Alaszkai aranyláz

17 napos körutazás Alaszkában

Skagway (USA) vagy Dawson City (Kanada) fából épített városai mai is őrzik a viktoriánus kor hangulatát, ma is válthatunk / vehetünk frissen lelt aranyrögöket. Földünk legnagyobb nem sarkvidéki jégmezői alatt vezet utunk egészen Fairbanks városáig, illetve „Észak-Amerika teteje” a 6.194 m magas Denali lábaiig. Jack London nyomában járva, házában üldögélve, a Yukon és a Klondike partjain időzve járjuk végig a Vadon szava és az Aranyásók Alaszkában helyszíneit. A fjordok hajóin, a White Pass & Yukon Route Railway festői vasútvonalán és a tajgába vágott főutakon.

Alapár tartalmazza

Szállást önellátással, programokat és helyszíni közlekedést a leírtak szerint és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, belépőket, Denali Nemzeti Park helyi busz árát, ESTA engedélyt, útlemondási biztosítást (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást. Másnaponkénti élelem beszerzési lehetőség.

Hossz: 
17 nap
Szállás: 
vendégház
Program: 

1. nap: Az aranylázak históriái; Jack London emlékezete
Indulás délután 13:15-kor New Yorkba. New York, majd Seattle átszállással - megérkezés Juneau-ba késő este. Útközben ismerkedés Jack London életével és az alaszkai aranylázak igaz meséivel. Járművünk felvétele, megérkezés hotelünkbe. Éj Juneau-ban.

2. nap: „Seward jégszekrénye” – Hogyan vásárolta meg az Egyesült Államok az óriási félszigetet; Juneau, Alaszka fővárosa
Juneau az USA egyetlen tagállami fővárosa, amit csak hajón vagy repülővel közelíthető meg, hiszen minden oldalról áthatolhatatlan jégmezők veszik körbe. Séta a viktoriánus óvárosban (Juneau-ban sosem pusztított tűzvész, így eredeti állapotban maradtak meg az 1880-as évek kocsmái, aranybeváltó üzletei, templomai és bordélyházai.): South Franklin Street történelmi negyed- State Capitol – Szent Mihail ortodox templom - Alaszka Állami Múzeum: Az indián és orosz idők tárlatainak megtekintése. Történetek az orosz időkből, illetve Orosz-Amerika eladásának körülményeiről. Látogatás Kowee törzsfőnök sírjánál (ő mutatta meg az első aranylelőhelyeket a fehéreknek.) Rövid séta és pihenő a Macaulay Salmon Hatchery lazactelepen, vázlatos ismertető a különböző típusú alaszkai lazacokról. Kora délutáni utazás a város felett uralkodó Mendenhall gleccser látogatóközpontban. Túra a gleccser nyelvéhez, ameddig a hordalék viszonyok megengedik. Koraesti szabadprogram a kikötőben. Éj Juneau-ban.

3. nap: Az Inside Passage hihetelen fjordjai
Kora reggeli séta az Auke Bay Ferry Terminal kikötőjébe. Felszállás hajónkra, majd elindulás északra az Inside Passage (Belső hajóút) egyik legfestőibb szakaszán. A 7 órás hajózás során feltárul Észak-Amerika legszebb fjordjainak világa: a párába burkolózott méregzöld fenyvesek, az érintetlen szigetek madár és tengeri emlős világa. A Parti-hegylánc hó és jégmezőinek fotózása „jobbról” – aChilkat-hegyvidéké „balról”. Fóka és tengeri vidra fotózás. Elhaladás a Sullivan-sziget partjai, majd a Kakuhan-lánc gleccserei alatt. A Chilkat-félsziget, majd a Meade gleccser hordalék deltájánat fotózása. Hajózás a Chilkoot-öböl legészakibb zugába, Skagway-be. Partraszállás a legszebben megőrzött amerikai aranyláz városban. Skagwayből indul(t) a híres-hírhedt Chilkoot Ösvény, valaha az aranyásók tízezreinek szörnyű megpróbáltatásokat hozó gyalogútja. Innen kellett átvergődni Klondike legendás aranymezőire – így Skagway „A földi pokol” pillanatok alatt nőt ki a földből. (1897-ban a város 3 hónap alatt a semmiből – 20.000 fős várossá duzzadt, 70 kocsmával, beváltóhelyekkel és bankokkal, új életet keresőkkel, szerencsevadászokkal és gazemberekkel.) Séta a Klondike Aranyláz negyedben, majd este fakultatív sörözés egy csehóban. Éj Skagway-ben.

