Erdélyi csúcsokon

4 napos erdélyi túra a Retyezádban

A Retyezát hegység a Kárpátok egyik gyöngyszeme. Aki egyszer eljutott ide, nem feledi el a magas csúcsokat, a füves hegyhátakat, a csillogó tavakat, a susogó fenyveseket és a megszámlálhatatlanul sokféle növényt és állatot.
A hegyimentők szerint ide csak az igazi turisták jutnak el, hiszen itt nincs felvonó, hegyi út sincs, csupán erdészutak, amelyek a hegyek lábáig vezetnek, majd apró jelzett ösvényekben vesznek el. Ide a bakancsos, hátizsákos igazi túrázók jönnek. Gyere velünk Te is és fedezd fel ezt az apró, de bámulatos hegységet!

Alapár tartalmazza

az utazást, a szállást , a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

az étkezéseket, a belépőket, a személyes költségeket és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
4 nap
Szállás: 
turistaház
Létszám: 
35-45 fő
Program: » Részletes program

1. nap: Budapest, Hátszegi-medence, Buta-szoros turisztikai központ
Utazás Budapestről a Hátszegi-medencébe kisebb megállókkal. Felkeressük a Hátszegi-medence rejtett kincseit: a római emlékeket, torzonborz falvak öreg templomait, és a híres bölényrezervátumot

2. nap: Buta-szoros turisztikai központ, Szkorota, Piule csúcs, Buta-szoros turisztikai központ
Könnyű túra a Kis-Retyezát hegységben. A Szkorota varázslatos völgyén át a hegység csúcsának megmászása

3. nap: Buta-szoros turisztikai központ, Jorgován-kő, Buta-szoros turisztikai központ
Könnyű túra a Kis-Retyezát hegységben. Túra varázslatos panorámájú Jorgován-kő csúcsához

4. nap: Buta-szoros turisztikai központ, Lázár- és Nagy-völgy, Budapest
A Lázár- és Nagy-völgy vízeséseinek bebarangolása, majd hazaút.

További információ

Kapcsolódó cikkek

» Erdély ősszel - benkovivien, 2016. december. 09
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» A Radnai-havasok: a Kárpátok ismeretlen vadonja - Kovács Attila, 2012. október. 28
» Ady Endrén jártunk - Négyesi Miklós, 2012. március. 17
» Székelyföld félreeső 'szegelete': Erdővidék - Hudanik Zsolt, 2012. február. 04
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Részletes program
1. nap Budapest, Hátszegi-medence, Buta-szoros turisztikai központ

Budapestről a kora reggeli órákban indulunk el. Reggel 5 órakor találkozunk a Hősök terén lévő homokóránál. Magyarországon, Románián keresztül érkezünk meg a Hátszegi-medencébe. Lugos után beérünk a hegyek közé. . A Ruszka-havas és a Godján hegység között kanyarog utunk az Erdélyi-Vaskapu hágójához. A gyönyörű táj és az akarnok ember mementói elképesztő ellentéttel feszülnek egymásnak. Egyre feljebb érve magunk mögött hagyjuk az elmúlt rendszer málló, romos ipari örökségét és már csak a gyönyörű táj marad. A Retyezát északi lábainál elterülő Hátszegi-medencében sok-sok hívogató látnivaló csábítja ide a látogatót. Átérve a hágón Várhelyen állunk meg. Hatalmas római romokat tártak fel itt: szinte visszaröpülünk az időben az amfiteátrum és a fórum megmaradt falai között járva. Utunkat bájos, torzborz falvak között folytatjuk már a Hátszegi-medencében. Demsus talán a legszebb és legérdekesebb templom itt. A különös formavilágú épület Románia legrégebbi ortodox temploma. Következő megállónkon, Hátszegen 1958-ban alapítottak rezervátumot a kihalás szélén álló európai bölények védelmére, ma már egy egész csordányi állat élt itt. Elképesztő belegondolni is a hatalmas állatok mellett, hogy ehhez hasonlókra vadásztak az indiánok lóról íjjal... Innét már a Kis-Retyezát csúcsai felé vesszük utunkat. A hatalmas iparvárost, Petrozsényt elhagyva már a Román-Zsil vadregényes völgyében csavargunk. Hamarosan elérkezünk a szálláshelyünkre. Gyönyörű helyen, ahol a Buta szűk sziklafalai közül a Zsilbe fut a hegyi patak pihenünk meg egy kényelmes szálláshelyen. A kalandoktól és a friss hegyi levegőtől elbágyadva pihenjük ki az utazás fáradalmait.

