Délnyugat-Franciaország - A középkor szerelmeseinek I.

11 napos buszos körutazás Délnyugat-Franciaországban

Akik szeretik a kö­zép­ko­ri hangu­latú kisvá­ro­sokat, fal­va­kat, várkas­té­lyokat, azoknak ideális úti cél Fran­cia­or­szág délnyu­gati része. Ezen a vidéken az 1500-as évek óta nem volt jelen­tő­sebb háború, ez is a magya­rá­zata a késő kö­zép­ko­ri emlékek hi­he­tet­len gaz­dag­ságának. Franciaországban komoly rangot jelent, ha egy falut bevá­lasz­tanak a „Francia­ország leg­szebb fal­vai” nevű szövet­ségbe. Nem véletlen, hogy ezen falvak leg­na­gyobb arányban az ország délnyu­gati részén talál­ha­tóak. Az utazás során az elbűvölő tele­pülések látvá­nyát kiegé­szítik, színesítik a Francia-középhegység és a Pireneusok gyönyörű tája.

Alapár tartalmazza

Az autóbuszos utazást, a 10 éjszakai szállást reggelivel, egy ebédet, a helyi idegenforgalmi adókat, az útlemondási biztosítást, az iroda degenvezetőjét és a felsorolt programokat,

Alapár nem tartalmazza

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, és a belépődíjakat.

Hossz: 
11 nap
Szállás: 
szálloda
***

Szállás

10 éj­sza­ka kétágyas, fürdő­szo­bás szállodai szo­bák­ban. Az olaszor­szági és a lourdes-i szál­lo­dák 4 csil­la­gosak, a többi 3 csil­la­gos. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Program: 

1. NAP:
Elutazás Budapestről a Déli pályaudvartól reggel 5.30-kor. Székesfehérvárról az autóbusz 6.30-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Verona útvonalon. Szállás Észak-Olaszországban (1 éj).

2. NAP: CARCASSONNE
Utazás az Olasz Riviérán és Dél-Franciaországon keresztül a Sanremo – Nizza – Montpellier útvonalon. Késő délután séta Carcassonne hatalmas falakkal körülvett óvárosában. Európa egyik legnagyobb erődvárosa a középkori katonai építészet szinte tökéletes példája (UNESCO világörökség). Szállás Carcassonne-ban (1 éj).

3. NAP: LASTOURS (KATHAR VÁRAK), CANAL DU MIDI, TOULOUSE
Az egyetemes középkori történelem egyik legjelentősebb eretnek vallási mozgalma volt a katharoké (vagy albigenseké), Carcassonne környékén számos várrom őrzi emléküket. Talán a leglátványosabb az összes közül az a 4 egymás melletti várrom, melyek Lastours falucska fölött találhatóak gyönyörű környezetben. Lehetőség lesz túrázásra a romokhoz. Akik nem akarnak túrázni, azokat az autóbusz átszállítja a szemközti hegyoldalon lévő kilátóponthoz, ahonnan pazar panoráma nyílik a várromokra.
Visszaútban Carcassonne-ba fotószünetet tartunk a Canal du Midi partján. Ezt a csatornát az 1600-as években ásták ki, része annak a vízi útnak, ami összeköti a Földközi-tengert az Atlanti-óceánnal.
Délután városnézés következik Franciaország negyedik legnagyobb városában, Toulouse-ban, a rózsaszín városban. A hangulatos óváros legértékesebb kincsei a monumentális, román stílusú Szt. Sernin-bazilika, és a gyönyörű, gótikus Jakobinus-templom, mely a Domonkos-rend anyatemploma volt.
Késő délután utazás a Pireneusok lábainál fekvő Lourdes városába, szállás (2 éj).

