A Nagyszalóki-csúcs és a Nagy-Rozsutec

Két napos túra a Kis-Fátra és a Magas-Tátra csúcsaira

A több napos túrák kedvelőinek ajánljuk ezt a hétvégi túránkat, melynek során megmásszuk Szlovákia hegységeinek két jelentős, a turisták által jól ismert csúcsát. A Nagy-Rozsutec a Kis-Fátra méltán népszerű mészkőcsúcsa, melyre közepes magassága ellenére felső részén magashegyi jellegű út vezet. A Nagyszalóki-csúcs viszont a Magas-Tátra egyik legismertebb, Ótátrafüred felett emelkedő csúcsa, melynek kilátása a legszebbek közé tartozik a Tátrában.

Alapár tartalmazza

az utazást, 1 éjszaka szállást szállodában félpanzióval, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

az egyéb étkezéseket, a felvonót, az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
2 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
35-45 fő

Nehézség:

Magashegyi csúcstúrák, annak megfelelő nehézséggel. Magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgóknak ajánljuk. Fontos a jó mozgáskoordináció és a szédülésmentesség. Amennyiben szoktál túrázni, de még nem tapasztaltad meg a magashegyi túrázás élményét, velünk most kipróbálhatod két magashegyi csúcs meghódítását. Kezdő túrázóknak – a két napi jelentős szintemelkedés miatt – csak kisebb szintkülönbségű bemelegítő túra után ajánljuk. 

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...

Kapcsolódó cikkek

» Szilveszteri kirándulás Szlovákiában - Czinke István, 2014. január. 03
» Visszatérés a Gyömbérre és a Chopokra - Nagy Árpád, 2013. november. 25
» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Hótalp, gőzgombóc, Gyömbér - Hegedüs Anett, 2013. február. 04
» Túra a Gyömbérre - Kovács Attila, 2013. január. 29
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» A Szulyó-völgy sziklái - Kovács Attila, 2012. november. 05
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter) - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Gerinctúrák a Lengyel-Tátrában - 4 nap - (2 nap szabadság)
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
Részletes program
1 nap: Budapest – Stefánová. Felső-szakadék – Rozsutec-nyereg – Nagy-Rozsutec – Medziholie-nyereg – Stefánová. Stefánová – Poprád.

Hajnalban találkozunk (4.30-kor) Budapesten a Műcsarnok melletti parkolóban, indulás 4.45-kor. Kora délelőtt érkezünk meg a Kis-Fátrában található Stefanová üdülőfaluba (633 m). A kis településről lombhullató erődben haladva egy füves nyeregbe érkezünk, amelyről leereszkedünk az Alsó- és Felső-szakadék közötti útelágazáshoz. Innen a Felső-szakadék (Horné diery) létrákkal és láncokkal járhatóvá tett szurdokában jutunk egyre magasabbra, majd megérkezünk a Kis- és a Nagy-Rozsutec között található Rozsutec-nyeregig (1200 m). A széles, füves nyeregből aztán már kicsit meredekebben emelkedik a piros jelzésű turistaút, és a Nagy-Rozsutec alsó részén erdős, feljebb azonban sziklás északi gerincén jutunk fel a Kis-Fátra egyik legismertebb csúcsára (1610 m). A mészkőcsúcsra vezető út során szebbnél-szebb havasi virágokban, a csúcskereszt mellett pedig káprázatos panorámában gyönyörködhetünk. A csúcsról annak déli, szintén sziklás, láncokkal biztosított gerincén meredeken ereszkedünk le egy ugyancsak füves nyeregbe, melyből könnyű sétával jutunk vissza a parkolóban várakozó autóbuszunkhoz. Ezután tovább utazunk Poprádra, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

Túratáv 12,5 km, szintkülönbség kb. 1050 méter fel és le, a menetidő 7-8 óra.

