Dolomitok ismeretlen csúcsai

5 napos via ferrata túra

Colfosco és Corvara a Dolomitok északnyugati részének két legnagyobb üdülő- és sítelepülése. A térséget Alta Badiának nevezik, ahol több mint 400 km hosszan jelzett turistautak, via ferraták és más sporttevékenységek várják a kikapcsolódni illetve az aktív nyaralásra vágyókat. Erre a csodálatos környékre szeretnénk elkalauzolni a velünk utazókat.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Nehézség:

A via ferrata, vagy németül klettersteig mesterségesen kiépített szikla utat jelent, ahol a meredek szakaszokon drótkötelek, fémlétrák és lépések segítik a turisták haladását. A via ferrata során speciális biztosító eszközökkel haladunk előre, melyek helyes használatát a túravezetők elmagyarázzák, és folyamatosan figyelemmel kísérik. Az általunk bejárt túrák viszonylag könnyűnek számítanak a via ferraták világában (B/C/D nehézségűek). Olyan emberek jelentkezését várjuk, akiknek nincs tériszonyuk. Ha rendszeresen sportolsz (kerékpár, futás, túrázás, sziklamászás), könnyebben tudod teljesíteni a napi adagot. Amennyiben úgy döntesz, a napi távot ki is hagyhatod. A vezetők utasításait a hegyen mindenkinek be kell tartania saját biztonsága érdekében. Túráinkon kizárólag az irodánk által biztosított felszerelés használható.

 

Részvételi díj tartalmazza

a 4 éjszaka szállást kempingben, a szervezést, a magyar nyelvű túravezetést és a via ferrata felszerelések bérleti díját.

Részvételi díj nem tartalmazza

az utazást, az étkezést, a biztosítást, a belépőket és a felvonó árát.

Hossz: 
5 nap
Létszám: 
9-15 fő

Szállás

Kempinges szállásunk a belvároshoz közel egy patak partján helyezkedik el, ahol kisbolt és étterem is található. A vizesblokkok nagyon szépek, meleg vizes fürdésre van lehetőség. Sátor, derékalj, hálózsák mindenképpen szükséges, mert hűvösek lehetnek az éjszakák. Lehetőség van korlátozott számban a közeli panzióban kétágyas szobákban megszállni, vagy a kemping területén 2 vagy 4 személyes fa bungalókban, ennek részleteiért keresd irodánkat.

Program: 

1. nap - Budapest, Colfosco
Utazás a Dolomitokban található Colfosco városába. Sátorverés után rövid eligazítást kapsz a via ferrata felszerelés használatáról és tájékoztatást az előtted álló napokról.

2. nap - Colfsco, Passo Gardena, Piz da Cir V (2520m), Gran Cir (2594m), Colfosco
Az első túranapunkon két könnyebb ferrátával indítunk. A kempingből autóinkkal elmegyünk a Gardena hágóba (Passo Gardena) és innen indulunk Cir csúcsok két ormának a megmászására. Az első pár száz méteren havasi réten keresztül haladunk, majd a felvonó fenti állomását elhagyva a sziklák világába érünk. Egy kisebb szakadékon felmászunk és elérjük a gerincet, ahol a via ferrata kezdődik. Itt felvesszük a beülőket és via ferrata kantárt, majd elkezdjük a mászást. Egy létra, több közel függőleges szakasz és egy kis sziklafülkében lévő Madonna szobor után hamarosan a csúcs alatt találjuk magunkat (1 ó). A csúcs maga nagyon kis alapterületű, alig pár ember fér el rajta, ide egy rövid szakaszon kell felmászni. A csúcsról egy másik szakadékvölgyben mászunk le, ami hamar kiszélesedik, habár a meredeksége nem csökken.
Amint elérjük a havasi mezőt, balra fordulunk egy kis ösvényen, hogy megközelítsük a Gran Cirt. Itt nem lesz annyi nehézség és mászás, mint az előző ferrátánál, bár néhol meglepő helyeken vezet el az út és olyankor bizony szükség van a drótra. A csúcson a kereszt mellett a megérdemelt csúcscsoki elfogyasztása, a kilátás és pihenő vár ránk. Körben a Dolomitok csúcsai és már lehet látni a következő két túránk úticélját is. Vissza a már megismert úton, majd miután kiértünk a sziklás részről, szépen lesétálunk az autóinkhoz, majd vissza a kempingbe.

