Az Óriás-hegység legszebb túrái

5 napos Lengyel buszos kirándulás Árpival

Természeti szépségekben bővelkedő túrára hívjuk a középhegységek felső régióiban vezető túrák kedvelőit. Élményekkel teli napok várnak ránk az Óriás-hegységben, Lengyelország déli részén, melynek során bejárjuk a hegység legszebb túraútvonalait, megmásszuk legmagasabb csúcsát, végigjárjuk a főgerinc legnépszerűbb szakaszát, megnézzük legszebb tavait és vízeséseit.

Alapár tartalmazza

Az utazást, a szállást hotel 2 és 3 ágyas fürdőszobás szobáiban reggelivel,  a szervezést, valamint a túravezetést. 

Alapár nem tartalmazza

Az egyéb étkezéseket, a nemzeti park belépőket, felvonókat az utas és útlemondási biztosítást.

Hossz: 
5 nap / 3 nap szabi
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
35-40 fő

Nehézség:

Közepes nehézségű túrák, melyek az átlagosnál kicsivel jobb erőnléttel és némi kitartással teljesíthetők. A túrák távja és szintemelkedése alapján a kezdőktől haladókig mindenkit várunk erre a programunkra, hiszen a nehezebb túrák esetében fakultatív módon lehetőség nyílik némi könnyítésre. A kirándulást azoknak ajánljuk, aki néhány kellemes napot szeretnének eltölteni Lengyelország itthon talán kevéssé ismert, de rendkívül látványos és népszerű hegyvidékein."

Szállás

3 éjszaka Karpacz, 1 éjszaka Wroclav hangulatos településén, 2-3 ágyas fürdőszobás elhelyezéssel.
Egyágyas felár: 4500 Ft/fő/éj

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Leinemann Gellért
Gellért a sportok az egészség és a természet megszállottja.

Kapcsolódó cikkek

» Egy szerelem története – Mazuria - az eltitkolt mese! - , 2020. szeptember. 24
» Varsó és nevezetességei - Etédi Alexa, 2019. március. 05
» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info, 2014. október. 11
» Tarnów, a reneszánsz gyöngyszeme - Nagy Árpád, 2014. szeptember. 19
» Túra a felhők felett - Kasprowy és Giewont, a Lengyel-Tátrában - Kovács Attila, 2014. július. 29
» Európa ősrengetege - A Białowieżai-erdő - Etédi Alexa, 2014. július. 17
» Tutajozás a Dunajecen - Nagy Árpád, 2014. március. 24
» A Lengyel-Tátra virágai - Láncos utak a Świnicára - Nagy Árpád, 2013. november. 25

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Részletes program
1. nap: Budapest – Špindlerův Mlýn – Mísečky – Karpacz.

Indulás Budapestről, a Műcsarnok melletti buszparkolóból reggel 5 órakor. A kora délutáni órákban érkezünk meg a cseh-lengyel határon található Óriás-hegység cseh oldalon található egyik legismertebb turistaközpontjába, Špindlerův Mlýn falucskába. A településről ülőszékes felvonóval jutunk fel első napi túránk kiindulópontjára. A felvonó felső állomásától indulva egy könnyű, bemelegítő túrát teszünk a hegység főgerincének közelébe. Útközben felülről megnézzük az Óriás-hegység legmagasabb vízesését, a 148 m magas Pančavský-vízesést, amelyhez jelenleg korlátozott a hozzáférés, a turisták csak a vízesés felső részét nézhetik meg. Innen egy modern hegyi szálló mellett elhaladva felmegyünk Európa egyik leghosszabb folyója, az Elba forrásához. Innen csak pár perc a hegység főgerince, melyen később végig megyünk majd, most csak kissé belekóstolunk annak levegőjébe, és a régi kocsiúton ereszkedünk vissza a kis turistatelepen várakozó autóbuszunkhoz.

A túra távja 12,5 km, szintkülönbség +400/-600 m, időtartam kb. 4-5 óra.

A túrát követően tovább utazunk Lengyelországba, az esti órákban érkezünk meg az Óriás-hegység lengyel turistaközpontjában, Karpacz településen található szállásunkra.

2. nap Óriás-hegység, Śnieżka.

A kirándulásunk második napján az Óriás-hegységben (Karkonosze) túrázunk, egész napos túra keretében a hegység legmagasabb csúcsa, a lengyel-cseh határon emelkedő Śnieżka (1602 m) meghódítására indulunk. Karpaczból (820 m) kb. két órás túrával érjük el a csúcs alatt található Sziléziai-ház nevű turistaszállót. Innen a jól kiépített, a csúcsot északról megkerülő kényelmes úton érkezünk meg a Śnieżka csúcsára, amely nem csak a hegység, de Csehország legmagasabb csúcsa is egyben.