4. nap: Skagway és a Klondike aranya
Látogatás néhány aranyüzletben, majd az Öreg Városháza múzeumában: Ismerkedés az őshonos indiánok életével, majd Soapy Smith, a legelvetemültebb szerencsevadász történetével. Az Arctic Brotherhood (Sarkvidéki Testvériség) Aranybeváltó megtekintése, majd pihenő a híres Red Onoin Saloon-ban. Látogatás Sopy Smith néhai kocsma-üzletközpontjában, majd szabadidő és vásárlási lehetőség. Látogatás az Aranyláz temetőben, annak néhány híresebb sírjánál. Éj Skagwayben.

5. nap: A White Pass & Yukon Route Railway
Séta az 1900-ban épített White Pass & Yukon vasút állomására, helyeink bebiztosítása. Indulás déli 12:30 órakor Földünk egyik legfestőibb vasútvonalán a kanadai határra. A tengerszintről induló vasút 1.000 m magasságig kanyarog a Parti-hegyláncba robbantott, keskeny nyomtávú pályán, elképesztő panorámákkal a végtelen északi vadonra. A vonatozás hossza 45 km, Fraser a kanadai határellenőrzés városáig. Átszállás autóbuszunkra és belépés Yukon Tartományba (Kanada). Utazás a Klondike Higway főúton Whitehorse-ba, Yukon fővárosába. Útközben ismertető a Nagy-Britanniánál kétszer nagyobb méretű tartomány természetföldrajzáról, legendás ásványkincs gazdagságáról. Éj Whitehorse-ban.

6. nap: Whitehorse
Reggeli séta a Yukon partján, majd a Hanson street tetejére, ahonnan belátható az egész város. A város és aranyláza történetének és áttekintése a Mac Bride Múzeumban. Látogatás az SS Klondike lapátkerekes hajón, majd az Old Log Church Múzeumban, a világ egyetlen rönkfából épült katedrálisában. Séta a régi faházas utcákon, majd szabadprogram és felkészülés a hosszú utazásra. Éj Whitehorse-ban.

7. nap: Utazás a Klondike főúton (Napi távolság: 540 km)
Reggel 6:00 órai indulással utazás északra a Klondike főúton. Ismertető a prémvadászok életéről és a Hudson’s Bay Company működéséről. AChugach- és St. Elias hegységek vízválasztó, illetve éghajlatválasztó szerepének megtapasztalása a terepen. Elhaladás aNordenskjöld vadvédelmi övezet mentén, szerencsés esetben nagyvadfotózással. Hosszabb szünet, illetve készleteink feltöltéseCarmacks településén. Utunk folytatása s Yukon partján Pelly Crossing irányába, rövid fényképszünetekkel. Megérkezés a Klondike partjára késő délután. Pihenők beiktatása a legfestőibb pontokon. Esti megérkezés Dawson City-be, a Klondike és a Yukon összefolyásához. Fakultatív üdvözlő whiskey fogyasztás. Éj Dawson City-ben.