Szint: 600 méter fel, 600 méter le, menetidő: 6 óra
Nehézség: B/C

3. nap - Colfosco, Via Ferrata Brigata Tridentina, Rifugio Franco Cavazza al Pisciadu, Colfosco
A VF Brigata Tridentina 750 m mászást foglal magába és egyáltalán nem szabad lebecsülni. Az egyetlen baj ezzel a túrával, hogy túl közel van az úthoz, könnyű a megközelítése, így egy szép napon elég zsúfolt tud lenni. A mászás az egyik legjobb és legszebb a Dolomitokban, végig csadaszép kilátással a Badia völgyre, Colfoscóra és Corvarára, a kempingünkre (még a sátrainkat is felfedezhetik az éles szeműek) illetve a Sassongherre. A via ferratát a parkolóból kb. 10 perc alatt érjük el, így már az autóinknál be fogunk öltözni. Az első mászás nem nehéz, habár a reggeli órákban lehet nyirkos, így egy picit csúszós. Az első szakasz hamar véget ér, innen egy enyhén emelkedő ösvényen folytatjuk utunkat a második szakasz felé, amit olyan 15-20 perc alatt el is érünk. Itt a ferrata egy vízesés mellett vezet el és egyre meredekebbé, néhol függőlegessé válik. Hosszú-hosszú métereken keresztül mászunk, miközben a lábaink alatt ott az egész völgy. A falszakasz feljebb völggyé szélesedik, ahol alkalmunk nyílik egy kis pihenőre, regenerálódásra az utolsó és egyben legnehezebb rész előtt. Ez pedig a Torre Exner függőleges fala, ahol több helyen létrák is segítik az előrehaladásunkat. A ferrata vége stílszerűen egy 7-8m hosszú függőhídon vezet keresztül. A híd után már szinte vége a ferrátának, pár méter és kint vagyunk egy széles hegyháton, ahonnan már csak 15-20 perc a menedékház. Ez a túra nem csúcson ér véget, ám nem meglepő módon mindenki elégedett lesz magával. Az pedig, hogy egy ház van fent, még nagyszerűbbé teszi az érzést, amit egy sörrel is ünnepelhetünk. A Rif. F. Cavazza al Pisciadu nevet viselő házből egy kezdetben szakadékszerű völgyön vezet keresztül az utunk, ami lejjebb kiszélesül és kicsit enyhül a lejtése és egyenesen a parkolóhoz vezet. Itt a fenti szakaszokon még van drót, ezért érdemes magunkon hagyni a via ferrata felszerelést.

Szint: 700 méter fel, 700 méter le, menetidő: 7 óra
Nehézség: C

4. nap - Colfosco, Via Ferrata Piz da Lech, Piz da Lech (2911m), Colfosco
Az utolsó túranapunkon a Sella csoport egyik csúcsát, a 2910 méteres Piz da Lech-et másszuk meg. Autóval a pár kilométerre lévő Passo Campolongohoz (1875m) megyünk és innen sétálunk fel a Cafe Boe nevezetű helyre. Innen felvonóval megyünk tovább, nyerünk pár száz méter szintet, utána lesz még bőven. A felvonó felső állomásától rövid sétával érjük el a sziklafal tövét és a ferrata kezdetét. Az út kezdete még könnyű, aztán rövidebb, de kissé mászósabb szakaszok következnek. A ferrata fénypontja két, egyenként 15 méter magas létra megmászása, ahol alattunk csak a nagy üresség lesz. A létrák után ismét könyebbé válik a terep és idővel a drót is véget ér, kiérünk az ellaposodó csúcsra. A csúcs maga egy keskeny gerinc, természetesen kereszttel. Innen látni fogjuk az Cir csúcsokat, az előző napi túránk végét és a menedékházat, ahol olyan finom volt a sör. A csúcsról egy kis mászás után elég sokáig fogunk kacskaringózni lefelé, majd lesz még egy mászás, létra, végül elérjük a felvonót. Ha szerencsénk van, elkapjuk az utolsó „járatot”, ha nem, akkor sétálhatunk.

Szint: 450 méter fel, 450 méter le, menetidő: 6 óra
Nehézség: C/D

5. nap - Colfosco, Lienz, Oberdrauburg, ÖTK Pirknerklamm klettersteig, Budapest
Reggel indulunk el colfoscoi kempingünkből és másfél órás autózást követően érkezünk meg a Lienz mellett található szurdokvölgy bejáratához. A szurdok falán kialakított rövid, de izgalmas ferrata kanyarog, ami az utazásunk végén lehetőséget biztosít egy utolsó, kellemes mászásra. A késő esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Szint: 240 méter fel, 240 méter le, menetidő: 2 óra
Nehézség: C

További információ

Hasonló utazások, nyaralások:
» Via ferrata túra a Hohe Wandon haladóknak - 1 nap
» Rax-Alpok via ferrata: a Haid Steig - 1 nap
» Dachstein - via ferrata hétvége - 4 nap
» Via ferrata a Garda-tó környékén - 5 nap
» Via ferrata túra kezdőknek - 1 nap

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK / VÍZUM / EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYEK

Európa:

Fontos, hogy utazása előtt folyamatosan ellenőrizze az aktuális szabályokat az alábbi linken, hiszen a beutazási feltételek teljesítése minden esetben az utazó saját felelőssége.

