Ecuador overland - Aktív ökotúra az egyenlítőnél

16 napos Ökotúra az Amazonas-medencében, overland az Andok tűzhányóinál

Hiába Ecuador az Andok legkisebb országa, nem találunk még egy olyan területet, ahol ennyire közel fekszik az Amazonas dzsungele az Andok hegyeihez. Az indián őslakók hagyományai keverednek a spanyol gyarmati múlttal, a páratlan gazdagságú nemzeti parkok jól megférnek a gyönyörű koloniális városokkal.

Alapár tartalmazza

Az utazást expedíciós járművel, terepjárókkal és motorcsónakkal.
8 éjszaka szállást szállodákban.
3 éjszaka szállást a Yarina öko-lodge-ban, Amazóniában.
2 éjszaka szállást menedékházban a Chimborazo és a Cotopaxi Nemzeti Parkokban.
1 éjszaka szállást vendégházban, a Quilotoa-krátertónál.
14 reggelit, 9 ebédet és 7 vacsorát.
A Baraka túravezetését.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és reptéri illetéket, Az italokat az ebédek és vacsorák során.
A további étkezést.
A belépők és fakultatív programok árát.
A borravalókat és személyes kiadásokat.
A poggyász- és balesetbiztosítást.

Hossz: 
16 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
15-30 fő

Nehézség:

Utazásunk nem tartalmaz hosszú és fáradságos gyalogtúrákat, a legtöbb nem megerőltető. Két túránk (Chimborazo és Cotopaxi alaptáborok) azonban nagy magasságban vezet 4800-5000 m körül. Ezek távolsága és szintemelkedése csekély, de a nagy magasság okozta oxigénhiány jelentősen csökkenti teljesítőképességünket. Ettől függetlenül ebben a magasságban is teljesíthetőek a túrák azok számára, akik rendszeresen szoktak túrázni vagy sportolni. A nagy magasság miatt szerencsés a program felépítése, mivel a Chimborazo és Cotopaxi túrák előtt sok időt eltöltünk nagy tengerszint feletti magasságban, ami nagyban segíti akklimatizálódásunkat. Bármely túránk kihagyható, ebben az esetben általában a szálláson maradhatunk. A Cotopaxi megmászására induló fakultatív programunk technikailag és fizikálisan is nehéz. Kizárólag kiváló erőnlétű, magashegyi tapasztalatokkal rendelkező, kellő elszántságú résztvevőknek ajánljuk. A túra közben elengedhetetlen a hágóvas, a beülő és a kötél használata. A kis létszámú csoportot helyi hegyivezető kíséri, akinek jogában áll akár a túra első részében is visszafordítani azokat a túrázókat, akik fizikális és/vagy mentális erőnlétét nem tartják elegendőnek a csúcs eléréséhez. Fontos információ, hogy a magyarországi biztosítók kockázatvállalása nem tartalmazza a hegymászást ilyen magasságba, tehát baleset esetén nem nyújtanak segítséget. Az irodánk által ajánlott biztosítások 5600 méteres magasságig érvényesek. A Napo folyó raftingtúráján a részvétel feltétele az úszni tudás. A program során nem szükséges az előzetes kajakos vagy evezős tapasztalat. Az utazás 10. napján szervezett kerékpártúra nehézsége közepes. Az útvonal nagyrészt földutakon vezet és néhány emelkedőt is le kell küzdenünk.

Program: » Részletes program

1. nap: repülés Amszterdamon keresztül Quitóba.
2. nap: egész napos városnézés Quitóban.
3. nap: utazás az Amazonas-medencében a Yasuni Nemzeti Parkba.
4. nap: egész napos dzsungeltúra a Yarina öko-lodge környékén. (*)
5. nap: a Tucán-ösvény végigjárása (*), majd látogatás egy indián családnál.
6. nap: utazás Tena városába.
7. nap: egész napos raftingtúra a Napo folyón.
8. nap: látogatás a Pastaza-kanyonban, majd szabadprogram Banos városában.
9. nap: gyalogtúra a Sangay Nemzeti Parkban, majd választható aktív programok: canopy, canyoning, via ferrata, buggy.
10. nap: utazás a Chimborazo vulkánhoz, majd fakultatív kerékpártúra (***).
11. nap: gyalogtúra először a San Juan-kanyonban (*), majd a Chimborazo elretolt alaptáborába (***).
12. nap: utazás a Quilotoa-krátertóhoz, majd gyalogtúra. (**)
13. nap: gyalogtúra a Cotopaxi Nemzeti Parkban. (****) Fakultatív csúcsmászás.
14. nap: rövid túra a Cotopaxi oldalában, majd utazás Quitóba.
15. nap: délelőtt szabadprogram Quitóban, majd repülés Európa felé.
16. nap: repülés Amszterdamon keresztül Budapestre.

