Benyovszky nyomában Madagaszkáron

A Benyovszky emlékév 2016. alkalmára

11 nap kikapcsolódás és felfedezés... Benyovszky nyomában egy valóságos expedíción érezhetjük magunkat! Eközben bejárjuk Madagaszkár legzöldebb tájait, legdúsabb esőerdőit, megismerjük legnagyobb lemúrfaját, legzamatosabb gyümölcseit, legkülönlegesebb fűszereit. Élmények sokaságát nyújtó utazás, amelyet az érintetlen Antongil-öbölben álomba illő tengerpartokon való pihenéssel koronázunk meg, akár a hosszúszárnyú bálnák társaságában!

Alapár tartalmazza

 • a szállásokat a megjelölt középkategóriás hotelekben és lodge-okban 9 éjszakára (kétágyas szobában),
 • félpanziós ellátást (reggeli és vacsora),
 • a 6. és 8. napon az ebédet,
 • a bérelt jármű költségeit az út teljes idejére (üzemanyaggal, sofőrrel),
 • magyar vagy angol nyelven beszélő idegenvezetőt (az árlista szerint),
 • belépőt a megjelölt programokra,
 • a nemzeti parkokban a helyi guide díját

Alapár nem tartalmazza

 • a nemzetközi és a belföldi repülőjegy díját,
 • az ebédek és az italok költségét,
 • az esetleges fakultatív programok költségeit,
 • a biztosítást és a borravalókat
Hossz: 
11 nap (9 éjszaka Madagaszkáron + 1 éjszaka a repülőn)
Szállás: 
szálloda
***+
Létszám: 
2 főtől
Program: 

Magyar idegenvezető felár ellenében foglalható.

1. nap– Indulás BUDAPESTRőL, érkezés ANTANANARIVOBA  Tengerentúli repülőjárat

A repülőjárattól függően, de valószínűleg az esti órákban fogunk megérkezni Antananarivoba, Madagaszkár dimbes-dombos fővárosába. A repülőtéren már vár minket sofőrünk és autónk, hogy elvigyen bennünket a belvárosban lévő szállodánkba.

A késői érkezés miatt a főváros megtekintését az elutazás napjára hagyjuk, szállodánkból azonban gyönyörű kilátás nyílik a fővárosra, melyet akár reggelink közben is élvezhetünk.

Szállás és vacsora: Hotel Royal Palissandre

http://www.hotel-restaurant-palissandre.com/en/

 

2. nap – ANTANANARIVO – ANDASIBE

Miután megreggeliztünk, elindulunk a csodálatos keleti országrész felé, hogy megkezdjük felfedező utunkat ezen a különleges szigeten. Először Mandraka faluban állunk meg, hogy látogatást tegyünk a Mr. Peyreiras francia biológus által alapított állatfarmon, ahol Madagaszkár legtöbb hüllőfaját megtekinthetjük : krokodilok, kaméleonok sokasága, iguánák, gekkók – de ezenkívül két makifajjal is megismerkedhetünk,  valamint különleges lepkékkel.

Továbbindulunk, majd Moramangában megtekintjük Madagaszkár egyik legérdekesebb múzeumát: a csendőrségi múzeumot. Ez a múzeum ugyanis nem csak a csendőrség, hanem az ország történetébe is kiváló betekintést nyújt: a sziget életébe a különböző (francia, angol) fennhatóság ideje alatt, a lakosság életvitelébe és ennek fejlődésébe, változásába az idők folyamán.

Estére megérkezünk szállodánkba Andasibe-be, az Analamazoatra Nemzeti Park mellé.

