Nagy indián vándorút

17 napos körutazás USA-ban az indiánok földjén

A Mississippi folyamtól nyugatra fekvő óriási területeket az 1800-as évek közepéig csak „Indiánország”-névvel jelölték az amerikai térképek. Utazásunk az indiánok szent helyein keresztül vezet Denverből – South Dakotán, majd a Yellowstone Nemzeti Park bölénylegelőin át - vissza a Sziklás-hegységig – átélve a préri és legendáinak hangulatát.

Alapár tartalmazza

Megadott szállást, ellátást, a felsorolt programokat és a helyszíni transzfereket, magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, ESTA engedély díját, belépőket (helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítást (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
17 nap
Szállás: 
szálloda
Program: 

1. nap: Irány Colorado
Délelőtti elrepülés New Yorkon keresztül Denverbe. Útközben rövid felkészítés Colorado államról, illetve Sziklás-hegységről és az amerikai aranylázak sztorijaiból. Megérkezés után informatív városnézés a kivilágított, ultra-modern felhőkarcolók között, majd vacsora egy mall-ban. Éj Denver-ben.

2. nap: Denver – A „mérföld magas” főváros
Történetek Colorado őslakosairól az ute, csejenn és arapahó törzsekről. Látogatás a Civic Center előtti Indián emlékműnél, illetve Kit Carson és a Vadnyugatot meghódító fehér telepesek emléktáblájánál. A város prémvadász időszaka, majd az 1858-as aranyláz eseményeinek felidézése. Látogatás a helyi arannyal fedett State Capitol impozáns épületénél, majd a US Mint (pénzverő) arany és numizmatikai kiállításán. Elutazás a mérföld magasan lévő (1.600 m) belvárosból a Lookout Mountain Park-ba, Buffalo Bill sírjához. Ismerkedés a híres vadnyugati mutatványos életével és korával. Megérkezés Wyoming állam fővárosába, Cheyenne-be kora este. Ismerkedés az itt zajlott indián- és legelő háborúk igaz western történeteivel, illetve a Frontier Days eseményeivel. Éj Cheyenne-ben.

3. nap: Préri indiánok nyomán
Látogatás az Old West Múzeumban: az oglala sziú és vasútépítő kiállítások megtekintése. Jószág mustra a Wyoming Hereford Ranch szarvasmarha birtokon, modern cowboyok kalauzolásával. Utazás északra a Fort Laramie erődbe, ismerkedés annak stratégia fontosságával a Sziú-Csejenn hadjárat (1865 – 1890) idején. Az indián háborúk eseményeinek felelevenítése Dee Brown, a nagyszerű indián történész művei alapján. Megérkezés Nebraska államba, a póni indiánok néhai prérijeire. Látogatás a Fort Robinson Parkban, Crazy Horse (Szilaj ló) halálának helyszínén. Koraesti megérkezés Chadron-ba. Éj Chadron-ban.

4. nap: A sziúk földjén
Reggeli utazás a Pine Ridge Sziú Rezervátum déli bejáratához. Látogatás Vörös Felhő harcifőnök sírjánál, majd a Wounded Knee-ben, az utolsó indián mészárlás szomorú emlékhelyén. Átutazás a Rosebud Indian Rezervátum területén, pihenővel és helyi indián vezetők tárlatvezetésével a Sziú Indián Múzeumban. Ismerkedés a préri indiánok lovas kultúrájával és néhai vadász életmódjával. Átutazás a Fort Pierre National Grassland prérin, fényképszünetekkel a legfestőibb pontokon. Koraesti érkezés South-Dakota állam fővárosába, a 10.000 lakosú Pierre-be. (Pierre Verendrye márki az 1700-as évek közepén nyilvánította a területet Franciaország birtokának, s még az ő idejében alakult ki a híres szőrmekereskedelmi központ.) Éj Pierre-ben.

5. nap: Ülő Bika sírjánál
Átkelés a tóvá duzzasztott Missourin (Lake Oahe), majd utazás a Cheyenne River és Standing Rock Indiánrezervátumok prérijén át. Látogatás egy sziú településen, beszélgetés a törzs tagjainak mindennapi életéről a helyi indián önkormányzat kijelölt szakemberével. Ülő Bika, talán a leghíresebb sziú harcifőnök életének megismerése. Látogatás a Sacajawea Emlékműnél (Lewis & Clark vezetője), majd Ülő Bika sírjánál. Itt ölték meg 1890-ben, 59 éves korában „a világ leghíresebb indiánját”. Firesteelen és Eagle Buttén keresztül visszautazás Pierre-be. Éj Pierre-ben.