További információ

Kapcsolódó cikkek

» A világ 10 legcsodálatosabb helyszíne - Etédi Alexa, 2013. május. 15
» Patagónia hívó szava - Kovács Attila, 2018. május. 15
» Patagónia hegyei között - Kovács Attila, 2018. január. 13
» Az Iguazú-vízesés - Kovács Attila, 2018. január. 06
» Vonatozás a Machu Picchu-hoz - Kovács Attila, 2017. október. 20
» Chile hihetetlen tájain... - Kovács Attila, 2017. október. 02
» Rio de Janeiro egyedülálló szépsége - Kovács Attila, 2017. május. 29
» Az Altiplano-fennsík - Kovács Attila, 2017. május. 15
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Részletes program

1. nap Budapest – Amszterdam – Quito (szállás: szálloda, étkezés: a repülőn szokásos)
A kora reggeli órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről menetrendszerinti járattal először Amszterdamba, majd onnan Ecuador felé. Az időeltolódásnak köszönhetően még ezen a napon, a délután folyamán meg is érkezünk az ország fővárosába, Quitóba. Az Egyenlítőtől csupán 22 kilométerre délre fekvő város 2850 méter magasan, a Chillos folyó völgyében épült, amely egészen az Amazonas-medencéig húzódik. Quito hiába fekszik közel az Egyenlítőhöz és az Amazonas dzsungeléhez, mégis jellegzetesen hegyvidéki város. A repülőtérről az új városrészben található szállodánkba utazunk, majd a nap hátralévő részét szabadprogram keretében pihenéssel vagy egy nagy sétával tölthetjük. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2. nap Quito (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
Ezt a napot teljes egészében Quitóban töltjük városnézéssel. Mivel kevesen mondhatják el magukról, hogy két lábbal álltak már az Egyenlítő vonalán, ezért mi elsőként ide látogatunk. Készítünk néhány remek fotót, majd Quito Óvárosába utazunk, amely megtalálható az UNESCO  Világörökségek között. A városrész utcái hullámvasút-szerűen követik a domborzatot, és két oldalt nagyszerűen megőrzött, sárgára, kékre vagy épp rózsaszínűre festett épületek sorakoznak. Quito Dél-Amerika egyik legnagyszerűbb koloniális városa, így sok szépséget tartogat számunkra. Az Óváros után a Függetlenség teret keressük fel, ahol az Elnöki Palota és a város legnagyobb katedrálisa áll, valamint a híres La Compania templom, amely a barokk legszebb példája Dél-Amerikában. A közös városnézés után arra is lesz lehetőségünk, hogy szabadprogram keretében, egyénileg ismerkedjünk tovább Quito központjával. Az esti órákban érkezünk vissza a szállodánkba.