8. nap: Pihenő Dawson Cityben
Reggeli után látogatás Jack London házában. A világhírű író itt gyűjtötte A vadon szava vagy a Fehér agyar élményanyagát. Dawson City „Az Észak-Párizsa” 240 km-re fekszik az Északi sarkkörtől. 1896 nyarán itt, a Klondike-be ömlő Bonanza pataknál találták azokat az aranyrögöket, ami fellobbantotta a világ talán legismertebb aranylázát. Tízezrével érkeztek ide az arany igézetében élő szerencsét-próbálók, a robbanásszerűen növekedő városban sorra nyíltak az üzletek, szállodák, bankok, mulatók, sőt színházak. A városból több mint 100. millió dollár értékű aranyat szállítottak el. (!) Dawson Citynek ma 2.000 lakosa van, de Jack London korának világát, a mai napig megőrizték az álomra szenderült aranyásóvárosban. Látogatás a Bonanza patak aranylelőhelyeinél, 1-2 órás fakultatív aranymosási lehetőség. Visszatérés a városba. Kimosott aranyunk beváltása – vagy aranyrög vásárlási lehetőség valamelyik aranyboltban, majd a legnevezetesebb XIX. századi épületek megtekintése: Palota Nagyszínház, Gyémántfogú Gertie mulatója, SS Keno szállítóhajó. Látogatás a városi Aranyláz Múzeumban, majd szabadidő és vásárlási lehetőség. Este fakultatív betérő Gyémántfogú Gertie mulatójába, táncos műsorral, főhajtással a néhai könnyűvérű táncosnők soha el nem évülő érdemei előtt… Éj Dawson City-ben.

9. nap: A Top of The World főúton az athabaszka törzsek földjére
Reggeli átkompolás a Yukon bal partjára. Vezetés a festői, 108 km hosszú Világ Teteje főúton a csak nyáron nyitva-tartó kanadai-amerikai határátkelőhöz. A határ átlépése után utazás a 18 lakosú Chicken városába, úttalan utakon. Menet közben fotószünetek, ha medvék, jávorszarvasok vagy más helyi lakosok állják utunkat. Séta és fotózás Chicken városában, angol visszaköszönéssel, ha netán látnánk valakit. Ismerkedés az Alaszkában élő indián, aleut és eszkimó törzsek életmódjával és néhai szállásterületeik elhelyezkedésével. Utazás a nabesna és tanana törzsek földjein, erdőin át. Átkelés a Tanana folyón, koraesti érkezéssel Tok csomópontjába. Tok több indián törzs néhai trading post-ja, ma is népszerű ellátóhely, ahol az őslakosok és az átutazók is feltölthetik készleteiket. Óriási távolságokra az egyetlen hely, ahol szállás is található. Éj Tok-ban.

10. nap: Utazás Fairbanks-be
Reggeli indulással utazás az Alaska Higway legészakibb mérföldjein. Ismerkedés az Alaszkát – British Columbiával összekötő stratégiai útvonal kiépítésének körülményeivel, történetével. Az Alaszka-Range égbeszökő vonulatainak, jégmezőinek és gleccsereinek fényképezése. Hosszabb pihenő a George Lake Lodge-nél, majd indulás tovább Delta Junction irányába. A városba érkezés után látogatás a látogatóközpontban, fényképezéssel a csőgörényeknél – az alaszkai olajvezeték („ezüstkígyó”) tisztítóberendezéseinél. North Pole (Északi sark) településén rövid látogatás az amerikai Mikulásnál majd továbbutazás Fairbanks, „Alaszka aranyszíve” városába. Séta az óvárosban, az Őslakosok - Felfedezők emlékművénél és a Chena folyó partján. A 32.000 fős város Észak Csillaga-megye központja, aranyláza elmúltával az olajszállítás logisztikai központjává, majd egyetemi központtá vált. Habár csak 190 km-re található az Északi sarkkörtől, mára igazi amerikai várossá fejlődött, minden kényelemmel ellátva. Legismertebb rendezvényei a Yukon Quest, Észak-Amerika második legnagyobb szánhúzó versenye, illetve a WEIO (World Eskimo Indian Olympics). Éj Fairbanks-ben.

