Tibet - Nepál - Bhután - Szikkim - Dardzsiling

15 napos körutazás Indiában és a Himalája elradadó országaiban

Himalája titokzatos és egzotikus, sok évszázados templomai az ősi buddhista és hindu kultúra látványos szentélyei és díszletei - a világ legmagasabb tengerszint feletti magasságán. Itt található a Föld legmagasabb pontja, a 8848 m magas Mt. Everest (nepáliul Sagarmatha, tibeti nyelven Csomolungma). S a világ tizennégy 8000 méter feletti hegycsúcsa közül nyolc.

Alapár tartalmazza

Nemzetközi repülőjegyeket, BBP biztosítást, közlekedés Kathmanduban autóbusszal, a továbbiakban kisbuszokkal, belföldi repülőjárattal, elhelyezést: jó minőségű, középkategóriájú szállodákban, kétágyas szobákban, reggelikkel, magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezetőt indulástól érkezésig. A valutaárfolyam változások az árakat módosíthatják. Az árak 1 EUR = 315 HUF, 1 USD = 285 HUF árfolyamig érvényesek.

Alapár nem tartalmazza

Belső repülőjegyet, repülőtéri illetéket, sztornó biztosítást, belépőket, borravalókat, a vízumok díját.

Hossz: 
15 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum 14 fő
Program: 

1. nap: Budapest …
Elrepülés Budapestről menetrend szerinti járattal Kathmanduba. Étkezés és éjszakázás a repülőgép fedélzetén.
 
2. nap: … Kathmandu (Nepál)
Megérkezés Kathmanduba, Nepál fővárosába. Meglátogatjuk az UNESCO Világörökségek részét képező Palota teret (Durbar Square) ősi fa- és téglatemplomaival, pagodáival, palotáival és felkeressük a templomot, ahol az ablakból ránk tekinthet az élő istennő, a kumari, aki egy nagy hatalommal bíró „vallási” vezető Nepálban. Felkeressük a Hanuman Dhoka-t, az egykori nepáli királyi palotát, a Basantpur teret, a Taleju és Kasthamandap templomokat, majd a Swayambhunath-ot, a világ egyik legrégebbi sztúpáját nézzük meg, amit a majmok szentélyeként ismernek. A legenda szerint a „magát megteremtő” sztúpához köthető a Kathmandu-völgy születése. Innen gyönyörű panoráma nyílik a városra. Vacsora. Szállás Kathmanduban.
 
3. nap: Kathmandu - Patan
Kora reggel fakultatív programlehetőségként részt vehetünk egy sétarepülésen, és a Himalája látványában gyönyörködhetünk, beleértve a világ legmagasabb hegycsúcsát is, a Mount Everestet (helyszínen fizetendő, kb. 210 USD – időjárás függvényében). Folytatjuk városnézésünket Kathmanduban. Felkeressük Pashupatinath-ot, a hinduk szentélyét, ahol a Himalájában lakó Shivát tisztelik, majd megnézzük a világ legnagyobb sztúpáját, a Boudhanatot. Ezt követően a szépség és a művészet városába, Patanba látogatunk, mely nagyon gazdag kulturális örökségéről híres. Megtekintjük a Mangala bazárt, a Mahaboudha templomot, és az Aranytemplomot. Visszautazás Kathmanduba. Vacsora. Szállás Kathmanduban.
 
4. nap: Kathmandu – Lhassa (Tibet, Kína)

Reggeli után elrepülés Lhassába, Tibet fővárosába, mely több, mint 3600 méter magasan fekszik a tengerszint felett. Érkezést követően kis pihenés és akklimatizálódás vagy a környék egyéni felfedezése. Vacsora. Szállás Lhassában.
 
