Alaszka medvéi

11 napos körutazás Alaszkában Katmai Nemzeti Parktól a Jeges-tengerig

Alaszka medvéinek megfigyelése és fotózása közben átutazzuk a hatalmas országrészt, déli partjaitól – „Észak-Amerika teteje”, a Denali Nemzeti Parkon át - az Északi-sarkkörig, sőt azon is túl - a Jeges-tengerig. Az őszbe forduló északi vadon nagyvadjainak megismerése mellett, bepillantást nyerünk az őslakos athabasca indiánok és eszkimók múltbéli- és jelenlegi életébe is.

Alapár tartalmazza

Szállás, a leírásban szereplő programokat, a helyszíni közlekedést és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, ESTA engedélyt, étkezéseket, útlemondási biztosítást (1,5%), baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, belépőket.

Hossz: 
11 nap
Szállás: 
szálloda
Program: 

1. nap: Budapest- Anchorage
Menetrendszerinti járattal elrepülés az USA-ba , majd Seattle átszállással - megérkezés Anchorage-ba késő este. Járművünk felvétele, 25 perces transzfer után bejelentkezés hotelünkbe. Éj Anchorage-ben.

2. nap : Amit a medvékről tudni szokás…
A 250.000 lakosú város (Alaszka egyetlen nagyvárosa) az Anchorage Teknő közepén fekszik, a Cook-öböl partján, a hófödte Chugach-hegység vonulatainak ölelésében. Szokatlanul nagy parkokkal és természetvédelmi területekkel rendelkezik, ötvözve az amerikai városok és az északi vadon hangulatát. Kiadós reggeli Fred Meyernél, majd városnézés: A medvékkel kapcsolatos információgyűjtés és filmek megtekintése, az állami természetvédelmi területek információs központjában. Séta az állammá válás emlékművénél (Eisenhower szobor), csoportkép készítéssel. Fényképezés a Town Square Parknál, a 4th Avenue szánhúzó kutya és bálna freskóinál, majd a szövetségi hivataloknál. Látogatás néhány arany; prém és rozmár agyar boltban, a legfrissebben talált nuggets-ek (folyóparton szedett aranyrögök) megkóstálásával. Rövid séta a Tony Knowles Coastal Trail-hez a tengerparton, Cook kapitány emlékművének fényképezésével. Délutáni látogatás az egyedien gazdag gyűjteményű Anchorage Múzeumban: Betekintés Alaszka indián- és eszkimó törzseinek életébe. Éj Anchorage-ben.

3. nap: Katmai óriás medvéi (repülés hidroplánon)
Rövid reggeli vezetés a Lake Hood-hoz, Földünk legnagyobb hidroplán reptavához.  Az előttünk álló 10 órás program egyeztetése. Kb. 90 perces repülés a lakatlan tajgák és hegyvonulatok felett, a Katmai Nemzeti Parkba, az óriás vulkánok és óriás partmenti barnamedvék földjére. A Kodiak-szigetétől északra fekvő, több mint 16.000 km2 területű, szigorúan védett területen rengeteg parti barnamedve él. A Shelikof-szoros lazactól hemzsegő folyó torkolatai, tavai és parthoz közeli folyói mellett korlátlan mennyiségű táplálékon hízhatnak, nőhetnek a medvék. A szakirodalom, ma is megosztott, hogy csak a szoros déli oldalán lévő Kodiak szigetvilág medvéi titulálhatóak-e kodiaknak – vagy az északi parti testvéreik is. Egy azonban bizonyos: Katmai medvéi is óriásiak. A nemzeti parkba érkezés után medve orientáció, biztonsági felkészítés, majd igazoló jelvényeink kitűzése. Élelmiszereink elzárása után séta kijelölt ösvényeken, a Naknek-tó, az Iliuk Arm, illetve a Brooks folyó partján. A barna medvék és a tengernyi lazac fényképezése. A medvék követése, a helyszíni, fegyveres vadőrök utasításai szerint. (A Kb. 6 óra hosszúságú program során tetszés szerint térhetünk vissza elzárt élelmiszerünkhöz, illetve WC és étkezési lehetőség is adott a kemping telep éttermében.) Késő délutáni repülés a vulkánóriások földje felett, vissza Anchorage hidroplán kikötőjébe. Éj Anchorage-ben.

