Albánia és az Ohridi-tó

8 napos körutazás Albániában

A legenda szerint, amikor Isten teremtette a világot, körbeküldte az egyik arkangyalát, hogy egy teli zsákból szórjon szét szépségeket a jövendő világ minden zegzugában. Arkangyalunk zsákja azonban fennakadt egy hegycsúcson, és tartalma egy apró kis területre – 29 ezer négyzetkilométerre – hullott. Ez ma Albánia, a szkipetárok, Világörökségek és lélegzetelállító hegyi utak földje, amelyet a világgal szakító albán vezér, Enver Hodzsa mintegy 800 ezer tengerparti bunkere sem tudott tönkretenni. Albánia, a Balkán-félsziget legkevésbé ismert országa még ma is számos titkot rejt. Tudta például, hogy Trója pusztulása után Butrintba menekültek a város lakói? Hogy az Albán Királyság volt Európa legrövidebb életű monarchiája? Vagy, hogy az egyetlen albán királyné egy magyar grófnő volt?
Ha szeretné alaposan megismerni Albániát, akkor most itt az alkalom!

Alapár tartalmazza

transzferek, buszok a körutazás során elhelyezés 4* hotelekben, Beratban 3* hotelben, reggelivel belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz magyar nyelvű idegenvezető 

Alapár nem tartalmazza

repülőjegy, csomagjegy, félpanziós felár,fakultatív programok díjai.

Hossz: 
8 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes.

Szállás

Elhelyezés 4* hotelekben, Beratban 3* hotelben

Program: 

Program:
1.nap Budapest > Tirana

Indulás Budapestről a Wizzair közvetlen járatával, érkezés Tiranába a délutáni órákban.

Szállás: Tirana (2 éj)

2.nap Tirana > Kruja > Shkodra
Délelőtt gyalogos városnézés Albánia fővárosában. Tirana központja a Szkander bég-tér, ahol megtalálható a Et’hem Bey-mecset, a hozzá tartozó óratorony,  Szkander bég lovas szobra, valamint a kormányzati épületek, a Történeti Múzeum és a Nemzeti Könyvtár.

Ezután szabadprogram, vagy fakultatív kirándulás a festői Kruja városkába. A városka történeti emlékei a szinte teljes hosszában bejárható középkori várfalmaradványok, felújított citadella, valamint a 19. századi, szűk sikátoros bazár. Kruja vára az albán nép egyik nemzeti szimbóluma: Szkander bég szülőhelye és hadiszállása, amely közel harminc éven keresztül verte vissza az oszmán sereg támadásait. A program után folytatjuk utunkat Shkodrába, mely az albán katolikusok legfontosabb városa. A város legfőbb nevezetessége az illír időkre datálható, de mai alakjában középkori Rozafa vára, a várhegy aljában elterülő 18. századi bazár és az Ólom-mecset

Szállás: Tirana

3.nap Tirana > Durrës > Ardenica kolostor > Gjirokastra
Reggeli után indulunk Albánia egyik legősibb városába, Durrësbe. Ahogy az ország más részein, itt is számtalan betonbunkerral találkozhatunk. A város több kilométeren át húzódó fövenyes tengerparti strandja évente több ezer látogatót vonz ide, a tiranaiak egyik kiemelt üdülőhelye mindössze 30 percnyi autózással elérhető a fővárostól. Durrës legnagyobb látványossága az i. sz. 2. századra datálható római kori amfiteátrum, amelyet a 20. században fedeztek fel teljesen véletlenül kútásás közben. Az amfiteátrumot részben, a nézőtér alatti, díszes mozaikos kápolnát teljes egészében feltárták. Következő állomásunk a XIII. százaban épült orthodox Ardenica kolostor, mely gyönyörű környezetben, egy hegytetőn található. Programunk után Gjirokastrába utazunk, ahol az éjszakát töltjük.