5. nap: Lhassa – Potala Palota – Jokhang kolostor - Norbulingka
Reggeli, majd városnézés: először a dalai lámák egykori székhelyét, Tibet legfontosabb szimbólumát, a Potala palotát tekintjük meg, melyet Songtsen Gampo tibeti király építtetett. Az eredeti 9 emeletes építmény elpusztult, így 1645-ben az V. dalai láma újjáépíttette. Ezt követően a nyüzsgő Barkhor következik, majd megtekintjük a Jokhang kolostort, amely a tibeti zarándokok célállomása. Ezzel a szentéllyel került a buddhizmus Tibetbe, Lhassa városa pedig köré épült a hosszú évszázadok során. Felkeressük a dalai lámák egykori nyári palotáját, a Norbulingkát is. Vacsora. Szállás Lhassában.
 
6. nap: Lhassa – Sera kolostor – Gyangze – Shigatse
Reggeli után a Sera kolostor felkeresése, amely a sárga sapkás szerzetesrendnek épült; a rend alapítójának, Tsong Khapának egyik tanítványa építtette a XV. század elején. Mivel akkoriban a mögötte lévő hegyet virágzó rózsák borították, a nevét is innen kapta (Sera – rózsa tibeti nyelven). Utazás Gyangzén keresztül Shigatse-ba. Útközben jellegzetes tibeti tájakon utazunk keresztül, áthaladunk utunk legmagasabb pontján, egy 5080 méteres hágón. Megálló és fotóstop a Yamdrok-tónál, mely számos hósipkás hegycsúccsal van körülvéve. Továbbutazás Tibet második legnagyobb városába Shigatsébe. Vacsora. Szállás Shigatsében.
 
7. nap: Shigatse – Lhassa
Reggeli, majd felkeressük Tibet talán egyik legszebb kolostorát, a pancsen lámák székhelyéül szolgáló Tashilumpo kolostort. A zöldellő hegyoldal lejtőjén elterülő kolostorváros páratlan látványt nyújt. Visszautazás Lhassába. Vacsora. Szállás Lhassában.
 
8. nap: Lhassa – Kathmandu (Nepál) – Bhaktapur - Nagarkot
Reggeli után transzfer a repülőtérre és visszarepülés Kathmanduba. Megtekintjük az egyik ősi fővárost, Bhaktapurt, melynek építészeti emlékei a Világörökség részét képezik. Elsétálunk többek között az 55 ablakos Királyi Palotához, valamint a Fazekasok teréhez. Folytatjuk utunkat Nagarkot városa felé, mely több mint 2000 méter magasságban fekszik, így, ha az időjárás engedi lenyűgöző a kilátás a világ legmagasabb hegyláncára, a Himalájára. Vacsora. Szállás Nagarkotban.
 
9. nap: Nagarkot – Kathmandu – Paro (Bhután)
Reggeli előtt megcsodálhatjuk a napfelkeltét. Reggeli, majd visszautazás Kathmanduba. Elrepülés Paroba, Bhutánba. Megtekintjük a Nemzeti Múzeumot, majd a Rimpung Dzong kolostort, mely a Paro völgy 155 kolostorának egyike. Látogatás a tibeti hódítók támadásai ellen emelt Drukgyel Dzong erődítmény romjainál. A dzong épületei a mandalákkal és óriási Buddha szobrokkal nagyon jól tükrözik a bhutáni vallási építészetet. Vacsora. Szállás Paroban.
 
10. nap: Paro – Thimpu
Reggelit követően utunk egyik legérdekesebb és legnehezebb túráján veszünk részt a Tigris Fészke templomhoz. (A túra gyalogosan megerőltető lehet főleg felfelé, ezért a helyszínen van lehetőség ló, illetve öszvér bérlésére, ára kb. 20 USD. Lefelé gyalogosan jövünk.) Sétánk során gyönyörű fenyőerdőn haladunk át, ahol a fák többségét spanyol moha fedi, illetve lengedező imazászlókat is láthatunk. Utazás Thimpuba, a Bhutáni Királyság fővárosába, mely a politikai és gazdasági központja is egyben az országnak. Városnézésünk során megtekintjük többek között a Chorten Emlékművet, ami Bhután harmadik királyának állít emléket, majd Bhután legnagyobb Buddha szobrát. Ezt követően felkeressük a Tashichhoe Dzong kolostort, mely Je Khenpo szellemi vezető nyári rezidenciája. Vacsora. Szállás Thimpuban.
 
