Azerbajdzsán a Kaszpi-tenger kincses olaj-országa

11 napos utazás a Kaukázus és a Selyemút mentén

A Kaukázus égbeszökő főgerincétől a Kaszpi-tenger kiépítetlen, homokos partjaiig 7 különböző éghajlat található a hazánkéval nagyjából megegyező területen. A szubtrópusi erdőktől, a sivatagos hegyekig, a teaültetvényektől a jégmezőkig, Azerbajdzsán meglepően változatos tájakkal és turisztikai kincsekkel rendelkezik. Az ország a „legek” földje is, hiszen a kultúra szerelmesei Földünk legszebb UNESCO világörökségi szőnyegeiben gyönyörködhetnek – míg a természetszeretők 1 napon belül „szafarizhatnak” a különleges perzsa gazellák nyomában, vagy mászhatnak a világ legmagasabb iszapvulkánjaira, Gobusztán „holdbéli tájain”.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a helyi autóbuszos utazást, a szállást félpanzióval, az idegenvezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza

a repülőjegyet, irányár illetékkel: 97.000,-Ft. az egyéb étkezéseket, a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, vízumot (50 USD/fő).

Hossz: 
11 nap
Létszám: 
20 fő

Szállás

3 csillagos szállodákban, 1 ágyas felár: 400,-USD

Program: » Részletes program

1. nap - Elutazás Bakuba
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren a déli órákban. Elutazás isztambuli vagy moszkvai átszállással kora délután. Étkezés a repülőgépen. Az esti órákban átszállás. Éj a repülőn.

2. nap - Baku a Kaszpi-tenger ablaka
Hajnali megérkezés Bakuba, utazás a hotelbe, séta a Kaszpi-tenger partján, az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított iszlám Óváros bejárása.

3. nap - Baku, Gobusztán, Sirván Nemzeti Park
Reggeli után indulás délre. Látogatás a Sirván Nemzeti Parkban, és a Kaszpi tenger partján.

4. nap - Baku, Jeddi Gümbaz, Lahidzs, Gabala
Reggeli indulás a Transz-Kaukázus (Déli-Kaukázus) hegylábi városkái mentén az ősi Selyemút kulturális emlékei nyomán.

5. nap - Gabala, Nidzs, Seki
Látogatás Öreg-Gabalábam, a néhai semelyhernyó tartás és selyem készítés titkainak megismerése.

6. nap - Seki, Gakh, Ilisu
Barangolás a Seki bazár forgatagában, ismerkedés Thor Heyerdal ásatásaival és a vikingek kaukázusi származásának lehetőségével.

7. nap - Ilisu, Atbashi, Ilisu
Az utolsó jégkorszak és a gleccserek felszínformáló erejének tanulmányozása a terepen.

8. nap - Ilisu, Baku
Látogatás a Bulvár fölött magasodó örök lángnál, a Mártírok emlékművénél és a felújított Török mecsetnél. Baku panorámájának fényképezése és séta a hármas láng alakú ultramodern felhőkarcolóknál.

9. nap - Baku, Guba, Hinalig
A Kaukázus északi oldalának felderítése.

10. nap - Hinalig, Baku
Látogatás az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló műemlékeknél.

11. nap - Hazautazás
Hajnali utazás a reptérre. Átszállással hazaérkezés a Liszt Ferenc reptér 2/B termináljára a kora délutáni órákban.

FIGYELEM! A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.

További információ

Munkatársaink segítenek megtalálni
az Ön egyedi igényeinek megfelelő árat és időpontot.
Kérjen tőlünk ajánlatot!
Hasonló utazások, nyaralások:

Kapcsolódó cikkek

» Azerbajdzsán UNESCO világörökségi „Holdbéli tája” – a Gobusztán - Gőgös Norbert, 2012. április. 17
» Tényleg létezik a Pokol kapuja! - Etédi Alexa, 2022. január. 03
» Kelet-Malajzia tájai - Kovács Attila, 2022. január. 01
» A Maldív-szigetek - Kovács Attila, 2021. december. 11
» Ázsiában, terepjáróval - Kovács Attila, 2021. december. 09
» A csodálatos Baa Atoll, Maldív-szigetek - Kovács Attila, 2021. november. 22
» Egy indonéz utazás képei - Kovács Attila, 2021. október. 29
» Srí Lanka ízei - Kovács Attila, 2021. október. 22

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Részletes program

1. nap - Elutazás Bakuba
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren a déli órákban. Elutazás isztambuli vagy moszkvai átszállással kora délután. Étkezés a repülőgépen. Az esti órákban átszállás. Éj a repülőn.