6. nap: A „Rosszföldek” préri világa
Reggeli látogatás a State Capitol épületében, majd a Fort Pierre erődben. Belviderenél megérkezés a Buffalo Gap National Grassland prérire. Cactus Fletnél látogatás a Prairie Homestead emlékházban, a Vadnyugatot meghódító fehér telepesek tipikus, szerény hajlékában, korabeli bútorokkal, fotókkal, okmányokkal. A Cedar Pass információs központban felkészülés a Badlands Nemzeti Park északi területeinek bejárására. A „Rosszföldek” nemzeti park az Egyesült Államok egyik legkülönlegesebb látványossága. A néhai kiszáradt mocsár üledékes talaja mára borotvaéles tűk millióiként emelkedik ki a préri hullámzó füvéből. Az esővíz által felszabdalt terület szakadékai és csúcsai több 10 m magasságot érnek el, a védett préri-kutyákon kívül coyotok, csörgő kígyók és antilopok lakják a vidéket. Séták és fényképszünetek a legfestőibb helyszíneken. Késő esti megérkezés Wall városkájába. A Wall Drug az egész Vadnyugat legnagyobb szatócsboltja (!). Évi 2.000.000 vásárló érkezik ide a világ minden szegletéből, hogy vadnyugati portékákat, relikviákat vásároljon. Éj Wall-ban.

7. nap: A Paha Sapa – a Sziúk Szent Hegyei
Utazás a Scenicbe vezető földúton a „semmi közepén” a prérin. Látogatás a Bear Coutry vadasparkban: baribál (fekete medve), hiúz, erdei farkas, puma, vadkecske és coyote fényképezés. Látogatás a híres elnéptelenedett szellemvárosban Rockerville-ben. A Paha Sapa, a „Mennydörgő Manitu” lakhelye a préri indiánjainak legszentebb területe volt. A sötét fenyvesekkel borított, függőleges gránitszikláitól egyedi szépségű hegység területére, csak bizonyos ünnepek alatt léphettek be a törzsek tagjai, de a fegyverek használata a „Nagy Manitu” otthonában ekkor is tilos volt. Az 1860-as években megérkező európaiak a Fekete-hegyek elnevezést adták a vidéknek, s az itt található óriási mennyiségű aranynak köszönhetően a fehérek számára is kultikus szerepűvé vált… Ezekért a hegyekért zajlottak a legismertebb indiánháborúk, Vörös Felhő, majd később Ülő Bika háborúi. Látogatás a Mnt. Rushmore Nemzeti Emlékhelyen, Washington, Jefferson, Lincoln és T. Roosevelt elnökök gigászi méretű, sziklába faragott portréinál. Továbbutazás Crazy Horse (Szilaj Ló) harcifőnök 240 m hosszú (!), készülő emlékművéhez. Utazás a Sylvian Lake gránitsziklákkal övezett, festői partjára. A tó partjáról indul a jelzett túraútvonal a 2.400m magas Harney csúcsra, a számtalan film helyszínéül választott területet legutóbb a „Nemzet Aranya 2” című filmben láthatták az egész világon. Továbbutazás a Needles Highway festői útvonalán. A fenyőerdőkből kiálló óriási függőleges gránittömbök szépsége meghaladja a leggazdagabb fantáziát is. Rácsodálkozások és fotószünetek a legszebb pontokon. Esti megérkezés Custer városába. Éj Custer-ben.

8. nap: Ki volt Custer tábornok? És Wild Bill Hickok vagy Samuel D. Sturgis?
Délelőtti érkezés a Custer Parkba. A park területén több mint 1.400 bölény él. A csordák felkutatása, megfigyelése és fotózása. Továbbutazás északra, Deadwood szellemvárosába, ahol Wild Bill Hickok-ot, a Vadnyugat leggyorsabb pisztolyforgatóját is hátba lőtték… kártya és ivászat közben. Séta az 1890-es években álomra szenderült kisvárosban: Old Style Saloon 10., Aranyrög Trading Post, Aranypor Casino, Eagle Bar. Továbbutazás a legendás Sturgis városába. Ismerkedés a névadó tábornok – majd a város és a világhíres Harley Davidson találkozók történetével. Látogatás a Fort Meady Múzeumban, a legendás 7. Lovassági ezred néhai központjában. Szabadidő és éjszakába nyúló kocsmázási lehetőség. Éj Sturgis városában.

