Hawaii, a Csendes-óceán trópusi gyöngyszemei

14 napos körutazás Hawaiin

Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Hawaii Vulkánok Nemzeti, Park Pearl Harbour kikötője, a polinéz királyok palotái, a Jurassic Park trópusi esőerdői

Alapár tartalmazza

Szállást, a leírásban szereplő programokat, helyszíni közlekedést és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, ellátást, ESTA engedélyt (díja: 8 000 Ft/fő, ügyintézés: 5 000 Ft/fő), fakultatív programokat, belépőket (kb.: 194 USD/fő, a helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítás (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
14 nap
Szállás: 
szálloda
Program: 

1. nap: Irány a Csendes-óceán közepe
Elrepülés menetrendszerinti járaton az Egyesült Államokba, majd onnan a Csendes-óceánon át,  a Hawaii –szigetekre. Étkezések a repülőgépeken. Útközben rövid áttekintés a 132 szigetből (8 nagyobb, lakott sziget) álló, 16.700 km2 területű trópusi szigetcsoport természeti földrajzáról. Az időzónák átlépésének köszönhetően … megérkezés O’ahu szigetére, Honolulu-ba. Kisbuszunk átvétele után rövid utazás a Waikiki városrészben lévő szállodánkba. Éj Waikikin.

2. nap: Aloha Honolulu!
Kései reggeli, majd városnézés a 360.000 lakosú fővárosban. O’ahu jelentése „A gyülekezőhely”, míg Honululu-é „A védett öböl”. Így érthető, hogy a szigetek 1.300.000 lakosának 80%-a ezen a szigeten, s ennek is 1/3 része Honolulu-n él. Az óceánparti nagyváros a természeti szépségek és modern építészet harmonikus ötvözete, óceánfrontján trópusi korallpadokkal, hátterében zöld, trópusi erdőkkel borított hegyoldalakkal. A városnézés fontosabb állomásai:  State Capitol – St. Andrews Katedrális – Washington ház (volt kormányzói palota) – Iolani Palota (belülről is) – Nagy Kamehameha (1782-1819) szobra – Lili’ Uokalani királyné szobra – Ali1 Iolani Hale – Kawaiaha’O templom – Missziós házak múzeum – Hawaii Hajózási Központ: Ismerkedés a szigetek hajózásának történetével, a Hokule’a –tól (a polinéz őslakókat szállító, 20 m hosszú óceáni kajak) – James Cook kapitány flottájáig. Látogatás a a Bishop Múzeumban, a világ legnagyobb polinéz kiállítás együttesének megtekintésével (A múzeum Hawaii mellett, rendkívül gazdag Polinézia, Mikronézia és Melanézia gyűjteménnyel is bír. Esti séta az óceánparton, spirituális töltődési lehetőséggel a Kuan Yin Buddhista templomban, vagy az 1889-ben átadott kínai Taoista Templomban. Esti szabadidő a világ egyik legjobb strandján. Éj Waikikin.

3. nap:  Pearl Harbour és Waikiki azúrkék vizei
Reggeli után látogatás Pearl Harborban. A kikötő tengeri múzeuma átfogó áttekintést ad az 1941. dec. 7-én történt támadástól – a II. világháború legnagyobb tengeri csatáin át – az 1945. szept. 2-i japán fegyverletételig. Séta az elsüllyedt USS Arizonától – a Missouri csatahajóig. Továbbutazás a ringadozó pálmák és fehér homokos strandok partvidékén Kapaemahu Varázs Köveihez. (Az erőadó köveket Tahitiről jött varázslók hagyták itt – aki átöleli őket, fáradhatatlanná válik, testiekben és lelkiekben egyaránt.) Fotószünet a Pu’U’Ualaka partszakaszon, a főváros csodaszép panorámáinak fényképezésével, majd Duke Kahanamoku (1890-1968) a szörfözés atyja szobránál. Séta a Foster Botanikus Kertben: Először a Gyógynövény park, majd az Orchidea kertek területét járjuk be.   Továbbutazás a Kalaniana ’Ole főút festői útvonalán a Diamond Head Parkba. Könnyű séta a vulkáni kráter peremen, majd a Luakini (emberáldozat szentély) templom maradványainál. A látogatók számától (engedélytől) függően úszás és pipás búvárkodási lehetőség a Hanauma-öböl korall és tengeri hal paradicsomában. Séta a Koko kráternél, a hozzá kapcsolódó sikamlós polinéz mondák megismerésével, majd túra a sziget legkeletibb csücskéhez, a Makapu’u –fok világítótornyához. Pihenő és úszási lehetőség a Waimanalo-öböl 10 km hosszúságú (!) pálmákkal övezett, fehér homokos strandján. Koraesti visszautazás Waikiki-be, visszaúton látogatási lehetőség a Kapi’Olani Park-ban. Esti szabadidő a világ egyik legjobb strandján. Éj Waikikin.

