A Tengerszem-csúcs és a Hosszú-tavi menedékház

Két napos túra a Magas-Tátrában

A több napos túrák kedvelőinek ajánljuk ezt a hétvégi túránkat, melynek során meglátogatjuk a Magas-Tátra tavakban leggazdagabb völgyét, a Nagy-Tarpataki-völgyet, valamint megmásszuk a Magas-Tátra legmagasabb, jelzett turistaúton elérhető csúcsát, a Tengerszem-csúcsot (Rysy). Hatalmas fenyvesek, sűrű törpefenyők, csobogó patakok, bájos tavak, hangulatos menedékházak, zord sziklák, felejthetetlen panorámák várnak rád, ha velünk tartasz.

Alapár tartalmazza

az utazást, 1 éjszaka szállást szállodában félpanzióval, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

az egyéb étkezéseket, a felvonót, az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
2 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
35-45 fő

Nehézség:

Magashegyi csúcstúra, annak megfelelő nehézséggel. Magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgóknak ajánljuk, fontos a jó mozgáskoordináció és a szédülésmentesség, tériszonyosoknak nem ajánlott! Amennyiben szoktál túrázni, de még nem tapasztaltad meg a magashegyi túrázás élményét, velünk most kipróbálhatod egy csaknem 2500 méter magas valódi magashegyi csúcs, és előtte egy varázslatos tátrai völgy meghódítását. Kezdő túrázóknak csak kisebb szintkülönbségű bemelegítő túra után ajánljuk.

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Ferenczi Anita
Anita óvodás kora óta sportol, fut, kerékpározik, és persze rendületlenül túrázik két lábon és/vagy két keréken. Egy- és többnapos gyalogtúráinkon, hótalpas utakon találkozhatsz...

Kapcsolódó cikkek

» Szilveszteri kirándulás Szlovákiában - Czinke István, 2014. január. 03
» Visszatérés a Gyömbérre és a Chopokra - Nagy Árpád, 2013. november. 25
» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Hótalp, gőzgombóc, Gyömbér - Hegedüs Anett, 2013. február. 04
» Túra a Gyömbérre - Kovács Attila, 2013. január. 29
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» A Szulyó-völgy sziklái - Kovács Attila, 2012. november. 05
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter) - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Gerinctúrák a Lengyel-Tátrában - 4 nap - (2 nap szabadság)
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
Részletes program
1 nap: Budapest – Ótátrafüred. Tarajka – Hosszú-tavi menedékház – Tarajka. Ótátrafüred – Poprád.

Hajnalban (4.45-kor) találkozunk Budapesten a Műcsarnok melletti parkolóban, indulás 5.00-kor. Kora délelőtt érkezünk meg Ótátrafüredre, ahonnan fogaskerekűvel jutunk fel a Tarajkára (1284 m). Innen a piros, majd az abból balra elágazó kék jelzésen fokozatosan emelkedünk a Magas-Tátra egyik legnagyobb völgyébe, a Nagy-Tarpataki völgybe. Az út alsó részén a viharok által megtépázott fenyőerdőben haladunk, majd a táj fokozatosan vált át a magashegyi környezetre jellemző növényvilágra. Az egyenletesen emelkedő völgy néhány meredekebb kaptatóját leküzdve érkezünk meg a Magas-Tátra egyik legszebb fekvésű menedékházba, a Hosszú-tavi menedékházba (1960 m). A menedékháznál hosszabb pihenőt tartunk, de a vállalkozó kedvűekkel kicsit jobban is szétnézhetünk a tágas völgyben. A frissítők és a habos sörök elfogyasztása, valamint a panoráma képek elkészítése után a felfelé megtett úton jutunk vissza a siklóhoz, amellyel Lemegyünk Ótátrafüredre, az ott várakozó autóbuszunkhoz. Innen továbbutazunk Poprádra, és elfoglaljuk szállásunkat.

Túratáv 12 km, szintkülönbség 710 m, menetidő 5-6 óra.

