Bélesi-tó - Kajakkal, bakancsban a Bihari-havasokban

4 napos bakancsos, kajakos kaland Erdélyben

Izgalmas és rendhagyó csavargást tervezünk a májusi hosszú hétvégén. Nincs szükséged szabadnapra, nem kell napokat utazni, csak a jó kedvedre és kényelmes bakancsodra lesz szükséged. Három napra ellógunk a Bihari - havasokba, ahol két napot kajakozunk a Keleti-Kárpátok legnagyobb taván, és egy napot pedig bakancsban túrázunk a Pádis-fensíkon. Fenyvesek, havasok, a nyár eleji vadvirágok, rétek, csudaszép evezés.

Alapár tartalmazza

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Étkezéseket, az utazást egyénileg, vagy kisbuszban (kisbuszban 10.900 Ft/fő), a szállásdíjat: 15 €/fő/éj- házakban 2 -3 ágyas szobákban. A részvételi/kölcsönzési díjon felüli költségeket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni.

Hossz: 
4 nap
Szállás: 
kemping
Létszám: 
a túra 8 fő részvételével indul.

Nehézség:

Az időjárás lehet az egyetlen barátságtalan tényező. A túra nem igényel komoly fizikai felkészülést.

Program: 

Erdély - Bélesi - tó / Pádis - fensík

Találkozó: A vidám kisbusz utasainak  22. a délutáni órákban a Római parton. Az egyénileg érkezőknek 23 - án, Gyálukaluluj kis településén a 9 órakor.

Első nap:
A délutáni órákban találkozó a kisbusz utasainak, majd utazás, sztorizgatás és zene minden mennyiségben. A határátlépéshez érvényes új típusú személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges.
A tervezett érkezés a késő esti órákban Gyálukaluluj kis falvába ahol vendégházban töltjük az éjszakát. Természetesen megünnepeljük érkeztünket, és megkóstoljuk a helyi szilvapálinkát.

Második nap:
Bepakolunk kajakjainkba, felmálházzuk kedvenc kis járgányainkat és nekivágunk a tónak. Az első napi evezésen a tó alsó ágában fogunk csavarogni, belapátolva kisebb kis ágakba. Utunkat hatalmas fenyvesek szegélyezik, a mintegy 13 kilométeres etapon. Útközben megállunk, rövidebb pihenőkre, elfogyasztjuk elemózsiánkat, és az este már Jósikafalva rétjei alatt ér minket utol. Az éjszakát itt töltjük vendégházban. Este szeretnénk egy nagy tüzeskedős, sütögetős estet csapni Veletek, illetve házigazdánkkal, és elmaradhatatlan jóbarátunkkal, a szilvapálinkával.

Harmadik nap:
Reggeli vásárlás, és szendvics készítés után nekivágunk újra a víznek. A mai napon a tó északi ágában fogunk evezni. Ez az ág szélesebb, és tájképileg változatos látványt ígér. Az elmaradhatatlan fenyvesek, rétek, a tavasz illata és néhány kiló pogácsa teszi fel az pontot arra a bizonyos betűre.
A délutáni órákban megérkezünk Felsőgyurkuca kis falvába, ahol az éjszakát töltjük.
Korai fekvés, mert másnap hegymenetre vált csapatunk.

Negyedik nap:
Reggeli után nekivágunk a közeli Pádis egyik legimpozánsabb völgyének.
A mai napon szereznünk kell egy rekettyést...
Kocsiba pattanunk és meg sem állunk Havasrekettye varázsos kis falvába. Utunk erdőkön keresztül vezet fel ezer méter fölé. Innen túrázunk fel terveink szerint a Menyasszony fátyla vízeséshez, majd onnan tovább a Fehér-sziklákhoz. A túra nem túl nehéz, de közel 20 km lesz a táv. Az esti órákban járgányaikba pattanunk és irány kis hazánk székesfővárosa Budapest.
Érkezés a késő esti órákban.

További információ

Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...