4. nap: O’ahu trópusi ültetvényei és a Föld legnagyobb hullámai
Reggeli után csomagjaink leadási lehetősége a poggyász szobában. (Csak 2 napi felszerelést viszünk megunkkal) Utazás a sziget belsejébe, a Hawaii Ültetvény Skanzen faluba. Áttekintés az itt élt polinéz, ázsiai és portugál cukornád ültetvény munkások életével. Továbbutazás a Kuna úton, „az ültetvények főútján” a XII. sz. óta ismert Királyi Szülőkövekhez. Útközben ismertető a polinéz betelepedésről és a Nagy Kamehameha előtti időkről. (Nagy Kamehameha előtt, a XVIII. sz végéig minden sziget 1-1 önálló királyság volt, sőt a nagyobb szigeteken a törzsek egymás ellen is háborúztak.)   A Dole ültetvény megtekintése, helyi vezetéssel. Ismerkedés a birodalom alapító James D. Dole életével, s Földünk legnagyobb ananász ültetvényének finomságaival. „Kiérkezés” az Északi Part-ra Hale’iwa városánál. A végtelen óceán felől érkező, olykor több mint 10 m magas (!) óriás hullámok és hullámlovasaik fényképezése a világhírű Waimea, Banzai Pipeline és Sunset Beach partszakaszokon. Kahukunál megérkezés az esős Windward Coast-ra, a Szélfelőli oldalra. Ismertetés az ÉK-i passzát szelekről és a keleti esőerdőkről. Délutáni megérkezés La’ie-be, a szamoai mormonok városába, a néhai tabu szegők és legyőzött harcosok volt rejtekhelyére. Látogatás a Polinéz Kulturális Központban: A tárlatok megtekintése „szigetvilágról – szigetvilágra ugorva”: Szamoa – Új-Zéland- Fidzsi – Tahiti – Tonga – Francia Polinézia...stb. Látogatás a mormon templomban. Éj La’ie-ben.

5. nap: Egy nap a Jurassic Parkban…
Reggeli indulás a Hau’ula esőerdőbe. Rövid séta, ismerkedés a legfontosabb trópusi fafajokkal és csodabogarakkal. Továbbutazás az Ahupua’a’O Kahana Park ősi, polinéz halneveldéihez. Séta az állandóan ködös-esős völgy őserdejében, kb. 4 km hosszan. Rövid fotószünet az amerikai tengerészgyalogosok dzsungel kommandó kiképzőhelyén, a Kahana-völgyben. Látogatás a Kualoa Birtokon, a Jurassic Park, Godzilla és a Lost c. film sikerek forgatási helyszínén. Délutáni utazás Kane’ohe városába, a templomok völgyébe, útközben rövid történetek Japán 1868. modernizálásáról, a Meidzsi reformokról és a szigetekre települt japánok sorsáról. Látogatás a Byodo-In templomban, a világhírű, 1000 éves kiotói templom pontos másában. „Hazaúton” látogatási lehetőség a Haiku Gardens trópusi kertjében.  Visszajelentkezés hotelünkbe. Éj Waikikin.

6. nap: A Nagy Sziget királyi nyaralója
Reggeli utazás taxival a reptérre. Elrepülés belföldi járattal – kor Hawaii-ra (Big Island). Bejelentkezés a hotelünkbe a 10.000 lakosú Kailua-Konán,  az örökkön napsütötte Kona Coast partvidék legszebb városában.  Séta Hawaii volt királyainak nyaralóhelyén, annak fehér homokos, pálmákkal szegélyezett fövenyén. Látogatás a kétszintes, 1885-ben Kalakaua király által felújított Huline Palotában, majd az Ahu’ena Hieu-nál, a sziget uralkodóinak templománál. (Itt hunyt el 1819-ben Nagy Kamehameha is.)  Séta a korallból épült Moku’aikana templomnál, a szigetek első keresztény épületénél. Esti séta a Kailua Pier mólójánál. Éj Kailua-Konán.