Szállás: Gjirokastra (1 éj)

4.nap Gjirokastra > Syri i Kalter > Saranda > Butrint
Délelőtt megismerkedünk Gjirokastrával, mely a Drino-folyó völgyében fekszik. Szűk, kanyargós, macskaköves utcákkal átszőtt óvárosa 2005 óta szerepel az Unesco Világörökségi listáján, mint „a szépen megőrzött oszmán kori városok egy ritka példája”. Megtekintjük a városka fölé magasodó 18. századi fellegvárat, amelyben található egy fegyvermúzeum, de itt állították ki például az Albán Néphadsereg dicső hadizsákmányát, az albán légtérbe tévedt, 1957-ben lelőtt amerikai Lockhead T–33-as vadászrepülőt is. Ezután ellátogatunk a Syri i Kalter, azaz a „Kék szem” forráshoz, majd Sarandába utazunk, az albán Riviéra kedvelt üdülőhelyére. Szállásunk elfoglalása után pihenés a Jón-tenger partján, vagy fakultatív kirándulás a Világörökség részét képező Butrint romvárosba, melynek épületei az elmúlt kétezer év történetének valamennyi korszakát megidézik. Megnézzük a Kr. e. 4. századi Aszklépiosz-szentélyt, a széles promenádot az Oroszlán- és a Szkaiai-kapuval, valamint a színházat. A római uralom korából fennmaradt egy mozaikpadlós fürdő, az ókeresztény kor tanúi a pedig egy bazilika és egy mozaikpadlós keresztelőkápolna.

Szállás: Saranda (1 éj)

5.nap Saranda > Vlora > Apollonia > Berat
Reggeli után megkezdjük utazásunkat egy fantasztikusan szép tengerparti úton, ahol megállunk a független Albánia első fővárosában, Vlorában, mely egyúttal az ország egyik legnagyobb kikötője is. Ezután meglátogatjuk Apolloniát, mely az ókori Illyria jelentős városa volt, az Adriai-tengerbe torkolló Aóosz jobb partján. A görög telepesek alapította várost kereskedelme tette naggyá, a római időkben Apollón isten egyik kultuszhelye, és kulturális központ volt. Fénykorának egy földrengés vetett véget, s az ókor végére csaknem teljesen elnéptelenedett. Ma romváros Közép-Albániában, ahol megnézzük az amfiteátrumot, és egy XIV. századi bizánci kolostort. Programunk után utazunk tovább Beratba.

Szállás: Berat (1 éj)

6.nap Berat > Elbasan > Ohrid
Albánia legősibb városa Berat, melyet az „1000 ablak városának” is neveznek, és a Világörökség része. Berat az élő tanúja a különböző vallások és kultúrák évszázados együttélésének. Bejárjuk a város történelmi negyedeit, majd a várat és az Onufri Múzeumot, ahol 16. századi ikonokat is láthatunk. Ezután folytatjuk utunkat Elbasanba, mely az ország közepén található. Megtekintjük az oszmán időkből származó mecsetet, majd Macedóniába utazunk.

Szállás: Ohrid (2 éj)

7.nap Ohrid
Reggeli után sorra vesszük Ohrid látnivalóit, mely Macedónia kulturális és vallási székhelye. A Balkán Jeruzsálemének is nevezik, vallási központként Ohrid évszázadokon keresztül pezsgő kulturális élettel rendelkezett. A ma is megcsodálható, bizánci stílusú egyházi építészeti remekek még a bolgár és a bizánci időben, kisebb részük a szerb fennhatóság alatt épült. Egyes feltételezések szerint itt dolgozták ki a cirill ábécét. Bejárjuk az Óvárost: Szent Zsófia templom, római színház, Szent Kelemen Egyetem romjai. Ezután a X. századi Szent Naum kolostorhoz utazunk. Szent Naum Cirill és Metód tanítványa volt, ő építtette a kolostort, mely halála után fontos zarándokhellyé vált. Mai programunkat egy hajózással zárjuk a Fekete-Drin folyón, mely a festői Ohridi-tavat táplálja.

Szállás: Ohrid

8. nap Tirana > Budapest
Reggel visszautazunk Tiranába. (150 km) Szabadidő a piacon, majd indulás a repülőtérre.

Érkezés Budapestre a délutáni órákban.

Kapcsolódó cikkek

» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.

 

 

Fakultatív programok

Kruja-Shkodra fakultatív program: 35 €
Butrint-fakultatív program: 30 €

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

transzferek, buszok a körutazás során elhelyezés 4* hotelekben, Beratban 3* hotelben, reggelivel belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz magyar nyelvű idegenvezető 

Alapár nem tartalmazza: 

repülőjegy, csomagjegy, félpanziós felár,fakultatív programok díjai.

