Dél-India: az Ajanta-barlangok és Dél-India szent templomai

12 napos körutazás Indiában

Tematikusan felépített dél-indiai utunk azoknak készült, akik a nagymogulok meseszép örökségén túl kíváncsiak India hindu, buddhista és dzsainista építészeti csodáira is. Ajanta és Ellora sziklába vájt templomai a szobrászat remekművei: 1500-2000 éves szentélyek, szobrok, freskók, és még elképzelnünk sem könnyű, hogyan hozták létre ezt a csodát a korabeli építők az akkori eszközeikkel!

Az indiai emberek vallásba vetett hite leginkább Dél-Indiában érződik. Délen, a dravida területeken jellegzetes regionális stílust fejlesztettek ki, amelyet kiemelt tetők, lekerekített oromdíszek jellemeznek, a falak mentén egymásba illeszkedő oszlopokkal, többoszlopos csarnokokkal, koncentrikus falazattal, masszív bejárati kapukkal. Ez a formavilág a korai sziklába vájt templomokra vezethető vissza, ahol már oszlopos csarnokok vezettek a mélyen sziklába vájt belső szentélybe. A déli stílusú templomok leglátványosabb elemei azonban a gopurák, a dúsan faragott, néha akár 40-50 méter magas négyszögletes tornyok, melyek éppúgy az ég felé törnek, akár az európai katedrálisok tornyai.

Alapár tartalmazza

elhelyezés 4* hotelekben reggeli transzferek, légkondicionált mikrobuszok a körutazás során magyar nyelvű idegenvezető, aki Mumbaiban várja a csoportot!

Alapár nem tartalmazza

nemzetközi és belföldi repülőjegyek+ illetékek,félpanziós felár, vízum,storno biztosítás, BBP egyéni kiadások, borravaló…

Hossz: 
12 nap
Szállás: 
szálloda
****
Létszám: 
Minimum létszám: 10 fő

Szállás

Elhelyezés 4* hotelekben

Program: 

1.nap Budapest > Mumbai (Bombay)
Indulás Budapestről menetrendszerinti járattal, átszállással.

2.nap Mumbai (Bombay)
Érkezés a reggeli órákban Munbaiba. Ma megnézzük a várost, melynek jelentése „istenanya”, és már a 16. század óta viseli. Ezt később angolosították, így lett Bombay, de 1996-tól ismét az eredeti nevét használják hivatalosan. Városnézésünk első állomása az egykori Viktória Királynő pályaudvar, ezt követi az V.György tisztelétre épített monumentális India kapuja, majd az Elefánt-szigetre hajózunk, amelyen több ezer éves barlangok találhatók. Az ősi barlanghálózat számos művészeti alkotást, szobrokat, domborműveket és mitikus történetek ábráit rejti. Délután felkeressük a Ghandi és a Prince of Wales múzeumot, majd a Kamla Nehru parkot és a Malabar-hegy függő kertjeit, ahonnan remek kilátás nyílik a Chowpatty Beachre.

Szállás: Mumbai (1 éj)

3.nap Mumbai > Aurangabad
Ha valamire nem jutott még idő előző nap Mumbaiban, akkor azt ma bepótoljuk! Majd a  délután folyamán utazás a reptérre, és repülés Aurangabadba. Transzfer a szállodába.

Szállás: Aurangabad (2 éj)

4.nap Ajanta-barlangok
Egész napos program a híres Ajanta-barlangokhoz. A barlangokról egészen 1819-ig nem tudott a világ, míg egy brit tiszt tigrisvadászat közben rájuk nem bukkant. A Waghora-folyó kanyarulata fölött sziklákba vájták a barlangtemplomokat, melyek a három ősi vallást: a hindut, a buddhizmust és a jaint mutatják be freskóikon és szobraikon keresztül. A mintegy 30 barlangot sok ezer munkás véső és kalapács segítségével vájta ki a vulkanikus bazaltsziklából az ie. 2.- isz.7. század között.