A csúcson található monumentális épületben lévő büfében felfrissülhetünk, majd miután megörökítjük a minden égtáj felé nyíló panorámát, elindulunk túránk második szakaszára. A Szudéták fő turistaútvonalának részét képező rövidebb, de meredekebben ereszkedő ösvényen visszaereszkedünk a Sziléziai-házig, majd nyugat felé folytatjuk a túrát, és a fennsíkon vezető rövid séta után leereszkedünk a hegység második legnagyobb tava, a Kis-tó (1183 m) mellett található menedékházhoz. Innen rövid pihenőt követően két egykori menedékház maradványai mellett ereszkedünk vissza Karpaczba, ahol megnézzük a település egyik látványosságaként ismert Wang templomot, majd szabad program zárja a napot.

A túra távja 17 km, szintkülönbség +/- 950 m, időtartam kb. 5-6 óra.

3. nap Óriás-hegység gerinctúra – Kopa – Szrenica – Szklarska Poreba.

A reggelit követően ülőszékes felvonóval jutunk fel a Śnieżka közelében található Kopa nevű felső állomásra (1340 m). A felvonótól jól kiépített, kényelmes ösvényen kezdjük meg túránkat, melynek során végigjárjuk az Óriás-hegység főgerincének legszebb részét. Az előző nap közelebbről is látott Kis-tó, majd a hegység legnagyobb tava, a Nagy-tó katlana felett jutunk el a Słonecznik nevű érdekes formájú sziklacsoporthoz (1423 m). Innen kicsit megváltozik az út jellege, és leereszkedünk a Karkonosz-nyeregbe (1198 m), ahonnan rövid pihenőt követően ismét felfelé indulunk. Több szállóépület mellet elhaladva újabb különleges formájú sziklák mellett vezet az út, majd a Nagy-sisak tömbjét megkerülve megérkezünk a Nagy-Havas-katlan fölé, amely a hegység barátságos főgerincének egyik legvadabb része. A Havas-katlanok felett emelkedő, messziről is több irányból jól látható TV átjátszó állomás épülete, majd újabb érdekes sziklacsoportok mellett érkezünk a Szrenica csúcsra (1362 m). Innen már csak egy kényelmes ereszkedés vár ránk, majd a Kamieńczyk-vízesés mellett érkezünk meg Szklarska Poreba településre, túránk végállomására, ahonnan saját buszunkkal utazunk vissza a szállásunkra.

A túra távja 25 km, szintkülönbség + 700 / - 1320 m, időtartam kb. 8-9 óra.

4. nap Karpacz – Książ – Wrocław.

Reggeli után eddigi szálláshelyünket magunk mögött hagyva Wrocław felé indulunk, de útközben megnézzük Lengyelország harmadik legnagyobb, „Alsó-Szilézia gyöngyszeme” néven ismert Książ gyönyörű reneszánsz kastélyát, amely egy 395 m magas szikla tetejéről néz le az alatta elterülő tájra. Az épületkomplexumban jelenleg művészeti galériák, éttermek és szállodák működnek, a kastélyt 12 teraszos kiképzésű díszkert veszi körül, a kastély legszebb része a pazaron díszített Maksymilian-terem.

Książból Wrocławba utazunk, ahol városnéző séta során megismerkedünk Alsó-Szilézia fővárosának legszebb, legértékesebb látnivalóival. Sétánk során a Piactér polgárházai mellett megnézzük az Óváros központjában álló Városházát, valamint a wrocławi Tudományegyetemnek a XVIII. század első feléből származó Aula Leopoldina nevű dísztermét. Wrocławot a „Hidak városa” néven is ismerhetjük, ott tartózkodásunk alatt megismerkedünk a leghíresebb hidakkal, csakúgy, mint a város modern kori látványosságaiként ismert wrocławi törpékkel. Ostrów Tumski városrészben meglátogatjuk gótikus Keresztelő Szent János-székesegyházat, melynek tornyából szép kilátás nyílik a városra. A város különleges látnivalója az 1913-ban épült, a világ első modern vasbetonszerkezetű építménynek tartott, az UNESCO Kulturális Világörökségi listáján is szereplő Centenáriumi Csarnok.

A városnézést követően szabad program, majd elfoglaljuk szállásunkat. Este fakultatív programként a Centenáriumi Csarnok melletti parkban megnézzük a Fontanna Multimedialna nevű holografikus szökőkút látványos műsorát.

