Dél-India: az Ajanta-barlangok és Dél-India szent templomai

12 napos körutazás Indiában

Tematikusan felépített dél-indiai utunk azoknak készült, akik a nagymogulok meseszép örökségén túl kíváncsiak India hindu, buddhista és dzsainista építészeti csodáira is. Ajanta és Ellora sziklába vájt templomai a szobrászat remekművei: 1500-2000 éves szentélyek, szobrok, freskók, és még elképzelnünk sem könnyű, hogyan hozták létre ezt a csodát a korabeli építők az akkori eszközeikkel!

Az indiai emberek vallásba vetett hite leginkább Dél-Indiában érződik. Délen, a dravida területeken jellegzetes regionális stílust fejlesztettek ki, amelyet kiemelt tetők, lekerekített oromdíszek jellemeznek, a falak mentén egymásba illeszkedő oszlopokkal, többoszlopos csarnokokkal, koncentrikus falazattal, masszív bejárati kapukkal. Ez a formavilág a korai sziklába vájt templomokra vezethető vissza, ahol már oszlopos csarnokok vezettek a mélyen sziklába vájt belső szentélybe. A déli stílusú templomok leglátványosabb elemei azonban a gopurák, a dúsan faragott, néha akár 40-50 méter magas négyszögletes tornyok, melyek éppúgy az ég felé törnek, akár az európai katedrálisok tornyai.

Alapár tartalmazza

elhelyezés 4* hotelekben reggeli transzferek, légkondicionált mikrobuszok a körutazás során magyar nyelvű idegenvezető, aki Mumbaiban várja a csoportot!

Alapár nem tartalmazza

nemzetközi és belföldi repülőjegyek+ illetékek,félpanziós felár, vízum,storno biztosítás, BBP egyéni kiadások, borravaló…

Hossz: 
12 nap
Szállás: 
szálloda
****
Létszám: 
Minimum létszám: 10 fő

Szállás

Elhelyezés 4* hotelekben

Program: 

1.nap Budapest > Mumbai (Bombay)
Indulás Budapestről menetrendszerinti járattal, átszállással.

2.nap Mumbai (Bombay)
Érkezés a reggeli órákban Munbaiba. Ma megnézzük a várost, melynek jelentése „istenanya”, és már a 16. század óta viseli. Ezt később angolosították, így lett Bombay, de 1996-tól ismét az eredeti nevét használják hivatalosan. Városnézésünk első állomása az egykori Viktória Királynő pályaudvar, ezt követi az V.György tisztelétre épített monumentális India kapuja, majd az Elefánt-szigetre hajózunk, amelyen több ezer éves barlangok találhatók. Az ősi barlanghálózat számos művészeti alkotást, szobrokat, domborműveket és mitikus történetek ábráit rejti. Délután felkeressük a Ghandi és a Prince of Wales múzeumot, majd a Kamla Nehru parkot és a Malabar-hegy függő kertjeit, ahonnan remek kilátás nyílik a Chowpatty Beachre.

Szállás: Mumbai (1 éj)

3.nap Mumbai > Aurangabad
Ha valamire nem jutott még idő előző nap Mumbaiban, akkor azt ma bepótoljuk! Majd a  délután folyamán utazás a reptérre, és repülés Aurangabadba. Transzfer a szállodába.

Szállás: Aurangabad (2 éj)

4.nap Ajanta-barlangok
Egész napos program a híres Ajanta-barlangokhoz. A barlangokról egészen 1819-ig nem tudott a világ, míg egy brit tiszt tigrisvadászat közben rájuk nem bukkant. A Waghora-folyó kanyarulata fölött sziklákba vájták a barlangtemplomokat, melyek a három ősi vallást: a hindut, a buddhizmust és a jaint mutatják be freskóikon és szobraikon keresztül. A mintegy 30 barlangot sok ezer munkás véső és kalapács segítségével vájta ki a vulkanikus bazaltsziklából az ie. 2.- isz.7. század között.