11. nap: Thimpu - Phuntsholing
Reggeli után utazás a kereskedelmi fővárosba, Phuntsholing határvárosba (kb. 7 óra). Az agrárország legfőbb kereskedelmi partnerei Nepál, Banglades és India. Útközben megállunk a Kharbandi Gompa kolostornál. Vacsora. Szállás Phuntsholingban.
 
12. nap: Phuntsholing – Gangtok (Szikkim – India)
Reggeli után indulás Gangtokba, India szövetségi államának, Szikkimnek a fővárosába, mely egy kicsiny falucskából fejlődött Szikkim legnagyobb városává, amióta 1840-ben az Enchey buddhista kolostor egy zarándoklat központjává tette. Meglátogatjuk a tibeti buddhizmus XI. században kialakult, meditációra nagy hangsúlyt helyező Kagyü vonalának székhelyét, a Gangtok melletti Rumtek kolostort. A Kelet-Himalája legnagyobb kolostora hagyományos tibeti stílusban épült. Vacsora. Szállás Gangtokban.
 
13. nap: Gangtok – Dardzsiling (India)
Hajnalban a Tashi kilátóba érve madártávlatból csodálhatjuk meg a várost. Ezt követően utazás Namchiba, majd Szikkim védőszentjének, Guru Rinpoche 36 méteres szobrának felkeresése, valamint megtekintjük Kőrösi Csoma Sándor, a híres magyar tibetológus és nyelvtudós sírját. Megérkezés Dardzsilingbe, majd egy teaültetvény meglátogatása. Dardzsiling nevét Dordzse Ling, egykori kolostorról kapta, mely a mennydörgés palotáját jelentette. Vacsora. Szállás Dardzsilingben.
 
14. nap: Dardzsiling – Bagdogra – Delhi
Útban a repülőtér felé a Tigris csúcs felkeresése, ahonnan a páratlan panorámát csodálva búcsúzhatunk a Himalájától. Érkezés Bagdográba, ahonnan elrepülünk Delhibe. Vacsora. Szállás Delhiben.
 
15. nap: Delhi – Budapest
Transzfer a repülőtérre, és hazarepülés menetrend szerinti járattal. Hazaérkezés Budapestre.

Kapcsolódó cikkek

» A világ 10 leglátogatottabb látványossága - Etédi Alexa, 2013. július. 05
» A kilenc legszennyezettebb hely a Földön - Etédi Alexa, 2013. június. 05
» India és Nepál - élmények Ázsiából - Turányi-Vadnay Szabolcs, 2011. január. 14
» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila, 2015. április. 17
» A világ legnagyobb épülete - Etédi Alexa, 2015. január. 23
» India: Varanaszi, India spirituális fővárosa - Etédi Alexa, 2014. március. 19
» India: Goa, India portugál szeglete - Etédi Alexa, 2014. március. 14
» A mogul India: A kertépítészet - Etédi Alexa, 2014. február. 27
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Nemzetközi repülőjegyeket, BBP biztosítást, közlekedés Kathmanduban autóbusszal, a továbbiakban kisbuszokkal, belföldi repülőjárattal, elhelyezést: jó minőségű, középkategóriájú szállodákban, kétágyas szobákban, reggelikkel, magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezetőt indulástól érkezésig. A valutaárfolyam változások az árakat módosíthatják. Az árak 1 EUR = 315 HUF, 1 USD = 285 HUF árfolyamig érvényesek.

Alapár nem tartalmazza: 

Belső repülőjegyet, repülőtéri illetéket, sztornó biztosítást, belépőket, borravalókat, a vízumok díját.