Szállás: Aurangabad

 5.nap Ellora-barlangok > Chennai
Ma a közeli Ellora-barlangokat fogjuk felfedezni! 34 barlang alkotja az egész rendszert, az 5. és a 10. század között vájták ki őket. Az első 12 barlang buddhista a további 26 barlang hindu jellegű, az utolsó négy pedig dzsaina jegyeket képvisel. Az Ellora környéki sziklába vájt templomok a szobrászat remekművei, komplett katedrálisokat faragtak ki itt a kőből, kívül-belül, padlótól a mennyezetig. A hagyomány szerint Adzsanta buddhista építői jöttek át Ellorába, miután előbbi munkájukat bevégezték. A legmonumentálisabb a Kailash-templom, mely a maga 5600 nm alapterületével több mint kétszer akkora helyet foglal el, mint az athéni Parthenon, és másfélszer olyan magas. Becslések szerint mintegy 200 ezer tonna követ kellett kibányászni a sziklából csak ennek az egy barlangtemplomnak az elkészültéig. Délután mumbai átszállással elrepülünk Chennaiba. A Bengáli-öböl Koromandel partján járunk, a várost a 17. században alapította a Brit Kelet-indiai Társaság, később a britek haditengeri bázissá építették ki. Chennai ma kereskedelmi és ipari központ, de az utazók elsősorban a kulturális örökségek és templomai miatt keresik fel várost, amely egyúttal a dél-indiai klasszikus zene és tánc központja. Transzfer a szállodához.

Szállás: Chennai (2 éj)

6.nap Chennai
Egész napos városnézés Chennaiban, melynek során megtekintjük a Nemzeti Művészeti Galériát, a britek által épített Szent György erődöt és a Szent Tamás katedrálist, ahol a szent hamvait őrzik. Végigmegyünk a világ egyik leghosszabb strandján, a Marina beachen, majd látogatás a Kapaleeshwar templomban, melyet Shiva istennek építettek. Ez a város egyik legrégibb és legszentebb helye, melynek dúsan faragott gopuramja, azaz tornya, már a dél-indiai templomépítészet egyik legszebb példája.

Szállás: Chennai

7.nap Chennai > Kanchipuram > Mahabalipuram > Pondicherry
Reggel elhagyjuk Chennait, és Pondicherrybe utazunk, de előtte még útba ejtjük Kanchipuramot, melyet az „ezer templom városának” is hívnak. A város egykor a Pallava Királyság fővárosa volt, hindu zarándokhely, mind Siva, mind Visnu isten szent városa, ahol még ma is több mint száz szentély áll, melyek nagy részét a 7-8. században építették. Következő megállónk Mahabalipuram templomkörzete, mely az UNESCO  Világörökség része. A hely a tömör gránit sziklából kifaragott szobrászati remekművek kiállítása; sziklatemplomok, domborművek, életnagyságú elefánt-, oroszlán-, bikaszobrok. A legtöbb alkotás a 7-8. századig nyúlik vissza.

Szállás: Pondicherry (1 éj)

8.nap Pondicherry > Thanjavur
Puducherry, korábbi nevén Pondicherry volt a legnagyobb francia gyarmat Indiában. A francia hatás a mai napig érződik a városon. Megtekintjük a Vardaraja Perumal, Vedapureeswarar, és a  Manakula Vinayagar Templomot, majd délután felkeressük az Aurobindo ashramot és Auroville-t, amely a világ egyik legismertebb spirituális központja. Ezután folytatjuk utunkat Thanjavur felé, ahová a délutáni órákban érkezünk, majd a dél-indiai “templomgyűjteményünket” újabb gyöngyszemekkel, a Thanjavur és a Brahadeeswarar templomokkal gazdagítjuk.

Szállás: Thanjavur (1 éj)

9.nap Thanjavur > Thiruchirapalli
Reggeli után utazás Thiruchirapalliba, ahol megnézzük a Ranganathan templomot. Visnu híveinek zarándokhelye Dél-India egyik legnagyobb templomkomplexuma, melynek szerkezete a hatalmas kapuépítményeivel és egymásba ágyazott koncentrikus udvaraival a későbbiekben modellje lett a déli, dravida vallási központoknak. Az építkezés kb. 1000-ben kezdődött a Kauveri folyó két ága által körülzárt területen, és mivel népszerűsége az elkövetkező évszázadokban folyamatosan nőtt, ezt a komplexumot bővíteni kellett, ezért megépültek az épületeket körülzáró falak. Az utolsó gopuram az 1980-as években épült, és becslések szerint 25 000 tonnát nyom.

