Észak-Kanada és Alaszka vadregényes tájain

13 napos körút Kanadában és Alaszkában

Kanada és Alaszka határvidékének északi vadonja az Aranyláz földje. Skagway vagy Dawson City fából épített városai mai is őrzik a XIX. század hangulatát. Földünk legnagyobb, nem sarkvidéki jégmezői alatt vezet utunk egészen a Világ teteje főút fordulójáig, Jack London nyomain járva.

Alapár tartalmazza

11 éjszaka szállást, színvonalas szállodákban, lodge-ok kétágyas szobákban, megadott programokat, helyszíni közlekedést, magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet illetékkel, Belépőket és a nemzeti parki illetékeket, ESTA engedélyt, útlemondási biztosítást, napi élelmiszer költsége, baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
13 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
Max: 9 fő

Szállás

Színvonalas szállodák és lodge-ok kétágyas szobáiban.

Program: 

1-2. nap: Budapest - Juneau
Indulás menetrend szerinti járattal, majd Seattle átszállással - megérkezés Juneau-ba, Alaszka fővárosába késő este. Útközben ismerkedés Jack London életével, munkásságával és az Aranyláz(ak) igaz meséivel. Rövid transzfer után megérkezés hotelünkbe.

Szállás: Driftwood Hotel ***

2. nap: „Seward jégszekrénye” – Hogyan vásárolta meg az Egyesült Államok az óriási félszigetet; Juneau, Alaszka fővárosa
Juneau az USA egyetlen tagállami fővárosa, ami csak hajón vagy repülővel közelíthető meg, hiszen minden oldalról áthatolhatatlan jégmezők veszik körbe. Séta a viktoriánus óvárosban (Juneau-ban sosem pusztított tűzvész, így eredeti állapotban maradtak meg az 1880-as évek kocsmái, aranybeváltó üzletei, templomai és bordélyházai.): South Franklin Street történelmi negyed- State Capitol – Szent Mihail orosz ortodox templom. Alaszka Állami Múzeum: Az indián és orosz idők tárlatainak megtekintése. Történetek a Bolsaja Zemlja korából, illetve Orosz-Amerika eladásának körülményeiről. Vázlatos ismertető „Alaszka ezüst kincséről”, a lazacokról.  Kora délutáni utazás a város felett uralkodó Mendenhall gleccser látogatóközpontjába. Túra a gleccser nyelvéhez, ameddig a hordalék-és jég viszonyok megengedik. Koraesti szabadprogram a kikötőben.

Éj Juneau-ban

Szállás:  Driftwood Hotel ***

3. nap: Inside Passage fjordjai - Skagway
Kora reggeli utazás az Auke Bay Ferry Terminal kikötőjébe. Felszállás hajónkra, majd elindulás északra az Inside Passage (Belső hajóút) egyik legfestőibb szakaszán. A 7 órás hajózás során feltárul Észak-Amerika legszebb fjordjainak világa: a párába burkolózott méregzöld fenyvesek, az érintetlen szigetek madár és tengeri emlős világa. A Parti-hegylánc hó és jégmezőinek fotózása „jobbról” – a Chilkat-hegyvidéké „balról”. Jó-szerencse esetén fóka és tengeri vidra megfigyelés a fedélzetről.  Elhaladás a Sullivan-sziget partjai, majd a Kakuhan-lánc gleccserei alatt.  A Chilkat-félsziget, majd a Meade gleccser hordalék-deltájának fotózása. Hajózás a Chilkoot-öböl legészakibb zugába, Skagway-be. Partraszállás a legszebben megőrzött amerikai aranyláz városban. Skagwayből indul(t) a híres-hírhedt Whitepass Ösvény, valaha az aranyásók tízezreinek szörnyű megpróbáltatásokat hozó gyalogútja. Innen lehetett átvergődni Klondike legendás aranymezőire – így Skagway pillanatok alatt nőt ki a földből. (1897-ban a város 3 hónap alatt a semmiből – 20.000 fős településsé duzzadt, 70 kocsmával, beváltóhelyekkel és bankokkal, új életet keresőkkel, szerencsevadászokkal és mindenféle gazfickókkal.) Séta a Klondike Aranyláz negyedben.