Kötelező költségek: 

repülőjegy Wizzair járattal kb. 40.000 Ft
útlemondási biztosítás
betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás

Helyszíni költségek leírása: 

Fakultatív programok Kruja-fakultatív program: 35 €, Butrint-fakultatív program: 30 €, borravalók, további étkezések, személyes kiadások.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
65 EURO
Várható költőpénz szükséglet: 
Igények szerint változó
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő. 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő nemzetközi repülőjárattal.

Szállás: 

Elhelyezés 4* hotelekben, Beratban 3* hotelben

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
A területről: 
Az Albán Köztársaság vagy Albánia Délkelet-Európában, a Balkán-félszigeten fekvő független állam. Északon Montenegró (172 km), északkeleten Koszovó (112 km), keleten Macedónia (151 km), délkeleten és délen Görögország (282 km), délnyugaton a Jón-tenger, nyugaton pedig az Adriai-tenger határolja. Partvonalának teljes hossza 362 km.
Időjárás: 
Albánia éghajlata a tengerparti síkságokon mediterrán jellegű. A nyár forró, száraz és a tél enyhe, csapadékos. Májustól gyakori a forróság és a tenger egészen októberig alkalmas a fürdőzésre. Nyáron 2-3 hónapig is előfordulhat, hogy egyetlen csepp eső sem esik. A hegyekben – a tengerpart menti területeket is beleértbe – az éghajlat kontinentális. A nyári nappalok melegek, az éjszakák viszont hűvösek, kb. 10 C. Csapadékra egész évben számítani lehet a hegyvidéki területeken.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltás nincs. Amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz.
Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a
Tel.: +36 1 476-1364
Rendelés Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra
(13.30-ig lehet sorszámot húzni!)

Nemzetközi Oltóközpont
1134 Budapest, Váci út 70.
Tel: +36 1 78-78-770, +36 20-208-7878
Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

Nagykövetség, konzulátus

Cím: Tirana, Rruga Skenderbej 16.
Telefon: + 335 4 22 32 238 vagy + 335 4 22 34 903
Ügyelet:+ 335 4 22 32 238
Fax: + 335 4 22 33 211 vagy + 335 22 25 411

Pénznem

Hivatalos pénznem: 1 lek = 100 qintar ( 1 ALL ̴  2,18 HUF)

Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Tiranában és a nagyobb városokban több helyen van pénzfelvevő automata, és számos üzletben lehet már bankkártyával is fizetni. Az albán valuta 5, 10, 20, 50 és 100 lekes fémpénzekben, 200, 500, 1000, 2000 és 5000 lekes papírpénzben van forgalomban. Pénzváltás számtalan helyen, minden korlátozás nélkül megoldható.

Nyelv

albán, görög 

Vallások

Iszlám hívő / szunnita kb. 65 %; keresztény ortodox kb. 20 %; római katolikus kb. 13 %; egyéb kb. 2 %      

Időzóna

GMT + 1óra

Elektromos hálózat

220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány

Egészségügy

A két ország között nincs egészségügyi (szociális biztonsági) egyezmény, ezért ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni. Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák:

“Nene Tereza” Központi Egyetemi Kórház
Tirana, Rruga Dibres
Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630

Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159.
Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804

Kérjük, hogy tájékozódjon a térségben előforduló megbetegedésekről az alábbi oltóközpontoknál.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a

Tel.: (06-1) 476-1364

Rendelés: Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70.

Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878

Rendelés: Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00 
Szombat: 10:00 – 16:00

Éghajlat

Albánia éghajlata a tengerparti síkságokon mediterrán jellegű. A nyár forró, száraz és a tél enyhe, csapadékos. Májustól gyakori a forróság és a tenger egészen októberig alkalmas a fürdőzésre. Nyáron 2-3 hónapig is előfordulhat, hogy egyetlen csepp eső sem esik. A hegyekben – a tengerpart menti területeket is beleértbe – az éghajlat kontinentális. A nyári nappalok melegek, az éjszakák viszont hűvösek, kb. 10 C. Csapadékra egész évben számítani lehet a hegyvidéki területeken.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!