4. NAP: GAVARNIE-CIRKUSZVÖLGY, LOURDES
Lourdes-tól jó egyórányi autóbuszozásra található a Pireneusok egyik legnagyszerűbb természeti csodája, a Gavarnie-cirkuszvölgy. A völgyet 3 oldalról 3000 méter feletti hegyek veszik körül, a völgy végénél található Európa egyik legmagasabb vízesése (422 méter). Könnyű túrázási lehetőség lesz ezen a fantasztikus helyen, illetve szabadidő a hangulatos Gavarnie faluban, majd a kora délutáni órákban szép tájakon keresztül visszautazunk Lourdes-ba.
A délutánt ebben a szép fekvésű kisvárosban töltjük, mely Róma után a keresztény világ leglátogatottabb zarándokhelye. Franciaországban Párizson kívül nincs még egy olyan város, ahol annyi szálloda lenne, mint Lourdes-ban. Mindez annak köszönhető, hogy 1858-ban egy 14 éves, tanulatlan pásztorlánynak összesen 18-szor jelent meg a Szűzanya pár hónap leforgása alatt egy barlangnál, és utána ezen a helyen számtalan csodás gyógyulás történt.
A városnéző séta után lehetőség lesz idegenvezetőnkkel felmenni Lourdes középkori várába (lift is rendelkezésre áll), ahol a gyönyörű panorámán kívül megtekintjük a Pireneusok Múzeumát.

5. NAP: AIRBUS REPÜLŐGÉPGYÁR/TOULOUSE, CORDES-SUR-CIEL
Kora délelőtt visszaindulunk Toulouse városa irányába. Akik nem jelentkeznek az alábbi fakultatív programra, azokat az autóbusz a repülőgépgyártól beviszi az óvárosba.
Fakultatív program: Airbus repülőgépgyár és Aeroscopia repülési múzeum.
Toulouse városa Európában a repülőgépgyártás központja, itt készülnek a világ legnagyobb utasszállító repülőgépei, az emeletes Airbus 380-asok, melyeken több mint 700 ember utazhat egyszerre. A gyárlátogatáshoz tartozik egy kis buszos utazás a gyárudvaron, valamint az óriásgépek összeszerelésének bemutatása a gyártócsarnok kilátóteraszáról.
A gyárlátogatás után megtekintjük a 2014 őszén elkészült Aeroscopia nevű repülési múzeumot, ahol nemcsak a különböző Airbus típusokkal, hanem a repülés történetével is megismerkedhetünk.
A fakultatív program ára: 7.900 Ft (belépődíjakkal együtt).
Figyelem: A programra legkésőbb indulás előtt másfél hónappal kell jelentkezni.
Kora délután továbbutazunk Cordes-sur-Ciel városkába, mely tökéletes példája a hegyre épült erődített középkori városoknak. Kisvonattal (dottóval) megyünk majd fel a felsővárosba, ahol a közös séta során számtalan középkori palotában gyönyörködhetünk, a régi középkori házak jelentős részében pedig kézművesek dolgoznak, illetve kínálják portékájukat.
Szállás a közeli Albi városában (1 éj).

6. NAP: ALBI, CONQUES
Délelőtt városnéző séta Albi elbűvölő középkori óvárosában (UNESCO világörökség). Az óvárost két impozáns épület uralja, a Tarn folyó fölé emelkedő Püspöki palota (a kertje és az udvara ingyenesen bejárható), valamint a katedrális, mely a dél-francia gótika mesterműve. Az erődszerű külsőhöz képest a gyönyörűen díszített templombelső kellemes meglepetés a látogatók számára. A közös séta után szabadidő az óvárosban, ezalatt az érdeklődőkkel idegenvezetőnk látogatást tesz a híres Toulouse-Lautrec múzeumban, mely a Püspöki palotában található. Az egyetemes impresszionista festészet egyik legjelentősebb mestere ebben a városban született.
Délután egy újabb csoda vár ránk, a Lot folyó környéki hegyekben rejtőzködő Conques. A szinte érintetlenül megmaradt középkori település, a gyönyörű környezet, a dús vegetáció már hosszú évszázadok óta elbűvöli az utazókat. A falu fontos nevezetessége a román kori St. Foy (magyarul Szt. Fides) apátsági templom a végítéletet ábrázoló pompás timpanonjával, és a kolostorban elhelyezett kincstár, ahol a középkori aranyművesek mestermunkái vannak kiállítva.
A conques-i program után továbbutazás a Dordogne folyó völgyébe, szállás egy kisvárosban (4 éj).