Szállás: Thiruchirapalli (1 éj)

10.nap Thiruchirapalli > Madurai
Reggel elutazunk Maduraiba, mely az egyik legrégibb város Dél-Indiában, és a 3-4. században a Pándja Királyság fővárosa volt. A város gopuramjairól (templomkapu tornya) és palotáiról is híres, de a Nagy Templom, a Meenakshi Sundareswara az a látnivaló, amely méreteivel minden idelátogatót lenyűgöz. A hat hektáros területen álló templom 12 toronycsoportból áll, melyek részletesen kidolgozott istenségeket ábrázolnak, a négy legmagasabb torony pedig az 50 m magasságot is eléri!

Szállás: Madurai (1 éj)

11.nap Madurai > Chennai
A délelőtti városnézésen még megismerkedünk Madurai látnivalóival is, mint a Tirumalai Nayak Palota, Vandiyur Mariamman Tank, majd a késő délutáni órákban transzfer a repülőtérre, és repülés Chennaiba. Éjjel csatlakozás a nemzetközi repülőjárathoz.

12.nap Budapest
Átszállás után érkezés Budapestre a déli órákban

Kapcsolódó cikkek

» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila, 2018. január. 30
» India valódi arca... - Kovács Attila, 2017. szeptember. 04
» Őszintén az ezerarcú Indiáról - Szalai Krisztina, 2015. március. 05
» India: Varanaszi, India spirituális fővárosa - Etédi Alexa, 2014. március. 19
» India: Goa, India portugál szeglete - Etédi Alexa, 2014. március. 14
» A mogul India: A kertépítészet - Etédi Alexa, 2014. február. 27
» A mogul India: Lahore, a „mogulok kertje” - Etédi Alexa, 2014. február. 26
» A mogul India: Mumtaz Mahal, a világ legszeretettebb asszonya - Etédi Alexa, 2014. február. 26

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Koronavírus információ

Ázsia:

A beutazási szabályok gyakori módosítása miatt kérjük, ellenőrizze az aktuális és hivatalos információkat a Konzuli Szolgálat holnapján! https://konzuliszolgalat.kormany.hu/

Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk!
Honlapunkon számos ajánlat közül válogathat, de ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy akár kész útitervét segítsünk megvalósítani, írjon nekünk itt!

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

elhelyezés 4* hotelekben reggeli transzferek, légkondicionált mikrobuszok a körutazás során magyar nyelvű idegenvezető, aki Mumbaiban várja a csoportot!

Alapár nem tartalmazza: 

nemzetközi és belföldi repülőjegyek+ illetékek,félpanziós felár, vízum,storno biztosítás, BBP egyéni kiadások, borravaló…

Kötelező költségek: 

Repülőjegy illetékek, vízum.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
245 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
Igények szerint váltózó
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 
A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő repülőjárattal Budapestről Delhibe átszállással, helyben légkondicionált mikrobuszokkal.

Szállás: 

Elhelyezés 4* hotelekben

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Felár ellenében félpanziós ellátás igényelhető a helyszínen.
A területről: 
Éghajlata: Trópusi, szubtrópusi. Indiában három évszak van. A száraz hűvös tél novembertől februárig tart. A száraz, forró tavasz márciustól májusig, az esős évszak, azaz a monszun pedig májustól októberig tart.
Öltözködés: A meleg páradús időben ajánlunk könnyed, légáteresztő ruhákat, amik pamutból, illetve szövetből készültek. Az esti és reggeli hideg időkre és a téli hónapokra ne felejtsenek el bepakolni melegebb ruhákat is.
Leginkább nők számára javasolt a nem túl feltűnő, visszafogott öltözködés, amellyel sok kellemetlen helyzet elkerülhető. Ne csomagoljanak be rövid szoknyát, amik nem fedik be a lábat, illetve olyan felsőket, ahol a has vagy a váll marad fedetlen. Ilyen ruhákban megjelenni illetlenség. Nőknek javasolt a vállat takaró kendő/sál.
FONTOS: Mivel a vallásos épületeknél mindenhol le kell venni a cipőt, olyan lábbelit vigyenek magukkal, amiből könnyen ki-be lehet bújni!!, Lehetőleg ne a legjobb cipőjüket csomagolják be, felkészülve arra, hogy az akar el is tűnhet.....Vigyenek magukkal gyógyszertárban is kapható fertőtlenítő kendőt, amivel a kezüket és a lábukat megtisztíthatják, fertőtleníthetik!
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
A jelenlegi járványügyi helyzetben az adott úti célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során. Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!