3. nap Quito – Coca – Yarina lodge (szállás: bungalók, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Reggel elhagyjuk Quito városát és egy minden szükséges felszereléssel ellátott expedíciós járművel indulunk útnak az Amazonas-medence felé. A napunk legnagyobb része utazással telik, amelynek során átkelünk az Andok mély völgyekkel szabdalt hegyvonulatain. Sűrű esőerdőben és magas hágókon át haladunk, miközben egyre távolabb kerülünk a civilizációtól. A Quijos folyó mentén haladunk; közben átkelünk az Egyenlítő képzeletbeli vonalán. Délidőben expedíciós járművünk saját konyháján elkészítjük az ebédünket, majd folytatjuk utazásunkat. Délután érkezünk a Napo és Loca folyók torkolatánál épült Coca városához, ahol véget ér az út. Innen már csak vízi úton, motorcsónakokkal tudunk tovább utazni a dzsungel mélyébe. Hátrahagyjuk járművünket és motoros kenukba szállunk, hogy a Napo folyón közelítsük meg szálláshelyünket, a Yarina öko-lodge-ot. A szállásunk helyszíne ideális az ökotúrázás szempontjából, hiszen az elsődleges esőerdő közepén, Földünk egyik leggazdagabb biodiverzitású területén fekszik, az UNESCO védelme alatt álló Yasuni Nemzeti Park közelében. Itt egy viszonylag kis területen például több fafaj található, mint egész Észak-Amerikában összesen. A lodge munkatársai ráadásul aktívan részt vesznek az esőerdők élővilágának megőrzésén a hozzájuk tartozó mintegy 550 hektárnyi természetvédelmi területen. A szállásaink színvonalas, kétszemélyes bungalókban lesznek, amikben egymás után három éjszakát töltünk. A vacsora után rögtön egy izgalmas kajmán-lesen vehetünk részt.

4. nap Yarina lodge – Amazónia – Yarina lodge (szállás: bungalók, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
A reggeli után kenukba szállunk és a kanyargós Manduro folyón evezve közelítjük meg a mai dzsungeltúránk kiindulópontját. Végigjárjuk a környék egyik legizgalmasabb ösvényét, ahol a vezetőnk számos érdekes növényre, fára és gyógynövényre hívja fel a figyelmünket. Táv: 4 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (*) Ebéd után néhány órás sétával körbejárunk egy gyönyörű tavat, miközben az indián vezetőnk folytatja érdekes történeteit az esőerdő rendkívül gazdag növény és állatvilágáról. Kis szerencsével láthatunk tapírokat, vízi disznókat, majmokat és a Dél-Amerikára oly jellemző hatalmas, színpompás papagájokat. Táv: 5 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (*) A késő délutáni órákban érkezünk vissza a szállásunkra, ahol megvacsorázunk. Sötétedés után ismét egy erdei sétán vehetünk részt, amelynek során a dzsungel éjszakai életével ismerkedhetünk meg.

5. nap Yarina lodge – Amazónia – Yarina lodge (szállás: bungalók, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Ezt a napunkat ismét Amazónia dzsungelében töltjük. A nevezetes Tucán-ösvényt járjuk végig, ahol nagy eséllyel figyelhetünk meg jónéhányat az itt élő 350 madárfaj közül. A kirándulásunkat egy tónál fejezzük be, ahol fapallókról különböző érdekes halakat láthatunk. Táv: 8 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (*) Ebéd után kipróbálhatjuk a pirana halászatot, majd kenukba szállunk és látogatást teszünk egy indián családnál. Megmutatják (és persze ki is próbálhatjuk) a fúvócső használatát, majd megnézzük a kertjüket, ahol banánt, kakaót, kávét, chilit és sok számunkra egzotikusnak számító növényt termesztenek. Délután visszatérünk a Yarina Lodge-ba, a szállásunkra.

6. nap Yarina lodge – Coca – Tena (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
Elhagyjuk a Yasuni Nemzeti Park melletti szállásunkat és motoros kenukkal Coca városába utazunk. Itt lesz egy kis időnk arra, hogy szabadprogram keretében szétnézzünk a városban és a helyi piacon, majd beszállunk expedíciós járművünkbe és Tena városa felé indulunk. Utunk Ecuador legnagyobb természetvédelmi területén, a Sumaco Galeras Nemzeti Parkon keresztül vezet. Összefüggő, áthatolhatatlannak tűnő szubtrópusi esőerdő, szédítő szakadékok és a Sumaco vulkán 3732 méteres csúcsának látványa kíséri utazásunkat. Késő délután érjük el Ecuador magashegyi dzsungelének központját, Tena városát, amely a Tena és Napo folyók összefolyásánál épült. Tena Ecuador első számú rafting és kajak központja, lakói kecsua indiánok és meszticek. A szállásunk Tena egyik egyszerű szállodájában lesz, ahol egymás után két éjszakát töltünk.