Szállás és vacsora: Hotel Andasibe

http://www.andasibehotel-resto.com/index.php?lang=en

 

3. nap  - ANDASIBE – TAMATAVE                                  

A mai napon a szó szerint hatalmas élményeket ígérő Analamazoatra Nemzeti Parkot látogatjuk meg, mivel ez a park arról híres, hogy az itt található esőerdő a legnagyobb és legfejlettebb lemúrfaj, az Indri Indri otthona. Itt tartózkodásunk felejthetetlen élménye lesz hallgatni az Indri Indri makik kiáltozását (például a szállodában a reggelink közben is !), ahogyan egymással kommunikálnak szirénára hasonlító, akár három kilométerre is elhallatszó énekükkel. Természetesen a lemúrok mellett számos más különleges állat-és növényfajjal találkozhatunk, amelyek csak itt őshonosak. A parknak egyedülálló hangulatot ad a rengeteg orchidea- és páfrányfaj.

A parkban tett kirándulásunk után Tamatave-be utazunk tovább, amely Madagaszkár második legnagyobb városa, legnagyobb kikötővárosa, egy gyönyörű óceánparti település. A délutánt városnézéssel töltjük, méghozzá pousse-pousse-on ! (Ez tulajdonképpen a riksa neve Madagaszkáron.) Elvegyülünk a város mindig nyüzsgő életében, a kókuszvíz árusokkal teli tengerparti sétány zsivajában, végigsétálunk a híres, két oldalt pálmafákkal szegélyezett nagy főutcán.

Szállás és vacsora : Hotel Sharon

http://www.sharonhotel.mg/

 

4. nap – TAMATAVE – PANGALANES FOLYÓRENDSZER

Gyönyörű kirándulásra indulunk ma: hajótúrát teszünk a Pangalanes folyórendszer mentén, amely a keleti part természetes lagúnáit és mesterséges víztározóit köti össze és összesen 460 km hosszú. A széles folyócsatornán haladva varázslatos, időtlen nyugalmat sugárzó tájak, dús, buja növényzet, kis halászfalvak és tradicionális módszerrel halászó halászok alkotják a természet és ember egységét, és nyújtanak felejthetetlen élményt. Hajónk mellett banánnal, ananásszal és egyéb áruval megrakodott pirogue-ok (csak fából, 100%-ig kézi munkával készült tradicionális halászcsónak) haladnak el. A falubeliek a partról intenek üdvözlést, ahogy elhaladunk előttük, míg a gyerekek a vízbe vetik magukat, hogy a hajó hullámait kövessék és játszanak rajtuk.

Szállás és vacsora: Hotel Sharon

http://www.sharonhotel.mg/

 

5. nap –TAMATAVE – MAROANTSETRA    Belföldi repülőjárat

A járat indulási időpontjától függően indulunk a város repülőterére, hogy elrepüljünk « Benyovszky fővárosába », Maroantsetra-ba, Madagaszkár észak-keleti részébe. Autónk Maroantsetra-ban a reptéren vár minket, hogy elvigyen szállodánkba. Érkezés után városnézésre indulunk a körülbelül 22.000 fős lakosságú városban, amely az Antongil-öböl, Madagaszkár második legnagyobb öblének partján található, az öböl északi csücskében. A város, és egyáltalán Madagaszkárnak ez a régiója szárazföldön nagyon nehezen közelíthető meg, leginkább hajóval, vagy repülővel lehet idejutni. Így viszonylag kevés turista jár erre, és mi azon kevés szerencsés közé sorolhatjuk magunkat, akik eljutottak a szigetország ezen gyönyörű, érintetlen, és az egyik legjobban megőrzött és leggazdagabb természeti értékekkel rendelkező részébe.

Maroantsetra városát Benyovszky Móric alapította 1774-ben, Louisbourg néven. Amíg ő ott volt a szigeten, a város rengeteget fejlődött, így a helyiek ma is nagy tisztelettel és szeretettel emlékeznek meg róla. A grófot a halál is ebben a régióban érte, 1785-ben, amikor is hosszú évek és sok hasztalan expedíció-finanszírozási kérelem után végül Amerikából tért vissza « második hazájába », Madagaszkár észak-keleti részébe. A helyiek oldalán, vezetőjükként a franciák ellen vívott csatában esett el. Sírját ma sem tudjuk pontosan, hol található.