7. nap:  James Cook kapitány nyomán
Reggeli után a város felett tornyosuló Hualalai hegy fotózása, majd elindulás délre, a világhíres kávé ültetvények mentén. A Kona Kávéöv természeti földrajzának ismertetése. Áthaladás Holualoa-n, a válogatottan szerencsés ide települt művészek és életművészek nyaralóvárosán. Rövid séta  Honalo Buddhista  telephelyén, majd továbbutazás Kealakekua felé. Útközben a több mint 40 km hosszan húzódó ültetvényvilág, 650 kávéfarmjának legszebbjeinek fényképezésével. Kealakekukába érve Látogatás a Kona Kávé Élő Múlt bemutatófarmon, majd a Greenwell szatócsboltban (megannyi XIX. századi díszlettel és hangulattal).  Közös séta a Greenwell család 1850 óta megművelt kávébirtokán. Továbbutazás délre, Captain Cook városába, útközben ismerkedés a híres brit felfedező életével és itt bekövetkezett halála körülményeivel. Séta a Kealakekua-öböl Emlékparkban, Cook kapitány szobrához, majd az 1877-ben átadott emlékművéhez. 2 órás fakultatív strandolási lehetőség a csodaszép öbölben. Továbbutazás délre, a Pu’uhonua O Honaunau Nemzeti Emlékparkba, menet közben a hely nevének kiejtési kísérleteivel...  A sziget talán legfontosabb szakrális helye, a törzsfők temetője, s egyben végső menedék is volt. A tabu (kapu) rendszer  megszegői, illetve a legyőzött harcosok is ide menekültek, hogy a polinéz papok segítségével megtisztuljanak – s új életet kezdhessenek. Séta a harcos ősök sírjaihoz, a polinéz királyi kajakok kikötőjéhez, a templom romokhoz, illetve a „Hawaii Nagy Falhoz”. Esti visszautazás Kailuna Konába. Éj Kailua-Konán.

8. nap: A hawaii Aranypart és a Waipi’O völgy vízesései
Kora reggeli indulással utazás Honokohau halász kikötőjébe. Jó szerencse esetén a világrekorder méretű kardhalak fotózása. Rövid pihenő Ka’upulehu fehér homokos strandján, majd továbbutazás a South Kohala Coast-ra, népszerű nevén Az Aranypartra. Úszás és csoportkép készítés a Hapuna Beach-en, számos utazási, nyaralási szaklap szerint, Földünk talán legjobb strandján. (!) Rövid látogatás a Mauna Kea Resort strandján, a Rockefellerek által kiépített fürdőhelyen. Továbbutazás a Pu’ukohola Heiau Nemzeti Emlékparkba, a polinéz templomok és emberáldozatok emlékhelyére. Ismerkedés a néhai luakini (emberáldozat) ceremóniákkal, illetve az itt történt néhai hatalmas építkezések históriájával. Felkapaszkodás Waimea felföldi legelőire. Átutazás a Parker Ranch hullámzó legelőin, ismerkedés a cowboy birodalom alapító John Palmer Parker életével. A paniolo-k, a mexikói és spanyol cowboyok, valamint a longhorn szarvasmarhák fotózása. Rövid látogatás a Parker cowboy múzeumban. Délutáni érkezés a festői szépségű Waipi’O völgybe, Kuka’ilimoku, a háború istene kegyhelyére. A hatalmas vízesésekkel ékesített völgy valaha a legbátrabb polinéz harcosok gyülekező és ember áldozat bemutató helyszíne volt. A rendelkezésre álló időtől függően túra a harcosok völgyében. Vezetés délre, a Hamauka Coast partvidéken. Esti megérkezés Hilo-ba, a sziget legnagyobb és legesősebb városába. Éj Hilo-ban.