7. NAP: DORDOGNE-VÖLGY, DOMME, LA-ROQUE-GAGEAC, SÉTAHAJÓZÁS, BEYNAC VÁRA, SARLAT
A Dordogne-folyó kanyargó völgye és a környék mind tájképi szépségben, mind kulturális örökségben kiemelkedő helyet foglal el Franciaországban. Henry Miller, a híres amerikai író írta erről a vidékről: „Földünkön ez a hely van a legközelebb a paradicsomhoz.”
Délelőtt a „Dordogne akropoliszával”, Domme-mal ismerkedünk. Ez a bájos kisváros egy fennsíkra épült a folyó fölé. Egységes stílusú, késő középkori házaival, a fentről nyíló panorámával mély benyomást tesz a látogatókra.
A következő állomásunk La-Roque-Gageac, egy festői falucska, amelyik szinte beszorult a Dordogne folyó és egy meredek hegy közé. A közös séta után lehetőség lesz egy kellemes hajózásra is, majd a pazar fekvésű Beynac várához látogatunk. Ez a sasfészek szinte uralkodik a Dordogne-völgy felett.
A nap utolsó programja Sarlat városa, egy igazi középkori gyöngyszem. A XV. századból származó jellegzetes okkersárga házaival, palotáival ez a város része az UNESCO világörökségnek. Kevés olyan hely van a világon, ahol ilyen nagy, jól karbantartott középkori óváros található. A városnéző séta során a turisták úgy érzik, évszázadokat visszarepültek az időben.

8. NAP: MARTEL, CARENNAC, PADIRAC-BARLANG, ROCAMADOUR
Ezen a napon folytatjuk a Dordogne vidék bebarangolását. Délelőtt két középkorból itt felejtett „mesefalut” nézünk meg, Martelt és Carennac-ot, majd a környék fő természeti csodája következik, a Padirac-barlang. A gigantikus méretű cseppköveken kívül kuriózumnak számít a csónakázás a földalatti folyón és a barlang bejáratát jelentő 32 méter átmérőjű, 75 méter mély szakadék – lebilincselő látvány. (A turisták le- és feljutását 3 lift is segíti, de azért némi gyaloglásra számítani kell.)
A középkorban Rocamadour Európa egyik legfontosabb zarándokhelye volt. A városka meglátogatása körutazásunk egyik csúcspontját jelenti. Mielőtt megérkezünk, megállunk l’Hospitalet faluban, ahonnan egészen pazar panoráma nyílik Rocamadourra, melynek egyes részei nem egymás mellett, hanem egymás fölött helyezkednek el. Az Alzou folyó kanyarog a szurdok alján, felette a hangulatos középkori falu, felette a középkori szentélyek, templomok negyede, a szikla tetején pedig az egykori várkastély. A délután folyamán lesz elegendő idő a település mindegyik részének megismerésére úgy, hogy az egyes negyedek (szintek) között lifttel lehet közlekedni.

9. NAP: PECH MERLE (ŐSEMBERRAJZOK), SAINT-CIRQ-LAPOPIE, CAHORS
Kirándulás a Lot folyó szép völgyébe. Franciaországnak ezen a vidékén rengeteg barlang található, néhányban közülük eredeti őskori sziklarajzok tanulmányozhatóak. Ezen „ősember” barlangok között egy olyan van, amelyik egyúttal látványos cseppkőbarlang is, ez a Pech Merle-barlang a Lot folyótól pár km-re. A barlanglátogatás után egy elragadó középkori falu, St-Cirq-Lapopie a következő állomás. A falu páratlan fekvése a Lot folyó völgye feletti sziklán, a középkori házak, paloták együttese még a sokat látott világutazókat is lenyűgözi. (Az autóbusz fel tud menni a falu felső részéig.)
Délután a nagy hegyek között kanyargó Lot folyó mentén Cahors városába utazunk. A folyó hajtűkanyarjában fekvő óváros nagy nevezetessége a XIV. századi erődített Valentré-híd, mely 3 hatalmas tornyával a középkori francia katonai építészet egyik legjelentősebb példája.

10. NAP: COLLONGES-LA-ROUGE
Délelőtt még egy meseszép falut látogatunk meg. Collonges-la-Rouge vörös homokkőből épült középkori házai, temploma és a zöld növényzet gyönyörű elegye méltó lezárását jelentik délnyugat-franciaországi körutazásunknak. Utazás hazafelé Közép-Franciaországon keresztül a Vichy – Chalon-sur-Saone – Besancon útvonalon. Szállás a svájci határ közelében (1 éj).

11. NAP: UTAZÁS AZ ALPOKON KERESZTÜL
Utazás Svájcon és az osztrák Alpokon keresztül a Basel – Zürich – Feldkirch – Innsbruck – Salzburg – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Hazaérkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.