7. nap Tena – Napo folyó – Tena (szállás: szálloda, étkezés: reggeli és a raftingtúrán ebéd)
Ez a nap az adrenalindús kalandoké, ugyanis egy fakultatív program keretében Ecuador legizgalmasabb raftingtúráján vehetünk részt. A Napo folyó felső folyása a legjobb helyszín az evezésre, ahová a világ minden tájáról érkeznek külföldiek. A kecsuák a folyót Rio Jatunyacunak, azaz „Nagy Víznek” nevezik, utalva arra, hogy valóban sok izgalmat tartogat számunkra ez a program. Gumicsónakokba szállunk, amiket helyi profi vezetők irányítanak és velük együtt indulunk a gyors sodrású zúgók irányába. A Napo ezen szakasza sűrű dzsungelben, egy vadregényes, vízesésekkel tarkított kanyonban, indián függőhidak alatt halad, ahol a lenyűgöző látvány végigkíséri a túránkat.  A túrán való részvételhez nem szükséges semmilyen evezési tapasztalat, mivel a helyi vezetőink biztos kézzel irányítják a csónakjainkat és gondoskodnak a biztonságunkról. A vízitúra hossza 20 kilométer. Akik a rafting helyett inkább más programot választanának, ők Tena városával ismerkedhetnek és felkereshetik a Tena folyó egyik szigetén kialakított Amazonas Parkot.

8. nap Tena – Pastaza-kanyon – Ördög üstje vízesés – Banos (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
Reggel elhagyjuk Amazóniát és ismét az Andok hegyláncolata felé indulunk. Néhány órás utazás után érjük el a 30 km hosszú Pastaza-kanyont, a világ leghosszabb bazaltkanyonját, amely nem csak függőleges sziklafalairól, hanem számtalan, gyönyörű vízeséséről is híres. A legszebb zuhatagot, az Ördög üstjét közelebbről is megszemléljük. Több kilátópontból is láthatjuk a vízesést, amely sokak szerint egyike a világ tíz legszebb vízesésének. Ezután folytatjuk utazásunkat és nemsokára meg is érkezünk Banos városába, amely az 5016 m magas Tungurahua vulkán lábánál, zöld hegyekkel és vízesésekkel körülölelve, gyönyörű környezetben fekszik. Banos kellemes klímája és számos termálfürdője miatt Ecuador legnépszerűbb üdülővárosa. Elfoglaljuk a szállodánkat, amely a környék egyik legmagasabb vízesésével szemben, egy termálfürdő szomszédságában épült. A nap hátralévő részében szabadprogram keretében ismerkedhetünk Banos inspiráló városával, ami számos ecuadori festő, író és költő lakóhelye volt régebben is, és az most is. Megnézhetünk néhány galériát és felkereshetjük a vulkanikus sziklákból épült bazilikát, amely állítólag számos csoda helyszíne volt. Nem érdemes kihagyni a helyi ételspecialitás, a toffi megkóstolását sem. Banos egyik szállodájában egymás után két éjszakát töltünk.

9. nap Banos – Sangay Nemzeti Park – Banos (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)
Reggel érdemes a szállodánkkal szembeni vízesés tetején található Bellavista kilátópontba felkapaszkodni, mivel gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk innen. Miután kellőképpen kinézelődtük magunkat, a Sangay Nemzeti Park területén folytatjuk túránkat, és egészen 2260 m magasra, Luna Runtun településéig túrázunk. A hely azért is érdekes, mivel a legenda szerint az utolsó inka uralkodó, Atahualpa itt rejtette el kincseit, amit azóta sem találtak meg; továbbá egyes ezoterikus tanok szerint Luna Runtun a Föld egyik energiaközpontja. Túránk a működő, olykor füstöt eregető Tungurahua vulkán oldalában vezet, ahol érezhetjük a kráterből kiömlő meleg levegőt. Vad orchideák és kaktuszok közt gyaloglunk egészen a Virgin kilátópontig, majd visszatérünk Banos városába. Táv: 8 km, szint: fel 600 m, le 600 m. (**) A délutánt szabadprogram keretében töltjük; pihenhetünk Ecuador egyik leghangulatosabb városában vagy egy termálfürdőben, de aki újabb kalandokra vágyik, azok számára több fakultatív program is kínálkozik. A helyi kalandirodák remek canopy, canyoning és via ferrata túrákat szerveznek, de akár buggykkal, azaz quadbike-hoz hasonló járművekkel is nekivághatunk a környék útjainak. Az éjszakát Banosban töltjük.