4. nap: Irány Észak-Amerika teteje, a Denali
Ismételt kiadós reggeli Fred Meyernél, majd utazás Wasilla városába, az Iditarod központjába. Helyszíni ismertető a világ legnagyobb kutyaszán versenyéről, s az időkről, amikor a kutyaszán volt az egyetlen közlekedési eszköz. Délutáni érkezés az Alaska Range központi vonulatához, a Denali Nemzeti Park területéhez. A 6.194 m magas Denali jelentése az őslakos athabasca törzs nyelvén „A Nagy”. Az elnevezés magáért beszél. Az Aleut-szigetek folytatásaként, a Denali-törésvonal mentén feltornyosult óriáshegység relatív szintkülönbsége meghaladja a Mount Everest csoportét, tiszta időben lélegzetelállító háttér-panorámával (a hegy minden harmadik napon látható). A hegység előterének tajgáját és tundráját is óriások uralják, hiszen sehol nem figyelhető meg nagyobb tömegben grizzly medve vagy jávorszarvas, mint itt. A nemzeti park területén 650 arktikus növényfajt tartanak számon, és az óvatos természetjárók a fehér kosok mellett hiúzokat, sőt rozsomákokat is fényképezhetnek. A nemzeti park belső útvonalain csak helyi buszok közlekedhetnek, számos megállóval a leglátványosabb pontokon. Látogatás a szánhúzó kutya kenneleknél, majd túra lehetőség a Savage River folyónál. (2 órás séta, a folyóparton vagy a folyó fölé tornyosuló sziklákhoz). Éj Healy mellett.

5. nap: A grizzly medve
Délelőtti indulás a nemzeti park belső területeire, busszal. „Vadászat fényképezővel” a legfestőibb kiszálló-pontoknál. Beutazás a park bejáratától 120 km-re lévő Thorofare-hágóhoz, ahonnan egyedi  kilátás nyílik a medvékben igen gazdag Mc Kinley folyóvölgyre és a Muldrow-gleccserre. Információgyűjtés, majd filmvetítés Észak-Amerika tetejéről. (A békés alsó világból nehéz elhinni, hogy a Denalin  5.800 m magasság felett nem ritkák a –50°C fokos hidegek és a 220-250 km/h szélviharok sem.) Séta és a Denali csúcs fényképezése a Stony Hill hegyről, majd rövid túrák, székely medve viccek felelevenítése mellett… Vadmegfigyelés kora estig, majd sötétedéskor visszatérés a nemzeti park bejáratához, útközben a legjobban sikerült medve fotóink összehasonlításával. Éj Healy mellett.

6. nap: Fairbanks, Alaszka aranyszíve
Időjárás függvényében, fakultatív 70 perces reggeli repülés a Mt. McKinley körül. Délelőtti utazás Fairbanksbe. Útközben ismertető Felix Pedro legendás aranyzsákmányáról, illetve az 1902-ben kirobbant Aranyláz eseményeiről. A városba érkezéskor fotószünet a Chena folyó partján, az Első felfedező család emlékműnél, majd látogatás az új információs központban. A rendkívül gazdag „Északi sarkkör” kiállítás közös megtekintése. Rövid utazás az egyetemi negyedbe. A méltán nagyhírű Egyetemi Északi Múzeum megtekintése, hangsúllyal az Aurora borealis (Északi fény) és a permafrosztba fagyott jégkorszaki állatok tematikán. A rendelkezésre álló időtől függően fakultatív kocsmázás, majd az égbolt fürkészése… Fairbanksben augusztus 21-től figyelhető meg az Északi fény (Aurora borealis), így tiszta idő esetén minden éjjel igen jók az esélyek a különleges égi jelenség megfigyelésére. Éj Fairbanks-ben.

7. nap: A Jeges-tenger jegesmedvéi (repülés kisgépen)
Kora reggeli indulással kb. 120 perc repülés kisrepülőn az Északi sarkkörön, majd a hatalmas kiterjedésű Arktisz Vadrezervátumon át a Jeges-tenger partjára. (Pontosabban a Beaufort-tenger partvidékére, az Északi szélesség 70º fölé.) Megismerkedés eszkimó vendéglátóinkkal és hajóink felszereléseivel. Medve biztonsági felkészítés, majd partmenti hajózás, az eszkimók bálnavadászatai során hátrahagyott csontvázak, illetve a part-menti zátonyok és szigetek mentén. A jegesmedvék, Földünk legnagyobb szárazföldi ragadozói ilyenkor gyülekeznek, a tengeri jégpáncél megerősödésére várva. Jó szerencse esetén, egy kirándulás során, akár 7-8 fehér óriás is fotózható. A jegesmedvék életének, földrajzi elterjedésének tüzetes „feltérképezése” és megismerése. Kutatás a jegesmedvék és nyomaik után, fotózással – az időtől és az időjárástól függően. Késő délutáni visszarepülés Fairbanks-be. Közös whisky kóstoló, sok jéggel… majd az égbolt fürkészése, Aurora borealis kereséssel. Éj Fairbanks-ben