Kapcsolódó cikkek

» Emlék Párizsból - Kovács Attila, 2019. április. 29
» Párizs mozgásban, második rész - Kovács Attila, 2016. június. 26
» Látnivalók Párizsban: az Eiffel-torony - Etédi Alexa, 2014. augusztus. 09
» Hogy jutunk el közúton Angliába? - Etédi Alexa, 2014. január. 07
» Aktívan Franciaországban: GR20-tól a síparadicsomokig - Explorer World, 2013. november. 05
» 7 hely, ahol tilos meghalni - Etédi Alexa, 2013. szeptember. 10
» Túra a Lac Cornu hágóba, Franciaország - Kovács Attila, 2013. augusztus. 12
» A világ 10 leglátogatottabb látványossága - Etédi Alexa, 2013. július. 05

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Koronavírus információ

Európa:

A hivatalos beutazási szabályokat könnyen ellenőrizheti itt: https://konzuliszolgalat.kormany.hu
Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Honlapunkon számos ajánlat közül válogathat, de ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy akár kész útitervét segítsünk megvalósítani, írjon nekünk itt!

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Airbus repülő­gép­gyár és Aeros­co­pia repülési múzeum.
Toulouse városa Európában a repülő­gép­gyártás köz­pont­ja, itt készülnek a világ leg­na­gyobb utas­szál­lí­tó repülő­gépei, az eme­letes Airbus 380-asok, me­lye­ken több mint 700 ember utazhat egy­szer­re. A gyár­lá­to­ga­táshoz tartozik egy kis buszos uta­zás a gyár­ud­va­ron, valamint az óriás­gépek össze­sze­re­lé­sé­nek bemu­tatása a gyártó­csarnok kilátó­te­ra­szá­ról. 
A gyárlá­to­ga­tás után megte­kintjük a 2014 őszén elké­szült Aeroscopia nevű repülési múze­umot, ahol nemcsak a különböző Airbus típu­sokkal, hanem a repülés törté­ne­tével is megis­mer­ked­hetünk.
A fakultatív program ára: 7 900 Ft (belépődíjakkal együtt). Figyelem: A programra legké­sőbb indulás előtt másfél hónappal kell jelent­kezni.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az autóbuszos utazást, a 10 éjszakai szállást reggelivel, egy ebédet, a helyi idegenforgalmi adókat, az útlemondási biztosítást, az iroda degenvezetőjét és a felsorolt programokat,

Alapár nem tartalmazza: 

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, és a belépődíjakat.

Kötelező költségek: 

Baleset-, betegség-,poggyász biztosítás megkötése utazási feltétel!

Helyszíni költségek leírása: 
Az árak tájékoztató jellegűek!
 
Az itt felsorolt múzeumlátogatásokon, sétahajózásokon stb. a részvétel nem kötelező, a helyszínen mindenki maga döntheti el, hogy részt kíván-e venni az adott programon.
 
Lastours kathar várak EUR 7,-
(vagy EUR 3,- Le Belvédère kilátópont)
Lourdes vár + Pireneusok Múzeuma EUR 5,-
Cordes-sur-Ciel kisvonat EUR 3,-
Albi katedrális ingyenes
kórus + kincstár a katedrálisban (kombinált jegy) EUR 6,-
Toulouse-Lautrec múzeum EUR 8,-
Conques kincstár EUR 4,50
La-Roque-Gageac hajózás EUR 6,80
Beynac vár EUR 7,-
Padirac-barlang EUR 11,40
Rocamadour sikló (retúr) EUR 2,40
lift (felfelé) EUR 1,30
vár + várfalséta EUR 2,-
Pech Merle-barlang EUR 10,50
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, ital­automata).

Szállás: 

10 éj­sza­ka kétágyas, fürdő­szo­bás szállodai szo­bák­ban. Az olaszor­szági és a lourdes-i szál­lo­dák 4 csil­la­gosak, a többi 3 csil­la­gos. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
Büféreggeli, valamint egy ebéd Lourdes-ban a 4. napon / fakultatív vacsora a 2. naptól. Figyelem: Odaútban a forgalom függvényében elképzelhető, hogy csak 21 óra körül érnek a csoportok a tranzitszállásra, ezért az első este nem biztosítunk vacsorát. Egy autópálya melletti étteremben lesz lehetőség meleg ételt fogyasztani.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő baleset-, betegség-,poggyász biztosítás megkötése utazási feltétel! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!