10. nap Banos – La Urbina menedékház (szállás: menedékház, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Elhagyjuk Banos kellemes városát, hogy Ecuador egy teljesen más képet mutató vidékére utazzunk. A táj drámai változáson megy keresztül; az erdők eltűnnek és az egyre ritkuló növényzet helyét átveszik a gyér magashegyi növények és a sziklavilág. Átutazunk az Andok központi vonulatán, ahol a látképet hófödte vulkánok uralják. Ecuadorban mintegy 30 hatalmas tűzhányó található, mind közül a legmagasabb a 6310 méteres Chimborazo. A szállásunk a vulkán oldalában található La Urbina menedékházban lesz, amelyet egy régi bakterházból alakítottak ki. Az épület arról is nevezetes, hogy ez volt Reinhold Messner, a legendás hegymászó kedvenc pihenőhelye. (Messner mászta meg először oxigénpalack nélkül Földünk összes nyolcezer méteres hegycsúcsát.) Miután elfoglaltuk a remek panorámával rendelkező szállásunkat, egy fakultatív kerékpártúrára indulunk. Az egykori Inka Birodalmat behálózó Inka ösvény egy szakaszán biciklizünk indián közösségek falvait érintve. Útközben az Andok felföldjében, élővilágában valamint öt hósipkás vulkán panorámájában gyönyörködhetünk egyszerre. A biciklitúra közepes nehézségű, mivel a legnagyobb részt földutakon tekerünk, másrészt néhány kisebb emelkedőre is fel kell kapaszkodnunk. Aki nem vállalkozik a túrára, természetesen ki is hagyhatja. Táv: 25 km, szint: fel: 150 m, le: 400 m. (***) A bringatúra után kisbuszokkal utazunk vissza a szállásunkra.

11. nap La Urbina menedékház – Chimborazo – La Urbina menedékház (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Utazásunk talán legszebb gyalogtúrájára indulunk a Chimborazo Nemzeti Park területén. Érdekességként megemlítjük, hogy a Föld tökéletlen gömb alakja miatt a 6310 méteres Chimborazo vulkán csúcsa Földünk legtávolabbi pontja a bolygó középpontjától (tehát nem a 8850 m magas Everest). A szállásunkról kisbuszokkal indulunk a Chimborazóra, de útközben teszünk egy rövid kirándulást a San Juan-kanyon festői szépségű szurdokvölgyénél, aminek a falai helyenként 50 m magasak és természetesen a sziklamászók kedvencei. Táv: 2 km, szint: fel 50 m, le 50 m. (*) Egy vikunya rezervátum területén folytatjuk utazásunkat és egészen a 4800 m magasan található első alaptáborig utazunk. Innen indul gyalogtúránk az 5000 méteren fekvő előretolt alaptábor menedékházába, amely nevét Edward Whymper-ről, a hegycsúcs első megmászójáról kapta. A házból indulva szoktak a hegymászók a Chimborazo 6310 méteres csúcsára felkapaszkodni. Megebédelünk a menedékházban, majd a pihenő után a már ismert útvonalon visszatérünk a kisbuszokhoz. Táv: 3 km, szint: fel 200 m, le 200 m. (***) A kisbuszokkal Riobamba városának érintésével utazunk vissza a szállásunkra.