2003-ban, 218 évvel később a Benyovszky Móric emlékére alakult Magyar-Madagaszkári Társaság egy expedíció keretében Benyovszky-emlékszobrot helyezett el Maroantsetra főterén, mely eredetije Budapesten található. A helyiek olyan tisztelettel övezik a szobrot, hogy a város vezetője a mai napig a házában (a legenda szerint az ágya alatt) őrzi, és csak illusztris látogatók esetén teszik ki a szobrot a helyére a főtéren...Természetesen a mi látogatásunk biztosan illusztris eseménynek számít majd, és megtekinthetjük a nagy becsben tartott emlékszobrot !

Vacsora és szállás : Hotel Relais du Masoala

https://www.facebook.com/H%C3%B4tel-Le-Relais-du-Masoala-687963531235534/timeline/

 

6. nap –MAROANTSETRA – MASOALA

Ma megkezdjük a Masoala Nemzeti Park felfedezését, amely méltán szerepel az UNESCO világörökségi helszíneinek listáján. Az öbölben található Nosy Mangabe speciális tengeri-szárazföldi rezervátumot  is beleértve ez Madagaszkár legnagyobb területű természetvédelmi területe, több területből áll a Masoala félszigeten, az Antongil öbölben és környékén.

Sőt, nem csak a legnagyobb terület, hanem biodiverzitását tekintve a leggazdagabb is: a sziget növényfajainak 50%-a és állatfajainak több mint 50 %-a (emlősök, madarak, hüllők és kétéltűek) megtalálható itt.

Ma felfedezzük a nemzeti park szárazföldi és tengeri területeit is. A parkban többféle esőerdőt találunk : partvidéki, valamint síkvidéki és magashegyi erdőket. A Masoala-félsziget Madagaszkár legszebb és talán utolsó összefüggő esőerdeje, mely csak hajóval vagy gyalog közelíthető meg. Az erdőség az egyik ritka hely a szigetországban, ahol az esőerdő egészen a tengerpartig ér. Az esőerdőt több kilométer hosszú szinte teljesen érintetlen strandok határolják. A vörös varit (variecia variegata rubra), a Masoala park endemikus lemúrfajtáját és egyéb érdekes növény-és állatfajokat viszonylag könnyű megfigyelni a félszigetnek ezen a részén. A tengeri rezervátum meglátogatása csónakon és felszíni búvárkodással történik (búvármaszk, légzőcső, és békatalp bérlése biztosított és benne van az árban) : csodálatos és szigorúan védett tengeri világ tárul a szemünk elé.

De nem csak természeti látnivalókat tartogat napunk : meglátogatjuk Ambodiforaha kis faluját is. Megismerjük kedves lakosait, akik a helyi iskolába is elkalauzolnak minket, így megtekinthetjük, hogyan néz ki Madagaszkáron egy iskola. (Amennyiben hoztunk magunkkal adományokat – toll, füzetek, vonalzó, stb. – ez a legjobb hely, hogy átadjuk őket.) Sőt, a falu lakosai egy rögtönzött tánc előadást is tartanak nekünk, hogy megismerjük tradicionális zenéiket és táncaikat!

A mai napi program az ebédünket is tartalmazza.

Délután/este visszatérünk szállodánkba, megvacsorázunk.

A vacsora után lehetőségünk van éjszakai lemúrlesre menni, mely során egy izgalmas séta során megpróbáljuk meglesni a legkisebb lemúrfajtát, az egér-makit, mely csak sötétedés után jön elő. Tapasztalt és szakképzett vezetőnk tudja, hol és hogyan keressük, iletve csalogassuk elő, így egy kis szerencsével van esélyünk meglátni élőben ezt a miniatűr, egérszerű, és termetéhez képest hatalmas szemekkel megáldott makifajtát.