9. nap: Mauna Kea – ahol a Föld és Ég találkozik
Délelőtti szabadidő és városnézés Hilo-ban: Az USA legcsapadékosabb városa nagyon gazdag múzeumokban, s belvárosa is „európai módon”, vagyis sétával bejárható. 4-5 km távolságra a belvárostól számos kiváló strand található.
Közös múzeumlátogatás, előzetes egyeztetés alapján. A legfontosabb múzeumok: I./ Imiloa Csillagászati Központ: A Mauna Kea (4.205 m) keletkezését és a csillagok világát bemutató tárlatok, a polinéz népmeséktől – az atomkor csillagászatáig. II./ Lyman Múzeum: A Hawaii-szigetek vulkánossági és néprajzi kiállítása. III./ Pacific Tsunami Múzeum: A várost a múlt században kétszer is leromboló tsunamik kiállítása. IV./Mokupapa Discovery Központ: A Hawaii-szigetek több mint 100, nem lakott tagjainak kiállítása.
vagy
Közös látogatás a festői szépségű Hawai’i Tropical Botanical Gardens-ben, az Onomea-öböl partján.
Délutáni fakultatív utazás terepjáró kisbuszon, helyi vezetőnk irányítása mellett Polinézia tetejére, a hófödte Mauna Keá-ra, esti csillagmegfigyeléssel! Figyelem! Az óceán partjáról indulás következtében 3.000 m tengerszint feletti magasságtól a hegyi betegség tünetei jelentkezhetnek! Az utazás folyamán hosszabb szünetet tartunk, a magassági átállás érdekében. 3.500 m magasság felett bármikor előfordulhat havazás, illetve -3-5 °C hideg. Téli ruházat hozatala nyomatékosan ajánlott! A 4.205 m magas vulkánóriás 4.500 éve tört ki utoljára. Neve jelentése a „Fehér tető” illetve a hely ahol a Föld és Ég találkozik. A polinéz őslakosok számára a misztikus csúcs kapu (tabu) terület volt, amit csak a legelőkelőbb harcosok közelíthettek meg. (A tetejére ők sem merészkedhettek.) Az 1960-as években a szent hegyre rádióteleszkópokat telepítettek, mára a világ elsőszámú csillagászati megfigyelőközpontjává vált, 13 teleszkóppal, ebből a világ 3 legnagyobbjával. Vezetés a Saddle (Nyereg) úton, a felhők fölé, útközben fotószünetekkel a legszebb kilátópontokon. Látogatás az Onizuka Állomáson. (A hawaii származású, a Challenger űrrepülő katasztrófájakor hősi halált halt Ellison Onizuká-ról elnevezett központ.) Feljutás terepjáró buszunkon a csillagvizsgálókhoz. Csoportképkészítés Polinézia tetején. A hóviszonyoktól (és állapotunktól) függően rövid hócsata, majd aláereszkedés a Nyereg útra. A Maona Loa (4.170 m) óriásvulkán panorámáinak fotózása, jó látási viszonyok esetén. Sötétedés után csillagles! Késő éjszakai visszatérés a hotelbe. Éj Hilo-ban.

10. nap: Hawaii Vulkánok Nemzeti Park
Reggeli indulással egész napos látogatás az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Hawaii Vulkánok Nemzeti Park legdrámaibb szépségű és legkülönlegesebb pontjain. Közös információgyűjtés és film nézés a Kilauea Látogatóközpontban, majd „kihajtás” bolygónk legaktívabb vulkáni kráterének peremére. Ismerkedés a Kilaueá-val „testközelből”: Séták és vezetés a peremen, fotószünetekkel. Rövid túra a Kén-partoknál, majd továbbutazás a Jaggar Múzeumhoz. Séták a láva által „sávozott” esőerdőkben, majd a Keanakako kráternél, amíg a kén-dioxid felhők és a rangerek megengedik. Séták a leglátványosabb (kihűlt) lávamezőkön, majd vezetés az óceánpartra a Holei Sea Arch vulkáni boltívhez. Alkonyatkor a vörösen izzó lávák fotózása. Késő esti visszaérkezés szálláshelyünkre. Éj Hilo-ban.

11. nap: Az USA legdélibb pontján
Délelőtti indulással utazás délnek, Ka’u esőerdőinek peremén a sziget legelhagyatottabb vidékén, a Wood Valley völgyön át. Pahala városkája mellett látogatás egy tibeti buddhista templomnál, elmélkedési lehetőséggel a természet- és az emberi természet felett. Vezetés a hullámzó zöld mezőkön át a Ka Lae-hoz, a sziget és az USA legdélebbi pontjához. Az állandó viharos széltől hajló fák, és a viharos, mélykék óceán fényképezése. Továbbutazás Miloli’i-be, majd Ho’okena-ba, a sziget talán legérintetlenebb – ma is polinéz többségű halász településeire. Késő délutáni visszaérkezés Keahole Konába. Búcsúvacsora, koktél kortyolgatással – s búcsúzással a Hawaii-szigetektől. Éj Kailua-Konán.