2. nap: Poprád – Ótátrafüred. Tarajka – Nagyszalóki-csúcs – Tarajka. Ótátrafüred – Budapest

Autóbuszunkkal Poprádról Ótátrafüredre utazunk, ahonnan fogaskerekűvel jutunk fel a Tarajkára (1284 m). Innen a piros jelzésű Felső turistaúton indulunk nyugat felé, majd mintegy fél órás erdei séta után elhagyjuk a széles turistasztrádát, és a keskenyebb, az elágazótól gyakorlatilag egészen a csúcsig folyamatosan emelkedő kék jelzésű ösvényen vágunk neki a Nagyszalóki-csúcs délkeleti lejtőinek. Eleinte az erdőben vezet az út, majd a hegyoldal traverzálása után elérjük első kilátópontunkat, a Miksa-magaslatot, ahonnan szép kilátás nyílik a Tarpataki-völgyre. Innen már törpefenyőben, széles szerpentineken jutunk egyre feljebb a csúcs keleti gerincén, majd a törpefenyőzónát magunk mögött hagyva immár a sziklarégióban a gerinc déli szegélyén jutunk egyre magasabbra. Hamarosan elérjük a Király-orr 2272 méteres csúcsát, innen még egy utolsó nekirugaszkodás, és fent vagyunk a Nagyszalóki-csúcson (2452 m). A csúcsról minden irányban nagyszerű panoráma nyílik, legszebb a kilátás a tágas Nagy-Tarpataki-völgy szerteszét megbúvó tengerszemire, valamint a völgyet övező hatalmas csúcsok sorára, a Közép-hegységtől a Közép-oromig. A panorámaképek elkészítése után a felfelé bejárt úton jutunk vissza a siklóhoz, Budapestre várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

Túratáv 12,5 km, szintkülönbség kb. 1200 méter fel és le, a menetidő 7-8 óra.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

az utazást, 1 éjszaka szállást szállodában félpanzióval, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

az egyéb étkezéseket, a felvonót, az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

Siklóvasút a Tarajkára (2015-ben 9 €/fő).

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Felszerelés: Javasoljuk egy, kb. 20-25 literes hátizsák használatát a  napi felszerelés szállítására.
Öltözék: túrabakancs, esőkabát, esőnadrág, fejfedő a nap ellen, kulacs, túrabot, napszemüveg, napvédő krém, fürdőruha. A jó minőségű túracipő, esőkabát fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda! Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad!  Túrabot jó szolgálatot tehet.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Szállás: 

szálloda 2 ágyas zuhanyzós szobáiban. Ágyneműt törölközőt adnak. Egyágyas elhelyezés felár ellenében lehetséges.

Étkezés: 
Szállásunkon félpanziós ellátást biztosítanak, az egyéb étkezés önellátó, de menet közben lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elfogyasztasz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a túrák során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz! Útközben vízvételi lehetőség csak szállásunkon van, ahol a vezetékes víz fogyasztható, napi minimum 1,5 liter vizet hozz magaddal!
Csomagolás: 
Egy kisebb 20 - 25 literes hátizsákba csomagold a szükségesnapi élelmet, ruházatot, és az innivalót. A többi felszerelésed egy másik csomagban a busz aljába kerűl, ehhez csak a szálláson férsz hozzá. váltóruházatot a buszon hagyhatod.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő balesetbiztosítás megkötése kötelező, mivel ennek hiánya esetén Szlovákiában az esetleges hegyi mentés költségeit az érintettnek kell megtéríteni. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítási kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz,- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.7
5 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
4.6
Szállás értékelése
5.0
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
3.8
Dunakeszi
4.8
Az időjárás szélsőségeit megtapasztalva is sikeres két napos túrán vehettünk részt. Az első napon a Kis-Fátrában tűző napsütésben üdítő volt a szurdok túra, a Nagy-Rozsutecről pedig varázslatos kilátás tárult elénk. Sajnos az egész napos zuhogó eső miatt másnap a Nagyszalóki csúcsra nem mehettünk fel, de a Tátrában mindent ismerő túravezetőnk kiváló programmódosítása révén megismerhettem a Téry menedékház nyári arcát is. Összességében ez is egy jó túra volt.


Márti
Kecskemét
4.6
Profi túravezetés mint mindig. Köszönöm.
A buszsofőr nem volt most jó, több malőr is előfordult útközben, de ez nem rontott a túra élményéből semmit.
Szeretek veletek utazni, jók vagytok!
Budapest, XIV. kerület
4.8
Az időjárás miatt a második napi csúcstúra elmaradt, de az alternatív útvonallal, az idő ellenére is kellemes túrában volt részünk. Alig várom a következő alkalmat!
4.6
<szöveg nélkül>
Hercegkút
4.6
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!