Vacsora és szállás : Chez Arol Lodge

http://arollodge.free.fr/

 

7. nap – MASOALA

A mai napot jól megérdemelt pihenéssel töltjük a tengerparton. Hajóval indulunk el a szállodából, hogy megérkezzünk egy csodálatos, érintetlen strandra. Ha arra vágyunk, egyszerűen feküdjünk ki az óceánpartra, hallgassuk a hullámok megnyugtató, örök végtelen moraját. Ha aktívabb programot szeretnénk, akkor búvárkodhatunk palackkal, vagy szemüveggel a korallzátonynál, elsétálhatunk a csodás vízesésekhez, vagy egy csónakkirándulás keretében kipróbálhatjuk a pirogue-ot, a helyiek tradicionális halászcsónakját és csodáljuk meg a halászok lenyűgöző és erős izmokat igénylő navigációját, ahogy a vitorla forgatásával változtatják az irányt és a sebességet...

Ha bálnaszezonban érkezünk (július és szeptember között), ne hagyjuk ki a bálnalest, amely során kihajózhatunk motoros csónakkal és megfigyelhetjük a hatalmas púposhátú bálnák játékát, ugrásait, családi életét ! A Nyugat-Indiai Óceán egész területe, beleértve az Antongil-öböl környékét, 1979 óta Nemzetközi Bálna Rezervátum, ahol a déli tengerekről felúszó bálnák teljes védettséget élveznek : minden évben púposhátú bálnák sokasága érkezik ide több mint 5000 kilométert megtéve az Antarktisz vizeiből, hogy a melegebb vizekben párosodjanak és adjanak életet kicsinyeiknek.

Vacsora és szállás : Chez Arol Lodge

http://arollodge.free.fr/

 

8. nap – MASOALA – NOSY MANGABE - MAROANTSETRA

A mai napon a Nosy Mangabe rezervátumot fedezzük föl, amely az öböl közepén egy szigeten található és csak hajóval közelíthető meg. Területét a teljes 520 hektáron buja, zöld őserdő fedi. A sziget egész területe a nemzeti parkok fennhatósága alá tartozik, nincsen rajta lakott település. Az itt dolgozó kutatóknak, biológusoknak egy öko kempinghely, egyszerű főzési és tisztálkodási lehetőségekkel áll rendelkezésére. A nemzeti park idegenvezetője vezet körbe minket, és a túra során felfedezhetjük a sziget különleges és egyedülálló növény-és állatvilágát : a számos orchidea-fajt, a híres kopasz lemúrt és egyéb makifajokat, színes békákat, kaméleonokat, különleges gekkókat, stb. Meglátogatjuk az itt élő Betsimisaraka törzs csodálatos, legendás sírépületeit, melyek jobb minőségű anyagból készültek és gazdagabban díszítettek, mint az élők házai… Az állatvilág szerelmesei számára a sziget arról is a leghíresebb, hogy ez a világ szinte egyetlen helye, ahol esélyünk van szabadon meglesni az aye-aye lemúrt, eme éjszakai, különleges és nagyon veszélyeztetett lemúrfajt – akit már a kétes értékű « világ egyik legcsúnyább állata » címmel is kitüntettek, és amely csúnyaságában már-már szeretnivaló. (Mivel mi nappal látogatunk ide, sajnos ezt a lemúrfajt nagy valószínűséggel nem fogjuk látni szabadon.)

A mai napi program az ebédünket is tartalmazza.

A szigetről hajóval visszaindulunk Maroantsetra városába.

Vacsora és szállás : Hotel Relais du Masoala

 

9. nap–MAROANTSETRA – ANTANANARIVO

Reggeli után, a járat indulásától függően elindulunk a repülőtérre, hogy visszautazzunk a fővárosba, Antananarivo-ba.

A járat érkezésétől függ, hogy lesz-e más programunk ezen a napon.