12-14. nap: Hazautazás
Menetrendtől függően elrepülés Honoluluba, majd onnan átszállásokkal haza. Éj a repülőn, Budapestre érkezés a 14. napon.

Az út idegenvezetője: Gőgös Norbert
Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.

Kapcsolódó cikkek

» Elképesztő homokkő formák, vad sziklás vidékek... - Kovács Attila, 2016. október. 16
» A tavasz Manhattanben - Kovács Attila, 2016. május. 09
» A világ legnagyobb kötélhintája - Kovács Attila, 2016. április. 30
» A Tahoe-tó csodája - Kovács Attila, 2016. április. 03
» Hihetetlen Oregon... - Kovács Attila, 2016. március. 21
» Egy nap Kaliforniában - Kovács Attila, 2016. január. 25
» Yosemite Nemzeti Park: a vadon hívó szava - Kovács Attila, 2015. július. 16
» Az Endeavour űrsikló utolsó útja - Kovács Attila, 2015. július. 07
Fakultatív programok

Mauna Kea kirándulás.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállást, a leírásban szereplő programokat, helyszíni közlekedést és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, ellátást, ESTA engedélyt (díja: 8 000 Ft/fő, ügyintézés: 5 000 Ft/fő), fakultatív programokat, belépőket (kb.: 194 USD/fő, a helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítás (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.
ESTA engedély.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépőjegyek, fakultatív programok, borravalók, étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrendszerinti repülőjárattal, a helyszínen kisbusszal.

Szállás: 

Szállodákban, 2 ágyas szobában. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj ellátást nem tartalmaz.
Vízum: 
Magyarország része a vízummentességi programnak, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárok számára, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. 2009. január 12-től a vízummentességi program kellékévé vált az elektronikus beutazási engedélyezés (ESTA). Az ESTA engedély nem vízum, hanem egy előzetes engedély arra, hogy az országba utazhassanak. Egy jóváhagyott ESTA kérelem még nem garantál belépést az Egyesült Államokba. A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, illetve 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Ezeknek az utazóknak szükségük van vízumra. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni ill. dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni, megtagadhatja a belépést. Szükséges iratok: elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevél. Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a hazautazástól számított legalább még 6 hónapig. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. Irodánkon keresztül ESTA engedély intézhető. Érvényes USA vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal, részükre külön ESTA engedély igénylése nem szükséges. TÁJÉKOZTATÁS: 2016. januártól az Amerikai Egyesült Államok szigorítást vezettek be az USA-ba történő belépéssel kapcsolatban. Mindazok, akik 2011. márciustól kezdődően IRAKBAN, IRÁNBAN, SZUDÁNBAN SZÍRIÁBAN, LÍBIA, SZOMÁLIA ÉS/VAGY JEMEN jártak, csak és kizárólag a Nagykövetség által kiadott vízummal léphetnek be az országba!
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.

Pénzváltás – költőpénz – árak - borravaló
Amerikai dollár (USD) 1 USD = 100 cent. A bankkártyák használata általános, minden településen található bank és ATM automata. Az USA államaiban jellemző árakra, vagy azoknál +20%-kal magasabb árakra kell számítani. Napi költőpénzre kb. 15-20 USD/fő szükséges. Az ellátás meglepően magas (amerikai) színvonalú. Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 5-10%.

Elektromosság
15/125 V amerikai standard. Átalakító hozatala szükséges.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás
Védőoltás nem szükséges, nincs semmilyen egzotikus, fertőző betegség. Az orvosi rendelők és kórházak világszínvonalúak. A csapvíz ásványvíz minőségű. Az élelmiszer higiénia tökéletes. Amerikában a legegyszerűbb orvosi vizsgálat díja is 100 -150$ körül mozog, kórházban történő vizsgálat esetén sok esetben még egy kb. 100$-os regisztrációs díjat is fizetni kell.

Közbiztonság
Mindig tartsák maguknál az összes hivatalos iratukat, bankkártyákat és készpénzt. A hotelekbe való érkezéskor az útlevelet olykor a recepción ellenőrzik. A közbiztonság megfelelő.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!