Sana - A Balkán gyönyörű titka

9 napos kajaktúra Bosznia-Hercegovina egyik legszebb vizén

Egy folyó amiről kevesen tudunk. Egy folyó ami szelíden vad, vadul szelíd, és minden kanyarulatával, rétjével igézően vált kedvenc folyónkká. A folyó változatos, a sziklás völgyektől kezdve a gólyahíres rétekig minden kedveset megtalálhatsz benne. A vize kristálytiszta. A folyó karakteréből fakadóan néhol sziklás, surrantókkal tűzdelt, zúgós. Ezek a zúgók teljesen biztonsággal járhatóak. Nincsenek rőzsegátak, nincsenek hirtelen kanyarok.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Nehézség:

Mindenki számára könnyen teljesíthető a túra, nyaralós, pihenős, strandolós.

Részvételi díj tartalmazza

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést valamint az útlemondási biztosítást.

Részvételi díj nem tartalmazza

étkezéseket, az utazást (egyénileg, vagy kisbuszban 22.900 Ft/fő),a kempingek díját - ahol van (10 - 12 Euro/fő/éj) - 3 nappal érdemes kalkulálni, esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj)és az utasbiztosítást.

Hossz: 
9 nap
Létszám: 
Minimum létszám: 8 fő

Szállás

A túra során vadkempingekben töltjük az éjszakákat. Ezek többnyire festői rétek a vadon minden komfortjával. Fürdeni a kristálytiszta folyóban tudunk.

Program: 

A túra során minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat kemping felszerelésedet el tudod helyezni.  A busz és a személy autók nem követik a kalandorokat. A kajakokba kényelmesen be lehet pakolni akár több hetes túrára is, de természetesen nem baj ha az ipari hajszárítódat most nem hozod magaddal. 

1. nap – Budapest, Kljuc - Bosznia Hercegovina
Az esti órákban elindulunk Budapestről, Horvátországon keresztül utazva. Az éjszakát utazással töltjük. A határátlépésekhez szükséged lesz érvényes útleveledre, vagy érvényes új típusú személyigazolványodra.

2. nap – Kljuc
Érkezés Kljuc kis városában a délutáni órákban. A kempingben sátraink felállítása után, városnézés, pihenés, az utazás fáradalmainak feledtetése, készülünk a másnapi indulásra. Kajakok előkészítése. Este vacsora a part egyik hangulatos éttermében, az éjszakát kempingben töltjük.

3. nap –Kljuc - Kamicak
A reggeli után nekivágunk a folyónak. Az első napon varázslatos hegyek között kanyarog a folyó. mindkét oldalon erdők, apró zúgók és surrantók. Egész nap kanyargunk, csorgunk a hullámok között. A part felett sziklatornyok, a vízben pisztrángok és színes kajakjaink. Szállás: kemping, vadkemping

4. nap -Kamicak - Sanski Most
A mai nap a folyó kinyílik, kicsit szélesebb lesz, kedves dimbek-dombok között utazik Sanski Most felé. Folyónkba csatlakozik a Sanica kis folyója amin szeretnénk felevezni. A kis folyón az első vízesésig feltornázzuk magunkat. A folyó mellett rétek, és hangulatos kikötő helyek. Érkezés Sanski Most városába a délutáni órákban. Bolt, kiskocsma, pljeskovica... szeretjük.

5. nap -  Sanski Most - Nistavci
Reggel korán kelünk, és irány a folyó. Ma ismét változik az arca kedves kis vizünknek. Kaszálórétek, mezők és piknikkosár... ez lesz a mai nap mottója. Fűben heverészés, pitypang fújás, fürdés a folyóban és barnulós csorgás Nistavci falva mellé, ahol terveink szerint az éjszakát tölteni fogjuk. Este tűzrakós közös főzést tervezünk.

6. nap - Nistavci - Brezicani
A mai napon városnézés, kajakozás egyvelege a terv. Prijedor városán át vezet az utunk. A városkában egy közös ebédet tervezünk, vízparti kis vendéglőben, majd csorgás a Brezicani felé. A folyó szélesedik de nem veszít semmit szépségéből. Hangulatos széna illatú lapátolások, és naplementék. A folyó és az ember együttélése.

7. nap - Brezicani - Blagaj Japra
A folyó közeledik nagy testvére az Una felé. Nagy kanyarok, csendes folyóvá szelidül, megadva magát az egyesülésnek. A part hangulatos rétekkel tarkított. Az estét a falu határába töltjük.

8. nap -Blagaj Japra - Dobrljin
Utolsó napunk a folyón. Kis folyónk a nagy testvérbe  belefolyik Novi Grad városánál. Utunkat mi is folytatjuk az Unán, egészen Dobrljin faujáig, ahol túránk véget ér. Délután még fürdés, ajándék beszerző vásárló körút(Novi Grad), majd búcsúvacsora, pakolás és készülődés a hazainduláshoz  Szállás: kemping

9. nap - Novi Grad - Budapest
A kora reggeli órákban nekivágunk a hazaútnak. A várható érkezés Budapestre vasárnap a kora hajnali órákban.