9. nap: Little Big Horn csatamezején
Reggeli indulás után Sundance városkájánál megérkezés Wyomingba. Ismerkedés a város nevét adó Sun dance (Naptánc) szertartás hagyományával. Rövid séta a Devil’s Tower 250m magas bazaltoszlopaiból összeálló csúcsa alatt, majd indulás a 250.000 km2-es préri-állam központi vidéke felé. A festői szépségű Wyoming „legmélyebb” pontja is 1.000 m tengerszint feletti magasságban van, hegységei, (Sziklás-hegység, Bighorn-hegység) lakhatatlanok, így az állam népessége ma sem haladja meg a 0.5 millió főt (!). Átutazás Gilette, majd Buffalo kisvárosain. Látogatás a Fort Phil Kearny erőd emlékhelyen, Vörös Felhő 1866-os győztes háborújának helyszínén, majd a Bradford Brinton Historic Ranch farmon. Átutazás Sheridan városán, majd megérkezés Montanaba, aLittle Bighorn csatamezőhöz. Az 1876. június 25-én lezajlott ütközet, az Egyesült Államok lovasságának legnagyobb veresége volt. A mai Crow (Varjú) Indián Rezervátum területén kialakított emlékhely részletesen mutatja be az itt tábort vert csejenn, sziú és feketeláb indiánok szokásait, a leghíresebb főnökök életét (Szilaj Ló, Tízmedve, Ülő Bika) és Custer tábornok vereségét. A csata történetének meghallgatása, majd fényképezés a legfontosabb helyszíneken: Indián Emlékmű, Szilaj Ló – Keogh Ütközet emlékhely, Utolsó Emberig domb (Custer halálának dombja). Esti visszaérkezés Sheridan-be. Éj Sheridan-ben.

10. nap: Most is van egy Vadnyugat…
Átkelés Bighorn-hegyek festői gerincén. A 3.000 m átlagmagasságú hegyek útjai csak nyáron járhatóak. A 4.000 m feletti Cloud Peak (Felhő csúcs) állandó hótakaróba burkolózik. Látogatás a (valószínűleg hófoltokkal takart) Medicine Wheel írott történelem előtti indián kultikus helyéhez. Pihenő és séták a lakatlan főgerinc legfestőibb pontjain. Délutáni leereszkedés a Bighorn hegyekből Powellbe, majd onnan Cody városába. Éj Cody-ban.

11. nap: Buffalo Bill élete és kora
A Buffalo Bill által alapított Cody városa a Vadnyugat élő múzeuma. Történelmi központjának legfontosabb múzeumai:Buffalo Bill Múzeum, Préri Indián Múzeum, Western Művészetek Múzeuma, Winchester Fegyvermúzeum. Látogatás az Irma Hotel Szalonban (Viktória királynő ajándékozta az épületet a Vadnyugat leghíresebb hősének), majd a rodeo pályán és a marha vásárok helyszínén. 3-6 órás egyéni látogatási lehetőség a 4 múzeumban. Cody a „Világ Rodeo-fővárosa”, így tavasztól-őszig majd minden nap rendeznek rodeót. Szerencsés esetben részvétel (nézőként) a napi rodeón. Fényképezés az ősi Cody rönkház utcácskájában és házai között. Esti italozás az Irma Hotel szalonjában, majd a pisztolypárbajok és lövöldözések megtekintése (Megrendezett látványosság!). Éj Cody-ban.

12. nap: A csodálatos Yellowstone
Reggeli vezetés a Shosone Erdő vadregényes tájain, Wapiti és Pahaska városkáin át a Yellowstone Nemzeti Parkba. Egész napos autó és gyalogtúrák a 9.000 km2 –es természetvédelmi területen. „A nemzeti parkok anyjának” földrajzi és élővilágbeli változatossága egyaránt rendkívüli. Néhány a meglátogatott természeti csodák közül: Yellowstone tó (az ország legnagyobb magashegységi tava), Mud Vulcano (sár vulkán), Lower Falls (100 m magas vízesés, a sárga színű völgyben), West Thumb Gejzír medence, Old Faithful. Ha kedvez a szerencse, a nemzeti parkban nagyszámban figyelhetjük meg a tajga vadjait: prérifarkas, fekete medve, bölény, jávorszarvas. Esti érkezés a park északi csücskébe, Gardiner-be. Éj Gardiner-ben.