11. nap: Alaszka aranyszíve
Látogatás a Yukon Quest főhadiszállásán, a területi múzeumban. A leghíresebb szánhúzó-kutyák és hajtóik történetének megismerése. Utazás az UAF (University od Fairbanks) nagytestű emlősök kutatótelepére. A karibuk és pézsma tulkok tanulmányozása, az egyetem munkatársainak segítségével. A jégkorszak idején megfagyott bölény, „Kék Bébi” megtekintése az egyetem múzeumában. Filmvetítés a téli világ rettentő hidegéről és a sarki éjszakáról. Látogatás az SS Nenana, a város utolsó lapátkerekes hajója dokkjánál. Késő délutáni szabad program és vásárlási lehetőség. Éj Fairbanks-ben.

12. nap: Denali (6.194m) , a „Nagy” földje
Reggeli indulás „Észak-Amerika tetejéhez”, az Alaszkai-hegység főgerincéhez, a Denali Nemzeti Parkhoz. A hegység előterének tajgáját és tundráját is óriások uralják, hiszen a világon sehol nem figyelhető meg nagyobb tömegben grizzly medve vagy jávorszarvas, mint itt. A nemzeti park területén 650 arktikus növényfajt tartanak számon, és az óvatos természetjárók a fehér kosok mellett hiúzokat, sőt rozsomákokat is fényképezhetnek. A nemzeti park belső útvonalain csak helyi buszok közlekedhetnek, számos megállóval a leglátványosabb pontokon. Átszállás a vadőrök által vezetett buszokra. „Vadászat fényképezővel” a legszebb kiszálló-pontoknál. Beutazás a park bejáratától 120 km-re lévő Thorofare-hágóhoz, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a medvékben igen gazdag Mc Kinley folyóvölgyre és a Muldrow-gleccserre. Séta és a Denali csúcs (6.194m) fényképezése a Stony Hill hegyről, ahonnan elképesztő panoráma nyílik Észak-Amerika tetejére. (A békés alsó világból nehéz elhinni, hogy a Denalin 5.800 m magasság felett nem ritkák a –70C fokos hidegek és a 220-250 km/h szélviharok sem.) Rövid késő délutáni séta a Toklat folyó völgyében, karibu megfigyeléssel. Vadmegfigyelés kora estig, majd visszatérés a szállásunkra. Éj Healy-ben.

13. nap: A tajga és tundra határán a Denali úton
Reggel 6:30 órai indulással utazás a Denali út tundrákat átszelő hullámain. Fontosabb állomások:
Madármegfigyelés a Waterfowl Lakes tavaknál
Fényképezés a Maclaren gleccser előterében, séta a gleccserből eredő Maclaren folyó partján
Séta és fényképezés a Landmark Gap teknővölgy előterében, a karibu-csordák egyik legfontosabb vonulási pontján
Séta a Tangle Lakes tavak 10.000 éves, indián régészeti övezetében
Jó látási viszonyok esetén a 4.950m magas Mount Sanford csúcsának fényképezése
Pihenő és a világ talán legnagyobb kitömött farkasának fotózása Paxson kereskedelmi telepén, majd haladás délre, párhuzamosan az „ezüstkígyóval” (Trans-Alaskan Pipeline) Gulkana telepéig. Fordulat északra, majd utazás Tok irányába a Wrangell-St Elias Nemzeti Park peremvidékén, jó látási viszonyok esetén néhány óriásvulkán fényképezésével. Esti megérkezés Tokba. Éj Tok-ban.

14. nap: A Wrangell & St. Elias és Kluane Nemzeti Parkok hegyei
Utazás a Tanana folyó meanderező, ezernyi holtágtól csillogó völgyében. Jávorszarvas les és pihenők a legszebb pontokon. Kutatás a jávorszarvasok után a Northway Road menti tavaknál. Pihenő a Border City Trading Postnál, majd búcsú Alaszkától. Yukon (Kanada) határának átlépése után vezetés Beaver Creek-be, Kanada legnyugatibb kisvárosába. Információk gyűjtése a 22.000 km2 alapterületű, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Kluane Nemzeti Park látnivalóiról. Kluane és a Wrangell & St. Elias Nemzeti Parkok együttesen a Föld legnagyobb nemzeti parkját alkotják. A több mint 45.000 km2 területen jégmezők, gleccserek és hegyóriások birodalma húzódik – itt található bolygónk legnagyobb, nem poláris jégsapkája. Haladás a Kluane Nemzeti Park északi határvidékén, Destruction Bay telepéig. Séták és vadlesek a Kluane Vadrezervátumban, majd a Kluane-tó partján. Éj Destruction Bay-ben.