2. nap: Poprád – Poprádi-tó parkoló. Poprádi-tó – Tengerszem-csúcs – Poprádi-tó. Poprádi-tó parkoló – Budapest

Poprádról felbuszozunk a Poprádi-tó villamos megállóhely melletti parkolóba (1250 méter), aznapi túránk kiindulópontjára. Aszfaltozott erdei úton, hangulatos fenyvesek között jutunk el a Poprádi-tó melletti útelágazásig (1500 méter), ahol rákanyarodunk a Menguszfalvi-völgybe vezető túraösvényre. A fenyvesek lassan törpefenyőkké szelídülnek, majd ezek is elmaradnak, és a piros jelzésre rátérve kisvártatva megérkezünk a Békás-tavakhoz (1919 m), ahonnan több más csúcs mellett már jól látszik maga a Tengerszem-csúcs is. A tavakat magunk mögött hagyva egy rövid, láncokkal biztosított technikás szakaszhoz jutunk, amely a közeli menedékház alatti emelkedőhöz vezet. Innen már csak egy kis kitartás, és a Hunfalvy-völgyi menedékházhoz érkezünk (2250 m). Itt pár percet pihenünk, feltöltjük magunkat energiával az elkövetkező csúcshódításhoz, majd a hátra lévő 250 méter szintkülönbség leküzdésével a Hunfalvy-hágón át elérjük a Tengerszem csúcsot (2499 méter). A csúcson teljes körpanoráma fogad bennünket, a Magas-Tátra közeli és távoli csúcsai mellett a Lengyel-Tátra legszebb völgyébe is betekintést nyerhetünk. Miután megörökítettük ezt a gyönyörű panorámát, visszaindulunk a menedékház irányába, majd onnan tovább ereszkedve a már ismert útvonalon érjük el túránk kiindulópontját. Útközben teszünk egy rövid kitérőt a Poprádi-tóhoz, ahol a tó melletti menedékházak egyikében lehetőség nyílik egy kis frissítőre.  Kellemesen elfáradva a délutáni órákban érkezünk vissza a parkolóban várakozó autóbuszunkhoz, majd elindulunk hazafelé. Budapestre várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

Túratáv 19 km, szintkülönbség 1290 méter fel és le, a menetidő 8-9 óra.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

az utazást, 1 éjszaka szállást szállodában félpanzióval, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

az egyéb étkezéseket, a felvonót, az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

Siklóvasút a Tarajkára (2015-ben 9 €/fő).

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Felszerelés: Javasoljuk egy, kb. 20-25 literes hátizsák használatát a  napi felszerelés szállítására.
Öltözék: túrabakancs, esőkabát, esőnadrág, fejfedő a nap ellen, kulacs, túrabot, napszemüveg, napvédő krém, fürdőruha. A jó minőségű túracipő, esőkabát fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda! Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad!  Túrabot jó szolgálatot tehet.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Szállás: 

szálloda 2 ágyas zuhanyzós szobáiban. Ágyneműt törölközőt adnak. Egyágyas elhelyezés felár ellenében lehetséges.

Étkezés: 
Szállásunkon félpanziós ellátást biztosítanak, az egyéb étkezés önellátó, de menet közben lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elfogyasztasz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a túrák során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz! Útközben vízvételi lehetőség csak szállásunkon van, ahol a vezetékes víz fogyasztható, napi minimum 1,5 liter vizet hozz magaddal!
Csomagolás: 
Egy kisebb 20 - 25 literes hátizsákba csomagold a szükségesnapi élelmet, ruházatot, és az innivalót. A többi felszerelésed egy másik csomagban a busz aljába kerűl, ehhez csak a szálláson férsz hozzá. váltóruházatot a buszon hagyhatod.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő balesetbiztosítás megkötése kötelező, mivel ennek hiánya esetén Szlovákiában az esetleges hegyi mentés költségeit az érintettnek kell megtéríteni. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítási kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz,- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!