Bosznia-Hercegovina gyöngyszemei

5 napos körutazás Bosznia-Hercegovinában

Mostar egyike volt a legfontosabb kereskedelmi útvonalaknak az egyre növekvő Ottomán birodalom felé, abban az időben számtalan kézműves céhnek adott otthont a város, köztük aranyműveseknek és tímároknak. A mosztári Öreg híd, amely több, mint négyszáz éven keresztül kötötte össze a Neretva folyó két partját, ma is a város fő vonz erejét adja.

Alapár tartalmazza

A repülőjegyet (kézipoggyásszal), repülőtéri illetéket, a szállás megadott ellátással, idegenvezetőt.

Alapár nem tartalmazza

Útlemondási biztosítás, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, helyszínen fizetendő belépők

Hossz: 
5 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
min. 20 fő

Szállás

2-3 ágyas szobákban, 3 csillagos szállodában

Program: 

1.nap:
Elutazás Budapestről a kora reggeli órákban, érkezés Szarajevóba, majd transzfer Mostárba. A város a XVI. századi Stari Most hídról kapta a nevét. Mostar egyike volt a legfontosabb kereskedelmi útvonalaknak az egyre növekvő Ottomán birodalom felé, abban az időben számtalan kézműves céhnek adott otthont a város, köztük aranyműveseknek és tímároknak. A mosztári Öreg híd, amely több, mint négyszáz éven keresztül kötötte össze a Neretva folyó két partját, ma is a város fő vonz erejét adja. A gyalogos híd az 1993-as délszláv háború áldozata lett: néhány óra alatt rombolta le egy horvát tank. A hidat azóta újjá építették, és ma már az UNESCO Világörökséghez tartozik, azonban csak a híd mását tudták megépíteni. Az eredeti híd darabjai a Neretva partján láthatóak. A város hangulatát, különlegességét az itt élő népek, kultúrák, vallások, történelmi emlékek biztosítják. Látogatási lehetőség egy igazi török lakóházban, amely csodálatos példája az Ottomán építészetnek. Szabadidő, ebédelés lehetőség, majd a szállás elfoglalása. vacsora.

2.nap:
A reggelit követően egész napos kirándulás, Bosznia-Hervegovina felfedezése. Első utunk a közeli található Blagaj városkába vezet, ahol is a a Buna folyó forrását találjuk, egy hatalmas szikla alatt. A sziklán magán pedig a város szimbóluma ékeskedik, a dervis kolostor, amely az 1500-as években épült. A dervisek évszázadokon keresztül éltek itt elzárva a világtól, csendben, elmélkedve, a középkori keresztény szerzetesekhez hasonlóan aszkétaéletet éltek. Következő állomásunk Pocitelj, egy csodálatos szabadtéri múzeumváros. Sétát teszünk a fehér kupolás mecsetek, a régi vár bástyái között, majd folytatjuk utunkat a térség legszebb természeti jelenségéhez a Kravica-vízesésekhez, ahol 26 méter magasról, mintegy 120 méteren elnyúlva zuhan alá a víz. A nap utolsó helyszíne Medjugorje, a híres zarándokhely, ahol az elmélkedés mellett egy borkóstoláson is részt veszünk egy helyi pincészetben. Visszatérés Mostárba, vacsora.

3.nap:
Elhagyva Mostárt a Neretva-völgyében, követve a hihetetlen színű folyó kanyarulatait indulunk Szarajevó felé. Ha lenézünk a folyóra rengeteg pisztráng telepet látunk, ami a helyiek egyik legfontosabb bevételi forrása. Rövid megállót teszünk Konjicban, ahol is meglátogatjuk Tito bunkerét. A létesítmény 1953-1979 között épült (és az 1990-es évekig teljesen titokban is maradt megléte), hogy atomkatasztrófa esetén menedéket nyújtson Titonak és mintegy 500 közvetlen munkatársának. A létesítmény 280 m-re a földfelszín alatt elhelyezkedő masszív betonszerkezet, ahol felfedezhetjük a bonyolult alagút rendszert, a lakosztályokkal, konferencia teremmel, irodákkal. Tovább utazás, majd mielőtt beérnénk a fővárosba kirándulást teszünk a ?Remény alagútjához?. Öt méterrel a szarajevói repülőtér kifutópályája alatt fut egy alagút rövid szakasza, amelyet Szarajevó ostroma alatt ástak ki annak érdekében, hogy ellássa az elzárt várost. Négy éven át ez a 800 méter hosszú alagút biztosította az ostromlott város egyetlen kapcsolatát a külvilággal, és az életfenntartást. Ma múzeumként működik a ház, ahol az alagút bejárata volt és egy kis szakasz is megtekinthető belőle. A késő délutáni órákban érkezés szállásunkra, Szarajevóba, vacsora.

4.nap:
A reggelit követően egy különleges városnézésben lesz részünk. Végig járjuk az óváros nevezetességeit, érintve katolikus, ortodox és zsidó emlékhelyeket is. A török építészet megannyi műemléke összhangban áll a Monarchia által hátrahagyott középületekkel, és az országot uraló vallási sokszínűségnek teret adó templomokkal. Sétánk során a városnézést ötvözzük egy kis gasztro kalanddal. Kóstolunk helyi bosnyák sajtokat, füstölt sonkát és kolbászt, háromféle bosnyák pitét, jónéhány tradicionális bosnyák fogást és nem utolsósorban többféle házi készítésű brandyt, azaz "Rakiját". Délután szabad program.
Este vacsora egy helyi étteremben, folklór előadással.

5.nap:
Kora reggel transzfer a repülőtérre, hazautazás.

Kapcsolódó cikkek

» Mostar hangulata - Kovács Attila, 2018. október. 24
» Török emlékek a Balkánon - Stolac, Bosznia - Kovács Attila, 2014. július. 17
» Híd a Neretván - Mostar - Kovács Attila, 2014. június. 12
» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A repülőjegyet (kézipoggyásszal), repülőtéri illetéket, a szállás megadott ellátással, idegenvezetőt.

Alapár nem tartalmazza: 

Útlemondási biztosítás, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, helyszínen fizetendő belépők

Helyszíni költségek leírása: 

Helyszínen fizetendő belépőjegyek: 58 EUR

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Utazás menetrend szerinti járattal

Budapest (BUD) - Szarajevó (SJJ) 09:00 10:05
​Szarajevó (SJJ) - Budapest (BUD) 10:45 11:50

A menetrendváltozás jogát a légitársaság(ok) fenntartják.

Szállás: 

2-3 ágyas szobákban, 3 csillagos szállodában

Étkezés: 
A részvételi díj a félpanziós ellátást tartalmazza. (reggeli, 3 vacsora a szállodában, egy vacsora folklór előadással, borkóstolás, 4. nap ebéd)
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a. Telefon: (0036) (1) 476-1364, honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!