: 

A repülőjegyet és a reptéri illetéket, fakultatív programokat, útlemondási biztosítást, vízumot, személyes jellegű költségeket (pl. borravaló, hordár, ital, telefon), belépőket, étkezéseket.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy (nemzetközi és belső).
Repülőtéri illeték.
Vízumdíj.
Útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

A belépőket és a programban feltüntetett étkezéseket (vacsorák) szolgáltatásaink nem tartalmazzák, ezek a helyszíni szolgáltatóknak fizetendők.  Ára: kb. 265 USD +/- 5%

Borravaló: ajánlott 4 USD/fő/nap 

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Felszerelés ajánló

Pénz: USD-t érdemes vinni. Az árviszonyok a magyarnál olcsóbbak. Közbiztonság: átlagos. Forgalmas helyeken lopásveszély. A meglátogatandó helyek egyébként biztonságosak, európai turisták által rendszeresen látogatottak.
Feszültség: 220 V körül. Európai dugaszok általában használhatók, de javasolt világadapter beszerzése.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő repülőjárattal.

Szállás: 

Elhelyezés középkategóriájú szállodákban, 2 ágyas fürdőszobás szobákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz.
A területről: 
Etiópia Afrika második legmagasabban fekvő országa Lesotho után, hiszen területének kb. a fele több mint 1200 m magasan fekszik. Központi része a 2500 m magas Etióp-magasföld hullámos fennsíkja, amelyből 4000 métert meghaladó csúcsok emelkednek ki. Északkeleten fekszik a Danakil-mélyföld félsivatagi vidéke, délkeleten az óceán felé fokozatosan alacsonyodó, bazalttal borított szomáli lépcsővidék határolja. Az ország legmagasabb hegyei: Ras Dashen 4620 m, Talo (4413 m), Guma Terara (4231 m) és Guge (4203 m). Etiópiában számos ma is működő vulkán található. Az ország fővárosa, Addisz-Abeba is 2370 magasan fekszik. Az országnak 5328 km határa van. Dzsibutival 349 km, Eritreával 912 km, Kenyával 861 km, Szomáliával 1600 km, Szudánnal 1606 km közös. Az ország legjelentősebb folyója a Nílus egyik forrásága, a Kék-Nílus. A Nílus vízrendszeréhez tartoznak még a Sobat, az Atbara és a Tekeze folyók is. Az Indiai-óceánba ömlik a Jubba és mellékfolyója a Shebelle. Lefolyástalan területek vizeit gyűjti össze az Omo és az Avas (Awash). Etiópia legnagyobb tava a Tana-tó. Az ország legnagyobb krátertava a Shala, a Langano pedig a legmagasabban fekvő tó. A száraz területeken számos sós tó fekszik, legjelentősebb az Abbé-tó. Etiópiához tartozik a Turkana-tó kisebb, északi része is.
Időjárás: 
Száraz évszak, reggel-este 10-16, napközben 25-30 C fok körül.
Vízum: 
Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Etiópiába. A vízum az esetleges kényelmetlenségek elkerülése érdekében ajánlatos még a kiutazás előtt beszerezni, de az országba való megérkezéskor a repülőtéren is felvehető. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és a kérelemhez 1 db fényképet kell mellékelni.
Biztosítás: 
A részvételi díj tartalmazza a baleset, betegség poggyászbiztosítást.
Egészségügyi tudnivalók: 
A higiéniás viszonyok az európainál gyengébbek. Csapvíz nem iható. Sárgaláz ellen oltás kötelező, malária ellen tabletta, szúnyogcsípés ellen spray javasolt. Az egészségügyi előírásokról helyi partnereink megkérdezése alapján adtunk tájékoztatást. Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot! Cím: Budapest, IX. Gyáli u. 3/a, telefon: 06-1 476-1364, honlap: www.oek.hu
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!