Szállás: Aurangabad

 5.nap Ellora-barlangok > Chennai
Ma a közeli Ellora-barlangokat fogjuk felfedezni! 34 barlang alkotja az egész rendszert, az 5. és a 10. század között vájták ki őket. Az első 12 barlang buddhista a további 26 barlang hindu jellegű, az utolsó négy pedig dzsaina jegyeket képvisel. Az Ellora környéki sziklába vájt templomok a szobrászat remekművei, komplett katedrálisokat faragtak ki itt a kőből, kívül-belül, padlótól a mennyezetig. A hagyomány szerint Adzsanta buddhista építői jöttek át Ellorába, miután előbbi munkájukat bevégezték. A legmonumentálisabb a Kailash-templom, mely a maga 5600 nm alapterületével több mint kétszer akkora helyet foglal el, mint az athéni Parthenon, és másfélszer olyan magas. Becslések szerint mintegy 200 ezer tonna követ kellett kibányászni a sziklából csak ennek az egy barlangtemplomnak az elkészültéig. Délután mumbai átszállással elrepülünk Chennaiba. A Bengáli-öböl Koromandel partján járunk, a várost a 17. században alapította a Brit Kelet-indiai Társaság, később a britek haditengeri bázissá építették ki. Chennai ma kereskedelmi és ipari központ, de az utazók elsősorban a kulturális örökségek és templomai miatt keresik fel várost, amely egyúttal a dél-indiai klasszikus zene és tánc központja. Transzfer a szállodához.

Szállás: Chennai (2 éj)

6.nap Chennai
Egész napos városnézés Chennaiban, melynek során megtekintjük a Nemzeti Művészeti Galériát, a britek által épített Szent György erődöt és a Szent Tamás katedrálist, ahol a szent hamvait őrzik. Végigmegyünk a világ egyik leghosszabb strandján, a Marina beachen, majd látogatás a Kapaleeshwar templomban, melyet Shiva istennek építettek. Ez a város egyik legrégibb és legszentebb helye, melynek dúsan faragott gopuramja, azaz tornya, már a dél-indiai templomépítészet egyik legszebb példája.

Szállás: Chennai

7.nap Chennai > Kanchipuram > Mahabalipuram > Pondicherry
Reggel elhagyjuk Chennait, és Pondicherrybe utazunk, de előtte még útba ejtjük Kanchipuramot, melyet az „ezer templom városának” is hívnak. A város egykor a Pallava Királyság fővárosa volt, hindu zarándokhely, mind Siva, mind Visnu isten szent városa, ahol még ma is több mint száz szentély áll, melyek nagy részét a 7-8. században építették. Következő megállónk Mahabalipuram templomkörzete, mely az UNESCO  Világörökség része. A hely a tömör gránit sziklából kifaragott szobrászati remekművek kiállítása; sziklatemplomok, domborművek, életnagyságú elefánt-, oroszlán-, bikaszobrok. A legtöbb alkotás a 7-8. századig nyúlik vissza.

Szállás: Pondicherry (1 éj)

8.nap Pondicherry > Thanjavur
Puducherry, korábbi nevén Pondicherry volt a legnagyobb francia gyarmat Indiában. A francia hatás a mai napig érződik a városon. Megtekintjük a Vardaraja Perumal, Vedapureeswarar, és a  Manakula Vinayagar Templomot, majd délután felkeressük az Aurobindo ashramot és Auroville-t, amely a világ egyik legismertebb spirituális központja. Ezután folytatjuk utunkat Thanjavur felé, ahová a délutáni órákban érkezünk, majd a dél-indiai “templomgyűjteményünket” újabb gyöngyszemekkel, a Thanjavur és a Brahadeeswarar templomokkal gazdagítjuk.

Szállás: Thanjavur (1 éj)

9.nap Thanjavur > Thiruchirapalli
Reggeli után utazás Thiruchirapalliba, ahol megnézzük a Ranganathan templomot. Visnu híveinek zarándokhelye Dél-India egyik legnagyobb templomkomplexuma, melynek szerkezete a hatalmas kapuépítményeivel és egymásba ágyazott koncentrikus udvaraival a későbbiekben modellje lett a déli, dravida vallási központoknak. Az építkezés kb. 1000-ben kezdődött a Kauveri folyó két ága által körülzárt területen, és mivel népszerűsége az elkövetkező évszázadokban folyamatosan nőtt, ezt a komplexumot bővíteni kellett, ezért megépültek az épületeket körülzáró falak. Az utolsó gopuram az 1980-as években épült, és becslések szerint 25 000 tonnát nyom.

Szállás: Thiruchirapalli (1 éj)

10.nap Thiruchirapalli > Madurai
Reggel elutazunk Maduraiba, mely az egyik legrégibb város Dél-Indiában, és a 3-4. században a Pándja Királyság fővárosa volt. A város gopuramjairól (templomkapu tornya) és palotáiról is híres, de a Nagy Templom, a Meenakshi Sundareswara az a látnivaló, amely méreteivel minden idelátogatót lenyűgöz. A hat hektáros területen álló templom 12 toronycsoportból áll, melyek részletesen kidolgozott istenségeket ábrázolnak, a négy legmagasabb torony pedig az 50 m magasságot is eléri!