2. nap - Baku a Kaszpi-tenger ablaka
Hajnali megérkezés Bakuba. Utazás a hotelbe, útközben rövid informatív ismertető Azerbajdzsán fővárosáról. Reggeli, majd alvás és pihenő 13:00 óráig. Kora délutáni séta a Kaszpi-tenger partján kiépített csodaszép Bulváron, a világ talán legnagyobb és egyik legszebb tengerparti sétányán. Pihenő a csodaszépen felújított Nagymecsetben. Közös látogatás az egyedülálló Szőnyeg Múzeumban: A páratlan, UNESCO Világörökségi védelem alatt álló bakui és más kaukázusi szőnyegek megtekintése. Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított iszlám Óváros, az Icseri Seher bejárása. Séta és fényképezés az ősrégi Leánytoronynál, majd a karavánszerájoknál. Rövid látogatás a középkori azerbajdzsáni dinasztia, a Sirvánsahok a palotájában. Szabadidő a belvárosban, majd közös vacsora. Késő este a magyar kísérő által vezetett fakultatív sétalehetőség a csodálatosan kivilágított belvárosban, a nappali fényárban úszó paloták fényképezésével. Éj Bakuban.

3. nap - Gobusztán rejtélyes rajzai; A sárvulkánok és perzsa gazellák földjén
Reggeli után indulás a tengerparton, délre. Az olajkutak és tengeri fúrótornyok fényképezése. Ismerkedés az olajkitermelés XIX-XX. századi történetével, az olajkincs mai gazdasági szerepével. Séta az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Gobusztánban: Az üledékes plató perem és a csodálatosan ép, ősi sziklarajzok megtekintése. A vulkáni- és utóvulkáni jelenségek ismertetése, majd az egyedülálló iszap- és sárvulkánok megmászása. A sárlávák és iszapkürtők fotózása. Továbbutazás a Sirván Nemzeti Parkba. A kecses perzsa gazellák, ragadozó madarak, esetleg farkasok fényképezése, „szafarival” a Kaszpi partjáig. Ismertető a tó különleges természetföldrajzáról: Földünk legnagyobb tava 371.000 km2 területű – a Balaton területének 630 szorosa!. 5.5 millió éve vált le a Parathetys-tengerről. Északi része sekélyebb, minimális sótartalommal, míg délen a mélység meghaladja az 1.000 m-t is. Amikor az első római légiók katonái megkóstolták a tó vizét, sósnak érezték, s mivel túlsó partjait sehol nem látták…tengernek vélték. A Kaszpi sótartalma a világtengerek átlagos sótartalmának csak 30%-a. Földünk legnagyobb tavában számtalan endemikus faj él, a tokféléktől – a tengeri fókákig. Pihenő az érintetlen tengerparton, úszási lehetőséggel. Koraesti visszaérkezés a hotelbe, közös vacsora. Éj Bakuban.

4. nap - A Transz-Kaukázus mentén – a Selyemúton
Reggeli indulás a Transz-Kaukázus (Déli-Kaukázus) hegylábi városkái mentén az ősi Selyemút kulturális emlékei nyomán. Kb. 2 órás séta a Bakutól nyugatra elterülő holdbéli tájon, látogatással egy iszapvulkánon. Történetek a Sirván uralkodók korából. A Samahi melletti Jeddi Gümbaz temető és mauzóleumok megtekintése. Utazás a Kaukázus déli előterének csodálatos völgyében, fényképszünetekkel a legszebb függőhídnál, szorosoknál és függőleges sziklafalak alatt. Délutáni megérkezés Lahidzs hegyi városába, ahol a mai napig élnek a hagyományos kaukázusi kézműves mesterségek. Lahidzs valaha a Selyemút hegyi városa volt, itt képezték ki a cári udvar szamovár beszállítóit. Séta az öreg kőházak között, látogatással és vásárlási lehetőséggel a rézműves műhelyekben. Rövid pihenő a pénteki mecsetben. Továbbutazás Gabala, az ősi albán főváros romjainak irányába, történetekkel a Selyemút és a város fénykorából. Útközben a Kaukázus természetföldrajzának bemutatása, kóstolóval a csodás magashegységi források ivóvizéből. Éj Gabalában.

5. nap - A karavánok nyomán
Reggeli utazás Öreg-Gabalába. A néhai nagyváros ásatási területeinek megtekintése, a feltárt kurgánok, vízvezetékek és a földben hagyott tárgyak fényképezése. Továbbutazás a néhai Seki Kánság fővárosa, a 2700 éves Seki felé. Ismerkedés a város történetével a legkorábbi szkíta (szaka) időktől az Oszmán-Birodalom koráig. Útközben látogatás Nidzs ősi, ma is működő udin keresztény templománál. Történetek az 1743-ban függetlenné vált Seki Kánság korából. A néhai semelyhernyó tartás és selyem készítés titkainak megismerése. A csodálatos káni palota megtekintése Sekiben. Nyitvatartástól függően látogatás a néprajzi múzeumban, majd beköltözés karavánszeráj hotelünkbe. Közös vacsora. Este fakultatív vízipipa kóstoló. Éj Sekiben, a karavánszerájban.