15. nap: Utazás Whitehorse-ba
Reggeli látogatás a Kluane-tó partján elárvult Silver City szellemvárosban. Utazás délre, pihenőkkel és vadlesekkel. Városnézés és rövid szabadidő Haines Junctionban. Rátérés az Alaska Higway utolsó szakaszára, átkeléssel a Yukon-platón. Visszaérkezés Whitehorse-be a délutáni órákban. Szabadidő és vásárlás. Este közös stake búcsúvacsora, a látottak értékelésével és finom helyi sörökkel. Éj Whitehorse-ban.

16-17. nap: Whitehorse - Budapest
Menetrendtől függően átszállással repülés Budapestre. Hazaérkezés a 17. napon.

Kapcsolódó cikkek

» A földöntúli szépségű Yosemite Nemzeti Park - Kovács Attila, 2018. május. 19
» Irány Észak! Bringatúra keresztül a Amerikán - Kovács Attila, 2018. május. 16
» Arizona lenyűgöző sivatagos tájain - Kovács Attila, 2018. március. 31
» Utah lenyűgöző tájain - Kovács Attila, 2018. március. 14
» Észak-Amerika csodálatos tájain - Kovács Attila, 2018. március. 02
» San Francisco utcáin - Kovács Attila, 2018. február. 19
» Egy hét Montanaban - Kovács Attila, 2018. február. 07
» A világ egyik legszebb túrája - a Bryce Canyon - Kovács Attila, 2017. december. 18
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállást önellátással, programokat és helyszíni közlekedést a leírtak szerint és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, belépőket, Denali Nemzeti Park helyi busz árát, ESTA engedélyt, útlemondási biztosítást (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást. Másnaponkénti élelem beszerzési lehetőség.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.
ESTA engedély.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépőjegyek, borravalók, étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal átszállással, a helyszínen különbusszal.

Szállás: 

Színvonalas szállodák, lodge-ok 2 ágyas szobáiban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj ellátást nem tartalmaz. Másnaponkénti élelem beszerzési lehetőség. Anchorage-ben az amerikai gyorséttermek mindegyike megtalálható. Étkezéseink a Fred Meyer üzlet részlegén történnek (ez a legolcsóbb). Vidéken mindenhol választható opció a napi élelmiszervásárlás – vagy éttermi vacsora. Az éttermi étkezés jelentősen drágább.
Időjárás: 
A meglátogatott területek éghajlata (régiónként) az óceáni, boreális (sarkvidéki) és montán (hegyvidéki) éghajlat keveréke. A hőmérsékleti értékek jelentős napi eltérést mutathatnak. A rövid sarki nyár időszakában a hőmérséklet meglepően magas lehet. Nem ritkák a +25 °C feletti melegek sem. A nyár bármely napján eshet azonban eső, jégeső, szélsőséges esetben havas eső. (Télen nem ritkák a -40 °C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek sem, de utazásunk a rövid sarki nyár időszakában történik.)
Vízum: 
Magyarország része a vízummentességi programnak, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárok számára, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. 2009. január 12-től a vízummentességi program kellékévé vált az elektronikus beutazási engedélyezés (ESTA). Az ESTA engedély nem vízum, hanem egy előzetes engedély arra, hogy az országba utazhassanak. Egy jóváhagyott ESTA kérelem még nem garantál belépést az Egyesült Államokba. A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, illetve 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Ezeknek az utazóknak szükségük van vízumra. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni ill. dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni, megtagadhatja a belépést. Szükséges iratok: elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevél. Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a hazautazástól számított legalább még 6 hónapig. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. Érvényes USA vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal, részükre külön ESTA engedély igénylése nem szükséges.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!