Észak-Erdély (Keleti-Kárpátok, Moldvai-kolostorok)

5 napos buszos utazás Észak-Erdélybe

5 napos buszos körutazás Észak-Erdély nagyvárosaiba páratlan természeti szépségeket rejtő vidékein keresztül (Keleti-Kárpátok, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Máramarossziget).

Alapár tartalmazza

Az utazást légkondicionált autóbusszal,  a szállást reggelivel, kísérő idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Az útlemondási  biztosítást, a BBP biztosítást, csoportos helyi idegenvezetőt, illetve a belépődíjakat és fakultatív programokat.

Hossz: 
5 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum létszám: 35 fő
Program: 

1. nap: Debrecen – Nyíregyháza– Szatmárnémeti – Nagybánya – Koltó
Elutazás Debrecenből és Nyíregyházáról a kora reggeli órákban. Délelőtt érkezés az egykori szatmár megye székhelyére, Szatmárnémetibe.Városnéző sétánk során ismerkedünk a város nevezetességeivel: Főtér, Katolikus katedrális,Vécsey-ház, ahol a szatmári békét kötötték. Innen Máramaros székhelyére Nagybányára indulunk,útközben rövid megálló Misztótfalún, ahol Misztótfalusi Kis Miklós az erdélyi nyomdászat nagyalakja született. Az emlékház megtekintése után Nagybányára érve a főtér nevezetességeit tekintjük meg. (Szilágyi Erzsébet háza, Evangélikus templom,a szecessziós István Szálló, Szent István-torony, és a festészeti múzeum). A város másik érdekessége az európai színvonalú Ásványtani Múzeum. A meghökkentően szép és érdekes ásványritkaságok,kristályok, egyedülálló kőzetek megtekintése után továbbindulunk egy színtiszta magyar faluba,Koltóra. Látogatás az egykori Teleki-kastélyban,ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia 1847-ben a mézesheteiket töltötték. Itt született többek között a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes verse, a „Szeptember végén”. Az emlékkiállítás megtekintése után érkezés Nagybánya környéki szálláshelyünkre. (1 éj)

2. nap: Gutin-hágó – Desze - Máramarossziget– Szaplonca - Barcánfalva – Borsafüred– Borsa-hágó – Radnalajosfalva
Reggeli után a Gutin-hágón keresztül érkezünk a Mára folyó völgyébe. Itt kezdődik az igazi Máramaros,ahol a falvakban sok helyen megőrződött a népi építészet, és a színes népviselet. Itt még láthatóak a jellegzetes faházak, hatalmas faragott fakapuk, híres ortodox fatemplomok. Ezek egyikét Deszén tekintjük meg, mely hét másik Máramaros megyei fatemplommal együtt az UNESCO Világörökségrésze. Következő megállónk a Tisza mentén fekvő Máramarossziget, mely egykor Magyarország faiparának és só iparának a központja volt. Megtekintjük a híres börtönmúzeumot, a belváros számos szép épületeit, majd a falumúzeumot, mely az egyik leglátványosabb egész Románia területén.Szaploncán a vidámtemetőt látogatjuk meg,melynek festett és írott fejfáin keresztül leolvasható a falu története, rétegződése és foglalkoztatottsága. Iza folyó völgyében fekvő Barcánfalván, látogatást teszünk a Világörökség részét képező új kolostorban.A pompás épületegyütteshez egy érdekes néprajzi múzeum is tartozik. Innen Borsafüred üdülőtelepre érkezünk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Radnai-havasokra. Szállás elfoglalása Borsa, vagy Borsafüred környékén. (1 éj)

3. nap: Moldvai és Bukovinai kolostorok /Vatra Moldovita – Sucevita – Voronet
Reggeli után a Priszlop-hágón (1416m) keresztül érkezünk a moldvai kolostorokhoz, melyek XVI. sz-i eredetűek, és a Világörökség részét képezik. Európa-hírüket azoknak az egyedülálló templomoknak köszönhetik, amelyeknek nemcsak a belső falait, hanem a külső homlokzatait is gazdagon festményekkel díszítették. Első megállónk Vatra Moldovita. A viszonylag nagynak mondható települést az „ácsmesterek hazája” néven emlegetik, akiknek a mestersége nemzedékeken át máig öröklődik. A parasztházak nagy része teljesen, vagy részben ma is fából készül. A házak előtt, vagy oldalaik mentén végigfutó tornácokoszlopait, és gerendáit, most is pompásan faragott minták díszítik. Látogatás a kolostorban, melynek négyszögletes belső udvarát 65x70 m-es, vaskos,tornyokkal közrezárt falak övezik. Következő megállónk Sucevita. A falu közelében emelkedik Moldva egyik legnagyszerűbb műemléke, a suceviţai kolostor. Voroneten Szent György kolostor templomát Moldva fénykorának egyik legnevezetesebb történelmi emlékét tekintjük meg. Este szállás elfoglalása Moldvahosszúmező környékén. (1 éj)