Szállás: Madurai (1 éj)

11.nap Madurai > Chennai
A délelőtti városnézésen még megismerkedünk Madurai látnivalóival is, mint a Tirumalai Nayak Palota, Vandiyur Mariamman Tank, majd a késő délutáni órákban transzfer a repülőtérre, és repülés Chennaiba. Éjjel csatlakozás a nemzetközi repülőjárathoz.

12.nap Budapest
Átszállás után érkezés Budapestre a déli órákban

Kapcsolódó cikkek

» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila, 2018. január. 30
» India valódi arca... - Kovács Attila, 2017. szeptember. 04
» Őszintén az ezerarcú Indiáról - Szalai Krisztina, 2015. március. 05
» India: Varanaszi, India spirituális fővárosa - Etédi Alexa, 2014. március. 19
» India: Goa, India portugál szeglete - Etédi Alexa, 2014. március. 14
» A mogul India: A kertépítészet - Etédi Alexa, 2014. február. 27
» A mogul India: Lahore, a „mogulok kertje” - Etédi Alexa, 2014. február. 26
» A mogul India: Mumtaz Mahal, a világ legszeretettebb asszonya - Etédi Alexa, 2014. február. 26

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

elhelyezés 4* hotelekben reggeli transzferek, légkondicionált mikrobuszok a körutazás során magyar nyelvű idegenvezető, aki Mumbaiban várja a csoportot!

Alapár nem tartalmazza: 

nemzetközi és belföldi repülőjegyek+ illetékek,félpanziós felár, vízum,storno biztosítás, BBP egyéni kiadások, borravaló…

Kötelező költségek: 

Repülőjegy illetékek, vízum.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
245 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
Igények szerint váltózó
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 
A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő repülőjárattal Budapestről Delhibe átszállással, helyben légkondicionált mikrobuszokkal.

Szállás: 

Elhelyezés 4* hotelekben

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Felár ellenében félpanziós ellátás igényelhető a helyszínen.
A területről: 
Éghajlata: Trópusi, szubtrópusi. Indiában három évszak van. A száraz hűvös tél novembertől februárig tart. A száraz, forró tavasz márciustól májusig, az esős évszak, azaz a monszun pedig májustól októberig tart.
Öltözködés: A meleg páradús időben ajánlunk könnyed, légáteresztő ruhákat, amik pamutból, illetve szövetből készültek. Az esti és reggeli hideg időkre és a téli hónapokra ne felejtsenek el bepakolni melegebb ruhákat is.
Leginkább nők számára javasolt a nem túl feltűnő, visszafogott öltözködés, amellyel sok kellemetlen helyzet elkerülhető. Ne csomagoljanak be rövid szoknyát, amik nem fedik be a lábat, illetve olyan felsőket, ahol a has vagy a váll marad fedetlen. Ilyen ruhákban megjelenni illetlenség. Nőknek javasolt a vállat takaró kendő/sál.
FONTOS: Mivel a vallásos épületeknél mindenhol le kell venni a cipőt, olyan lábbelit vigyenek magukkal, amiből könnyen ki-be lehet bújni!!, Lehetőleg ne a legjobb cipőjüket csomagolják be, felkészülve arra, hogy az akar el is tűnhet.....Vigyenek magukkal gyógyszertárban is kapható fertőtlenítő kendőt, amivel a kezüket és a lábukat megtisztíthatják, fertőtleníthetik!
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
A higiénés körülmények elfogadhatóak, elegendő betartani a higiénés alapkövetelményeket.. A csapvizet csak fürdésre használjuk, inni csak palackozott vizet igyunk!!! A gyümölcsöt mindig hámozzuk meg. Kötelező védőoltás nincs, malária tabletta szedése ajánlott. Hepatitis A, tífusz és tetanusz oltás szintén ajánlott. A gyümölcsöt mindig hámozzuk meg. Kötelező oltás nincs, malária tabletta szedése ajánlott. Hepatitis A, tífusz és tetanusz oltás szintén ajánlott. Az állandóan szedett gyógyszereinket ne hagyjuk itthon, valamint ajánlott egy kis egészségügyi csomagot összeállítani: hasmenés ellen ajánljuk a SMECTA-t, Imodiumot, továbbá jó ha van nálunk fájdalom-, láz- és hányinger- csillapító, ragtapasz, némi kötszer, valamint vitaminok. A nyilvános WC-k legtöbbször ázsiai jellegűek, olyan luxuscikkek, mint a melegvíz, szappan, WC papír hiányoznak. Érdemesebb az éttermekben használni a toilettet.
A Külügyminisztérium tanácsolja az Indiába és Nepálba látogató magyar állampolgároknak a védőoltások (hepatitis A és B) felvételét:
Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ: Nemzetközi oltóközpont
Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 2-6 (E épület-oldalszárny); Tel: 06-1-476-1364
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!