Kötelező költségek: 

Belső repülőjegy.
Vízumok és engedélyek.
Útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Helyszíni vízum, kb.: 30 USD (Nepál)
Belépők és a program szerinti étkezések: 280 USD (a helyszínen fizetendő a kinti szolgáltatónak)
Borravaló: ajánlott 4 USD/nap/fő

Előleg: 

I. részlet: előleg jelentkezéskor (a végösszeg 30%-a)

II. részlet: kb. 60 nappal indulás előtt (a végösszeg 20%-a)

 Indulás előtt 30 napon belül történő foglalás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

III. részlet:  fennmaradó összeg – kb. 30 nappal az út indulása előtt.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Elrepülés Budapestről menetrend szerinti járattal Kathmanduba.

Szállás: 

Elhelyezés: jó minőségű, középkategóriájú szállodákban, kétágyas szobákban, reggelikkel. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz.
A területről: 
A Himalája az eurázsiai hegységrendszer része, amely a Tibeti-fennsík és az indiai szubkontinens között húzódik. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa, a körülbelül 8850 méter magas Csomolungma (angol nevén Mount Everest). Nepál egy óriási kaleidoszkóp. Csupa látvány, csupa hangzavar és csupa érzelem. A páratlan kulturális és természeti látnivalók tárháza. Különleges aurája a világ minden tájáról ide csábítja a zarándokokat és látogatókat. De a bátor túrázók ritka levegőjű, magaslati Paradicsoma is. Bhután Ázsia délkeleti részén fekvő ország; a Himalájától keletre helyezkedik el. Területe kb. Magyarország felét teszi ki. Földünk egyik legelzártabb országa. A nepáli naptár 56 évvel és 8 hónappal többet mutat, mint az európai. Az év 12 hónapból áll, az évkezdet április közepe. Többnyire a nepálit használja mindenki és a hivatalos iratokban is ez szerepel. Az időeltolódás a közép-európai időhöz képest 3 óra 45 perc nyáron, és 4 óra 45 perc a téli időszámítás alatt
Időjárás: 
Az éghajlat nagyon függ a magasságtól. Az északi magas hegységekben a sarkvidékire emlékeztető magashegyi éghajlat uralkodik. Dél felé haladva - és ereszkedve lefelé - az éghajlat egyre melegebb. A központi hegyvidék éghajlata mérsékelt, a déli síkságé szubtrópusi. A csapadékmennyiség nyugatról kelet felé haladva csökken. A monszun a nyári hónapokra jellemző.
Csomagolás: 
Vízum: 
Az útlevélnek a visszaérkezéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és minimum 2 egymással szembeni üres oldalnak kell benne lennie! A magyar turisták vízumkötelesek Nepálban. A vízumot nem szükséges előre beszerezni, erre lehetőség van érkezéskor a katmandui repülőtéren vagy a határátkelőhelyeken. Egy űrlapot kell kitölteni és egy igazolványképet csatolni hozzá. Magyar állampolgárok érvényes vízum birtokában utazhatnak be a Bhutáni Királyságba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésér
Egészségügyi tudnivalók: 
A higiénés viszonyok messze elmaradnak az európai normáktól, amely táptalajt biztosít a legkülönfélébb betegségeknek. Érdemes az utazóknak hepatitis A és B elleni védőoltást felvenniük utazás előtt, illetve a helyszínen ügyelni arra, hogy ne fogyasszanak nyers és hideg ételeket, valamint kerüljék a csapvizet! A malária is folyamatosan jelen van India csapadékosabb, trópusi klímájú részein. Érdemes ellene gyógyszerrel védekeznünk. Az országban szintén előfordul a dengue láz, amelyet a maláriához hasonlóan szúnyogok terjesztenek. A betegség ellen nem létezik védőoltás, így nagyon fontos, hogy gyakran kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémekkel, és hálóval lefedett fekhelyen aludjunk. Indiában előfordultak madárinfluenzás megbetegedések is, de az utazókat ez a fertőzés kevésbé érinti. Azok, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, kérjenek ismétlő oltást a gyermekkorban megkapott polio vakcinából is. Kötelező védőoltás nincs. További tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpontban illetve a www.utazaselott.hu weboldalon talál. Gyáli út, Tel.: (1) 476-1100 Váci út, Tel.: (1) 465-3800
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!