12. nap La Urbina menedékház – Quilotoa – Quilotoa-krátertó (szállás: vendégház, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Ezen a napon utazásunk minden kétséget kizáróan legszebb tájára indulunk. Reggel elhagyjuk a Chimborazo Nemzeti Parkot és a „Vulkánok országútján” keresztül a Quilotoa-krátertóhoz utazunk. Lélegzetelállítóan szép vidéken haladunk keresztül, a látképet hófödte, tökéletes alakú vulkánok sora határozza meg. Magasan az Andokban haladunk, a szerpentineken egészen 4000 m magasra kapaszkodunk fel, miközben a civilizációtól elzárt indián közösségek apró falvain utazunk keresztül. Egy rövid pihenő keretében meglátogatjuk az itt élő tigua indián közösség galériáját, ahol saját készítésű festényeiket, szőtteseseiket és faragásaikat mutatják be. Az ebédünket egy indián családnál fogyasztjuk el, akiknél vendégeskedni is fogunk egy éjszaka erejéig. Délután egy rövid túrára indulunk, amelynek első állomása egy kilátópont, ahonnan a kristálytiszta vizű, smaragdzöld Quilotoa-tóra nyílik elképesztő panoráma. Egy meredek gyalogúton ereszkedünk le a krátertó partjához, miközben a látvány végig egészen különleges. Aki szeretne, fakultatív programként akár kajakozhat is a tavon. Táv: 5 km, szint: fel 150 m, le 150 m. (**) A mai éjszakát egy indián család vendégházában töltjük. A szobák egyszerű berendezésűek, de a környezet szépsége és vendéglátóink kedvessége bizonyára mindenkit kárpótol a szerényebb körülményekért.

13. nap Quilotoa-krátertó – Cotopaxi – Tambopaxi menedékház (szállás: menedékház, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)
Reggel elhagyjuk a Quilotoa-krátertó mellett élő indián vendéglátóinkat és a híres Cotopaxi Nemzeti Parkba utazunk, amely Ecuador legnépszerűbb természetvédelmi területe. Az 1975-ben alapított park remek összképet ad számunkra az Andok füves pusztaságaitól kezdve, a fenyőerdőkön át a gyönyörű Cotopaxi vulkánig. A tűzhányó hófödte, 5897 m magas csúcsával Ecuador második legmagasabb hegye; a működő vulkánok között pedig az első. Az ebédünket már a nemzeti parkban, a modern Tambopaxi menedékházban fogyasztjuk el, ahol a mai éjszakát is töltjük. Ebéd után terepjárókkal a Cotopaxi legmagasabb parkolójába (4600 m) utazunk, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat felfelé. Célunk a 4800 m magasan fekvő alaptábor, ahol lenyűgöző panoráma fogad minket. A közelben találjuk Földünk Egyenlítőhöz közeli gleccsereinek egyikét. Miután kipihentük magunkat, a már ismert útvonalon visszatérünk az autókhoz. Táv: 2 km, szint: fel 200 m, le 200 m. (***) A szállásunk a Tambopaxi menedékházban lesz. Ezen az éjszakán egy fakultatív program keretében lehetőség van az 5897 m magas Cotopaxi megmászására. A hegymászás mind technikailag, mint fizikálisan nehéz. Elengedhetetlen a hágóvas, a beülő és a kötél használata. A túrára kizárólag hegyivezetővel lehet elindulni, továbbá a részvételt a Baraka túravezetőjének is engedélyeznie kell. Az indulás éjfélkor van, amit megfelelő tempó esetén 7-9 órás nehéz túra követ. Fizikálisan nagyon megterhelő a túra, ám a napfelkelte látványa a Cotopaxi csúcsáról feledhetetlen élményt ígér. A kráter széléről 2-3 óra alatt lehet visszaereszkedni a Tambopaxi menedékházba.

14. nap Tambopaxi menedékház – Cotopaxi – Quito (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd)
Délelőtt egy rövid gyalogtúrára indulunk a Cotopaxi Nemzeti Parkban, amely egy remek kilátópontba vezet. Egyszerre láthatunk innen hármat Ecuador legcsodásabb vulkánjai közül: Sincholagua (4898 m), Ruminahui (4722 m) és Cotopaxi (5897 m). Táv: 4 km, szint: fel 150 m, le 150 m. (**) A túra után beszállunk az expedíciós járművünkbe és Quitóba utazunk. A nap hátralévő részét a csodaszép Óvárosban töltjük szabadprogram keretében. Quito egyik szállodájában egy éjszakát töltünk.