Vacsora és szállás : Hotel Royal Palissandre

http://www.hotel-restaurant-palissandre.com/en/

 

10. nap –ANTANANARIVO

Reggeli után városnézésre indulunk: megtekintjük a kulturális látnivalókat és felfedezzük a város színes, mindig nyüzsgő piacait. Bejárjuk az « alsó » és « felső » várost, valamint a XVII. században épült és 2001 óta a Világörökség részét képező Ambohimanga palotát. A palota mellett található kilátóhelyről megcsodálhatjuk a város panorámáját. Itt is lesz Benyovszky vonatkozása a programunknak : megtekintjük a Benyovszky utcát is.  Végül a hatalmas kézműves, tradicionális piacon megcsodálhatjuk az ország minden részéből származó madagaszkári iparművészet remekeit: zebuszarvból faragott használati tárgyak és ékszerek, kézzel hímzett terítők, táskák, növényi rostból font kalapok, a nők tradicionális viseleteként hordott gyönyörűbbnél gyönyörűbb lambahoanyk (mintás kendők), madagaszkári vanília és fűszerek, stb.

Este autónk és idegenvezetőnk kikísér minket a repülőtérre, hogy elbúcsúzzunk Madagaszkártól és hazainduljunk a 8000 kilométerre lévő Budapestre.

 

11. nap –BUDAPEST

Érkezés Budapestre.

Kapcsolódó cikkek

» Madagaszkár tájain - Kovács Attila, 2013. január. 07
» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András, 2018. május. 25
» Seychelle-szigetek: paradicsom az Indiai-óceánon - Kovács Attila, 2018. április. 14
» Bringával Afrikán át - Fóti Lázár, 2018. február. 26
» A Szahara csodálatos világa - Kovács Attila, 2018. február. 14
» Lányok a parketten- női bicikli - Fóti Lázár, 2017. július. 05
» Tenerife tájain... - Kovács Attila, 2017. június. 24
» Namíbia éjjel - Kovács Attila, 2017. április. 11
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 
 • a szállásokat a megjelölt középkategóriás hotelekben és lodge-okban 9 éjszakára (kétágyas szobában),
 • félpanziós ellátást (reggeli és vacsora),
 • a 6. és 8. napon az ebédet,
 • a bérelt jármű költségeit az út teljes idejére (üzemanyaggal, sofőrrel),
 • magyar vagy angol nyelven beszélő idegenvezetőt (az árlista szerint),
 • belépőt a megjelölt programokra,
 • a nemzeti parkokban a helyi guide díját
Alapár nem tartalmazza: 
 • a nemzetközi és a belföldi repülőjegy díját,
 • az ebédek és az italok költségét,
 • az esetleges fakultatív programok költségeit,
 • a biztosítást és a borravalókat
Kiutazási forma: 
egyénileg
Egyéb részletek
Kiutazás: 

A Budapest-Antananarivo repülőjegy várható ára, amennyiben egy átszállással (általában Párizs) repülünk: kb. 300 000 Ft-tól (illetékkel). A belföldi járat várható ára kb. 70 000 Ft. Két járattal számolva ez 140 000 Ft.