Szállás:  Mmorning wood hotel ***

4. nap: Skagway és a Klondike aranya
Látogatás néhány aranyüzletben, majd az Öreg Városháza múzeumában: Ismerkedés az őshonos óceán menti indián törzsek életével (haida; tlingit; eyak; tanaina), majd Soapy Smith, a legelvetemültebb helyi szerencsevadász karrierjének, bűnügyeinek igaz meséjével. Az Arctic Brotherhood (Sarkvidéki Testvériség) Aranybeváltó megtekintése. Fakultatív látogatási lehetőség a híres Red Onoin Saloon-ban és kuplerájban. (Figyelem! A szerény belépti díj nem jogosít fel a XIX. századi szolgáltatások igénybevételére… kizárólag a múzeumi tárlatvezetésre.)   Látogatás Sopy Smith néhai kocsma-üzletközpontjában, majd szabadidő, vásárlási lehetőség és pihenő

Szállás: Morning Wood Hotel ***

5. nap: A White Pass & Yukon Route Railway
Séta az 1900-ban épített White Pass & Yukon vasút állomására, helyeink bebiztosítása. Indulás déli 12:30 órakor Földünk egyik legfestőibb vasútvonalán a kanadai határra. A tengerszintről induló vasút 1.000 m magasságig kanyarog a Parti-hegyláncba robbantott, keskeny nyomtávú pályán, elképesztő panorámákkal a végtelen északi vadonra. A vonatozás hossza 45 km, Fraser a kanadai határellenőrző állomás városáig. Átszállás autóbuszunkra és belépés Yukon Tartományba (Kanada).  Utazás a Klondike Higway főúton Whitehorse-ba, Yukon fővárosába, a végtelen Észak-Kanada kapujába. Útközben ismertető a Nagy-Britanniánál kétszer nagyobb méretű tartomány természetföldrajzáról, legendás ásványkincs gazdagságáról és az ide vezetett XIX. századi expedíciókról.   

Szállás: 

6. nap: Whitehorse a végtelen Észak-Kanada kapuja
Reggeli séta a Yukon partján, ismertetővel a Dunánál 3 X nagyobb vízhozamú, 3.200 km hosszú óriásfolyamb (A fehér áradat - a Yukon jelentése atabaszka nyelven) természet és vízrajzával. Séta a Hanson street tetejére, ahonnan belátható az egész város. Az Aranyláz történetének áttekintése a Mac Bride Múzeumban. Az SS Klondike lapátkerekes hajó fotózása, majd látogatás az Old Log Church Múzeumban, a világ egyetlenrönkfából épült katedrálisában (!). 2-3 órás könnyű túra a Grey Mountain-hegy oldalában, körpanorámák élvezetével. Vázlatos ismertetés a szárazföldi úton csak innen megközelíthető, szomszédos, több mint 1 millió km2 méretű NorthWest Territories vadonjáról. Séta a Yukon fából kiépített sétányán, az ódon faházas utcákon, majd szabadprogram és pihenés.

7. nap: A Klondike Higway, a Vadon főútja
Reggel 07:00 órai indulással utazás északra, a Klondike főúton. Ismertető a valaha itt élt prémvadászok életéről és a Hudson’s Bay Company működéséről. A Chugach- és St. Elias hegységek vízválasztó, illetve éghajlatválasztó szerepének megtapasztalása a terepen. Elhaladás a Nordenskjöld vadvédelmi övezet mentén, szerencsés esetben nagyvadfotózással.  Hosszabb szünet Carmacks településén, ahol Nördenskjöld folyó a Yukonba ömlik.   Utunk folytatása s Yukon partján Pelly Crossing irányába, rövid fényképszünetekkel. Megérkezés a Klondike partjára késő délután. Pihenők és rövid séták a legfestőibb pontokon. Steward Crossing-nál emlékezés az ezüst bonanza, s az itt működő ezüstbányák históriájára.  Esti megérkezés Dawson City-be, a Klondike és a Yukon összefolyásához.    

Szállás: Triple J hotel ***

8. nap: Dawson City az Aranyláz városa
Reggeli után látogatás a Jack London múzeumben. A világhírű író itt gyűjtötte A vadon szava és a Fehér agyar  élményanyagát. Dawson City „Az Észak Párizsa” 240 km-re fekszik az Északi sarkkörtől. 1896 nyarán itt, a Klondike-be ömlő Bonanza pataknál találták azokat az aranyrögöket, ami fellobbantotta a világ talán legismertebb aranylázát. Tízezrével érkeztek ide az arany igézetében élő szerencsét-próbálók, a robbanásszerűen növekedő városban sorra nyíltak az üzletek, szállodák, bankok, mulatók, sőt színházak. A városból több mint 100. millió dollár értékű aranyat szállítottak el. (!) Dawson Citynek ma 2.000 lakosa van, de Jack London korának világát megőrizték, az álomra szenderült aranyásóvárosban.Látogatás a Bonanza patak aranylelőhelyeinél, 1-2 órás fakultatív aranymosási lehetőség.Visszatérés a városba. Kimosott aranyunk beváltása… – vagy aranyrög vásárlási lehetőség valamelyik aranyboltban, majd a legnevezetesebb XIX. századi épületek megtekintése: Palota Nagyszínház, Gyémántfogú Gertie mulatója, SS Keno szállítóhajó. Látogatás a városi Aranyláz Múzeumban. Feljutás a Midnight Dome-hegy kilátópontjára, az óriásfolyam és jó látási viszonyok esetén a végtelen északi táj fotózása. Este fakultatív betérő Gyémántfogú Gertie mulatójába.