15. nap Quito – utazás európa felé (éjszaka a repülőn, étkezés: reggeli és a repülőn szokásos)
A délelőttöt még Quitóban töltjük, majd a déli órákban a repülőtérre utazunk, ahol megkezdjük a hazafelé tartó utazásunkat. Az éjszakát a repülőn töltjük.

16. nap Amszterdam – Budapest (étkezés: a repülőn szokásos)
Amszterdami átszállás után a délutáni órákban érkezünk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást expedíciós járművel, terepjárókkal és motorcsónakkal.
8 éjszaka szállást szállodákban.
3 éjszaka szállást a Yarina öko-lodge-ban, Amazóniában.
2 éjszaka szállást menedékházban a Chimborazo és a Cotopaxi Nemzeti Parkokban.
1 éjszaka szállást vendégházban, a Quilotoa-krátertónál.
14 reggelit, 9 ebédet és 7 vacsorát.
A Baraka túravezetését.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és reptéri illetéket, Az italokat az ebédek és vacsorák során.
A további étkezést.
A belépők és fakultatív programok árát.
A borravalókat és személyes kiadásokat.
A poggyász- és balesetbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték:
Budapest-Quito oda-vissza repülőjegy: 165.800 Ft-tól.
Repülőtéri illeték: 171.700 Ft.
A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.

Helyszíni költségek leírása: 

Borravaló: ajánlott 4 USD/fő/nap
Quito, felvonó a Pichincha vulkánra: 10 USD
Tena: egész napos rafting-program: 65 USD
Banos: termálfürdő: 2 USD
Cimborazo alaptábortúra: 45 USD
Cimborazo, fakultatív kerékpártúra: 45 USD
Cotopaxi, csúcsmászás: 250-280 USD
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Várható költőpénz szükséglet: 
kb. 300 USD illetve a belépők és fakultatív programok árai
Előleg: 

200.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.

Hátralék: 

249.900 Ft + a repülőjegyek és repülőtéri illetékek ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Felszerelés ajánló

Öltözet: strapabíró túraöltözet, esőkabát, esőnadrág, kényelmes és vízálló túrabakancs (nem sportcipő vagy alacsony szárú túracipő), meleg ruha, sapka, kesztyű, vékony és vastagabb polárdzsekik, fürdőruha, papucs vagy túraszandál, edzőcipő, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka). A legcélszerűbb olyan esőkabátot és esőnadrágot hozni, amelyik ún. lélegző (pl. Gore-Tex) anyagból készült. Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad! Célszerű kamásnit (lábszárvédőt) is magunkkal vinni, mert a túrák során helyenként nedves az aljnövényzet. Túrafelszerelés: meleg hálózsák, kisméretű hátizsák a napi túrákhoz, kulacs, elemlámpa, UV-szűrős napszemüveg, napolaj, szúnyogriasztó.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Budapest-Amszterdam-Quito és vissza. (KLM)

Szállás: 

A szállásaink nagyon változatosak. A legtöbb esetben egyszerűen berendezett hotelekben szállunk meg, ahol 2-4 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre.
Három éjszakát a Yarina öko-lodge hangulatos bungalóiban töltünk. A bungalók kétágyasak.
Egy éjszakát egy indián család vendégházában töltünk egyszerűen berendezett 4-6 fős szobákban.
Ágyneműt nem mindenhol kapunk, ezért célszerű hálózsákot hozni.
Mivel az egyes szobák beosztása különböző lehet, ezért előfordulhat, hogy utasaink kis mértékben eltérő szobát kapnak.