A területről: 
Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete az Indiai-óceánban található, Afrika délkeleti partjaitól a Mozambik-csatorna választja el. A szigetország majdnem 165 millió éve szakadt el az afrikai kontinenstől, így egy teljesen egyedi, különleges és látványos állat-, és növényvilág fejlődött ki a szigeten. A madagaszkári állat-, és növényfajok 80%-át a világon egyedül itt találjuk meg, többek között összesen 70 lemúrfajtát, a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonját, összesen 930 orchidea fajt, és még sorolhatnánk. A madagaszkári lakosság gyökereit Délkelet-Ázsiában és Afrikában leljük fel. E két kultúrából jött létre egy teljesen egyedülálló, hagyományait élénken őrző társadalom, amelyben a halottakat a mindennapokban jelenlevőnek tekintik és tanácsot kérnek tőlük, ahol az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk meghatározzák az emberek életét és ahol számos mese, mágia és legenda szövi át az emberek mindennapjait. Madagaszkár fő vonzereje az érintetlen természet és a romlatlan társadalom. A természet itt teljes sokszínűségében, kreativitásában, szelídségében és szépségében mutatkozik be. A lakosság vendégszeretete elvarázsol, a tömegturizmus és a gazdasági fejlettség hiánya miatt, vagy inkább ennek köszönhetően mindenhol olyan emberi értékekre lelünk, melyek sajnos egyre ritkábbak a modern társadalomban: őszinteség, nyitottság, mosoly, vidámság, nyugodt életritmus és bizalom. A madagaszkáriak jelszava a „mora-mora”, azaz lassan-lassan: soha senki nem siet, és mégis minden mindig megoldódik…
Időjárás: 
Ajánlott időpontok: a legmegfelelőbb időszak az utazáshoz július és október között van. December és május között nem ajánljuk az odautazást : ekkor elég sok esőre és esetleg ciklonokra is számíthatunk. A madagaszkári nyár novembertől májusig tart, meleg, viszont esetenként esős idővel. A « tél » júniustól októberig tart, azonban ilyenkor is nagyon kellemesen meleg van, és ez a száraz évszak. A bálnaszezon az Antongil-öbölben július és szeptember között van.
Csomagolás: 
A ruházatot illetően nincs tabu Madagaszkáron, könnyű nyári, kényelmes, bő viselet tökéletesen megfelel. Legyen nálunk hosszú ujjú vékony felső, pulcsi, zokni és hosszúnadrág is: a sziget belsejében a felföldeken az esték és éjszakák az évszaktól függően hidegek lehetnek, illetve a szúnyogok elleni védekezésül is hasznosak ezek a ruhadarabok. Egy vékony esőköpenyt is tegyünk be. A lábbelit illetően szandál, papucs és egy zárt túracipő a nemzeti parkokban való kirándulásokhoz – ide egy kis hátizsák is jól jöhet. Fejfedőt és UV szűrős napszemüveget a nap elleni védekezésül érdemes bepakolni. Ezen kívül fontos még bepakolnunk: napolajat, elemlámpát (legjobb a fejre szerelhető), rovarriasztót/szúnyogriasztót, nedves törlőkendőt, gyufát vagy öngyújtót. Értékes tárgyainkat, ékszereinket (például notebook, stb.) érdemesebb otthon hagyni! Ajándékok: a gyerekek részére a legjobbak az iskolaszerek, kis játékok, ruhanemű, kis krémek/szappanok/tusfürdők.
Vízum: 
Egy hónapot nem meghaladó, turisztikai célú tartózkodás esetén a vízumot nem kötelező előre beszerezni, a reptéren érkezéskor igényelhető, a helyszínen azonnal kiadásra kerül. A vízum díja 80.000 Ariary, amely a repülőtéren a napi árfolyam szerint euroban vagy dollárban is fizethető (körülbelül 8000 Ft, vagy 26 euro). Nagyon fontos, hogy útlevelünknek a kiutazástól számított legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie!
Biztosítás: 
Mindenképpen kössünk az út teljes tartamára érvényes, mindenre kiterjedő utas- és baleset biztosítást, és ellenőrizzük a biztosítótársaságnál, hogy érvényes-e az általunk kötött biztosítási kategória Madagaszkár területére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Nincs kötelezően előírt védőoltás. Javasolt lehet a hepatitisz A,B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások beadatása, főleg, ha sokat túrázunk és nomád körülmények között is tervezünk tartózkodni. Egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont adja meg a szükséges információkat. Madagaszkáron előfordulhat malária, ezért erről is érdemes kikérni a véleményüket, mely gyógyszer megfelelő az itteni malária-változat ellen. Az országban a csapvíz nem iható, ehelyett vegyünk palackozott ásványvizet a boltokban. Ne kérjünk jeget az italunkba, és a sok helyen kapható „jusnaturel”-lel (friss gyümölcslé) is óvatosnak kell lenni, mert az egyszerűbb helyeken ez is csapvíz hozzáadásával készül.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!