Szállás:  Triple J hotel ***

9. nap: A Top of The World főúton az athabaszka törzsek földjére
Reggeli átkompolás a Yukon bal partjára.Vezetés a festői, 108 km hosszú Világ Teteje főúton, a csak nyáron nyitva tartó kanadai-amerikai határátkelőhöz. A határ átlépése után utazás a 18 lakosú Chicken városába, úttalan utakon.Menet közben fotószünetek, ha medvék, jávorszarvasok vagy más helyi lakosok állják utunkat. Séta és fotózás Chicken városában, néhány angol jó szóra várva, ha netán látnánk valakit. Ismerkedés az Alaszkában élő indián törzsek életmódjával és néhai szállásterületeik elhelyezkedésével. Utazás a nabesna és tanana törzsek földjein, erdőin át. Átkelés a Tanana folyón, koraesti érkezéssel Tok csomópontjába. Tok több indián törzs néhai trading postja (cserekereskedő helye), ma is népszerű ellátó-hely ahol az őslakosok és az átutazók is feltölthetik készleteiket. Óriási távolságokra az egyetlen hely, ahol néhány medve- és farkas-mentes éjszakai hajlék között válogathatunk.

Szállás: Youngs Motel

10. nap: A Wrangell & St. Elias és Kluane Nemzeti Parkok hegyei
Utazás a Tanana folyó meanderező, ezernyi holtágtól csillogó völgyében. Pihenő a Border City Trading Postnál, majd búcsú Alaszkától. Yukon (Kanada) határának átlépése után vezetés Beaver Creek-be, Kanada legnyugatibb kisvárosába. Információk gyűjtése a 22.000 km2 alapterületű, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Kluane Nemzeti Park látnivalóiról.  A Kluane és a Wrangell & St. Elias Nemzeti Parkok együttesen a Föld legnagyobb nemzeti parkját alkotják. A több mint 45.000 km2 területen jégmezők, gleccserek és hegyóriások birodalma húzódik – itt található bolygónk legnagyobb, nem poláris jégsapkája. Haladás a Kluane Nemzeti Park északi határvidékén, Destruction Bay telepéig.  Rövid séták és vadlesek a Kluane Vadrezervátumban, majd a Kluane-tó partján. Közös látogatás az elárvult Silver City szellemfaluban. Utazás délre, pihenőkkel és szerencsés esetben vadfotózással. Szabadidő Haines Junctionban.

Szállás:  Stardust Motel yukon

11. nap: A Mount Logan, Kanada teteje
2 órás fakultatív repülés kisrepülőn „Kanada teteje”, az 5.959 m magas Mount Logan északi oldalán, illetve a körülötte elterülő gleccserek és jégmezők felett.  Rátérés az Alaska Higway utolsó szakaszára, átkeléssel a Yukon-platón. Visszaérkezés Whitehorse-be a koraesti órákban. Vásárlási lehetőség, opcionális közös stake búcsúvacsora.

12. nap: Hazautazás
Menetrendtől függően átszállással repülés Budapestre. Hazaérkezés a 13. napon.

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

UNESCO Világörökségi helyszínek
Kluane Nemzeti Park (természeti)

További információ

Kapcsolódó cikkek

» Téli kempingezés a kanadai vadonban - Kovács Attila, 2019. augusztus. 14
» Az USA legszebb tájain - Kovács Attila, 2021. május. 28
» Az Endeavour űrsikló utolsó útja - Kovács Attila, 2021. május. 04
» A víz csodája - Kovács Attila, 2021. május. 01
» A Bryce-kanyon csodálatos formái - Kovács Attila, 2021. április. 28
» Az ég a Mount Baker felett - Kovács Attila, 2021. április. 24
» Az éjjeli ég a hegyek közül - Kovács Attila, 2021. január. 26
» A világ legnagyobb kötélhintája - Kovács Attila, 2020. október. 18

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Koronavírus információ

Észak-Amerika:

A beutazási szabályok gyakori módosítása miatt kérjük, ellenőrizze az aktuális és hivatalos információkat a Konzuli Szolgálat holnapján! https://konzuliszolgalat.kormany.hu/

Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Honlapunkon számos ajánlat közül válogathat, de ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy akár kész útitervét segítsünk megvalósítani, írjon nekünk itt!