További információ

Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:

Kapcsolódó cikkek

» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Tenerife csodái - Kovács Attila, 2023. december. 07
» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter, 2023. december. 06
» Képek Velencéből... - Kovács Attila, 2023. december. 01
» A nyári ég csodája - Kovács Attila, 2023. november. 29
» Egy nap Lisszabonban - Kovács Attila, 2023. november. 27
» Amszterdam hangulata - Kovács Attila, 2023. november. 23
» Mobilgát akcióban - Kovács Attila, 2023. november. 22

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést valamint az útlemondási biztosítást.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

étkezéseket, az utazást (egyénileg, vagy kisbuszban 22.900 Ft/fő),a kempingek díját - ahol van (10 - 12 Euro/fő/éj) - 3 nappal érdemes kalkulálni, esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj)és az utasbiztosítást.

Kötelező költségek: 

kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj)

Helyszíni költségek leírása: 

kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj)

Az árak nem túl magasak... Egy átlagos vacsora 7-10 Euro. Ajánlott költőpénz: 25-40.000 Ft/fő, amely az eltérő egyéni igényektől függően változhat. A helyi pénz a BAM (Bosnian Convertible Marka). Egy euró - 2 BAM-nak felel meg. (2013. dec.)
Nem érdemes itthon váltani, mert nehezen lehet találni, illetve nem váltják túl jól. Érdemes a helyszínen  ATM automatából felvenni, mert úgy a leggazdaságosabb. Az eurót is elfogadják néhány helyen.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Felszerelés ajánló

Mit hozz magaddal?

Kempingezéshez: sátor, ponyva, hálózsák, derékalj, összecsukható szék, kis kefe, rongy, kispárna esetleg útitakaró (utazáshoz).

Nappali öltözet: esőkabát, esőnadrág, vízálló szandál, sportcipő, polárkabát, kényelmes, hosszú ujjú világos ing és nadrág, fürdőruha.

Egyéb: napszemüveg, napvédő krém, ajakír, sapka vagy kendő, ruhaszárító kötél és csipesz, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő.

Konyha: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs.

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges. Lesznek helyek ahol a vízben kell sétálni a kajakokat húzva. Fontos hogy legyen olyan lábbelid, amivel bele tudsz gázolni a vízbe. NEM jó a flipflop papucs!!!!!
Az éjszakákat a szabadban töltjük - kempingben vagy vadkempingezve.  Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Kiutazási forma:  Kisbusz vagy egyénileg

Kisbusszal utazunk, Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.

Étkezés: 

Túránk önellátó. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni alapélelmiszereket. Általában naponta, kétnaponta megállunk bevásárolni, a magyarországi áraknál esetenként olcsóbban is. Ha főzni szeretnél kis gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket hozz magaddal! A túra során több helyen meg fogunk állni tavernáknál, vendéglőknél.

A területről: 
A folyó Bosznia egyik legtisztább vizű folyója. A Sana folyó Bosznia-Hercegovina nyugati részén az Una jobb oldali mellékfolyója. Šipovo városkánál négy karsztforrásából ered Banja Lukától 50 km-re délnyugatra. Hossza 146 km, vízgyűjtő területe 3 370 km² Változatos partszakaszai illetve élővilága tette híressé a Balkán ezen folyóját. Halai között ott szerepel a Dunai Galóca, Szivárványos illetve Sebes pisztráng, de találkozhatunk itt pérekkel is.
Időjárás: 
Az éghajlat mediterrán jellegű, Nappal nem ritka a 25-30 celsius fok. a hegyekben viszont már a magashegyi hatások érvényesülhetnek. A túrák során eső, rövid jégeső és vihar is előfordulhat, így készülj vízálló ruházattal, esőkabáttal.
Csomagolás: 
Legyen egy nagy táskád, amiben a túrára közvetlenül nem szükséges felszerelések vannak, és egy kis csomag, amit a hajóban is magunkkal vihetünk. A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog. Ajánlott felszerelések: esőkabát, vízálló szandál, hosszú-, rövid ujjú pólók, polár kabát, kényelmes hosszúnadrág, fürdőruha, hálózsák, napszemüveg, sapka vagy kendő, fejlámpa, fényképezőgép, elsősegély csomag és igazolványok. Felhívjuk figyelmedet arra, hogy sátrat a kempingezéshez feltétlenül hozz magaddal.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Boszniába, Horvátországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást. A program időtartama 8 nap, de javasoljuk az utazás teljes időtartamára a biztosítás megkötését (az oda és visszaúttal együtt 10 nap).
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára. A szigeten kapcsolatban leszünk egy szárazföldi egységgel, aki bármiféle probléma esetén pár órán belül támogatni tudja a vízen a csapatot. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szigeten orvossal is.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!