13. nap: Gejzírek és bölények földje
Egész napos lassú haladás délre a Yellowstone-ban, nagyvad fényképezéssel (szerencsés esetben grizzly és jávorszarvas fotózással) és a bölények megfigyelésével. Séták a legszebb forró vizes tavaknál és gejzíreknél: Fekete Homok medence, Középút medence, Festékestál forrás, Gőzmozdony gejzír, Mammouth Hot Springs. A Lewis-tó érintésével utazás délre. Koraesti érkezés a Grand Teton Nemzeti Parkba. Éj a Grand Teton Nemzeti Parkban.

14. nap: Az égig érő Grand Teton
A Grand Teton hegység a Snake folyó prérijéből kiemelkedő 4.000 m magas gránit fal. A rendkívül meredek hegyvidék csipkéit számtalan hegyi tó is határolja. Felkészítő látogatás a Colter Bay információs központban, majd haladás a Jackson-tó keleti partján, fényképszünetekkel a legszebb panoráma pontokon. Hajózás a Jenny-tavon, háttérben a 4.197m magas Grand Teton csoport gleccsereivel és hómezőivel. Rövid túra a Hidden Falls vízeséshez, illetve az Inspirációs pont panoráma szirtjéhez. Erőnktől függően séta a Cascade Creek völgyben, majd a Jenny-tó nyugati partján. Jávorszarvas les a Snake meanderező, lápos vidékein. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre. Éj a Grand Teton Nemzeti Parkban.

15. nap: Visszautazás Denverbe (A nap folyamán megtett távolság: 490 mérföld)
Hajnali indulással egész napos utazás, rövid pihenőkkel a Wind River Indián Rezervátum – Lander – Rawlins – Laramie – Denver útvonalon. Éj Denver-ben.

16-17. nap: Hazautazás
Reggeli utazás a nemzetközi reptérre. Járműveink leadása, hazaindulás. Budapestre érkezés átszállásokkal a 17. napon.

Kapcsolódó cikkek

» A földöntúli szépségű Yosemite Nemzeti Park - Kovács Attila, 2018. május. 19
» Irány Észak! Bringatúra keresztül a Amerikán - Kovács Attila, 2018. május. 16
» Arizona lenyűgöző sivatagos tájain - Kovács Attila, 2018. március. 31
» Utah lenyűgöző tájain - Kovács Attila, 2018. március. 14
» Észak-Amerika csodálatos tájain - Kovács Attila, 2018. március. 02
» San Francisco utcáin - Kovács Attila, 2018. február. 19
» Egy hét Montanaban - Kovács Attila, 2018. február. 07
» A világ egyik legszebb túrája - a Bryce Canyon - Kovács Attila, 2017. december. 18
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Megadott szállást, ellátást, a felsorolt programokat és a helyszíni transzfereket, magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, ESTA engedély díját, belépőket (helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítást (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.
ESTA engedély.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépőjegyek, borravalók, további étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrendszerinti repülőjárattal Denverbe, a helyszínen 15 személyes kisbusszal.

Szállás: 

Best Western szállodák 2 ágyas szobáiban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz.
Vízum: 
Magyarország része a vízummentességi programnak, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárok számára, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. 2009. január 12-től a vízummentességi program kellékévé vált az elektronikus beutazási engedélyezés (ESTA). Az ESTA engedély nem vízum, hanem egy előzetes engedély arra, hogy az országba utazhassanak. Egy jóváhagyott ESTA kérelem még nem garantál belépést az Egyesült Államokba. A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, illetve 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Ezeknek az utazóknak szükségük van vízumra. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni ill. dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni, megtagadhatja a belépést. Szükséges iratok: elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevél. Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a hazautazástól számított legalább még 6 hónapig. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. Érvényes USA vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal, részükre külön ESTA engedély igénylése nem szükséges.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!