8. nap: Tartalék nap – megannyi sarkköri különlegességgel
A jegesmedve programot bonyolító repülő társaság 1 tartalék napot ír elő a résztvevőknek. A „rossz idő” kifejezés a Föld ezen szegletében mást jelent, mint a lágy klímájú Magyarországon. A program havazás, havas eső esetén is lezajlik. A tartalék nap, a repülés biztonsági hatóság esetleges 24 órás tiltása miatt szükséges. A tartalék nap időpontja felcserélhető – vagyis az utazás 7. napja is lehet.
Fairbanks és környezete meglepően gazdag látnivalókban, így a nap folyamán számos programlehetőség választható:
1./ Látogatás a Nagytestű Állatok Kutató Állomáson (pézsmatulkok; karibuk)
2./ Látogatás egy aranymosó helyszínen (aranymosással), vagy egy néhai aranybányában
3./ Látogatás a Pioneer Múzeumban és tematikus parkban
4./ Látogatás a bevásárló központok egyikében – szőrme, sarkvidéki kellék, vadász, aranyrög stb… boltokban
5./ Kirándulás a 240 km távolságra lévő Yukon hídhoz, sétával és fotózással Alaszka folyamóriása partján.
Szabadidő és vásárlási lehetőség. Este az égbolt fürkészése, Aurora borealis kereséssel. Éj Fairbanks-ben.

9. nap: Visszautazás Anchorage-ba
Reggeli indulással folyamatos utazás délre, Anchorage-ba. Rövid fotószünetek és pihenők a legszebb helyszíneken. Késő délutáni bejelentkezés a hotelünkbe. A látottak, megéltek értékelése, majd pihenő. Éj Anchorage-ban.

10-12. nap: Hazautazás
Kora reggeli utazás a repülőtérre. Elrepülés Seattle átszállással. Éj a repülőn. Átszállásokkal Budapestre érkezés a 12. nap reggelén.

Kapcsolódó cikkek

» A földöntúli szépségű Yosemite Nemzeti Park - Kovács Attila, 2018. május. 19
» Irány Észak! Bringatúra keresztül a Amerikán - Kovács Attila, 2018. május. 16
» Arizona lenyűgöző sivatagos tájain - Kovács Attila, 2018. március. 31
» Utah lenyűgöző tájain - Kovács Attila, 2018. március. 14
» Észak-Amerika csodálatos tájain - Kovács Attila, 2018. március. 02
» San Francisco utcáin - Kovács Attila, 2018. február. 19
» Egy hét Montanaban - Kovács Attila, 2018. február. 07
» A világ egyik legszebb túrája - a Bryce Canyon - Kovács Attila, 2017. december. 18
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Szállás, a leírásban szereplő programokat, a helyszíni közlekedést és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, ESTA engedélyt, étkezéseket, útlemondási biztosítást (1,5%), baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, belépőket.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.
ESTA engedély.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépőjegyek, borravalók, étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal átszállással.

Szállás: 

Színvonalas szállodák, lodge-ok 2 ágyas szobáiban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj ellátást nem tartalmaz.
Időjárás: 
A meglátogatott területek éghajlata (régiónként) az óceáni, boreális (sarkvidéki) és montán (hegyvidéki) éghajlat keveréke. A hőmérsékleti értékek jelentős napi eltérést mutathatnak. A rövid sarki nyár időszakában a hőmérséklet meglepően magas lehet. Nem ritkák a +25 °C feletti melegek sem. A nyár bármely napján eshet azonban eső, jégeső, szélsőséges esetben havas eső. (Télen nem ritkák a -40 °C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek sem, de utazásunk a rövid sarki nyár időszakában történik.)
Csomagolás: 
Az öltözködésben tavasziasan készüljenek, de egy garnitúra meleg pulóverre és nadrágra is szükség lehet. Terepre alkalmas, természetjáró öltözéket, zárt cipőt, túrabakancsot és esőkabátot készítsenek az úti poggyászukba. Napszemüveg, naptej és ajakír (szőlőzsír) hozatala ajánlott.
Vízum: 
Magyarország része a vízummentességi programnak, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárok számára, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. 2009. január 12-től a vízummentességi program kellékévé vált az elektronikus beutazási engedélyezés (ESTA). Az ESTA engedély nem vízum, hanem egy előzetes engedély arra, hogy az országba utazhassanak. Egy jóváhagyott ESTA kérelem még nem garantál belépést az Egyesült Államokba. A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, illetve 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Ezeknek az utazóknak szükségük van vízumra. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni ill. dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni, megtagadhatja a belépést. Szükséges iratok: elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevél. Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a hazautazástól számított legalább még 6 hónapig. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. Érvényes USA vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal, részükre külön ESTA engedély igénylése nem szükséges.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!