Kapcsolódó cikkek

» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Középkori templomok útja - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Ady Endrén jártunk - Négyesi Miklós, 2012. március. 17
» Székelyföld félreeső 'szegelete': Erdővidék - Hudanik Zsolt, 2012. február. 04
» Balaton-felvidék kerékpártúra - Az ősz legszebb fényei - Kovács Attila, 2018. május. 23
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Étkezéseket, az utazást egyénileg, vagy kisbuszban (kisbuszban 10.900 Ft/fő), a szállásdíjat: 15 €/fő/éj- házakban 2 -3 ágyas szobákban. A részvételi/kölcsönzési díjon felüli költségeket a helyi szolgáltatóknál kell fizetni.

Helyszíni költségek leírása: 

Szállásdíj kb. 15 €/fő/éj- házakban 2 -3 ágyas szobákban.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!
 

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Felszerelés ajánló

Nappali öltözet - Esőkabát, esőnadrág, gumicsizma, vízálló szandál, papucs, sportcipő, bakancs - évszaktól függően hosszú-, rövidujjú pólók, polárkabát, kényelmes rövid-, hosszúnadrág , fürdőruha, fehérnemű, zokni

Nap ellen - napszemüveg, napvédő-krém, ajakír, sapka, kendő, hosszú ujjú világos póló, ing, nadrág

Tisztasági csomag - Törülköző, szappan, fogkefe, fogkrém, kontaktlencse-folyadék, -tartó, dezodor, testápoló, borotva, -hab, WC-papír, papír zsebkendõ, cuccok a „tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzésért”, hajcsat, hajgumi csipesz, ruhaszárító kötél, ruhacsipesz, kis ásó – ha nem lenne angol vagy pottyantós WC a közelben

Egyebek - zseblámpa, fejlámpa, gumipók, kötél, kis táska, hátizsák, szemüvegtok, tű, cérna, olló, körömcsipesz, szemöldökcsipesz (szálka, kullancs), távcső, fényképezőgép, igazolvány, toll, jegyzettömb, útinapló

Elsősegély, gyógyszerek alapvető gyógyszerek, elsősegély ellátását biztosító eszközök nálunk is lesznek, de mindenképpen gondold végig egyéni szükségleteidet:szúnyogriasztó; kenőcs rovarcsípésre, égésre; láz- és fájdalomcsillapító (fej, fog, torok, hasgörcs, stb.); gyógyszer hasmenés, allergia, magas vérnyomás ellen; fertőtlenítő jód, sebbenzin, kötszer, sebtapasz, szemcsepp, orrcsepp
 

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Egyénileg, vagy a Vidám Kisbuszban. Busz költsége: 10.900.- Ft/fő (helyek korlátozott létszámban)

Szállás: 

A túra során vendégházakban töltjük az éjszakákat. Természetesen ha sátorban aludnál, arra is van lehetőség.  Kemping felszerelésről mindenki maga gondoskodik.

Étkezés: 
Túránk önellátó. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni alapélelmiszereket. Általában naponta, kétnaponta megállunk bevásárolni, a magyarországi árakkal megegyező árakon. Ha főzni szeretnél kis gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket hozz magaddal! A túra során több helyen meg fogunk állni vendéglőknél.
A területről: 
Az 1050 méteres tengerszint fölötti magasságban található Bélesi-tó(másnéven: Jósikafalvai-tó) egy, a Gyalui-havasokban elhelyezkedő mesterséges víztározók közül, mely a Pádisi fennsíkról eredő Meleg-Szamos vizét duzzasztja fel. Története 1978-ig nyúlik vissza, amikor elkezdték a gát építését. A 93 méter magas, 420 méter széles völgyzáró kb 230 millió köbméter vizet képes maga mögé utasítani 835 hektár területen. A tó leghosszabb ága 22 km de e mellet még egy 7, illetve egy 2 kilométer hosszú mellékággal is büszkélkedett. Mélysége néhol eléri a 130-140 métert. A Béles nevű település hajdan a most víz alatt álló völgy mélyén terült el. A katlan szélessége néhol alig érte el a 20-25 métert. A '70-es évek végén a falut lebontották, a lakosokat felköltöztették a közeli hegy tetejére. Egyedül a templom maradt állva, mely egy dombra épült. Nyáron, alacsony vízállás esetén a tornya kilátszott a vízből néhány évvel ezelőttig, amikor ugyanis a víz nyomásának következtében összerogyott.
Időjárás: 
Az éghajlat hegyvidéki. A hajnalokon még fagyhat is. Csapadékra bármikor lehet számítani.
Csomagolás: 
A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!