6. nap - A seki bazár forgatagában; Óriások földjén
Kora reggeli indulással városnézés az óvárosban, majd a bazár forgatagában. (1 óra szabadidővel.) Pihenő a város nagymecsetében, majd elindulás a hegyekbe, a rejtélyes Kis falujába. A III. századi eredetű templom és az alatta lévő 2-2,5 m magas óriások (!) sírjainak megtekintése. Ismerkedés Thor Heyerdal ásatásaival és a vikingek kaukázusi származásának lehetőségével. Továbbutazás északra Gakh városáig, a kaukázusi magashegyi túrák „alaptáboráig”. Bejelentkezés a hotelbe, időtől függően feljutás a magashegyi átjárókat őrző Ilisu-i őrtornyok vidékére. Éj Ilisu körzetében

7. nap - A Kaukázus hegyi falvai
Reggeli után túra az Ilisu feletti vízeséshez, a látási viszonyoktól függően a felhőkbe nyúló hófödte vonulatok fényképezése. Ilisu védelmi falainak fényképezése, majd séta az átjárót őrző kerek torony romjainál. Az utolsó jégkorszak és a gleccserek felszínformáló erejének tanulmányozása a terepen. Az átjáró alján futó folyó vízállásától függően túra gyalog, vagy terepjárókon Atbashi magashegyi falujába. Az égig érő legelők és a felettük tornyosuló csipkézett gerincek fényképezése. 1 órás tartózkodás az aprócska falu utcáin, majd pihenő a falu melletti magashegyi legelőn. A pihenő alatt rövid túra lehetőség a falu melletti gyalogos hídhoz. Túra visszafelé az érkezési útvonalon, a drámai szépségű tájak fényképezésével. Közös vacsora. Éj Ilisu körzetében.

8. nap - Baku a fejlődő metropolisz
Reggeli indulással visszautazás Bakuba. Útközben ismertető a város XX. századi történetének eseményeiből, s a jelen szuper beruházásairól, építkezéseiről. A városba érkezés után látogatás a Bulvár fölött magasodó örök lángnál, a Mártírok emlékművénél és a felújított Török mecsetnél. Baku panorámájának fényképezése és séta a hármas láng alakú ultramodern felhőkarcolóknál. Bejelentkezés a hotelbe, majd szabadidő és vásárlási lehetőség. Az érdeklődők számától függően fakultatív utazás metrón, 2-3 kiválasztott mega építkezés helyszíneire. Este folklór műsorral egybekötött vacsora egy karavánszerájban. Éj Bakuban.

9. nap - A Kaukázus északi oldalán; Déchy Mór a Kaukázus szerelmese
Reggeli indulás a Kaukázus északi oldalára. Séta és fényképezés a Besbarmag-hegy ősi kultuszközpontjánál, a Kurszán-kala erősségénél. Ismertető a magyar Kaukázus kutatókról: Besse János, Emánuell György, Déchy Mór, Zichy Jenő és Bálint Gábor munkásságának bemutatása. Déchy Mór életének és kaukázusi expedíciói igaz meséinek meghallgatása. Továbbhaladás északra, Gubába, a híres hegyi szőnyegek városába. Látogatás egy hagyományos szőnyegkészítő manufaktúrában. Feljutás Hinaligba, Azerbajdzsán legmagasabban fekvő falujába, 2.500 m fölé. A világtól elzárt (a világ feletti…) hegyi faluból, csodálatos kilátás nyílik a Központi-Kaukázus 3-4.000 m közötti ormaira. Az „égbeszökő vidék” fényképezése (jó idő esetén). Erőnktől függően túra a környékbeli magaslatok egyikére, majd közös vacsora. Éj Hinaligban, Azerbajdzsán tetején.

10. nap -  A kincses Absheron-félsziget
A napfelkelte fényképezése a Kaukázus felett. Reggeli majd leereszkedés a hegyekből. Utazás délre, a Kaszpi-tengerbe nyúló, napsütötte Absheron-félszigetre. A gazdagságot hozó olajmezők fotózása. Látogatás az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Atesgah szentélynél, a tűzimádók templománál. Ismerkedés a Zarahusztra hit (tűz imádat) alapjaival és a szentély ősi történetével. A Janar dag (jelentése Égő hegy) fényképezése, ismertetővel az örök idők óta lángoló domboldal működéséről. Látogatás két UNESCO világörökségi védelem alatt álló tengerparti erődnél, majd késő délutáni úszás a tengerben. Búcsúvacsora kiváló azerbajdzsáni borok megízlelésével. Éj Bakuban.

11. nap - Hazautazás
Hajnali utazás a reptérre. Átszállással hazaérkezés a Liszt Ferenc reptér 2/B termináljára a kora délutáni órákban.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a helyi autóbuszos utazást, a szállást félpanzióval, az idegenvezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

a repülőjegyet, irányár illetékkel: 97.000,-Ft. az egyéb étkezéseket, a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, vízumot (50 USD/fő).

Helyszíni költségek leírása: 

Elvárt borravaló: 26,-USD

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.
FIGYELEM!
A kiadott ár 230,-Ft/ USD árfolyamig tartható. Ennél rosszabb Ft/USD árfolyam esetén a hátralék befizetésekor % arányos kompenzációt alkalmazunk.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrendszerinti repülővel Isztambuli vagy Moszkvai átszállással , a helyszínen légkondícionált autóbusszal.

Étkezés: 

A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.

Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel és érvényes vízummal utazhatnak Azerbajdzsánba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!