2. nap Buta-szoros turisztikai központ, Szkorota, Piule csúcs, Buta-szoros turisztikai központ

Korán ébreszt minket a madárcsicsergés a völgyben. Ablakot kinyitva hamar útra csábít a finom hegyi levegő. Először még buszunkkal kanyargunk egyre jobban összeszűkülő szurdok völgyben majd hamarosan elérünk a Szkorota varázslatos völgyének kapujához. Utunk a száraz völgyben halad tovább egyre feljebb. Gyönyörű szurdokban barangolunk, majd hamarosan egy mesebeli tisztásra érünk ki: a varázslatosan zöld rétből itt, mint egy templomtorony emelkedik a magasba egy 80 m magas oromszikla. A tisztásról az ösvény jobbra mászik fel a Peştera Zeicului barlang alatt és kiér a Szkorota esztenához, ahonnan bámulatos kilátás tárul elénk: alattunk az eddigi út és a Szkorota szorosa, szemben a Oszlea tömbje meredezik, felettünk a Piule gerinc sziklái varázsolják még csodálatosabbá az esztena hangulatát. Fotószünet után az egy utolsó nehezebb emelkedő után elérjük a Piule-Iorgovanu hegyvonulat csúcsát, a Piule ormát. Fentről álomszép kilátás van: a Zsil-völgye, a Retyezát ormai, alattunk a völgybe bújó esztena. Rengeteg fotó után visszatérünk szálláshelyünkre és egész napos túránk 

3. nap Buta-szoros turisztikai központ, Jorgován-kő, Buta-szoros turisztikai központ

Újabb nap és újabb kaland. Talán az egyik leglátványosabb csúcs lesz a cél ezen a napon. Jelzésük a Câmpuşel erdészháztól indul és a Jorgován tömbje alatt vadregényes erdőkben kanyarog egészen a csúcsig. A Jorgovánkő, a Piule-Iorgovanu hegyvonulat részét képezi, amely a Retyezát Nemzeti Park déli részén található karsztvidéke. Kinézete teljesen különbözik a Retyezát többi részétől, de a szomszédos Godeanu hegységtől is. A maga 2014 méterével a hegyvonulat harmadik csúcsa a Piule és Scorota csúcsok után. A környéken elképesztő karsztképződmények láthatóak, dolinák barlangok, víznyelők, búvópatakok és szorosok is. A hely legendáktól is híres, itt verekedett meg Jorgován a kedveséért egy hatalmas sárkánnyal. Ugyancsak a karsztnak tulajdonítható, hogy a Jorgovánkő körüli varázslatos növényzet is. Kellemesen elfáradva a hosszú nap után utolsó esténken finom román borokkal búcsúzunk el ettől a csodás vidéktől és elevenítjük fel az utazásunk legjobb pillanatait, felejthetetlen élményeit.

4. nap Buta-szoros turisztikai központ, Lázár- és Nagy-völgy, Budapest

Utolsó napunkon a hegység rejtett kincseit keressük fel. A Retyezát délkeleti részében található látványos vízeséseket kevesen ismerik, és a közelmúltig nem is sokan keresték fel őket. Csodálatos üstök, zúgók és játékos vízesések színezik utunkat. Ámuldozás közben nem árt az óvatosság, hogy mindenesetre legyünk óvatosak, nehogy idejekorán vagy akaratunk ellenére hűsítő fürdőt vegyünk. Rengeteg fotó és egy nagy kalandozás után visszatérünk a szálláshelyünkre és innét elindulva már csak rövid időkre állunk meg. Budapestre a késő esti órákban érkezünk meg élményekkel gazdagon és a hosszú túrák miatt kicsit fáradtan.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

az utazást, a szállást , a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

az étkezéseket, a belépőket, a személyes költségeket és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Szükséges felszerelésről: túracipő/túrabakancs, esőkabát, esőnadrág, meleg felsőruházat, túranadrág, sapka/kalap a nap ellen, elemlámpa, napvédő krém, fürdőruha.
Sportcipő nem megfelelő a túrák során! Kemény talpú túracipőre, vagy bakancsra van szükség. Ne feledd otthon a meleg ruházatot sem, mert a hegyekben még nyáron is hűvös lehet! Ha van, hozz magaddal túrabotot!
A jó minőségű túracipő, esőkabát és esőnadrág fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, mindenképpen hozz magaddal! Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz! Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad!

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 
A részvételi költség reggelit tartalmaz. Az egyéb étkezés önellátó, de mindennap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a mászások során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra.
Csomagolás: 
A túrák során a kisebb, kb. 30 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, a pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet tudsz pakolni. Javasoljuk, hogy nagyobb táskába pakold a holmid többi részét ami a szálláson marad.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Romániába
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Korhatár: 
12 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
láz,- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!