A Konzuli Szolgálat hivatalos oldala >>>

Kapcsolódó cikkek

» Cinque Torri, Dolomitok - Kovács Attila, 2013. július. 11
» A Marmolada felülről - Kovács Attila, 2021. február. 28
» Dolomitok képekben - Hudanik Zsolt, 2012. január. 13
» Acqua alta Velencében - Kovács Attila, 2021. december. 28
» Egy csipetnyi Velence - Kovács Attila, 2021. december. 21
» Látnivalók Velencében: Murano-sziget - Etédi Alexa, 2021. augusztus. 25
» Egy nap Veronában - Kovács Attila, 2021. augusztus. 24
» Toszkána tavasszal - Kovács Attila, 2021. július. 30

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a 4 éjszaka szállást kempingben, a szervezést, a magyar nyelvű túravezetést és a via ferrata felszerelések bérleti díját.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

az utazást, az étkezést, a biztosítást, a belépőket és a felvonó árát.

Helyszíni költségek leírása: 

a felvonó várható ára: 20 Euro/fő

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
20 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
Ajánlott költőpénz: kb. 80-100 Euro, amely egyéni igényektől függően változhat.
Előleg: 

23.000 Ft/fő, amely jelentkezéskor fizetendő.

Hátralék: 

34.900 Ft/fő, amely utazás előtt 30 nappal fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg
Felszerelés ajánló

Szükséged lesz egy lehetőleg kétrétegű sátorra, valamint meleg, legalább 0-5 C fok komfort tartományú hálózsákra és polifoamra. A napi túrákhoz egy, 25-30 literes hátizsák használata ajánlott, amelybe az irodánk által biztosított via ferrata felszerelés is belefér (beülő, sisak, kötél, karabiner).

Öltözet: kemény talpú túracipő vagy túra bakancs, esőkabát, esőnadrág, meleg felső ruházat, túra nadrág, sapka vagy kalap a nap ellen, kulacs, fejlámpa, túrabot, napszemüveg, napvédő krém, via ferratás kesztyű, váltócipő, nedves törlőkendő a tisztálkodáshoz. A jó minőségű túracipő, esőkabát és esőnadrág fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda. Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad. A via ferrátás felszerelést irodánk mindenki számára biztosítja.

Egyéb részletek
Étkezés: 

A túra önellátó, de mindennap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Kempingünkben kisbolt és étterem található. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az elvesztett energiát a mászások során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra. Műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konyharuha, szalvéta, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs jó szolgálatot tesz a napi étkezések lebonyolítása során.
A túráink szinte minden nap érintenek menedékházakat, ahol lehetőség nyílik étkezésre, erről pontosabb információt minden túranap előtt a túravezetőtől tudhattok meg.

A területről: 
Dolomitok a Keleti-Alpok egyik hegyvonulata. Nevét egy francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu-ról kapta, aki az 1700-as évek végén vizsgálta az itt található kőzetek anyagát, és megállapította, hogy kis mértékben magnéziumot is tartalmaznak. Felfedezésének emlékére ezt a mészkőfajtát, a dolomitot és az Alpok ezen szegletét azóta így nevezik. A vidék vidéke 2009 óta része az UNESCO Világörökségének. A Dolomitok az Alpok észak-olaszországi területe, Trentino, Dél-Tirol és Belluno tartományokban, nyugatról az Adige folyó határolja. Triászkori gyűrt hegység, legmagasabb pontja: Marmolada (3344 méter).
Időjárás: 
A Dolomitok 3000 méter fölé emelkedő csúcsai nyár kivételével szinte minden évszakban hóval borítottak. Mint bármely más hegynél azonban, itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Mivel nyár derekán utazunk ide, így sok napsütésre számítunk, ugyanakkor a hegyekben 2-8 C fok körülire is lehűlhet a levegő, illetve csapadék, erős szél is előfordulhat. Fontos az esőkabát és a réteges túraöltözet használata.
Csomagolás: 
A túrák során a kis, kb. 30 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, a pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet és a via ferrata felszerelést tudsz pakolni. Javasoljuk, hogy nagyobb táskába pakold a holmid többi részét.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Olaszországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Korhatár: 
16 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!