Étkezés: 
Az utazás részvételi költsége a legtöbb esetben tartalmazza a teljes ellátás költségét, tehát a reggelit, az ebédet és a vacsorát. Az étkezések részletes felsorolása a napi programban olvasható. Azokon a helyszíneken, ahol nem biztosítjuk az étkezést, mindig találunk színvonalas éttermeket, ahol étkezhetünk. Egy átlagos vacsora kb. 8-12 USD. Az ebéd sok esetben hideg, amit a túravezetőnk készít el az expedíciós járművünk konyháján. Ilyen esetekben az utazáson résztvevőknek segítenie kell a mosogatásban. Kizárólag palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami rengeteg helyen kapható. Másfél liter ásványvíz ára: 0,5-1 USD.
A területről: 
Ecuador a legkisebb ország az Andok göröngyös magasföldjén; a kultúrájában ma is létező, sokszínű, bennszülött szokások élnek, jól megőrzött és bevált építészeti megoldásokkal rendelkeznek, és szokatlan vulkáni tájak és sűrű esőerdők váltakoznak. A hivatalos nyelv a spanyol, angolul csak nagyon kevesen beszélnek. Az utazás lebonyolításában résztvevő partnereinkkel angolul beszélhetünk. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerrel. A hálózat 1800 MHz-en működik és jobbára csak a városok környékén van kiépítve. Ecuadorban különféle elektromos csatlakozók vannak használatban, de egyik sem felel meg az európai szabványnak. A lehetséges csatlakozókat a következő internet oldalon láthatod: www.kropla.com/electric2.htm A városokban gyakoriak az áramszünetek. Ecuador hivatalos fizetőeszköze az amerikai dollár (USD), emiatt kizárólag ezt a pénznemet ajánljuk magunkkal vinni készpénz formájában. Célszerű kis címleteket magunkkal vinni, amelyek 2002. utáni kiadásúak. A banakautomaták nagyon ritkák és használatukat egyébként sem javasoljuk.
Időjárás: 
Ecuadorban az Egyenlítő közelsége miatt egész évben egyenletesen magas a hőmérséklet. Napközben 20-25 °C-os csúcshőmérsékletek várhatóak, ez az érték azonban a hegyekben jóval alacsonyabb, az Amazonas-medencében viszont magasabb lesz. A túrák során a magasság növekedésével egyenletesen csökken a hőmérséklet. 4500-5000 m környékén már csak 10-15 °C valószínű. Az Amazonas-medencében viszont nagyon párás, meleg idő várható. Csapadék bármikor előfordulhat, különösen az Amazonas-medencében, ahol mindenképpen számítani kell esőre.
Csomagolás: 
Mivel az expedíciós teherautóban és a motorcsónakokban korlátozott a hely csomagjaink számára, ezért mindenki csak 1 db maximum 70 literes utazó-illetve sporttáskát, illetve 1 db maximum 35 literes kishátizsákot hozzon. A bőröndök használata egyáltalán nem praktikus az utazás során, ezért kerüljük ezek használatát. A legcélszerűbb egy erős anyagból készült sporttáskába pakolni felszerelésünket. Sok ruhát nem érdemes magunkkal vinni, mivel szinte minden szállásunkon megoldott a mosatás. A repülőn feladható csomag maximális súlya 20 kg, míg a kézipoggyászé 5 kg lehet. Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha rajtad van a bakancsod, és magadnál tartasz némi meleg ruhát, illetve az esőkabátod. Egy új szabály szerint a repülőre nem vagy csak kis mennyiségben vihetők fel különféle folyadékok. Minderről a www.bud.hu honlapon tájékozódhatsz.
Vízum: 
Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Ecuadorba. A belépéshez érvényes útlevél szükséges, mely a hazaérkezést követően még legalább 6 hónapig érvényes. Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes ecuadori nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése kötelező! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Amennyiben valamely résztvevő nem rendelkezik megfelelő biztosítással, induláskor a túravezetőnk eltanácsolja az utazáson való részvételtől.
Korhatár: 
10-60 év
Egészségügyi tudnivalók: 
Hepatitis A és B, tífusz, illetve tetanusz oltásokat javasoljuk az utazáshoz. áz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Az irodánk nem biztosít gyógyszert az utazáson résztvevőknek, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni. A biztonság kedvéért utazás előtt (lehetőleg minél hamarabb) konzultálj a Nemzetközi Oltóközpont munkatársaival, vagy a megyei ÁNTSZ szakembereivel, illetve a háziorvosoddal. Nemzetközi Oltóközpont: Budapest, IX. ker. Gyáli út 2-6. E épület. Nemzetközi Oltóhely: Budapest, XIII. ker. Váci út 174. Érdemes ellátogatni a www.utazaselott.hu internetes oldalra.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!