5. nap Wrocław – Tábla-hegyek – Budapest.

Reggeli után elhagyjuk szállásunkat és hazafelé indulunk. Útközben teszünk egy kitérőt a Lengyelország déli részén található Tábla-hegyek Nemzeti Parkba (Góry Stołowe), amely Lengyelország egyetlen lemezes felépítésű hegysége. Rendkívüli sziklaformák, mély barlangrendszerek, labirintusok, szakadékok alakultak itt ki. Lenyűgöző látvány a hatalmas sziklatömbök alkotta merész sziklaalakulatok, amelyek bonyolult labirintusszerű hasadékokat zárnak körbe. A nemzeti park egyik legérdekesebb sziklaformációja a Nagy-hasadék (Szczeliniec Wielki, 919 m), amely egyben a Tábla-hegyek legmagasabb csúcsa. A hasadék tetejére 665 sziklába vájt kőlépcső vezet fel, a hasadék tetején pedig egy kilátóterasz és egy menedékház várja a turistákat. Ezt követően valóságos sziklalabirintusba jutunk, különösen érdekes a Pokol nevű 20 m mély nyílás, ahol még júliusban is hó található, valamint a Nagy-hasadék legmagasabb pontja, az Ükapa Fotelje.

A Nagy-hasadék tetejéről visszaereszkedve buszra szállunk, és most már valóban hazaindulunk. Útközben két technikai szünettel a késő esti órákban érkezünk Budapestre.

A túra távja oda-vissza 3,5 km, szintkülönbség +/-200 m, időtartam kb. 3 óra.

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Hozz erre a célra egy külön zacskót magaddal.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást, a szállást hotel 2 és 3 ágyas fürdőszobás szobáiban reggelivel,  a szervezést, valamint a túravezetést. 

Alapár nem tartalmazza: 

Az egyéb étkezéseket, a nemzeti park belépőket, felvonókat az utas és útlemondási biztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

1. nap:
Felvonó + kaució: kb. 300 Kč.

2. nap:
Nemzeti park belépő:  6 złoty

Felvonó lefelé (fakultatív): kb. 45 złoty.

3. nap
Felvonó felfel: kb. 50 złoty.

Felvonó lefel (fakultatív): kb. 35 złoty.

4. nap
Kastély belépő:  kb. 35 złoty

Múzeum belépők: kb. 20 złoty

5. nap:

Belépő: 7 złoty

az árak 2018. árak.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló
20-25 literes kis hátizsák a napi túrákhoz, élelemnek, személyes holmiknak, kényelmes túraöltözet, esőkabát.
Túracipő vagy  bakancs,  fontos, hogy a lábbelihez jó minőségű túrazoknit hozz magaddal.
Túrabot jó szolgálatot tehet.
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Szállás: 

3 éjszaka Karpacz, 1 éjszaka Wroclav hangulatos településén, 2-3 ágyas fürdőszobás elhelyezéssel.
Egyágyas felár: 4500 Ft/fő/éj

Étkezés: 
A részvételi költség reggelit tartalmaz. Az egyéb étkezés önellátó, mindennap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a mászások során.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Csehországba és Lengyelországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
12 éves kortól
Vélemények, értékelések
4.0
4 értékelés alapján
Szervezés értékelése
4.2
Program értékelése
4.5
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.0
Nagykáta
3.6
Csodálatos tájak,kellemes túra.Első szállásunk némi kívánnivalót hagy,tetőtéri szobák kicsik,levegőtlenek,a francia ágy sem két embernek való,a törölközőt is kérni kellett..A reggelik finomak változatosak voltak.Összességében jól éreztük magunkat,ha az első estét le számitom.
Solymár
4.6
Nagy Árpád felkészült és felelősségteljes túravezető, utazásvezető. Jó lengyel nyelvtudása is sokat segített a lebonyolításban.
Míg az Óriás-hegység már évtizedek óta szerepel a bakancslistámon, az utolsó napi látványossághoz, a Tábla-hegyek Nemzeti Parkba (Góry Stołowe), amely Lengyelország egyetlen lemezes felépítésű hegysége, sohasem akartam eljutni. Miért? Mert eddig nem is hallottam róla. Éppen ez volt az út egyik erénye, hogy nálunk kevéssé ismert érték felkeresését is lehetővé tette.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sto%C5%82owe_Mountains_National_Park
Szántód
3.8
<szöveg nélkül>
Debrecen
4.2
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!