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Fakultatív Mount  Logan (Kanada teteje) repülés   Kb: 420 -CAD/fő (jelentkezés előre, fizetés a helyszínen)

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

11 éjszaka szállást, színvonalas szállodákban, lodge-ok kétágyas szobákban, megadott programokat, helyszíni közlekedést, magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet illetékkel, Belépőket és a nemzeti parki illetékeket, ESTA engedélyt, útlemondási biztosítást, napi élelmiszer költsége, baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy, repülőtéri illeték, belépő, nemzeti parki illeték, ESTA engedély, útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépő és a nemzeti parki illeték (helyszínen fizetendő): kb. 70 USD
Napi élelmiszer költsége: kb. 25 USD
 

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Belépő és a nemzeti parki illeték, napi élelmiszer.
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő

Kiutazási forma: 
repülő
Felszerelés ajánló

Szélsőséges időjárás, 5 -25C fok között. Réteges öltözködés, kapucnis dzseki, kényelmes edzőcipő javasolt.
Magas fokú higiénia, kultúrált tiszta környezet, jó közbiztonság. Árszínvonal Alaszkában magas, máshol európai.
Feszültség 110V, USA szabvány lapdugó.  

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerint repülőjárattal, átszállással, a helyszínen komppal, vasúttal és 10 személyes külön busszal.

Tervezett menetrend (változhat):

Június  22.  Budapest - Frankfurt  

Június  22.  Frankfurt -  Seattle    

Június  22.  Seattle -  Juneau       

Július  03. Whitehorse -  Vancouver  

Július  03. Vancouver - Frankfurt      

Július  04. Frankfurt - Budapest        

Szállás: 

Színvonalas szállodák és lodge-ok kétágyas szobáiban.

Étkezés: 
A részvételi díj ellátást nem tartalmaz.
A területről: 
Alaszka az Amerikai Egyesült Államok 49. tagállama. Fővárosa Juneau, területe 1 477 300 km2, így az USA legnagyobb állama. Lakosainak száma alapján azonban a harmadik legkisebb, az ott élők száma 627 000 fő. Népsűrűsége csak 0,42 fő négyzetkilométerenként. Neve az Alyeska ("nagy ország", "nagy föld") aleut szóból származik. Alaszka (Hawaii mellett) az USA egyik olyan állama, amely nem szomszédos az összefüggő egységet alkotó 48 tagállam egyikével sem. Keletről Kanadával (Yukon és Brit Columbia államokkal) határos, északon a Beaufort-tenger, nyugaton a Csukcs-tenger, a Bering-szoros és a Bering-tenger veszi körül, délen pedig a Csendes-óceán. A partvonal - a számtalan szigettel együtt - közel 54 700 km hosszú (apály idején). A délen húzódó szigetlánc a csaknem 200 km hosszú vulkanikus eredetű Aleut-szigetek, ahol több aktív vulkán is található, soruk egészen az Anchorage-tól nyugatra lévő Mount Spurrig húzódik. Az Alaszkai-öblöt az Alaszkai-félsziget és Aleut-szigetek választják el a Bering-tengertől.
Alaszkában található Észak-Amerika legmagasabb csúcsa, a Mount McKinley (6194 m). Egyébként a kontinens északi felének 20 legmagasabb hegyéből 17 itt van. Legjelentősebb folyói: Yukon River, Kuskokwim River, Colville River, Copper River. Alaszkában több, mint 3 millió tó található. Ezek közül a jelentősebbek: Iliamna Lake, Aleknagik Lake, Becharof Lake, Clark Lake, Minchumina Lake.
Időjárás: 
Területén szubartikus éghajlat található. Hosszú, hideg tél, és rövid, hűvös nyár jellemző. Nyáron az átlaghőmérséklet jellemzően 13 és 26 Celsius fok között alakul, télen pedig -1 és -15 fok között. Az évi fagymentes időszak átlagosan közel 100 napon át tart. Nyáron (különösen a nyári napforduló környékén) szinte folyamatosan világos van, míg télen mindössze néhány órára kel fel a nap.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!