4. nap: Moldvai és Gyimesi csángók földje
Reggeli után a Keleti-Kárpátok hegyeinek festői ölelésében az Aranyos-Beszterce folyó völgyében utazunk, majd átkelünk a Kárpátokon túlra, és megérkezünk a moldvai csángók földjére. Itt egy kis népcsoport kb. tízezer ember él nagyon elszigetelten, akik az 1700-as években szakadtak ki a magyar nemzetből, és kimaradtak az 1800-as évek elején lezajlott nyelvújításból. Éppen ezért a nyelvújítás előtti ősi magyar nyelvet beszélik.Az itt élő falvak fő vonzereje, az itt élő emberek archaikus beszédmódja. Meglátogatjuk az egyik legtipikusabb, és legkeletibb moldvai csángótelepülést, Magyarfalut, ahol találkozunk a falulakóival, megkóstoljuk a helyi ízeket, és közben népviseletbe öltözött csángók mutatják be zenéjüket és táncaikat. Majd elhagyjuk Bukovinát,és a Keleti Kárpátok gyönyörű hegyvidéki tájakon keresztül érkezünk vissza Erdélybe, a gyimesi csángók földjére. Szállás elfoglalása. (1 éj)

5. nap: Gyimesbükk – Csíksomlyó – Homoródfürdő – Székelyudvarhely - Királyhágó
Reggeli után Gyimesbükkön látogatást teszünk az ezeréves határnál (Rákóczi vár romjai, régi vasúti őrház). Csodálatosan szép gyimesi tájakon és falvakon keresztül a Fügés-tetőn (1159m) átkelve érkezünk a Csiki medencébe. Székelyföld szívében,Csiksomlyón megtekintjük a zarándok katolikus templomot. Ezen a helyen 1568 óta minden Pünkösdkor búcsút tartanak, ahová minden évben több százezer zarándok érkezik meg a világ mindentájáról. Erdély legcsodálatosabb fenyvesekkel teli hegyvonulatán a Hargitán keresztül érkezünk Homoródfürdőre, ahol a székelyek egyik legjobbízű földből feltörő borvizét kóstoljuk meg. Innen Székelyudvarhelyre a legmagyarabb városba az„anyavárosba” érkezünk, ahol a lakosság 95% - a ma is magyar. A város legújabb nevezetessége a főtéren kialakított szoborpark, mely a székely és magyar történelem nagyjainak állít emléket. Szováta, Bánffyhunyad, Királyhágó (rövid megálló),Nagyvárad útvonalon érkezés Debrecenbe, majd Nyíregyházára a késő esti órákban.

Kapcsolódó cikkek

» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2017. december. 14
» Villányi hétvége: bor és bringa - Kovács Attila, 2017. december. 13
» Pasman-sziget, Horvátország - Kovács Attila, 2017. december. 12
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2017. december. 11
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila, 2017. december. 10
» Mit tegyünk, ha fázunk?- a kihűlés veszélyei - Kovács Attila, 2017. december. 07
» A Nápolyi-öböl szigetei - Kovács Attila, 2017. december. 06
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást légkondicionált autóbusszal,  a szállást reggelivel, kísérő idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Az útlemondási  biztosítást, a BBP biztosítást, csoportos helyi idegenvezetőt, illetve a belépődíjakat és fakultatív programokat.

Kötelező költségek: 

Csoportos, helyi idegenvezetés díja.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépőjegyek: kb. 150 RON/fő

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A teljes részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Az utazás légkondicionált autóbuszokkal történik.
Ingyenes csatlakozási lehetőség: Nyíregyháza, Debrecen, Berettyóújfalu

Szállás: 

3 éjszaka szállodában és 1 éjszaka panzióban, 2 ágyas tusoló/WC-s szobában. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggeli és vacsora ellátást tartalmaz.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Erdélybe.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!